Nije sve jednostavno vezano za naknadu stete od :Gazde".
Najprije se mora ishoditi pravomocna krivicna presuda vezano za potencijalnu prevaru dionicara,sto nije niti jednostavno niti brzo.Tek nakon toga mogu se podnositi pojedinacne tuzbe za konkretne naknade steta od strane dionicara u kojima se mora dokazati da je konkretna steta nastala stetnim djelovanjem vlasnika(vecinskog dionicara) i uprava drustava.
Ako se ishode pravomocne presude,moze se ici na ovrhu na imovini osudenih sto bi bilo vrlo tesko ovrsiti, ako ne i nemoguce.
Sve je to na "jako dugom stapu"!
Pa nije, nisam ni rekao da jeste. Ali to je jedini mogući način, i vrlo teško da će ga itko od malih dioničara ići poduzimati, a posebno ne oni koji su dionice kupili nakon stupanja na snagu posebnog zakona gdje su prijevare već bile evidentnte i javne. Tko je primjerice prevario dioničara koji je kupio dionice danas? Stara uprava i NO?
Vrhunska mi je ekipa koja se žali na to da su ih prevarili, a ovdje doslovno prijevarom i širenjem laži utrpavaju svoju dionice i pokušavaju uvaliti neku siću na valovima 🙂 Definicija licemjera. Mali Todorići
ovo danas lijepo izgleda, posebno na Ledu.
ovdje je Ramo govorio da dionice vrijede 0,00 , koliko se može vidjeti, dionice rastu, Ledo na lijepom prometu, a kako se čini, tek je počelo.
čast zazivačima apokalipse, ali moja investicija se isplatila.
ovdje će biti jako zanimljiva pravna situacija oko obeštećenja malih dioničara….naime, vjerojatno je da će uspješno moći tužiti i gazdu i agrokor samo oni koji su imali dionice u trenutku kad je 1. put blokirano trgovanje todexom jer su se čekala revidirana FI, no svi oni koji su nakon toga kupovali na burzi, vrlo je upitno hoće li im sud priznati to pravo, a ako im se i prizna, vjerojatno će oni biti u naplatnom redu iza izvornih dioničara koji su to bili od ranije tj.neće se imati iz čega naplatiti!
svako drugo rješenje stavilo bi u isti položaj i ranije dioničare koji su bili prevareni lažiranim FI i nove dioničare (špekulante kako ih zovu mediji) i koji su i te kako dobro znali da su FI lažirana i nisu bili ni u kakvoj zabludi kad su kupovali dionice pogotovo oni koji kupuju nakon ramljakove izjave da će one vrijediti 0 kuna….svi ti kupci sumnjam da imaju i 0,1% šanse naplatiti nešto kroz sudski postupak za obeštećenje
Kakav naplatni red za dioničare 🙂 Majko mila, pa što se ovdje prosipa. Nikakvih naplatnih redova nema. Tužba je tužba, privatna, imenom i prezimenom, eventualno se može objediniti više tužitelja u jednu tužbu. I ništa se ne naplaćuje iz nikakvih firmi, novih ili starih, nego od onoga koga tužiš. Imenom i prezimenom. Možeš tužiti i pravnu osobu naravno, ali ćeš tužiti staru – onu bez imovine, a sa dugovima.
ako nastavi rasti i vrati se na neke normalne razine, nece biti potrebe za tuzakanjem :D. Ja sam za tu opciju
@joda
da se cijena kratkoročno vrati na ne znam koje razine, to ne mijenja poziciju malih dioničara kojima se nagodbom sprema ostanak u sadašnjim kompanijama (ledo, jmnc, belje…), ali bez imovine koja će prijeći u nove kompanije tako da je vrlo velika šansa da će svi ovi špekulanti koji sada kupuju na ZE završiti s čistom 0 na računima umjesto dionica koje kupuju. uostalom pročitaj još jednom izjavu ramljaka.
ovdje će biti jako zanimljiva pravna situacija oko obeštećenja malih dioničara….naime, vjerojatno je da će uspješno moći tužiti i gazdu i agrokor samo oni koji su imali dionice u trenutku kad je 1. put blokirano trgovanje todexom jer su se čekala revidirana FI, no svi oni koji su nakon toga kupovali na burzi, vrlo je upitno hoće li im sud priznati to pravo, a ako im se i prizna
ma o ćemu ti to?!
nikakve veze, u ovome hipotetskome slućaju koji iznosiš, nema datum stijecanja dionica jer upravo dionica je ona koja nosi neka prava a ne status dioničara u datom trenutku…to što je netko odlučio prodati dionice i time ostvario gubitak je njegova osobna odluka i tim ćinom gubi sva prava koja proizlaze iz dionica pa tako i eventualna obeštećenja!
ako nastavi rasti i vrati se na neke normalne razine, nece biti potrebe za tuzakanjem :D. Ja sam za tu opciju
LEDO
Da,samo koje su to normane razine?Da li je to cijena prije Lexa tj.10 tis kn.
Da li trebalo tu cijenu korigirati za “gubitak”ostvarenu sa najnovijim izvješajima novog revizora..cca 8 tis kn..
Ili možda cijena nakon”bombe”gosp.Ramljaka da nećemo dobiti ništa ,ne zaboravimo da je ATL bio 72 kn.
Smatram da je današnju veliki kupnjac na Ledu napravio radi toga jer je ocijenio da će u sudskom postupku,naravno ako ga dobije dobiti veću odštetu nego u Belju po 3 ili u Jamnivc po 5,5 tis kn.
Dakle,radi se o malo jačem kamikazi ili možda o inseideru koji nešto zna ili nešto njuši.Meni više slići na kamikazu!
Činjenica je da Todex nema ravnomjerni rast,ili se možda želi iznivelirati vrijednosti dionica.Za sada je šetnja iz jedne u drugu dionica Todexa mogla donijeti fantastično visoke zarade skakajući iz jedne u drugu.Mislim da Ledo raste jer je podcijenjeniji od BELJA.
ovdje će biti jako zanimljiva pravna situacija oko obeštećenja malih dioničara….naime, vjerojatno je da će uspješno moći tužiti i gazdu i agrokor samo oni koji su imali dionice u trenutku kad je 1. put blokirano trgovanje todexom jer su se čekala revidirana FI, no svi oni koji su nakon toga kupovali na burzi, vrlo je upitno hoće li im sud priznati to pravo, a ako im se i prizna
ma o ćemu ti to?!
nikakve veze, u ovome hipotetskome slućaju koji iznosiš, nema datum stijecanja dionica jer upravo dionica je ona koja nosi neka prava a ne status dioničara u datom trenutku…to što je netko odlučio prodati dionice i time ostvario gubitak je njegova osobna odluka i tim ćinom gubi sva prava koja proizlaze iz dionica pa tako i eventualna obeštećenja!
[/quote]
Da ali ovoj je hrvatski sud.Ricite vi meni kako ću na sudu odgovoriti na upit suca, da za dionice koje sam kupio recimo ZVZD po 35 tražim odštetu od recimo 6.630 kn koliki je trenutni BV.Da li će me poslati u zatvor kao državnog neprijatelja.I zato sam odlučio da u ovom slućaju neću ni ići na sud osobno,,već bi nas trebalo zastupati neko ozbiljnije odvjetničko društvo,jer se radi o izuzetno velikim iznosima.U gore navedenom slučaju je multiplikator 189.Na sadašnju cijenu od 165 lijepih 40 puta više.
Pa normalno je da ću se sudovati do sudnjega dana.
ma o ćemu ti to?!
OK. Ali kakvu bi ti tužbu onda sročio za dioničara koji primjerice kupi dionicu – danas. Koga bi on trebao tužiti za prijevaru. Nekoga od prije nekoliko godina kada još nije bio dioničar? Kako ga je netko mogao prevariti tada kada ga onda još nije bilo. Kako ga netko može prevariti danas kada za da je prijevara bilo pa svjesno ulaže sa tim saznanjem.
Ja tu ne vidim nikakav pravni temelj.