Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

plavi

Pun pogodak.
To je ono što trubim već neko vrijeme.
Postoji politički interes da se to sada izgura tako kako jest, što prije, a što će se tko i kako suditi godinama tko zna gdje već to nije njihova briga. O tome će brinuti ne čak ni neki drugi ljudi nego neke druge generacije političara i pravnika.

Također, ovo što je izvela uprava Belja je klasični jiujitsu.
Izađe ti u susret, primi ruku i onda potegne da padneš na nos.
Sad kad se utvrdi da štete kao nema onda je to gotovo, res iudicata.
Eto, dali smo vam za pravo, priliku, ali eto nije išlo.
Puno efektnije nego da su oduzeli mogućnost postavljanja zahtjeva.
Naravno, to je centralizirana odluka.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Šanse za dobit ovo međunarodno uopće nisu loše, pravda je na strani malih dioničara, a RH već godinama međunarodno gubi sve sporove.

Da će proces trajati hoće, ali može se sve ovo dobiti sudski s kamatama. Na hrvatske sudove nažalost nema smisla računati, oni plešu kako politika svira.

@zorangutan

” 2. da u tužbama za naknadu štete nekakvu šansu za pozitivnu sudsku odluku imaju samo oni koji su bili dovedeni u zabludu lažiranim FI tj. imali su dionice prije blokade trgovanja, a svi špekulanti koji kupuju dionice nakon objave revidiranih FI moraju biti svjesni da je 99,9% vjerojatnost gubitka svega, tj. šanse za sudsko obeštećenje su gotovo nikakve ”

– totalni nonsens, ali žešći, moram priznati .

Pazi, sam predmijevaš da dioničari prije blokade imaju neka prava, a ovi sada ne : postoje li 2 vrste dionica ? Zar nije dionica vrijednosni papir – je. Ima li dionica prije FI i deblokade neku vrijednost koju dioničari potražuju – sam si rekao da ima, dakle, ako je ja i prodam s načelnom vrijednošću, ona prelaskom u tvoje ruke u bilo kojem trenutku zadržava tu vrijednost, ili NE, po tebi .
Ovdje nema govora o datumski određenom terminu imatelja dionica za isplatu dividende ili dokapa.
Ovdje je jednostavno riječ o prijenosu vlasništva vrijednosnog papira. ( točka )

Jeli pesimista nakrcan dionicama Optime - Optimista ?

"…uprave tih društava obavijestile burzu da su predsjedniku Uprave KBZ-a Borisu Zadri uputile pismo u kojem uvažavaju njegov zahtjev od 21. prosinca ove godine te da će od Agrokora d.d. i bez sazivanja Skupštine zatražiti naknadu štete, ali su istodobno u pismu navele i kako smatraju da štete za njihove kompanije nije bilo."

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/igre-oko-24-milijarde-kuna-i-milijardu-eura-kompanije-u-sastavu-koncerna-trazit-ce-odstetu-od-knightheada-i-agrokora-za-koju-kazu-da-je-zapravo-nema/6983361/

Nakon izjave uprava tvrtki kćeri da smatraju kako za njih nije bilo štete što izdatih jamstava, bit će vrlo teško dokazati suprotno u eventualnim sudskim postupcima.
Osim toga, mislim da je točno ovo što su neke kolege jučer pisale da bi naknadu štete zbog lažnih FI eventualno mogli tražiti samo oni koji su kupili dionice prije prve blokade trgovanja, a svi koji su kupovali nakon objave FI i deblokade trgovanja i koji i dalje kupuju mogli bi izvisiti s tužbama za naknadu štete zbog lažiranih FI jer su u trenutku kupnje bili upoznati sa pravim stanjem stvari.

Dioničari koje su kupili dionice nakon objave fin.izvješća od novog revizora,tj.nakon ponovnog trgovanja početkom mjeseca studenog,bi u svom odštetnom zahtjevu trebali tražiti nadoknadu štete max.do utvrđene vrijednosti prema tim izvještajima.Meni izgleda najednostavnija metoda da moj udio
u zrcalnim društvima ostane isti .Vlasnička struktura npr u LEDU 2 ,Zvijezdi 2,JMNC 2,BELJU 2 ,trebala bi biti ista kao u sadašnjem LEDU ,ZVIJEZDI,JMNC ,Belju itd.Normalno da nam po nagodbi pripremaju da naš udio u ozrcaljenim društvima tkz.Drugi LEDO,Druga ZVZD,Druga Jamnica bude poništen i da ćemo morati dokazati na sudu da je to lupešćina i da ukradeno treba vratiti.
Mogu me isplatit i u kešu npr .ZVZD po BV od 6.630 ili LEDO po 5560 ili BELJE po 30,ilil vPIK po 64 itd.
Možda se dogovorimo i na nešto nižu odštetu.Dogovor odmah je puno bolji od dugotrajnog sudovanja.
Samo strpljivo i polako.Za početak u toku ove sedmice udruga izlazi sa svojim prijedlogom nagodbe.
Nema zakonske podloge,ali će biti prijedlog za razmišljanje i mogla bi se uskovitlati velika prašina.
Udruga radi veliki posao.Bravo!!!!!

@Cromaris

Točno, jer ako će se nadoknaditi izgubljeno samo onima koji su kupili Todex prije objave ispravljenih FI, da li će se onda obeštetiti i oni koji su prodali s golemim gubitkom. Netko se mora obeštetiti, ili imatelji prije ispravljenih FI koji su prodali s gubitkom, ili kupci od ovih što su prodali s gubitkom. Količina dionica/novca za obeštećenje je svakako ista.

Jedini logično je da se obeštete imatelji dionica koji su vlasnici u trenutku sudske presude,

@zorangutan

" 2. da u tužbama za naknadu štete nekakvu šansu za pozitivnu sudsku odluku imaju samo oni koji su bili dovedeni u zabludu lažiranim FI tj. imali su dionice prije blokade trgovanja, a svi špekulanti koji kupuju dionice nakon objave revidiranih FI moraju biti svjesni da je 99,9% vjerojatnost gubitka svega, tj. šanse za sudsko obeštećenje su gotovo nikakve "

Pazi, sam predmijevaš da dioničari prije blokade imaju neka prava, a ovi sada ne : postoje li 2 vrste dionica ? Zar nije dionica vrijednosni papir – je. Ima li dionica prije FI i deblokade neku vrijednost koju dioničari potražuju – sam si rekao da ima, dakle, ako je ja i prodam s načelnom vrijednošću, ona prelaskom u tvoje ruke u bilo kojem trenutku zadržava tu vrijednost, ili NE, po tebi .
Ovdje nema govora o datumski određenom terminu imatelja dionica za isplatu dividende ili dokapa.
Ovdje je jednostavno riječ o prijenosu vlasništva vrijednosnog papira. ( točka )

Ne kaže on da imaju prava, nego da uopće imaju osnovu da tužba eventualno dođe i do neke instance prihvaćanja iste.

Ali to su doista neke osnove – tužiti možeš samo ako si pretrpio neku štetu. Ako si kupio nakon već poznatog događaja ulagao si potpuno svjestan i upoznat sa činjenicom. Pa ne možeš podizati tužbu za neki događaj gdje te uopće nije bilo – gdje nisi bio dioničar.

Kako misliš da bi to trebalo funkcioinirati po tebi – retrogradno?

Pitanje za serislava:
Dali bi bilo trgovanja dionicama PEVEC na NYSE???

a vi bi kolega malo Hrvatske, malo Amerike, malo Njemačke, malo Kine, kako kada odgovara, za sada ovdje vrijede hrvatska pravila, onda vi nama recite po slobodnoj procjeni, kakav bi posao Ramo obavljao u Americi, meni nekako sliči da bi mu domet bio, nekakav kondukter, ako oni to još negdje imaju

@zorangutan

" 2. da u tužbama za naknadu štete nekakvu šansu za pozitivnu sudsku odluku imaju samo oni koji su bili dovedeni u zabludu lažiranim FI tj. imali su dionice prije blokade trgovanja, a svi špekulanti koji kupuju dionice nakon objave revidiranih FI moraju biti svjesni da je 99,9% vjerojatnost gubitka svega, tj. šanse za sudsko obeštećenje su gotovo nikakve "

Da ne pisem sve s ovim se i ja slazem prijasnji vlasnik je prodajom dionice prepustio sva prava i obveze novom vlasniku bez obzira o datumu stjecanja pogotovo sta ogranicavanje tih prava nije u medjuvremenu na niti jedan nacin regulirano zbog kojih bi mogla nastajat neka promjena.To je kao da kupite nekretninu s nekim problemom po jeftinoj cijeni, ali rijesavanjem tog problema vam donosi visestruku vrijednost, nece sigurno prijasnjem vlasniku to donit zaradu nego samo sadasnjem

Ignore : renči

Da ne pisem sve s ovim se i ja slazem prijasnji vlasnik je prodajom dionice prepustio sva prava i obveze novom vlasniku bez obzira o datumu stjecanja pogotovo sta ogranicavanje tih prava nije u medjuvremenu na niti jedan nacin regulirano zbog kojih bi mogla nastajat neka promjena.To je kao da kupite nekretninu s nekim problemom po jeftinoj cijeni, ali rijesavanjem tog problema vam donosi visestruku vrijednost, nece sigurno prijasnjem vlasniku to donit zaradu nego samo sadasnjem

Ovo je totalni nonsens. Koja prava i koje obveze? Kakvo prepuštanje istih novom vlasniku. Od kojeg prijašnjeg vlasnika – od onog od kojeg je kupio novi dioničar (nakon objave) ili od onog od kojeg je taj stari dioničar kupio, ili odonog od kojeg je stari dioničar kupio prije toga?

Tako možeš otići do privatizacije i inicijalnog izdavanja dionice 🙂

@zorangutan

tebi i dalje ništa nije jasno….ja ne govorim o vrijednosti dionice jer ona će i za jednog i drugog dioničara na kraju biti ista tj. = 0! …govorim o tome da NAKNADU ŠTETE od gazde i sadašnjeg agrokora zbog lažiranih FI može relativno uspješno potraživati samo onaj tko je kupovao dionice temeljem tih lažiranih FI, a ne onaj tko je špekulativno kupovao nakon revidiranih FI koja su pokazala krah cijelog sustava jer je taj znao i pročitao da će vrijednost na kraju biti 0 pa se ne može pozivati na to da je bio u zabludi zbog FI kad je kupovao! …druga stvar je što ni oni prvi koji su kupovali temeljem lažiranih FI neće od toga imati neke koristi čak i da dobiju presudu jer se neće imati iz čega naplatiti, ni od sadašnjeg agrokora koji je samo prazna ljuštura i kojeg će ugasiti niti od gazde koji je keš izvukao van, a ostalo mu je pod blokadom države radi naplate obveza prema državi! jel sada napokon jasno???

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

Nema nikakvog zaustavljanja trgovanja na NYSE na duži rok što god da se dogodilo. Zaustavi se na sat-dva i to je to. Trgovanje uredno ide dalje i dalje i dalje, svatko donosi svoje odluke i za njih je odgovoran.

Objava ide službenim kanalima, dalje svi na svoju odgovornost. Nije toliko rijetko da se otkrije lažiranje financijskih izvještaja. Zaustavljanje trgovanja na duži rok ili uopće blokada je nešto najgore što se može dogoditi, jer to zapravo govori da sami sebi tvrdimo da smo financijski nepismeni i da nas država treba štititi od nas samih.

Isto tako, kada kompanija uđe u stečaj, ima tužbi za naknadu štete prema kompaniji i odgovornim osobama, ali to stečaj ne zaustavlja niti ga se uopće tiče. Sa time da te odvjetnici neće ni pogledati ako imaš siću, samo veliki gubitci imaju uopće šanse dobiti odvjetnika. Ne bakče im se sa sićom.

Kada kompanija uđe u stečaj, maknu je sa NYSE i prebace je na OTC. Najčešće tamo zamre vremenom. Ali blokiranja trgovanja – nema…

Tako to izgleda na NYSE.

New Report

Close