Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

12. KORAK: Na osnovu definiranih gubitaka prvo se pokreće umanjenje postojećeg kapitala kompanija za vrijednost dijela duga na teret postojećih dioničara, čime se postojeći dioničari svode na desetinu vrijednosti imovine. Navedeni korak se provodi kao skupštinska odluka svake od kompanija s obzirom na to da je povjereniku kroz Lex Agrokor omogućeno preuzimanje funkcije skupštine društva, čime je doveden u poziciju da samostalno može glasati (on ili njegov opunomoćenik) za prihvaćanje svog prijedloga.
13. KORAK: Po umanjenju temeljnog kapitala za iznos gubitaka na teret postojećih dioničara, skupštini se daje na glasanje povećanje temeljnog kapitala kompanija kroz unošenje prava (dugovanja) u capital kompanije po svom iznosu čime su svi oni koji su vlasnici prioritetnog potraživanja (stečenih kroz roll-up model) dovedeni u privilegirani položaj i sav svoj dug pretvaraju u udio u kompanijama. Navedeni korak također se provodi kao skupštinska odluka svake od kompanija s obzirom na to da je povjereniku kroz Lex Agrokor omogućeno preuzimanje funkcije skupštine društva, čime je doveden u poziciju da samostalno može glasati (on ili njegov opunomoćenik) za prihvaćanje svog prijedloga.
14. KORAK: Upisom dokapitalizacije i novim imateljima poslovnih udjela provedeno je i legalizirano preuzimanje kompanija te imatelji prioritetnog duga postaju vlasnici kompanija.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/todoric-14-koraka-pljacke-agrokora-koje-je-odobrila-vlada-1197229http://www.vecernji.hr

A u Zakonu ti je to članak: 43. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_04_32_707.html

GLAVA VI.
NAMIRENJE VJEROVNIKA NAGODBOM
POGLAVLJE 1.
NAGODBA
Nagodba između dužnika i vjerovnika
Članak 43.
(1) U roku od 12 mjeseci od otvaranja postupka izvanredne uprave, izvanredni povjerenik uz suglasnost vjerovničkog vijeća može predložiti namirenje vjerovnika nagodbom.
(2) Rok od 12 mjeseci iz stavka 1. ovoga članka sud će produljiti za daljnja tri mjeseca na zahtjev izvanrednog povjerenika. Rok od tri mjeseca računa se od isteka roka od 12 mjeseci.
(3) Izvanredni povjerenik predlaže vjerovničkom vijeću i vjerovnicima nagodbu ako procijeni da je reguliranje odnosa vjerovnika i dužnika nagodbom svrsishodno uzimajući u obzir sve okolnosti konkretnog slučaja.
(4) U ime vjerovnika u izradi nagodbe sudjeluje vjerovničko vijeće.
(5) Nagodbom se, među ostalim, može:
– prenijeti dio ili sva imovina dužnika na jednu ili više već postojećih osoba ili osoba koje će tek biti osnovane, uz isključenje primjene općeg pravila o pristupanju dugu u slučaju preuzimanja neke imovinske cjeline iz zakona kojim se uređuju obvezni odnosi i o dužnosti davanja izjave o nepostojanju dugovanja iz zakona kojim se uređuje postupak u sudskom registru
– ostaviti dužniku sva imovina ili dio njegove imovine radi nastavljanja poslovanja dužnika
– dužnika pripojiti drugoj osobi ili spojiti s jednom ili više osoba
– prodati sva imovina ili dio imovine dužnika, raspodijeliti sva imovina ili dio imovine dužnika između vjerovnika
– smanjiti ili odgoditi isplata obveza dužnika
– obveze dužnika pretvoriti u kredit ili zajam odnosno temeljni kapital dužnika ili nekih od njegovih ovisnih društava odnosno u kapital novoosnovanih društava
– preuzeti jamstvo ili dati drugo osiguranje za ispunjenje obveza dužnika
– urediti odgovornost dužnika nakon nagodbe.

(6) U postupku izvanredne uprave koji se provodi nad dužnikom te povezanim i ovisnim društvima podnijet će se jedinstven prijedlog nagodbe.

Evo ovdje lijepo piše što će biti, kada i kako

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/istrazili-smo-sto-ce-biti-s-agrokorom-nakon-objave-rezultata-revizije-foto-20170926

http://www.index.hr/vijesti/clanak/index-doznaje-brokeri-koji-su-pisali-lex-todoric-u-isto-su-vrijeme-prodavali-agrokorove-dionice/997132.aspx

..bas smo iznenađeni..

Dobro, i kad očekujete da će se početi trgovati todexom?

使用を信頼し、あなた自身の能力の

12. KORAK: Na osnovu definiranih gubitaka prvo se pokreće umanjenje postojećeg kapitala kompanija za vrijednost dijela duga na teret postojećih dioničara, čime se postojeći dioničari svode na desetinu vrijednosti imovine. Navedeni korak se provodi kao skupštinska odluka svake od kompanija s obzirom na to da je povjereniku kroz Lex Agrokor omogućeno preuzimanje funkcije skupštine društva, čime je doveden u poziciju da samostalno može glasati (on ili njegov opunomoćenik) za prihvaćanje svog prijedloga.
13. KORAK: Po umanjenju temeljnog kapitala za iznos gubitaka na teret postojećih dioničara, skupštini se daje na glasanje povećanje temeljnog kapitala kompanija kroz unošenje prava (dugovanja) u capital kompanije po svom iznosu čime su svi oni koji su vlasnici prioritetnog potraživanja (stečenih kroz roll-up model) dovedeni u privilegirani položaj i sav svoj dug pretvaraju u udio u kompanijama. Navedeni korak također se provodi kao skupštinska odluka svake od kompanija s obzirom na to da je povjereniku kroz Lex Agrokor omogućeno preuzimanje funkcije skupštine društva, čime je doveden u poziciju da samostalno može glasati (on ili njegov opunomoćenik) za prihvaćanje svog prijedloga.
14. KORAK: Upisom dokapitalizacije i novim imateljima poslovnih udjela provedeno je i legalizirano preuzimanje kompanija te imatelji prioritetnog duga postaju vlasnici kompanija.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/todoric-14-koraka-pljacke-agrokora-koje-je-odobrila-vlada-1197229http://www.vecernji.hr

A u Zakonu ti je to članak: 43. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_04_32_707.html

ja u kope, ti u špade
znam što tu piše, moj osvrt bio je usmjeren kontra konstatacije gdje bi se iz vlasništva kompanije u cijelosti izbacilo postojeće dioničare i obrazložio sam zašto to baš nije tako lako niti vjerojatno te zašto je puno izglednija i pametnija varijanta pretvaranje potraživanja vjerovnika u udjele u samom agrokoru, a ne u tvrtkama kćerima

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

Al kapitala vjerojatno nema ni na podružnicama, a kako su one jamstvo teško da će ostati mnogo za postojeće dioničare. I na njima će se on otpisivati.

Šišat će se on na svim razinama jer ga naprosto nema dovoljno obzirom na iznos tražbina.

Konsolidirano gledano, na koncu 2015. godine bilo ga je nešto više od 7,5 milijardi kuna. Str. 53. ovog dokumenta odnosno str. 7 revizorskog izvješća za 2015. godinu u prilogu: http://www.agrokor.hr/hr/investitori/financijski-izvjestaji/godisnji-izvjestaji/

Al kapitala vjerojatno nema ni na podružnicama, a kako su one jamstvo teško da će ostati mnogo za postojeće dioničare. I na njima će se on otpisivati.
Šišat će se on na svim razinama jer ga naprosto nema dovoljno obzirom na iznos tražbina.

pa to i jest poanta nagodbe, svi se nečega odriču, svi nešto gube, a jamstva nakon nagodbe neće biti bitna jer će biti maknuta kroz nagodbu… nagodbom mogu ići na pretvaranje dijela potraživanja u udjele u tvrtkama kćerima, ali to bi bio totalni promašaj jer se nikad ne bi dogovorili tko će dobiti u kojoj (svi bi naravno htjeli udjele u najboljim tvrtkama), a osim toga kapital bi se toliko razvodnio da bi udjeli novih dioničara postali skoro pa bezvrijedni.
puno logičnije je pretvaranje dijela potraživanja u udjele u agrokoru i omogućavanje trgovanja istima, čime bi se omogućilo tvrtkama kćerima nastavak uspješnog rada i generiranje rasta vrijednosti čitavog koncerna agrokor pa tako i udjela novih dioničara/udjelničara

Ja mislim da će se oni sve dogovoriti.

Ne bih špekulirao o konačnom izgledu nagodbe no mislim da potpuno promašuješ poantu i jasno je zašto to činiš, al to te svejedno ne abolira od činjenice da ja i ostali ovdje baš nismo lajbeki ni budale i da ne razumijemo gdje leži vrijednost Agrokora. To sigurno nije na razini matice.

ima li gospodin Ivica Todorić hrabrosti napisati na svome blogu u koliko je on koraka od ratnih ’90ih do 2017 opljačkao Hrvatsku, tko mu je sve u tome pomagao i čiji je on zapravo plod na ovim prostorima, osobno ga smatram nesposobnim za vođenje značajnijeg biznisa, osim uvlačenja i ulizivanja, sve ostale menadžerske sposobnosti nema i djeca mu također, da je pravosuđa i prvne države, već bi oni (Todorići) desetljećima hodali gologuzi ne samo po Smokvici koju nisu plaćali, ali mi imamo danas stanje upravo suprotno, Todorići još uvijek žive u Kulmerovom dvorcu i zasipaju prašinom oči, kako vjerovnicima, tako i cijeloj naciji, ovih dana su se i novinari raspisali o dojučerašnjem Gazdi, koji im je omogućavao velike zarade kroz reklamni prostor u zamjenu za šutnju ili pozitivne članke o njemu,
danas je situacija eskalirala do stanja metastaza, jer ovaj 20-o godišnji tumor se pretvorio u neizlječivi karcinom hrvatskog društva, za kojega čak ni sve moguće operacije i terapije ne garantiraju uspjeh u oporavku

@vauvau
naravno da je prava vrijednost u tvrtkama kćerima, a dao sam moje viđenje zašto je pametnije i bolje rješenje pretvaranje neotpisanog dijela potraživanja u udjele u agrokoru nego u tvrtkama kćerima. osim toga što sam već naveo, nedavno je za novi kredit od cca 3,5 milijarde kuna založena sva imovina tvrtki kćeri kao i svi brandovi. koji bi onda bio interes vjerovnika da dobiju udjele u takvim preopterećenim tvrtkama? zar im nije onda bolje imati udjele u agrokoru i preko toga razmjerno udjele u svim tvrtkama kćerima?!

Rasplet s Parmalatom je bio jako zanimljiv. Equity je 100% anuliran, ali dionicari su dobili warrants s kojim su mogli kupovati nove dionice. Nakon nekog vremena kreditori tj vjerovnici su dobili gotovo 100 % povrat ulozenog, a stari dionicari oko 50 %.
Mislim da je kod nas to nemoguce jer mi nismo sposobni za to. Ali Ramljak je napravio jednu dobru stvar – zadrzao je dobavljace i firma jos uvijek sljaka. Kako ce napraviti sa vjerovnicima raspodjelu equity ? Mozda bi najlakse bilo napraviti od vjerovnika sa seniority firmu kojoj ce sve agrokor firme biti duzne ( ledo, jmnc,…). A oni zauzvrat skinuti jamstva. Bivsim dionicarima dati warrants. Drzava mora nesto uciniti sa nasim novcima u mirovinskim fondovima.Pa ne moze to tek tako nestati. Ako se upetljala neka izvoli mirovinske fondove izvuci.

Status Quo: Roll Over Lay Down

New Report

Close