Sava
Onaj tko ima insajderske informacije je ozbiljan ulagac, ma koliko to kriminalno bilo.
Onaj tko kupuje todex bez njih uzdajuci se u vilu s Pantovcaka ili hrvatsko pravosudje je ovca koja ce ostati bez novca.
Joda
Ukinuto je upravo iz razloga zbog kojih se vise nece sastati.
Mene zanima jedna stvar…
Ramljak je novi holding procijenio na 20-ak milijardi kn.
Ako se pojavi kupac i ponudi 30 milijardi?
Kako ce ga odbiti?
Reci ce da nije strateski?
Da mu nije namjera sacuvat radna mjesta??
Pod time sve prolazi….
Ovo ce biti malo duzi post.
Nekoliko puta se tu, u “Dump-taboru” ponavljao argument (parafraziram): “Veliki su izasli, kupuju samo spekulanti, ovce i sl…”
Jucer nekako nisam imao sto za raditi, a nisam imao volje ici i argumentirano pokazivati nekome koliki je idi*t na Jutarnjem ili Indexu, pa sam krenuo provjeriti tu tvrdnju.
Za pocetak, uzeo sam LEDO. Jer u njemu imam svoje sebicne interese.
Onda sam otisao vidjeti prijelomne datume. Redom:
10.03. – pocinje prva rasprodaja
27.04. – tik pred veliko zatvaranje
02.11. – start druge rasprodaje
20.11. – start trece rasprodaje
26.01. – datum orijentir, finalno stanje
Nakon toga, trebalo je odrediti “tko su veliki”. Tu je bio manji problem – ako pogledate top 10, vidite da su privatnim osobama zakljucani racuni. Znaci, ako imam “Zagrebacka banka” u ozujku – to ne mora znaciti da je “Zagrebacka banka” u travnju isti racun. OK, i to je MARGINALNO (!) dokazivo s malo kompliciranijom matematikom probabilnosti (usporedba prodanih dionica nasuprot stanju ozujak-travanj, probabilitet koliko je od toga iz racuna “Zagrebacka banka” itd) – ali to mi se nije dalo raditi.
Zato sam naprosto odredio da su veliki – “oni iz top 10 kojima su racuni vidljivi, tj. ocigledni, a to su redom MIROVINSKI FONDOVI, te, naravno, AGROKOR”.
Tu je stvar postala lagana, jer su tu bila SAMO 2 fonda – AZ Obavezni i RFA Obavezni te CO Obavezni. Glavni fokus mi je bio na AZ i RFA
Ovo je proces (Fond (br.dionica/postotak)):
10.03. – AZ (38.682/12.32); RFA (19.015/6.06); CO (nije u fokusu)
27.04. – AZ (38.682/12.32); RFA (18.876/6.01); CO (nije u fokusu); RFA se rijesio 139 dionica
02.11. – AZ (38.682/12.32); RFA (18.876/6.01); CO (nije u fokusu); situacija ista
20.11. – AZ (36.404/10.32); RFA (18.876/6.01); CO (potpuno nestao iz top 10); AZ se rijesio 2.278 dionica
26.01. – AZ (36.404/10.32); RFA (18.108/5.77); RFA se rijesio 768 dionica
AGROKOR je od 10.03. (153.551/48,91) do 26.01. (151.042/48.11) prodao 2.509 dionica.
AZ – 2.278 dionica
RFA – 907 dionica
Rezultati su me odmah zbunili. Zato sam isao pogledati promet dionica NA DNEVNOJ BAZI, za PUNU GODINU od 10.03. do 26.01. Trgovina je na mahove divljacka, sa tisucama dionica koje mijenjaju ruke (ovdje navodim samo kada je promet preko 1000 dnevno):
– od 29.03. do 20.04. – cca 40.000 dionica
– 03.11 – 16.11 – cca 55.000 dionica
– 13.12 – 08.01 – cca 33.500 dionica – CAVEAT! Ovdje su ukljuceni i prometi sa manje od 1000 kn u periodu, jer su prometi preko 1000 ovdje SPORADICNI.
Kljucni dani pada cijene, tj. preko 10% (datum, pad cijene, br transakcija, kolicina):
– 15.3.2017: -13,33; 278; 1.231
– 29.3.2017: -11,59; 264; 1.594
– 30.3.2017: -15,08; 326; 2.641
– 4.4.2017: -13,76; 382; 3.588
– 11.4.2017: -13,75; 288; 3.254
– 12.4.2017: -17,07; 282; 2.940
– 3.11.2017: -82,78; 839; 9.505
– 8.11.2017: -20,12; 651; 5.211
– 10.11.2017: -17,94; 497; 3.809
– 13.11.2017: -14,15; 354; 2.765
– 22.12.2017: -59,85; 624; 8.734
ZAKLJUCCI:
– Odmah se vidi da su se “Najveci” rijesili IZUZETNO MALO broja dionica, sa izuzetkom CO. AZ svega 2%, RFA cca 0,4%? ZASTO? Zasto nisu dampali? Pomislio sam da nitko nije htio kupiti.
Ali kako objasniti onda divljacki promet? IMALI su mjesta dampati! Na kraju krajeva, zasto nisu naprosto stavili 10 kn – pa dobili bi MALO, ali koga briga? MALO je bolje od NISTA, zar ne?
Ovi kao da na Titaniku, dok ovaj tone, sjede i piju martini i eventualno su si stavili u blizinu surf-dasku. Nek se nadje.
– Nevjerojatno, ali najveca rusenja cijena radi – cca 200-500 dionica! Pa cekaj, ako je sve mrtvo… pa ne bi li taj volumen trebao biti veci? U mom umu, kad gori kuca, onda ne biras koju ces haljinu spasiti? Onda bacas sto ti se nadje pod rukom van, da spasis?
Ne znam. Mozda u necem grijesim. Ali sve mi je to bilo izuzetno cudno.
Ovo je potpuno izvitopereno i pogrešno ne samo cijelog ovog procesa, nego i potpuno pogrešan pogled na ekonomiju, dioničarstvo, you name it. I čini mi se da iz ove postavke i neshvaćanja proizilazi pogrešan pristup investiranju.
Daj objasni molim te, koje veze ti kao netko tko je kupio dionice kompanije na burzi strogo špkulativne naravi (jer cijeli dioničarski kapital koji ne vodi kompaniju, jeste špekulativni, pitanje je samo roka), imaš sa vjerovnikom u procesu stečaja, predstačaja, lex agrokora, svejedno?
Što to tebi vjerovnik kao uzima? Tvoje novce koje si uložio na burzi? Pa po kojom ne samo zakonskom nego i zdravorazumskom kriteriju, bi vjerovnik trebao tebi nešto vratiti? Ja to ne razumijem, daj pojasni.
Imam dojam da mnogi ovdje misle da pojam “zaštita investorira” znači da on na burzi ne smije izgubiti novce i da ti ih je netko dužan vratiti (vjerovnik) kada stvari krenu po zlu.
Ti si u pravu da mi NISMO zrtve vjerovnika – tehnicki. Apsolutno. Vjerovnici i mi smo suprotno – mi smo vlasnici, oni su nama dali nesto, mi njima dugujemo.
Ono sto NISI ukljucio u jednadzbu:
– Mi NISMO ulagali u DUGOPRSTIC d.d. na glasinu iz krcme da ce “ovo rasti, rek’o mi rodjo”. Mi smo ulagali u SISTEMSKE KOMPANIJE na temelju LEGALNO VERIFICIRANIH RACUNOVODSTVENIH SLUZBENIH ALATA ZA POKAZIVANJE ZDRAVLJA KOMPANIJE (tj. financijskih izvjesca).
Ako mislis da je isto dati pare Rodji McKradljivcu ili Warrenu Buffetu, onda stvarno ne znam o cemu razgovaramo.
– Vjerovnici TEHNICKI nama nista ne vracaju. Problem – ti isti vjerovnici imaju komunisticke mozgove i misle – kao i ti, sve vise vjerujem – da je burza KOCKARNICA. Da smo svi izgledamo kao Uncle Pennybags i da se redovito cujemo telefonom sa Buffetom, Olsenom, Zuckerbergom i ostalima, te da “nas treba guliti, proklete kapitalisticke svinje, koje uzimaju novac na muci i znoju jadnog hrvackog radnika”. Dakle, da, TEHNICKI nam nista ne duguju – prakticno, da, rekao bih da smo U OPASNOSTI OD NJIH.
– Inace, ovo tvoje o spekulativnom je tocno. SPEKULATIVNI, kako mu ime samo govori, znaci “baziran na POGADJANJU umjesto na ZNANJU”. (Latinski – SPECULO, 1. SPECULAVI, SPECULATUM – ISTRAŽIVATI.)
Dakle, ako ULAZES NA TO STO MISLIS, a ne na ZNANJU – cestitam, ti spekuliras.
Ja preferiram, medjutim, znati u sto stavljam svoje pare. I htio sam na dugi rok. I zato sam izabrao LEDO, a ne Dugoprstic dd.
I da se razumijemo – nije prvi put da gubim pare na dionicama (ok, drugi je put. 🙂 ).
Ali ovo s Agrokorom je PRIJEVARA! Kuzis? To NIJE SPEKULACIJA. To je PRIJEVARA. Godisnji izvjestaji su bili FALSIFICIRANI. Auditor je bio PODPLACEN.
Kuzis? ENRON ti je usporedba. Sorry, ali da si izasao pred dionicare Enrona nakon sto se dogodio skandal, i rekao ovo sto je Ramljak rekao, ja ti garantiram da bi te ubili na mjestu. 100%.
Da, Vi JESTE ulagali u Dugoprstić d.d. Milsim, kome sada prodaješ foru da niste. Kao, odjednom u 2017.godini si shvatio da je sam temelj Agrokora na privatizacijskom kriminalu, a o poslovanju Agrokora da i ne pričamo. Čim je netko ovisan o Dugoprstiću, on je jednostavno dio tog Dugoprstića
Ono, wtf
Inače, riječ “špekulant” u mojim postovima nema negativnu konotaciju. Špekulant meni samo označava strategiju ulaganja, a koja zasigurno nije vođenje poslovanja kompanije i sudjelovanje u istome.
@ ecobarbar
Pa sto ima veze kako je stečeno ako je na tome sazdan realan i održiv biznis. Biznis bi čak i preživio da ekipa strvinara nije skrojila priliku. Oni su vjerojatno zdampali bond jer su osjetili i procijenili da će biti bloodbath. Ivek je kriv sto se doveo u takvu situaciju, a sve ostalo su odradili i kasnije pripremili teren za ovo sto se zbiva domaci igrači primamljeni sitnisem koji će im strvinar ubaciti u kljun po završetku cijele epopeje. IT je propao, al s njim ne treba u glib povući i hrpu vjerovnika. Dioničari, pa i oni mali su kolateralne žrtve cijele igre i to je tako, no nitko me ne može uvjeriti da stranci treba da preuzmu udjele tih novih kompanija od vjerovnika za sitnu lovu, bez ikakva tržišnog vrednovanja, sve to okrupne i prodaju posloženo ili čak i neposlozeno znatno skuplje od njihovih ulaznica. Pritom da RH populus na kraju (p)ostane kolateralna žrtva možebitnih i vjerojatnih sudskih postupaka i rješavanja dugoogodisnjih pravnih zavrzlama. Mogli smo to sve i sami rijesiti da uvijek ne iskoči taj sluganski mentalitet, sluge pokornoga koji se prodaje za jedine škude.
Nagodbu treba sad u hodu presložiti da štiti interese prvenstveno onih koji su bitni za daljnje poslovanje i očuvanje sustava ili onih dijelova koji imaju dugoročnu budućnost. A ne partikularno i ciljano protežirati interese uskog kruga hohstaplera.
@Vauvau
Pa sad vidiš kakve veze ima. A taj biznis nije bio ni realan a ni održiv, da je bio, sustav ne bi bio u ovoj situacijii.
Ja uopće ne tvrdim da ualgači i dioničari nisu prevareni, jesu. Ali prosipavati nebuloze poput da bi vjerovnici trebali nekoga obeštećivati, ne razlikovati obveznice od dionice (sasvim očito neki uopće ne shvaćaju razliku), ignorirati godinama crvene lampice koje su se palile – doista nitko drugi tu ne može biti kriv osim samog ulagača koji je krivo procijenio stvar.
Gore od sluganskog mentalita je mentalitet u kojem su uvijek svi drugi krivi, a vlastiti potezi su uvijek dobri.
Na kraju krajeva – ulaganje u Agrokorova ovisna i povezana društva je nešto poput pustiti lopova i kuću i onda se čudom čuditi kako je nestao nakih iz ormara.
Nisi u pravu. Najgori je bas taj sluganski mentalitet. No, ako tebe veseli činjenica sto će ekipica oko “Zdepastog” i Co. opet ovdje haračiti i uzeti novce na vrijednim resursima, samo naprijed. Evo, već se gura oko Nexusa da ga preuzme, a to je tek kap u moru lopovluka koji je doticni za svojom ekipom napravio ovoj državi i koji se priprema.
Taj za razliku od IT nije apsolutno ništa stvorio. Njemu je propala zalogajnica na najfrekventnijoj lokaciji u RH. Nadomak središnjeg gradskog trga glavnog grada. Čak je i flašu jeftine žestice htio popaliti na nekom domjenku sto su zabilježile i kamere. Dno dna… kao i sva ekipa koja ga podržava, uključujući i one saprofite koje djeluju u Vladi i ostalim državnim institucijama.
Nagodba per se je dobra stvar, al ovakva nagodba je kriminal koji se još da spriječiti i dovesti u okvire pravičnosti i fer igre prema svim stakeholderima.
To sto se nije dobro radilo nije razlog da se sada radi još gore i napravi možda nesaglediva financijska šteta državi odnosno nama svima.
Udruga dioničara: Izvanredna uprava opet ekstenzivno tumači Lex Agrokor
Zakonodavni postupak
Vjerodostojno tumačenje zakona
Prijedlog za davanje vjerodostojnog tumačenja zakona može podnijeti ovlašteni predlagatelj zakona predsjedniku Sabora, a mora sadržavati naziv zakona, naznaku odredbe za koju se traži tumačenje i razloge zbog kojih se traži tumačenje, izvore potrebnih sredstava te prijedlog teksta vjerodostojnog tumačenja zakona. Predsjednik Sabora upućuje prijedlog za davanje vjerodostojnog tumačenja zakona Odboru za zakonodavstvo, matičnom radnom tijelu i Vladi, ako ona nije podnositelj prijedloga, radi ocjene njegove osnovanosti. Matično radno tijelo i Vlada dužni su, u roku od 30 dana, dostaviti mišljenje Odboru za zakonodavstvo. Ako matično radno tijelo i Vlada ne dostave mišljenje u propisanom roku, smatrat će se da su suglasni s prijedlogom za davanje vjerodostojnog tumačenja.
Odbor za zakonodavstvo, nakon što pribavi mišljenja matičnoga radnog tijela te Vlade ili nakon isteka roka iz članka 209. stavka 3. ovoga Poslovnika, ocjenjuje je li valjano podneseni prijedlog za davanje vjerodostojnog tumačenja zakona osnovan te u roku od 30 dana izvješćuje o svom stajalištu Sabor.
Ako utvrdi da je prijedlog osnovan, Odbor za zakonodavstvo će prijedlog teksta vjerodostojnog tumačenja sa svojim izvješćem podnijeti Saboru.
Ako Odbor za zakonodavstvo ocijeni da prijedlog za davanje vjerodostojnog tumačenja nije osnovan, on će o tome izvijestiti Sabor koji povodom toga izvješća donosi odluku. Sabor o prijedlogu za vjerodostojno tumačenje raspravlja u jednom čitanju.
Udruga bi se morala suprotsaviti takvom tumačenju Zakona jer jedini ovlašen za mjerodavan stav je Hrvatski sabor.
Ivca i adris i ostali iz udruge su u dogovoru.
Ovo je sve igrokaz.
Za koga je igrokaz ? Za ruse ili za amere ?
Ivca i adris i ostali iz udruge su u dogovoru.
Ovo je sve igrokaz.
Za koga je igrokaz ? Za ruse ili za amere ?
O cemu ti?