Da,imali smo večeras prezentaciju nagodbe.Bago oduzeo Ramljku gušt prezentiranja,dali je sve to regularno da tako cure informacije i kako to da jedna komercijalna televizija ima povlaštene informacije prije reda??????
evo ovo je rekao ;
Agrokor kakvog smo nekad poznavali nestaje. Kako je sve to zamislila privremena uprava, objavit će sutra, a Dnevnik Nove TV donosi kako će izgledati tvrtka koja utječe na gospodarski rast ili pad s 0 cijelih 5 posto.
Od sutra počinje novo poglavlje u slučaju Agrokor. Mnogima koji su trgovali s Agrokorovim tvrtkama bit će poznato koliko će novca moći spasiti, a koliko otpisati.
Kako bi u budućnosti trebao poslovati Agrokor u Dnevniku Nove TV je analizirao Mislav Bago.
Kirurške operacije u svakoj tvrtki
„Od sutra počinje nova faza spašavanja Agrokora, to jest onoga što se da spasiti. Slijedi gotovo kirurška operacija u svakoj tvrtki“, izvijestio je Bago.
Agrokor bi se trebao podijeliti u dvije tvrtke, prva koja će se osnovati na proljeće mogla bi se zvati Agrokor Holding dok bi druga bila sadašnja tvrtka Agrokor.
„U “Holding Agrokor novi” ulazi 30-ak tvrtki za koje se procjenjuje da bi mogle opstati na tržištu. Tu su između ostalog Ledo, Zvijezda, Belje, Jamnica, Pik, Tisak, Vupik i Konzum. Jamnica će na primjer ostati Jamnica, ali će se vjerojatno osnovati poduzeće pod drugim nazivom. S druge strane u tvrtku “Agrokor” ulaze dugovi, stečaj i predstoji likvidacija koncerna koji je obilježio zadnjih 20 godina“, objašnjava Bago.
28 milijardi kuna dugova ide u otpis
Procjenjuje se kako u tvrtku Agrokor ulazi 27 do 28 milijardi dugova koji će se otpisati.
Svi dobavljači, mali dioničari i banke moraju biti svjesni da će se otpisivati od 10 do 90 posto potraživanja prema Agrokoru. U novu pak tvrtku ulaze one koje mogu opstati na tržištu. Procjenjuje se da tih 30 tvrtki vrijedi oko 18,75 milijardi kuna. Njihovi su dugovi 18,75 milijardi kuna. To je procjena koju te tvrtke mogu podnijeti u sljedećem razdoblju u sljedećih četiri do pet godina kako bi stale na noge. Kako bi opstale na tržištu, morat će se osigurati i svježi kapital“, zaključuje Bago.
Mislim ovu pljačku bilo je teško predvidjeti, da tako daleko bi se usudili ?
haha..citamo vec mjesecima kako lupas ko max po diviziji istu mantru. covjece, logika stvari nalaze drukcije. I ona je u ovom slucaju puno jaci argument za nas laike od nekakvog tvog nestrucnog pravnog tumacenja.
I ja sam izlozen tu, vjerovatno puno vise od tebe. Ali sam davno rekao i tebi i ostalima da ce oni vec naci pravnog nacina da ovu pricu isteraju na interes vjerovnika a ne malih dionicara.
Da budem iskren nemam pojma sta tocno znaci ovo sta Bago pokusava protumacit. Ali mislim da ne mirisi na dobro, niti je ikad mirisalo, osim ne znam po kojoj to optimisticnoj liniji tebi JE?
Vjerojatno imaš puno više novaca od mene kada si izložen više od mene, ali pitanje je kome je to veći teret .
Logika je ovdje čista krađa.
Dugovi dioničarima , Ledo, Jamnica i ostali američkim fondovima.
Mogli su samo dokapitalizirati Agrokor i rješiti problem, ali tako nas nebi mogli pokrasti.
Nešto mi ipak ne štima novi agrokor 18.75 milijardi stari 28 milijardi dugova. 18.75 +28=46.75 milijardi ukupni dug 58 priznata i nepriznata dugovanja. Gdje je nestalo 12 milijardi kuna. ? Drugo “Svi dobavljači, mali dioničari i banke moraju biti svjesni da će se otpisivati od 10 do 90 posto potraživanja prema Agrokoru. ….šta mali dioničari imaju otpisivat Agrokoru?
Nije Bago rekao puno novoga samo je natuknuo tehniku kako će se to provesti ali iznosi su tu negdje. Oni analitičari u Jutarnjem su računali da je “kolač” 19,7 milijardi. To je blizu.
Bago pojednostavljeno kaže da će novi Agrokor preuzeti 18,75 milijardi kuna duga, no vjerovatnije da će dio dug, a dio će se pretvarati u kapital novog Agrokora. Zna se tko ima prednost i kome će se dug priznati 100%, a ostali kroz kapital tj dionice novog Agrokora.
Ako bude kako su se radile te procijene otpis bi recimo bio 77% (to kažu analitičati ne ja) i recimo da bi za 4,2 kune duga dobili 1 kunu dioničkog kapitala. No kroz neko vrijeme to bi se moglo popraviti jer dionica novog Agrokora bi trebala rasti. Za 5 godina se možda i uduplati.
Ono što je ključno je što će biti sa međukompanijskim potraživanjima. Izvjesno je da i tvrtke kćeri imaju potraživanja od Agrokora i da će ta potraživanja morati također velikim dijelom otpisati (dio već jesu) ali analitičari napominju da će tvrtke kćeri na ime toga sudjelovati u kapitalu i postati dioničari Agrokora (novog). Citiram: “Tako bi se potencijalno mogla desiti situacija u kojoj je Agrokor vlasnik 100% Leda, a Ledo vlasnik recimo 10% Agrokora, odnosno da je Agrokor 10% vlasnik samog sebe.”
Kad to preokrenemo u ovaj model sa 2 Agrokora onda bi to značilo da je stari Ledo na ime potraživanja postao vlasnik nekog udjela novog Agrokora (kao i ostali vjerovnici) koji je vlasnik 100% novog Leda.
Ono što je razlika među tvrtkama kćerkama je da nemaju sve tvrtke istu poziciju. Neke i same imaju velike dugove, a neke nemaju. Neke imaju potraživanja od Agrokora, a neke ne.
Ako se preostala imovina onda likvidira, i tvrtke također, onda će se vjerovnici naplatiti od onog što ostane ali ovaj puta u dijelu koliko je koja tvrtka dužna i koliko imovine koja tvrtka ima. Pod imovinom tu će biti i dionice novog Agrokora. Kod nekih tvrtki tu ima „mesa“
Pitanje je i kako će ići prijenos imovine tih društava kćeri, a izvjesno je da te imovine ima i to je utvrdila revizija i brojke iz izvještaja sada bi morale biti točne.
Ako se međukmpanisjka potraživanja otpišu i 90% to bi na spomenutom Ledu bilo ogromnih 1,25 milijarde ali 550 mil je već otpisano. Dakle od kapitala koji je po 3Q 1,6 milijarde treba oduzeti 700 mil kuna dodatno. Ostaje ipak 900 mil što nije magla nego stvarna imovina umanjena za obveze. I ta imovina radi godišnji EBITDA od 400 mil kuna pa kad se „prebacuje“ negdje dalje bez duga onda nešto ide kontra zar ne? No rekao bi da će otpisi biti manji od 90% Analitičari kažu 77%
Ja bi rekao da će se tu izgubiti oko 70-90% dioničarskog kapitala (ne isto na svim tvrtkama) Na vrijednost kapitala, a ne na cijene. Na spomenutom LEDU kapital po dionici (bez otpisa) je blizu 7000 kn. Pa ako je 80% onda su ovi što su špekulirali dobro prošli ali starim dioničarima to nije neka utjeha.
Nije Bago rekao puno novoga samo je natuknuo tehniku kako će se to provesti ali iznosi su tu negdje. Oni analitičari u Jutarnjem su računali da je "kolač" 19,7 milijardi. To je blizu.
Bago pojednostavljeno kaže da će novi Agrokor preuzeti 18,75 milijardi kuna duga, no vjerovatnije da će dio dug, a dio će se pretvarati u kapital novog Agrokora. Zna se tko ima prednost i kome će se dug priznati 100%, a ostali kroz kapital tj dionice novog Agrokora.
Ako bude kako su se radile te procijene otpis bi recimo bio 77% (to kažu analitičati ne ja) i recimo da bi za 4,2 kune duga dobili 1 kunu dioničkog kapitala. No kroz neko vrijeme to bi se moglo popraviti jer dionica novog Agrokora bi trebala rasti. Za 5 godina se možda i uduplati.
Ono što je ključno je što će biti sa međukompanijskim potraživanjima. Izvjesno je da i tvrtke kćeri imaju potraživanja od Agrokora i da će ta potraživanja morati također velikim dijelom otpisati (dio već jesu) ali analitičari napominju da će tvrtke kćeri na ime toga sudjelovati u kapitalu i postati dioničari Agrokora (novog). Citiram: "Tako bi se potencijalno mogla desiti situacija u kojoj je Agrokor vlasnik 100% Leda, a Ledo vlasnik recimo 10% Agrokora, odnosno da je Agrokor 10% vlasnik samog sebe."
Kad to preokrenemo u ovaj model sa 2 Agrokora onda bi to značilo da je stari Ledo na ime potraživanja postao vlasnik nekog udjela novog Agrokora (kao i ostali vjerovnici) koji je vlasnik 100% novog Leda.
Ono što je razlika među tvrtkama kćerkama je da nemaju sve tvrtke istu poziciju. Neke i same imaju velike dugove, a neke nemaju. Neke imaju potraživanja od Agrokora, a neke ne.
Ako se preostala imovina onda likvidira, i tvrtke također, onda će se vjerovnici naplatiti od onog što ostane ali ovaj puta u dijelu koliko je koja tvrtka dužna i koliko imovine koja tvrtka ima. Pod imovinom tu će biti i dionice novog Agrokora. Kod nekih tvrtki tu ima „mesa“
Pitanje je i kako će ići prijenos imovine tih društava kćeri, a izvjesno je da te imovine ima i to je utvrdila revizija i brojke iz izvještaja sada bi morale biti točne.
Ako se međukmpanisjka potraživanja otpišu i 90% to bi na spomenutom Ledu bilo ogromnih 1,25 milijarde ali 550 mil je već otpisano. Dakle od kapitala koji je po 3Q 1,6 milijarde treba oduzeti 700 mil kuna dodatno. Ostaje ipak 900 mil što nije magla nego stvarna imovina umanjena za obveze. I ta imovina radi godišnji EBITDA od 400 mil kuna pa kad se „prebacuje“ negdje dalje bez duga onda nešto ide kontra zar ne? No rekao bi da će otpisi biti manji od 90% Analitičari kažu 77%
Ja bi rekao da će se tu izgubiti oko 70-90% dioničarskog kapitala (ne isto na svim tvrtkama) Na vrijednost kapitala, a ne na cijene. Na spomenutom LEDU kapital po dionici (bez otpisa) je blizu 7000 kn. Pa ako je 80% onda su ovi što su špekulirali dobro prošli ali starim dioničarima to nije neka utjeha.
Gdje su tu postojeci dionicari?
Ostaju sa “starim” firmama i dugovima,zar ne?