Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

OK, dopustam – slazem se da auditor ne moze MIJENJATI knjige, on kaze samo SVOJE MISLJENJE, ja sam isao pojednostavljivati stvari jer vidim da ljudi ovdje ne citaju.
Slazem se da i porezna uprava NE MOZE stajati iza tocnosti financijskih izvjestaja – ali ITEKAKO moze ukazati na nepravilnosti. Prijatelj mi je radio u firmi u kojoj je porezna otkrila pi****je, pa se to itekako proculo.

No, onda – cekaj, ti meni kazes da apsolutno nitko ne moze gledati u tvoje knjige ovdje?

A kako to moze SEC?

Tko je SEC kod nas? Kaj nije HANFA?

Jer ako ti kazes da NITKO ne smije gledati u tvoje knjige – onda definitivno ZSE treba ugasiti i zabraniti.

Ne, nije ni tako. Porezna nema što ukazivati na nepravilnosti u tome smislu kao što misliš. Porezna samo gleda bilance sa svojeg, poreznog aspekta – ona ih ne kontrolira u smislu da bi sada dala neko mišljenje, ovo ili ono, ona jednostavno gleda da li su u poreznom smislu stavke bilance ispravno iskazane i da li je porez uredno plaćen. Naravno, kompletne bilance nitko ne može pregledavati, ni porezna ni auditor.

SEC (kod nas HANFA) uopće ne gledaju financijska izvješća sa tog aspekta, njih to ne zanima u suštini. Njih zanima to u toj mjeri ako se to reflektira na trgovanje – znači to su onda stvari tipa pravovremeno izvještavanje, objavljivanje, inside trading, manipulacija sa tim povezana itd. Oni ne ulaze, niti mogu, niti im je posao, u knjigovodstvene stavke.

Suština je da je apsolutno odgovorna pravna osoba, tek nakon nje auditor ali samo u mjeri ako je doista bio uključen i lažna iskazivanja (što ovdje jeste vjerojatno slučaj), a porezna, HANFA i ostalo su kontrolni organi.

Ne možeš nikada reći da su neki kontrolni organi krivi za to što je netko radio, mogu biti krivi ako nešto nisu otkrili iz svoje domene, ali to nikako ne umanjuje odgovornost stvarnog falsifikatora.

Ovako na kraju ispada da je najmanje kriv falsifikator – a najviše svi ostali.

Ima, dakle, netko informacije o takvoj tuzbi, tko bi ju i kada mogao pokrenuti? Ako ga je sram – ima porukice, neka salje.

Moje mišljenje ti je slijedeće. Uvjeren sam da gotovo nikakvih tužbi od strane malih dioničara neće biti. Sa time da Purka i ekipu ne smatram malim dioničarima, jer oni to jednostavno nisu. Em su ušli u tom nekom dealu sa Agramom (znači sa saznanjem da su izvješća lažirana), em ne znamo po kakvim uvjerima su ušli, i grdo se varaju doista mali dioničari da ih oni zastupaju. Oni zastupaju sebe, a mantra “mali dioničari” je populustička frazetina.

Mali, doista mali dioničar neće nikoga tužiti jer će mu biti preskupo u prvome redu, u drugome redu pitanje je uopće koga bi tužio, pa je onda pitanje uopće njegove legitimacije za tužbu (gubitak na burzi), a obzirom da naše sudstvo i odvjetništvo sa tim poslovima i nema baš nekog velikog iskustva (posebno suci), ja tu ne vidim kruha i isplativosti ikoga tužiti. Ako si doista mali. Sudac će ti uvijek postaviti prvo i osnovno pitanje – mogao si svaki dan prodati, zašto nisi, kada su vrapci na grani pričali. Oni doista veliki su ionako u dvostrukoj ulozi – banke i njihovi fondovi su ionako vjerovnici i nešto će zgrabiti, a primisao da bi oni, ako i budu nešto tužili prihvaćati male dioničare u neku joint tužbu je SF.

Svaka čast Todorićevim PR stručnjacima!

Još da je ovoliku energiju Todorić kosristio na dobrobit svojih kompanija, pa bili bi mala Švicarska.
To je bila mantra 90-tih, zar ne?

Ovako, on u izgnanstvu; mali dioničari pizde; vjerovnici i dobavljači isto; a Ramljak & Co pune džepove.

La vita e bella!

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ramljakov-milijunski-skandal-index-je-otkrio-jos-prosle-godine/1022871.aspx

Svaka čast Todorićevim PR stručnjacima!

Još da je ovoliku energiju Todorić kosristio na dobrobit svojih kompanija, pa bili bi mala Švicarska.
To je bila mantra 90-tih, zar ne?

Ovako, on u izgnanstvu; mali dioničari pizde; vjerovnici i dobavljači isto; a Ramljak & Co pune džepove.

To je živa istina.
Plan je opljačkat sve da bi se pojedinci bogatili a išli su toliko daleko da su čak i zakon napravili po kojem je sve legalno.
Nisu Ramlkjak i Dalić sa marsa pali pa da ne znaju koji novac kompanije agrokora proizvode.
To što je index otkrio je vjerovatno samo djelić, na snazi je pljačka i to po zakonu.
Samo je šteta što oporba šuti cijelo vrijeme jer bi se tako osvjestilo daleko više ljudi što se dešava.

Znači, navija se za Gazdu, da se opet bude zajedno sa njim. Lijepo. Ali ajde, barem iskreno, ako ništa drugo. Nije da smo sumnjali.

Ecobarbar,

ne znam jesi li se osvrnuo na moj post, a ako jesi, onda molim čitati s razumijevanjem.

Ako nisi, zanemari.

La vita e bella!

Kumulativni za escobara

Anonimno, 31.01.2018. u 10:48
Suština je da je apsolutno odgovorna pravna osoba, tek nakon nje auditor ali samo u mjeri ako je doista bio uključen i lažna iskazivanja (što ovdje jeste vjerojatno slučaj), a porezna, HANFA i ostalo su kontrolni organi.
Ne možeš nikada reći da su neki kontrolni organi krivi za to što je netko radio, mogu biti krivi ako nešto nisu otkrili iz svoje domene, ali to nikako ne umanjuje odgovornost stvarnog falsifikatora.
Ovako na kraju ispada da je najmanje kriv falsifikator – a najviše svi ostali.

Ja to ne kazem. Ja kazem da ako postoje kontrolni sistemi za gomiletinu drugih stvari – npr. kad sam radio u banci, HNB dolazila i kontrolirala sto god im je palo na pamet – da bi itekako trebali postojati i ovdje.

SEC je pravi primjer – koliko znam, on prolazi kroz sve. I moze gledati svaku knjigu i svaku stavku. Evo ti pod “Divisions” – https://en.wikipedia.org/wiki/U.S._Securities_and_Exchange_Commission

A ovdje dakle mozes mrtvacki leden napraviti Ponzzija i, sto? Nista? Nikom nista? Jer ako nitko ne nadgleda, nema razloga da ne napravis Ponzzija.
Ako je stvarno tako – kazem, onda bolje ukinuti burzu.

Moje mišljenje ti je slijedeće. Uvjeren sam da gotovo nikakvih tužbi od strane malih dioničara neće biti. Sa time da Purka i ekipu ne smatram malim dioničarima, jer oni to jednostavno nisu. Em su ušli u tom nekom dealu sa Agramom (znači sa saznanjem da su izvješća lažirana), em ne znamo po kakvim uvjerima su ušli, i grdo se varaju doista mali dioničari da ih oni zastupaju. Oni zastupaju sebe, a mantra “mali dioničari” je populustička frazetina.

Ovo sve sto ti kazes ne pobija rijec “mali”. Mali je naprosto kvantitativna jedinica.
Sto se tice toga da bi oni krenuli sa tuzbom – ja bih im se pridruzio. Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.

Mene ne zanima je li Agrokor u timu s Puljkom. Ne zanima me je li Puljak l*pov, jesu li Agramovci i Adrisovci teske l*pov*ine koje kradu lizalicu 1 godisnjem djetetu – mene zanima samo SLUCAJ AGROKOR. Konkretno, zanima me PRAVO, jer u Agrokoru, vidim, nema morala.

Kad sam ulagao u Agrokor, nisam gledao je li Todoric dobio Agrokor jer je bio veliki Hrvat i ostalo. Newsflash – SVAKA denacionalizacija je prljava stvar i grabez. SVAKA prvobitna akumulacija kapitala je kradja i grabez. Pogledaj si Ameriku u doba barona (ne u moje 🙂 ).

Znaci – zanima me PRAVO oko toga. Moral je u Hrvatskoj prljava rijec.

Mali, doista mali dioničar neće nikoga tužiti jer će mu biti preskupo u prvome redu, u drugome redu pitanje je uopće koga bi tužio, pa je onda pitanje uopće njegove legitimacije za tužbu (gubitak na burzi), a obzirom da naše sudstvo i odvjetništvo sa tim poslovima i nema baš nekog velikog iskustva (posebno suci), ja tu ne vidim kruha i isplativosti ikoga tužiti. Ako si doista mali. Sudac će ti uvijek postaviti prvo i osnovno pitanje – mogao si svaki dan prodati, zašto nisi, kada su vrapci na grani pričali. Oni doista veliki su ionako u dvostrukoj ulozi – banke i njihovi fondovi su ionako vjerovnici i nešto će zgrabiti, a primisao da bi oni, ako i budu nešto tužili prihvaćati male dioničare u neku joint tužbu je SF.

Moj odvjetnik ne misli tako – tuzit ce se LEDO za naknadu stete, jer su oni dali lazna financijska izvjesca. NOVI Ledo – moj odvjetnik misli da ce oni MORATI naslijediti tuzbe. Osim ako nece igrati na “full drop of toxic” u starim firmama – ali onda ce to morati se suditi na europskim sudovima. Koje bi MOGLE malo drugacije suditi nego Hrvatski.

Dakle, ako saznas za case law suit tuzbu sa strane malih dionicara prema LEDU – porukice, baron, pls posalji detalje.

Cijenim sto su ti tekstovi pitki, cijenim sto ti je recenica prekrasna, cijenim zaokruzenost postova – ali savjet za PROTIV mi ne treba. Pls.

Ignore: [b] Bisakovi - Escobarbar - Popolo - Sisoje [/b] [color=red]Ne budite b*dala - ne ulazite u Hrvatsku![/color]

@baron

Joint Law Suit spremaju dobavljači protiv banaka i leaseng društava koji imaju mjenice Agrokora i operativnih kompanija, a naplatili su se od njih a ne od dužnika.
Imaš u današnjem Jutarnjem – tiskano izdanje.
Ljubenko je mišljenja da dobavljači i nisu bez šanse jer postoje zakonske osnove za takvo nešto.
Navodno su došli u zakašnjenje te se dobavljači nisu mogli regresno zaštititi.

To nije to sto trazim. Joint Law Suit o kojem pricam je law suit u kojem se tuze MATICNE KOMPANIJE (Ledo, Jamnica…) zbog toga sto su stvaranjem laznih financijskih izvjestaja proizvele direktnu stetu – tj. smanjenje imovine.

Ovdje se radi o teskom krsenju racunovodstvenih standarda. I TAJ dio je utuziv na temelju STETE.

Ignore: [b] Bisakovi - Escobarbar - Popolo - Sisoje [/b] [color=red]Ne budite b*dala - ne ulazite u Hrvatsku![/color]

Znaci temelja za tuzbe itekako imamo.
Vecina firmi ce opstati i proizvoditi cash.
Znaci ima se i od koga naplatiti.
Sada jedino ostaje pitanje dali se ekipi vise isplati sudski to isplatiti ili ce nas ukljuciti u proces.
Rekao bih da im je ovo drugo puno pametnije i jeftinije

Tako je noviulagač.

Samo su dvije opcije:
ili uključenje u proces ili sudovanje.

Ovo prvo je jedino racionalno, ali čini mi se manje vjerojatno.
Ovo drugo je izvjesno, ali ne sumnjam niti najmanjim djelićem svoga bića kakav će biti rezultat.

P.S.
Sada naravno slijedi plotun već dobro nam poznatih postova….

La vita e bella!

@Baron
Dragi kolega,vidim da ste buni bjesa i hocete tuziti “nekoga” za to sto ste izgubili novce ovdje!
Dakako da mozete tuziti bilo koga i svaki odvjetnik ce vas rado zastupati za “sve moguce” dok ga uredno placate.
No postoje neki “mali problemi”,po meni.
Prije svega,nije mi jasan pravni osnov tuzbe?
Takve tuzbe zbog naknade stete zbog smanjenja vrijednosti dionice po sudskoj praksi u Hrvatskoj “ne prolaze”!
Na sud u EU se moze ici samo zbog strogo i restriktivno odredenih razloga kada se zavrse SVE MOGUCE instance u Hrvatskoj!
Koliko ce to trajati?Mozda 10-20 godina ili vise?Koliko ce Vas to kostati?Obzirom na vrijednosti spora -PUNO,zar ne?Rezultat???
Po meni,sanse su vrlo male doci do pravomocne i ovrsne odluke,a cak i ako se teoretski i uspije,ostaje pitanje naplate?

New Report

Close