On je opstajao na neplacanjima i unistavanju svojih dobavljaca. To nije posao, to je lopovluk. Ne razumijem kako se netko moze naci u problemu likvidnosti, a sve proizvode prodaje u Konzumu, koji je najveci lanac, gdje ljudi kupuju gotovinom, karticom sa odgodom od 30 dana itd…a i drugi su lanci kupovali od njega. U biti on je bio monopolist
Konzum ima većinu prodavaonica koje je kupio ili sagradio u najmu a pogodite tko je najmodavac i po kakvim uvjetima. Naš dragi gazda.
Lova od prodaje je otišla kao na širenje tj nestala je a ostali su nepovoljni zajmovi koje pobire gazda.
Znači, možemo očekivati haircut od cca 50% na potraživanjima dobavljača. Što će to značiti za vlasnike udjela u ovisnim društvima to još ne možemo znati iz razloga jer ta društva imaju različite bilance, različite kvalitete. Pri čemu neka imaju puno više knjigovodstvenog kapitala pa bi za takve kompanije ako će se nagodba raščiščavati na razini njih razvodnjavanje moglo biti manje.
Ne znam, teško je reći, al onako na prvu loptu, situacija nije grozna. Zapravo je dosta ok, IMHO. Operativno gledano. A sad, što je otpisano je otpisano, to su ionako jednokratne stavke i kad se načini nagodba, sustav ili njegovi dijelovi pojedinačno će nastaviti poslovati, vlasništvo će se vjerojatno mijenjati, život će ići dalje, kao i ledo, jamnica, belje itd. itd.
vauvau, A da je vodio knjige prema ovom sto sad vidimo, bi li mogao isplacivati dividende?
Ova rupa na konzumu za mene je strasna. Ostale firme iz koncerna… popravljivo. Al sto ce s konzumom?! Je li ovim konzum otpisan? A ostali se spasavaju?
“Na dan 31.12.2016.-te Konzum d.d. posjeduje 100% udjela u temeljnom kapitalu društva Idea d.o.o., Beograd, Republika Srbija” …. a oni otpišu 3,3 milijarde temeljnog kapitala Konzuma jer je prepušteno poslovanje Mercatoru Srbija bez naknade … da li netko razumije taj salto?
vauvau, A da je vodio knjige prema ovom sto sad vidimo, bi li mogao isplacivati dividende?
Ova rupa na konzumu za mene je strasna. Ostale firme iz koncerna… popravljivo. Al sto ce s konzumom?! Je li ovim konzum otpisan? A ostali se spasavaju?
Kaze ramljak na konferenciji da nije bilo otpisa ( uskladjenja ) konzum bi imao 200.mil kn dobiti
i da ove godine ocekuje super rezultate, ( prica na 3 minute prije kraja )
Pozdrav,
Konzum je bio u minusu prošle godine,…. al če se popraviti u 2017, sve ostalo normalno tj. u 2017 sve u Plusu, na kraju godine jako dobri rezultati, nagodba če krenut, neke perjanice prodati ili dobiti novog vlasnika, cijena dionice Jamnice, Leda, Zvijezde, Belja,….ide po mom mišljenju tamo di je put prema suncu, u tom pravcu, a malo za šalu, di je dividenda i koliko če biti, nije ni to izključeno, lp
I tako bi trebao 35 godina da kapital dodje na nulu. Koji carevi.
Najznačajniji negativni utjecaj na dobit u 2016. čine rezervacije od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe, pokazalo je revizorsko izvješće.
Ramljak predstavio izvješća: Golemi su gubici u Todorićevoj maloprodaji Konzumu i Tisku
A nije otpisan. Vjerovnici će postati vlasnici, a postojeći će kapital biti vjerojatno otpisan.
Bit će šišanja svugdje i za svakog, pitanje je koliko?
Ne bi mogao isplaćivati dividende osim ako je prethodno imao zadržane dobiti, no on se izvlačio da sve to održi na okupu, al nije uspio. Svi će morati platiti cijenu toga, tako i on.
Za neke kaznene stvari, za to će trebati imati čvrste dokaze, jer kako sada stvari stoje sigurno je bilo kaznenih djela, al ne u smislu namjere prevare i sl., zločinačkog udruživanja itd. On je bio najveći vlasnik, praktički jedini, zanemarimo li udjele u ovisnim društvima i on je čupao i sustav i sebe.
Bilo je dovoljno zakotrljati Bond prema dolje. Na njegovu razinu nedostatka kapitala i likvidnosti, ostalo se praktički odigralo samo od sebe…. još malo panike među dobavljačima i čišćenja računa koncerna i povezanih društava je bilo i previše da koncern i ovisna društva strmoglavi u provaliju.
Dakle, po milijunti put se pokazalo da nepovoljan omjer vlastitog i tuđeg kapitala (visoka financijska poluga), visok trošak financiranja i stagnacija (nepostojanje održive stope rasta poslovanja uz zadržavanje razine operativne profitabilnosti) u nekom trenutku dovode do nelikvidnosti, likvidnosnog udara i poslovnog sloma.
Konzum će se rješavati po modelu Peveca – velik dio potraživanja kupci će otpisati, manji dio će pretvoriti u kapital. U Pevecu su za sto kuna duga dobili cca 16 kn u dionicama, koliko će biti kod Konzuma, vidjet ćemo. To govorimo o dobavljačima. Ako je Konzumu ostalo nešto imovine, imovinu dobivaju razlučni vjerovnici, ali Konzum vjerojatno ni sada nema nekretnine. Pevec je barem imao neke trgovačke centre.
Kolege. Ja nemam dionice Agrokora pa nisam subjektivan.
Mene samo zanima, po Vašem mišljenju, da li će Ivica Todorić i direktori firma koji su davali izvješća kakva su davali završiti u zatvoru?
Ili smatrate da je sve u redu napravljeno u izvještajima kao i obavijestima prema investicijskoj javnosti?
Hvala.
Mislim 13,4 milijardi kuna manje + isplata dividende.
Bez jamstava koliko sam shvatio.