Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@vauvau

‘Konačni cilj je nagodba koja će dovesti do opstanka kompanije

Pročitajte više na: https://www.24sata.hr/news/konacni-cilj-je-nagodba-koja-ce-dovesti-do-opstanka-kompanije-541864 – 24sata.hr

https://www.24sata.hr/news/konacni-cilj-je-nagodba-koja-ce-dovesti-do-opstanka-kompanije-541864

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

Cilj izvanredne uprave je postizanje nagodbe s vjerovnicima. Kroz nju sadašnji nominalni Agrokorov vlasnik Ivica Todorić ostat će bez koncerna. Može se očekivati da će se ključne Agrokorove kompanije prodati, dok će se one koje nemaju utjecaj na poslovanje cijelog koncerna ili su neodržive likvidirati.

Iako je Ramljak odradio niz pregovora s dobavljačima i bankarima, donošenje nagodbe mogao bi mu biti najveći izazov jer će određene skupine vjerovnika morati uvjeriti u svijetlu budućnost Agrokora i, naravno, u djelomičan otpis potraživanja.

Ako će vlasnik ostati bez dionica odnosno koncerna, onda po logici stvari ostaju i ostali dioničari.

Al nemojte se oslanjati na novinarske tekstove. Novinari uglavnom pojma nemaju, osim iznimaka.

I kompanije će se prodati nakon nagodbe, a ne prije nje. To je jako bitan trenutak koji stvara razliku između sadašnjih i nekih budućih vlasnika koji prodaju tu imovinu odnosno firme.

Rasplet s Parmalatom je bio jako zanimljiv. Equity je 100% anuliran, ali dionicari su dobili warrants s kojim su mogli kupovati nove dionice. Nakon nekog vremena kreditori tj vjerovnici su dobili gotovo 100 % povrat ulozenog, a stari dionicari oko 50 %.
Mislim da je kod nas to nemoguce jer mi nismo sposobni za to. Ali Ramljak je napravio jednu dobru stvar – zadrzao je dobavljace i firma jos uvijek sljaka. Kako ce napraviti sa vjerovnicima raspodjelu equity ? Mozda bi najlakse bilo napraviti od vjerovnika sa seniority firmu kojoj ce sve agrokor firme biti duzne ( ledo, jmnc,…). A oni zauzvrat skinuti jamstva. Bivsim dionicarima dati warrants. Drzava mora nesto uciniti sa nasim novcima u mirovinskim fondovima.Pa ne moze to tek tako nestati. Ako se upetljala neka izvoli mirovinske fondove izvuci.

Bilo bi jednostavnije da ukine drugi stup i sve ljude stavi u I. stup.
A mirovinske fondove ukinuti.
Uštede će biti enormne.

Tako da sve one novce koji su skurili mirovinci nećemo ni primijetiti.

Pa mirovinci su do sada uglavnom zarađivali odnosno kumulativno kontinuirano uvećavali vrijednost imovine. Što je zapravo i zanimljivo imajući na umu da uglavnom drže obveznice države još uvijek neinvesticijskog rejtinga.

Rasplet s Parmalatom je bio jako zanimljiv. Equity je 100% anuliran, ali dionicari su dobili warrants s kojim su mogli kupovati nove dionice. Nakon nekog vremena kreditori tj vjerovnici su dobili gotovo 100 % povrat ulozenog, a stari dionicari oko 50 %.
Mislim da je kod nas to nemoguce jer mi nismo sposobni za to. Ali Ramljak je napravio jednu dobru stvar – zadrzao je dobavljace i firma jos uvijek sljaka. Kako ce napraviti sa vjerovnicima raspodjelu equity ? Mozda bi najlakse bilo napraviti od vjerovnika sa seniority firmu kojoj ce sve agrokor firme biti duzne ( ledo, jmnc,…). A oni zauzvrat skinuti jamstva. Bivsim dionicarima dati warrants. Drzava mora nesto uciniti sa nasim novcima u mirovinskim fondovima.Pa ne moze to tek tako nestati. Ako se upetljala neka izvoli mirovinske fondove izvuci.

upravo tako, milijarde našeg novca su mirovinci uložili u tvrtke kćeri agrokora i taj novac mora se zaštititi na ovaj ili onaj način, naravno sve neće moći, ali veći dio

Ignore: KressoM, delux

Pa mirovinci su do sada uglavnom zarađivali odnosno kumulativno kontinuirano uvećavali vrijednost imovine. Što je zapravo i zanimljivo imajući na umu da uglavnom drže obveznice države još uvijek neinvesticijskog rejtinga.

Kaj hoćeš reći?
Da i oni friziraju izvješća?

Koja revizorska kuća kod njih radi provjeru?

Sigurno neka strana.

Dnevnik. hr
Saborska oporba opetovano je pozivala na osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o Agrokoru, a danas je pao dogovor da će se povjerenstvo osnovati.

Meni isto izgleda najjednostvnije agrokor dionice prenjeti na vjerovnike ili agrokor bankrotirati i prenjeti vlasnistvo na vjerovnike tj novu vjerovnicku firmu. Tako bi oni svako u svom omjeru postali umjesto todorica vlasnici ex agrokora. Zanima me kako ce se to raspetljati. Sto s mirovinskim fondovima ? Kako njih obestetiti ? Mene zanima sto ce bit s novcimq iz mog drugog stupa. Ne zelim da mi se govori ” oni su to sprzili ” . Onaj tko je sprzio i pomagao u tome barem moze ici u dugogodisnji zatvor. Kad tad. Pogledajte koliko placate mjesecno u 2. stup. Dakle, gdje su novci i tko je sprzio to ?

Status Quo: Roll Over Lay Down

Meni isto izgleda najjednostvnije agrokor dionice prenjeti na vjerovnike ili agrokor bankrotirati i prenjeti vlasnistvo na vjerovnike tj novu vjerovnicku firmu. Tako bi oni svako u svom omjeru postali umjesto todorica vlasnici ex agrokora. Zanima me kako ce se to raspetljati. Sto s mirovinskim fondovima ? Kako njih obestetiti ? Mene zanima sto ce bit s novcimq iz mog drugog stupa. Ne zelim da mi se govori " oni su to sprzili " . Onaj tko je sprzio i pomagao u tome barem moze ici u dugogodisnji zatvor. Kad tad. Pogledajte koliko placate mjesecno u 2. stup. Dakle, gdje su novci i tko je sprzio to ?

Za što ih obeštetiti?

Popušili su i gotovo, život ide dalje. A i to što su popušili je vjerojatno ispod 1% imovine svih mirovinskih fondova zajedno, tako da to nije toliko bitno za mirovine. Više su nedavno neki popušili na Tevi, nego na Agorkoru.

Uputi se u brojke i proporciju ulaganja mirovinaca u domaće dionice i onda vidi koliko je od toga bilo Agrokor izdanja, a ne napamet i bezveze lajati.

@ renči

Neka ti VAU objasni kako na Fondovi zarađuju na junk obveznicama i time nadoknađuju kaj su spušili na INGRI, Viaduktu, HT, Dalekovodu, sada Agrokoru, Tevi……………………..

Zapravo je za Oscara kaj su još u plusu.
Valjda je priljev love konstantan, a inflacije nema.

To što je priljev love konstantan ti ne utječe na rezultate i NAV, a niti inflacija značajno jer je nema već dugo.

New Report

Close