Zasigurno ovdje postoje scenariji koji mogu ic na ruku postojecim dionarima, ali isto tako postoje scenariji koji mogu ic skroz protiv dionicara, medjutim problem je sta dionicari ovdje nemaju nikakvog prava glasa u nagodbi vec o nagodbi iskljucivo odlucuju vjerovnici, pa samim time se nalaze u jako nepovoljnom polozaju, medjutim najpovoljnij scenarij bi bio da se nagodba dogovori nad agrokorom, a da se pritom ne dira u temeljni kapital ovisnih drustava koji imaju pozitivan kapital, negativna strana takvog ishoda bi bila da bi ta ovisna drustva i dalje bila opterecena jamstvima i ko zna koliko tuzbi bi bilo uteg i na koji vremenski period pa onda i sama valuacija ovisnih tvrtke bi i dalje bila pod jako velikim utegom jamstava i otvorenih tuzbi koji premasuju vrijednost tih ovisnih drustava, pozitivan scenarij bi u tom slucaju bi bio da bi eventualno jedna dividenda isplatila trenutnu cijenu, s druge strane sam ramljak je izjavio da su dionice bezvrijedne pa onda se postavlja pitanje kako njegov pravni tim gleda na to ocito je da gleda na nacin da racuna na neko smanjenje temeljnog kapitala s cime bi umanjio vrijednost postojecih donicara, a takav scenarij bi odgovarao i vjerovnicima jer bi i oni povecali svoju imovinu, a s obzirom da vjerovnici jedini imaju pravo glasa u nagodbi i s te strane nisam optimistican u razvoj takvog scenarija, s drugog pogleda onda se postavlja pitanje pravnog tretiranja smanjenja temeljnog kapitala te da li pravno postoji mogucnost da se takav scenarij ne desi s obzirom da je kapital nekih ovisnih drustava pozitivan te nema razloga da se on smanjuje zbog pokrica gubitaka. Ovo je samo jedan pogled na moguci razvoj medjutim postoji previse kombinacija da je i onima koji su direktno involvirani ovo nepoznanica, a cinjenica je da vjerovnici zele izvuc maksimum, a njih se najvise i pita.
Zašto Udruga plasira ove deklasirane informacije znati ćemo u utorak kada pogledamo tko je danas prodavao ?
sava
Sve je založeno, zaduženo, proćerdano, nema ničega.
Imat ćeš dionice tvrtki iz kojih će odnijeti strojeve, opremu, zemljište, brendove i zaposlenike.
Koje će postojati samo kao zapis na Trgovačkom sudu.
I to će prihvatiti skupštine tih starih tvrtki. Većinom glasova. To ti je pristanak dužnika.
Tako su odlučili vjerovnici, povjerenik, država.
Zato jer se moraju riješiti Tokija. Jer mu ne smiju ostaviti niti lipe. Jer da mu ostave ma i 1% on bi imao polugu da jamra, nateže se, dolazi na skupštine, suduje itd. To je nedopustivo. On mora u zatvor, a ne u vlasničku strukturu.
A dioničari su tu kolateralna žrtva. Najvećim dijelom svojom vlastitom glupošću i pohlepom.
To se onda drugacije rjesava, a ne tako da se zrtvuje 15.000 ljudi radi jednog.
Bilo bi im pametnije da posalju nekoga tipa Mikea Ehrmantrauta Todiju na vrata.
A to je li igra gotova – nije. Znas zasto? Jer ako sam spuhao novac, kako ti kazes vlastitom gluposcu (gluposcu – jer sam ulagao u BLUE CHIP DIONICE, nesto sto je sama VLADA rekla da je zdravo niti godinu dana od danas!, nesto sto je po SVIM FINANCIJSKIM IZVJESTAJIMA IZGLEDALO ZDRAVO!) i pohlepom (pohlepom – jer sam htio makar malo veci povrat na imovinu od 0,5% koliko su sada stednje u banci!, dok je us***a inflacija 1,1%!) – ako sam, dakle, spuhao taj novac, onda cu barem imati satisfakciju da cu im biti sr*nje i smetnja, barem kroz tuzbe, neugodnosti i slicno.
Jer cu BAREM ONDA sam sebi moci reci da nisam spuhao taj novac, nego sam ga utukao – da smr*dovima budem sr*nje i smetnja!
Udruga jos nesto pokusava napravit ali iz jucerasnjih izjava Premijera i Dalicke njima je najbitnije da se zadrzi proizvodnja i radna mjesta..Ni spomena o tome dali ce tvrtke bit Ivicine ili Maricine.
Pozdrav
Kljucno je ovo.
Ako njih ne zanima tko ce biti vlasnik, oni ce pokleknuti ako se podigne dovoljna prasina.
Samo vi dajte.
Nema tu pesimizma. Ja nemam dionice.
Može biti da se nešto neobično dogodi pa da dioničarima ostane nešto, ali onda ostaje i Todi, ondnosno Agrokoru d.d., a on je njegov većinski vlasnik. I to nije opcija. Rečeno jasno i glasno. Više puta.
Zato mislim da je to nemoguće.
Gdje je jasno i glasno receno da nije opcija da Todoric ostane vecinski vlasnik Agrokora?
Za ovo please link.
@Old_Gunner
OK. Idemo ovako. Ti danas kupiš nekoliko tisuća komada Belja primjerice. Sa kime bi se ti to kao mali dioničar trebao parničariti a da se taj poboji da će parnicu izgubiti pa će ti nešto dati. I koliko bi on to tebi trebao dati – pet kuna po dionici koju si kupio za tri? četiri kune? jednu kunu – što je gubitak od dvije kune.
Ono, pokušavam shvatiti, ako možeš konkretno – koga bi ti tužio, po kojoj osnovi, i zašto bi ti nešto dao, i to još povrh onoga što si platio?
Osobno mislim da bi u tuzbu mogli biti ukljuceni SAMO ONI koji su trzili/drzali dionice PRIJE aktivacije Lex Agrokor.
Jer onda bi se mogla dokazati steta putem prijevare.
Putem SKDD je to izuzetno lako utvrditi.
Ostalo su spekulanti.
Barone, izvoli:
Sve jasno kao bijeli dan.
Cim je otvorio knjige odmah se vidjelo.
Cak mislim da su se nadali da ce biti vise imovine da mogu vise pobrati.
A ako su jos i ostale firme uvucene u suduznicki i zalozbeni lanac onda je potpuno jasno da nema nacina da se sadasnji dionicari pojave kao vlasnici ma i jedne kune supstancijalne imovine, jer je i ona sigurno pod nekim dugom, jamstvom ili zalogom.
Sto god se pojavi necija sapa ce biti na tome.
Nije mi drago da je tako, ni da je taj tip narastao do te razine, ni da sam i sam ispusio lovu kako nesto malo na todexu tako jos vise drugdje, ni da se kaljuzamo sada u ovoj depresiji, ali istini treba pogledati u oci. Nema niceg slobodnog nakon namire vjerovnika da bi to dionicari podijelili.
I da, prije Lexa su ljudi ulagali, i ja isto, vjerujuci izvjescima, vlastima itd. Nakon toga samo kupuju trejderi i sipaju ovdje pravne bravure kako je sve ok i da ce se dionicari ne znam kako naplatiti.
I zato todex treba maknuti do nagodbe da se moze konstatirati kako je ZSE opet investicijska kategorija u koju se Average Joe moze vratiti bez da ga osisaju kao ovcu.
Mene bas zanima koji je plan B onima koji su trenutno (za vikend) ostali u ovim dionicama kojima se, realno gledajući, u ponedjeljak opet moze stopirati trgovanje na duze vrijeme…….
HANFA: delistirajte Todex.
Nema razloga da se trguje dionicama kojima se ne zna gdje će završiti imovina.
Koje nemaju riješen pravni status.
Nekužim šta tebe to pati trgovanje Todex-om
Ako te smeta kaljuža na zse trguj drugdje Pa ima burzi na ovom planetu na kojima možeš trgovati i lijepo zaraditi.
@Old_Gunner
OK. Idemo ovako. Ti danas kupiš nekoliko tisuća komada Belja primjerice. Sa kime bi se ti to kao mali dioničar trebao parničariti a da se taj poboji da će parnicu izgubiti pa će ti nešto dati. I koliko bi on to tebi trebao dati – pet kuna po dionici koju si kupio za tri? četiri kune? jednu kunu – što je gubitak od dvije kune.
Ono, pokušavam shvatiti, ako možeš konkretno – koga bi ti tužio, po kojoj osnovi, i zašto bi ti nešto dao, i to još povrh onoga što si platio?
Osobno mislim da bi u tuzbu mogli biti ukljuceni SAMO ONI koji su trzili/drzali dionice PRIJE aktivacije Lex Agrokor.
Jer onda bi se mogla dokazati steta putem prijevare.
Putem SKDD je to izuzetno lako utvrditi.
Ostalo su spekulanti.
[/quote]
O majko mila tko je špekulant? Koja je to kategorija?
Ukoliko nemate petlje ući unutra, ne lupajte.
HANFA: delistirajte Todex.
Nema razloga da se trguje dionicama kojima se ne zna gdje će završiti imovina.
Koje nemaju riješen pravni status.
Nekužim šta tebe to pati trgovanje Todex-om
Ako te smeta kaljuža na zse trguj drugdje Pa ima burzi na ovom planetu na kojima možeš trgovati i lijepo zaraditi.
[/quote]
Nije ga mučilo kad je padalo, ali kad bi moglo rasti sav se uznemiri
Meni doista nije jasno kako može bit pravno utemeljeno da Agrokor d.d ili Ramljak sve ono šta je pozitivno u kompanijama odluči pribacit na novi Agrokor, a ono šta nevalja ide u likvidaciju.
Po toj logici stvari bilo koja kompanije na Zse može isto ucini (recimo kad bi Atgr prenija zadržanu dobit, kapital i rezerve, imovinu… na neki novi ATGR, a dug prema bankam bi bio izbrisan, i taj novi Atgr bi puno bolje fundamentalno sta)
Uostalon nije Agrokor 100% vlasnik svih ovi kompanija pa da može odlučivat kako on bas hoce ili mu Lex Agrokor to dopusta.
Najbolje bi bilo kad bi oni šta su sudjelovali u roll up budu isplaćeni u punom iznosu, a da svi vjerovnicu oproste Agrokoru recimo 50%, a ostali dio duga da se prebije u vlasničkoj strukturi Agrokora.