Ovo je prvi put da netko (Bago) javno uopce spomene postojece dionicare.
Samim tim to bi mogla biti i točka preokreta.
Dionicari su prosječno vec razvodnjeni cca 90%, a neki su gubitak prekrižili, prodali i otišli, neki su preuzeli rizik usli u Todex i ocekaju preokret.
Ne postoji u ljudskoj povijesti Zakon koji vlasništvo može ukinuti, izuzev Zakona sile ili kaznenog Zakona.
Za Todu su očito predvidjeli kazneni Zakon kao oružje otimanja, no nas ostale tu nitko ne svrstava, a Zakon sile, se uvjek kao bumerang vraca. Ko se mača lača….
Dugovi po tome idu Agrokoru i malim dioničarima , a Ledo, Jamnica, Belje… gotovo čisti Amerima kroz Agrokor holding ?
Mislim ovu pljačku bilo je teško predvidjeti, da tako daleko bi se usudili ?
evo linka
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/novo-poglavlje-u-slucaju-agrokor-slijede-kirurske-operacije-u-svakoj-tvrtki—500457.html [dnevnik.hr]
Možda je to samo Bagino nagađanje, ali ako stvarno naprave ovako, bit će to veeeelika prevara manjinskih dioničara i u tom slučaju za očekivati je da će manjinski dioničari pokrenuti sva pravna sredstva da ospore i ne prihvate takva rješenja tj. da će prije biti za stečaj tvrtki gdje su dioničari nego da ih vjerovnici Agrokora ovako izvozaju…jer mali će onda rezonirati – bolje da kroz stečaj izgube sve kao i velika većina vjerovnika, a ne da samo mali izgube, a drugi omaste brk kroz ovakve zakulisne igre!
Gdje su tu postojeci dionicari?
Ostaju sa “starim” firmama i dugovima,zar ne?
Čini mi se Bisakovi da vrlo olako ostavljaš stare dioničare u “starim” kompanijama.
Oni su vlasnici duga, ali i imovine!
Smatram da je jedino pravno utemeljeno da postojeći dioničari sa umanjenim kapitalom (što slijedi) ulaze u “novi” Agrokor holding.
Kako ja shvaćam najave (a pravu ponudu ćemo tek vidjeti) za postojeće dioničare se ono najgore zapravo već dogodilo. Njihova vrijednost kapitala je već smanjena cijenom dionica na burzi.
Svaka kompanija je u drugačijoj situaciji, pa i nisu svugdje isti izračuni, ali recimo za Belje kojeg pratim situacija je da je knjigovodstvena vrijednost (vrijednost imovine) 29,26 kn, a cijena na burzi je 4,53 kn.
To znači da su pri postojećoj cijeni dioničari već napravili otpis kapitala za 84,52%.
Ako će otpis kapitala biti na razini 70% cijena Belja bi trebala biti 8,77 kn.
To je naše vlasništvo!
A ono je prema Ustavu – neotuđivo.
Gdje su tu postojeci dionicari?
Ostaju sa “starim” firmama i dugovima,zar ne?
Svaka kompanija je u drugačijoj situaciji, pa i nisu svugdje isti izračuni, ali recimo za Belje kojeg pratim situacija je da je knjigovodstvena vrijednost (vrijednost imovine) 29,26 kn, a cijena na burzi je 4,53 kn.
To znači da su pri postojećoj cijeni dioničari već napravili otpis kapitala za 84,52%.
[/quote]
Otpisi će biti na Konzumu – tu će se dobavljačima, bankama i ostalim vjerovnicima skidat gaće……………..
izmeđuostalog i Belju, ledu, Jamnici, PIK-ovima, VUPICIMA i sl…………
skoro 8 milijardi negativnog kapitala……………..Kada se formira NOVI konzum mislim nova vlasnička struktura Agrokor je korak do investicijskog rejtinga!
Preporučam pročitati!
Izvadci:
Vidaković: Treba dug pretvoriti u kapital, pa Agrokor d.d. ponuditi na svjetskim burzama
Ovaj ekonomist ponudio je rješenje koje bi sam napravio da je na Ramljakovu mjestu, smatrajući da bi svi time dobro prošli. “Treba napraviti zamjenu duga u kapital u Agrokoru d.d., konsolidirati poslovanje i onda napraviti IPO, odnosno javnu ponudu Agrokora na svjetskim tržištima. I onda ono u što se uložilo 18, prodati za 25 milijardi kuna”, kazao je.
Navodi da ako Agrokor d.d. ima 14 mlrd kuna negativnog kapitala, a 18 mlrd kuna se pretvara u kapital, onda bi se prvo s 14 morala pokriti negativna rupa – ovih 4 mlrd kuna bili bi novi vlasnici Agrokora d.d.
Pitali smo ga što kaže za procjenu da bi se vjerovnicima moglo otpisati 70 posto potraživanja. “Moguće je da će doći do smanjivanja potraživanja, ali dođe li do pretvaranja duga u kapital, onda to smanjivanje potraživanja nije otpis. Gube li oni 70 posto? Ne, oni će samo svoj dug po diskontu pretvoriti u kapital. Jesu li oni prije imali 18 mlrd duga, a sada 4 mlrd kuna kapitala, odgovor je da”, rekao je Vidaković.
Ističe da Zvijezdi i Ledu ne treba kapital i da nemaju veliki dug prema dobavljačima, jedino što ih opterećuje su ogromna jamstva. “Ako se u Agrokoru d.d. dug pretvori u kapital, onda jamstva postaju irelevantna”, smatra.
Vidaković smatra da je ključno ovo pitanje: hoće li nagodba biti za svako poduzeće individualna ili neće? “Moguće je teoretski da će se sav financijski dug iz svih poduzeća pretvarati u kapital, a može biti da će se to raditi samo u određenim poduzećima. Nemate dobavljače u Agrokoru d.d., odnosno minimalni su, a u Konzumu su uglavnom koncentrirani dobavljači, banke i mjenice su vezane uz Agrokor. Nagodba je na razini koncerna, ali struktura nagodbe čini mi se da bi morala biti po poduzećima”, komentirao je.
@posejdon
to sam ja predlagao prije par mjeseci kao rješenje i vjerovao u takav rasplet, ali ako naprave ovako kako Bago priča, mi mali ćemo gadno popušiti
Znam Avaxe!
Sjećam se.
Kada si prvi puta to napisao, činio mi se kao onaj famozni “A-HA” moment.
Ovo je jedino logično i ekonomski racionalno.
Sve ostalo je siljenje ekonomije i pojedinih aktera.
Nije ti to ovo napisala Marica Vidaković (Kraš), nego Neven Vidaković (ekonomist, Platinum invest)
Nije Bago rekao puno novoga samo je natuknuo tehniku kako će se to provesti ali iznosi su tu negdje. Oni analitičari u Jutarnjem su računali da je "kolač" 19,7 milijardi. To je blizu.
Bago pojednostavljeno kaže da će novi Agrokor preuzeti 18,75 milijardi kuna duga, no vjerovatnije da će dio dug, a dio će se pretvarati u kapital novog Agrokora. Zna se tko ima prednost i kome će se dug priznati 100%, a ostali kroz kapital tj dionice novog Agrokora.
Ako bude kako su se radile te procijene otpis bi recimo bio 77% (to kažu analitičati ne ja) i recimo da bi za 4,2 kune duga dobili 1 kunu dioničkog kapitala. No kroz neko vrijeme to bi se moglo popraviti jer dionica novog Agrokora bi trebala rasti. Za 5 godina se možda i uduplati.
Ono što je ključno je što će biti sa međukompanijskim potraživanjima. Izvjesno je da i tvrtke kćeri imaju potraživanja od Agrokora i da će ta potraživanja morati također velikim dijelom otpisati (dio već jesu) ali analitičari napominju da će tvrtke kćeri na ime toga sudjelovati u kapitalu i postati dioničari Agrokora (novog). Citiram: "Tako bi se potencijalno mogla desiti situacija u kojoj je Agrokor vlasnik 100% Leda, a Ledo vlasnik recimo 10% Agrokora, odnosno da je Agrokor 10% vlasnik samog sebe."
Kad to preokrenemo u ovaj model sa 2 Agrokora onda bi to značilo da je stari Ledo na ime potraživanja postao vlasnik nekog udjela novog Agrokora (kao i ostali vjerovnici) koji je vlasnik 100% novog Leda.
Ono što je razlika među tvrtkama kćerkama je da nemaju sve tvrtke istu poziciju. Neke i same imaju velike dugove, a neke nemaju. Neke imaju potraživanja od Agrokora, a neke ne.
Ako se preostala imovina onda likvidira, i tvrtke također, onda će se vjerovnici naplatiti od onog što ostane ali ovaj puta u dijelu koliko je koja tvrtka dužna i koliko imovine koja tvrtka ima. Pod imovinom tu će biti i dionice novog Agrokora. Kod nekih tvrtki tu ima „mesa“
Pitanje je i kako će ići prijenos imovine tih društava kćeri, a izvjesno je da te imovine ima i to je utvrdila revizija i brojke iz izvještaja sada bi morale biti točne.
Ako se međukmpanisjka potraživanja otpišu i 90% to bi na spomenutom Ledu bilo ogromnih 1,25 milijarde ali 550 mil je već otpisano. Dakle od kapitala koji je po 3Q 1,6 milijarde treba oduzeti 700 mil kuna dodatno. Ostaje ipak 900 mil što nije magla nego stvarna imovina umanjena za obveze. I ta imovina radi godišnji EBITDA od 400 mil kuna pa kad se „prebacuje“ negdje dalje bez duga onda nešto ide kontra zar ne? No rekao bi da će otpisi biti manji od 90% Analitičari kažu 77%
Ja bi rekao da će se tu izgubiti oko 70-90% dioničarskog kapitala (ne isto na svim tvrtkama) Na vrijednost kapitala, a ne na cijene. Na spomenutom LEDU kapital po dionici (bez otpisa) je blizu 7000 kn. Pa ako je 80% onda su ovi što su špekulirali dobro prošli ali starim dioničarima to nije neka utjeha.
Jako dobra analiza, kao i uvijek od vas
Pitam se ;
Obzirom da ovdje svi vise osim američkih fondova, a da bi ovo izglasali, da li imaju dovoljno ruku ?
Zašto je u ovom računu nestao Mercator, odnsono izgleda da su i za toliko umanjili dug ?
Nije ti to ovo napisala Marica Vidaković (Kraš), nego Neven Vidaković (ekonomist, Platinum invest)
Večina analitičara se priklonila stavovima dobavljača.
A taj stav je toliko stupidan da stvarno neznam kako ga investicijska javnost puši – ulagali smo u Konzum ali mi bi ipak DOKAPITALIZIRALI LEDO, JAMNICU, ZVIZDU………….
HA, HA, HA…….