Rekao sam jucer da je ovo samo prijedlog a ne konacno rijesenje…
Pritisak ce u narednom periodu biti strasan i opravdan…ovakva otimacina nikad nigdje nije vidjena…ovo niti jedan sud na svijetu nece odobriti…
Ne vjerujem da ce se “konacno rjesenje” bitno razlikovati od ovoga.
Meni se cini da ekipa s Ramljakom radi u skladu sa odredbama tzv: “Lex Agrokor”!
Mislim da je privremenoj upravi nebitan pritisak i Todorica,a kamoli malih dionicara.
Osnovno je to da su dugovi Agrokora veci od kapitala i da su tvrtke-kceri ,solidarni,zalozni i hipotekarni jamci cijelom svojom imovinom.
Ne znam kako bi “mali dionicari” mogli uspjeti sa tuzbama i po kom osnovu?Taj proces nije ni besplatan.
I ja ne mislim da je “Lex Agrokor” neustavan.Mislim da je on ,na neki nacin,spasio dobavljece i radna mjesta i sprijecio vecu stetu po privredu u cjelini.
a kakve ima veze koju će oni će vrijednost staviti u tekst nagodbe? jedino što je bitno po koliko će se te dionice pisati dosadašnjim dioničarima u portfeljima, a to je 0!…. a ta 0 bit će simbol sramotne pljačke koja je odrađena unutar lex agrokor i uz blagoslov vlade!!!
[/quote]
Ima veze-od kuda te brojke?
Odnosi se na ostale kompanije zse..
[/quote]
sasvim irelevantno….kao što su brojke općenito irelevantne u FI na ZSE jer ovdje je postalo normalno lažirati FI i podatke koji idu ulagačima, a primjera je bezbroj, ne samo ovo sada s agrokorom nego i godinama unazad (DKVS, KMSK, DIOK itd.)
Baš sam malo pogledao TOP 10 u Todexu.
Ima tu raznih.
Npr.: BAT Investments, TDR, OMF-ovi (razni), CERP, OIF-ovi, srbnički računi (razni), i mnogi manje poznati pojedinci.
Bogami je privremena uprava na vrlo destruktivan i nepotreban način “naguzila” šaroliko društvo, tako da ako se pritisak objedini, tko zna, možda on bude i barem djelomično uspješan.
🙂
Nisam razumio Ramljaka oko rizika ulaganja?! Jel to znaci da ja mogu uci u njegov stan, izbacit ga van i kad se on pobuni, jednostavno reci pa sta si imao stan kad ga mozes izgubiti?
Ako je to tako, onda ustavna kategorija vlasnistva vise NE POSTOJI.
Ovo je pljacka i to tako treba nazvati.
Ima tu raznih.
Npr.: BAT Investments, TDR, OMF-ovi (razni), CERP, OIF-ovi, srbnički računi (razni), i mnogi manje poznati pojedinci.
Bogami je privremena uprava na vrlo destruktivan i nepotreban način "naguzila" šaroliko društvo, tako da ako se pritisak objedini, tko zna, možda on bude i barem djelomično uspješan.
🙂
Mislite da njihov pravni i ekonomski tim nije jako dobro proucio sve pravne i gospodarske aspekte ovog nacrta?Ja mislim da jesu,a osim toga,ako privremeno vjerovnicko vijece podrzava takav “rasplet”,Ramljak i privremena uprava imaju vrlo jako opravdanje da “guraju ovaj model”.
Ovdje Banke,fondovi,dobavljaci i drugi vjerovnici odlucuju propisanom vecinom,a dosadasnji dionicari su ISKLJUCENI iz procesa.
Druga je stvar neke moralne-eticke dimenzije na koju se sada neki pozivaju,ali to ,mislim,nije niti bitno za sudionike ovog procesa.
Oni hoce vratiti ulozeno,koliko je to moguce,a ako nema dovoljno kapitala niti za njih,mali dionicari ne mogu ocekivati da za njih nesto ostane.
Lex Agrokor je nažalost, potvrdio ono što sam govorio od početka, a to je da državnom intervencijom ne možete promijeniti zakone tržišta. Ne samo da ih ne možete promijeniti nego ste tim zakonom pomogli roll-up kreditorima i savjetnicama da zarade novac. Te dvije skupine su na posrtanju Agrokora i donošenjem zakona dobile priliku zaraditi novac’, kaže Grubišić i dodaje:
– Proklamirano je da se Zakon pisao da zaštiti one najranjivije, dobavljače. Oni spadaju u neosigurane vjerovnike i oni će u ovom ‘vodopad’ modelu doći zadnji na naplatu i ne samo da će naplatiti najmanje nego će i izgubiti zbog vremenske vrijednosti novca. Naplaćivat će se s vremenom, što će u terminima sadašnje vrijednosti umanjiti iznos koji bi trebali dobiti danas. U ‘vodopadu’ novac najprije ide roll-up kreditorima. Potom idu vjerovnici osigurani kolateralima, a tu se još postavlja i pitanje tko će fer procijeniti vrijednosti tih kolaterala, rekao je.
Uvjeren je da je Agrokor otišao u klasičan stečaj, savjetnici ne bi mogli zaraditi na posrnuloj kompaniji.
– Lex Agrokor neće rezultirati onim čime je trebao, nije trebalo godinu dana sa stotinama savjetnika da se napravi klasična zamjena duga za kapital, rekao je tportalu Grubišić.
Ima tu raznih.
Bogami je privremena uprava na vrlo destruktivan i nepotreban način "naguzila" šaroliko društvo, tako da ako se pritisak objedini, tko zna, možda on bude i barem djelomično uspješan.
🙂
Tu su i Hrkac i Grgic a oni nisu neki bezveze likovi. Sigurno ce sve poduzeti da spase sto se spasit moze.
Nisam razumio Ramljaka oko rizika ulaganja?! Jel to znaci da ja mogu uci u njegov stan, izbacit ga van i kad se on pobuni, jednostavno reci pa sta si imao stan kad ga mozes izgubiti?
Ako je to tako, onda ustavna kategorija vlasnistva vise NE POSTOJI.
Ovo je pljacka i to tako treba nazvati.
Potraživanja Leda, Jamnice, Belja…. prema Agrokoru su prva nastala kao podloga za naknadna jamstva, ali ih je Ramljak stavio zadnja u naplati da mogu izvesti ovo što pokušavaju.
a najbolja fora je što svi dioničari tvrtki kćeri zapravo plaćaju ramljaka (jer ga ne plaća država) da pomogne vjerovnicima da opljačkaju male dioničare! ovo je vrhunac apsurda!
Oduvijek je u slučajevima kad su dugovi veći od imovine redoslijed radnici, hipotekarni vjerovnici, neosigurani vjerovnici, dioničari. Čak i u nazivima imate pojam “obveznica”, što je nešto što obvezuje, i imate “dionicu”, nešto u čemu sudjelujete.
I na kraju, najvažnija lakcija, potpuno vam je svejedno tko je kriv – vi ste ostali bez novca, a ne oni koje (možda i s pravom) smatrate krivima.