‘Na taj način čini mi se da predmet Agrokor, koji je trebao biti gospodarsko pitanje, postaje prvorazredno pravno i političko pitanje s posljedicama neslućenih razmjera koje bi mogle rezultirati padom Plenkovićeve vlade’, zloslutno zaključuje Olujić.
Slučaj Agrokor neće dotaknuti samo aktualnu političku garnituru. Da, stvar će krenuti od revizorskog izvješća za prošlu godinu, od kojeg će ‘svi pasti u nesvijest’, tvrdi naš izvor iz pravosudnih krugova. No nakon toga slijedi demontaža političara koji su utjecali na rast koncerna. Od ovih aktualnih pa unazad sve do 90-ih, kaže naš izvor te se slaže s tezom da pravosuđe nema kapaciteta za ovaj slučaj koji bi mogao trajati godinama, ako ne i desetljećima.
‘To će biti tektonski poremećaj. Prvo ide revizorsko izvješće, a onda je pitanje hoće li se odmah ići na uhićenje Todorića. U drugom krugu, kada se ispitaju svjedoci, na red dolazi politika, od aktualnijeg perioda pa unazad’, smatra.
Ako dođe do procesa, Todorić bi mogao odgovarati za cijeli niz kaznenih djela iz spektra gospodarskog poslovanja: ‘Tu su štetni ugovori, nesavjesno poslovanje, nanošenje štete tvrtki, krivotvorenje bilanci, a pitanje je je li bilo i štete po državni proračun’, nabraja naš izvor. Za ova kaznena djela zapriječene su višegodišnje zatvorske kazne.
agrokor perjanice..ledo.jamnc.belje,zvzd, ocekujem usko grlo,
ali na ASKU 🙂
12. KORAK: Na osnovu definiranih gubitaka prvo se pokreće umanjenje postojećeg kapitala kompanija za vrijednost dijela duga na teret postojećih dioničara, čime se postojeći dioničari svode na desetinu vrijednosti imovine. Navedeni korak se provodi kao skupštinska odluka svake od kompanija s obzirom na to da je povjereniku kroz Lex Agrokor omogućeno preuzimanje funkcije skupštine društva, čime je doveden u poziciju da samostalno može glasati (on ili njegov opunomoćenik) za prihvaćanje svog prijedloga.
13. KORAK: Po umanjenju temeljnog kapitala za iznos gubitaka na teret postojećih dioničara, skupštini se daje na glasanje povećanje temeljnog kapitala kompanija kroz unošenje prava (dugovanja) u capital kompanije po svom iznosu čime su svi oni koji su vlasnici prioritetnog potraživanja (stečenih kroz roll-up model) dovedeni u privilegirani položaj i sav svoj dug pretvaraju u udio u kompanijama. Navedeni korak također se provodi kao skupštinska odluka svake od kompanija s obzirom na to da je povjereniku kroz Lex Agrokor omogućeno preuzimanje funkcije skupštine društva čime je doveden u poziciju da samostalno može glasati (on ili njegov opunomoćenik) za prihvaćanje svog prijedloga.
14. KORAK: Upisom dokapitalizacije i novim imateljima poslovnih udjela provedeno je i legalizirano preuzimanje kompanija te imatelji prioritetnog duga postaju vlasnici kompanija
debt-to-equity – zamjena dug-glavnica. Pa to je jasno od samog početka i to je jedino rješenej – jer ako nema novca, kako da se vjerovnici inače naplate
Svi oni – od najmanjeg dobavljača do najvece banke bi odmah potpisali da mogu dobiti keš na ruke. Ali keša neam.
Dragi forumaši malo ste me iznenadili da ne znate razliku goodwilla i brenda ali ok, stignete naučiti.
Ovadje je to potpuno nevažno. Naime u cijeloj priči je bitan politički kontekst. Naime kad se revizija objavi ( a dosta ljudi već znaju podatke ) niko je neće ni čitati niti će biti javno dostupna.
Bitno je građanima Hrvatske reći da se LAGALO i KRALO. I da se netko stavi u ŠKODu marka OCTAVIA i odvede do pritvorskog nadzornika.
DAKLE bitan je samo broj ( tj. iznos kuna )
Ako Vam nije jasno vidjet ćete sutra.
Gazda nije u Hrvatskoj to Vam je jasno.
) niko je neće ni čitati niti će biti javno dostupna.
A gdje će onda biti revizija ako nece biti javno objavljena – što ćer ramljak mahati revizijom u rukama i onda reći – tu je ali vam ne dam da vidite. nemohmo lupetati
Coca Cola je prvo prestala puniti Bistru u Hrvatskoj, a nastavila korisitit isti brend. Nisam znao da vise ne pune pod tim brendom.
Ovo mu je prvi post nakon kojeg će se i dobavljači i domaće banke malo zamisliti, pogotovo ovi prvi.
Nije mi najdraži (pogotovo što je doktorirao na račun naivnih dioničara Belja i Vupika korake 12-14), ali sigurno neće ni samo tako sve prepustiti.
Ovo mu je prvi post nakon kojeg će se i dobavljači i domaće banke malo zamisliti, pogotovo ovi prvi.
Nije mi najdraži (pogotovo što je doktorirao na račun naivnih dioničara Belja i Vupika korake 12-14), ali sigurno neće ni samo tako sve prepustiti.
Bome i ja sam se zamislio…
Mislim, pogotovo točka u kojoj se sva potraživanja proglašavaju dospijelima, ne znam što im je to trebalo u Lex Agrokoru…
Od damog početka je bilo za očekivati ovakav rasplet – jer – novca nema, keša nema. to je jasno.
Tko je tu koga prevario ili uopće jest – dobavljači su već dobili 40 posto, vjerojatno dobiju još nešto. Bez lexa dobili bi jedno veliko ništa.
Knighthead je odigrao maestralno, nikad se neće saznati tj. u javnosti, upućeni već znaju tko im je bio veza jer entko im je zacijelo došapnuo da agrokor neće u stečaj nego će u lex, a to su vrlo različite stvari.
Još napokon da pukne i taj čir – imovine je toliko i toliko, otpisat će se toliko i toliko. 60 posto najvjerojatnje, niej bez vraga dobavljačima uplaćeno 40 psoto, to bi se moglo uzeti kao neka referentna točka.
bitka se zahuktava, todorić je krenuo u kontraofanzivu, a bogami ima i ratnike (vrhunske pravnike i ekonomiste) i municije (brdo materijala i dokumenata)
https://www.24sata.hr/news/procitajte-14-koraka-pljacke-agrokora-vlada-ih-je-odobrila-541735
ovo neće samo tako proći, a na kraju vjerujem da će država tj. svi mi na kraju obeštećivati Todorića zbog brojnih pogrešnih poteza vlade kroz lex agrokor jer oni koji su pisali lex agrokor nisu ni do koljena onima koji će taj zakon rušiti i pisati tužbe za obeštećenje.
izgleda da su ovdje svi umočeni, od samog gazde do svih vlada, premijera i ministara
Ne kuzim, zašto bi se zamislili?
Kao da oni to odavno ne znaju.
bitka se zahuktava, todorić je krenuo u kontraofanzivu, a bogami ima i ratnike (vrhunske pravnike i ekonomiste) i municije (brdo materijala i dokumenata)
https://www.24sata.hr/news/procitajte-14-koraka-pljacke-agrokora-vlada-ih-je-odobrila-541735
ovo neće samo tako proći, a na kraju vjerujem da će država tj. svi mi na kraju obeštećivati Todorića zbog brojnih pogrešnih poteza vlade kroz lex agrokor jer oni koji su pisali lex agrokor nisu ni do koljena onima koji će taj zakon rušiti i pisati tužbe za obeštećenje.
izgleda da su ovdje svi umočeni, od samog gazde do svih vlada, premijera i ministara
ma, koje gluposti. todorića nitko nije oštetio, on je sve ostale oštetio dovevši agrokor u stečaj. uzeo je pare i spržio ih. isto kao petrokemija. kraj priče.
ovdje mogu tužiti samo pojedini vjerovnici ako ocijene da njihove tražbine nisu bile tretirano pravedno i pošteno kao sve ostale. tu može tužiti sberbank jer on nije sudjelovao u roll-uipu, svi sotali jesu. i koga ce onda oni tužiti – sami sebe. pa oni će najbolje proići, ti iz roll upa, zar će onda sami sebe tužiti pto su oni najbolje prošli. bedastoće.
Vlada je ovo odradila da ih taj val ne otpupše, ali i u vladi i oko vlade ia mali milijun usta i kljunova koji misle se dobro omastiti ovime. i netko će momastit se , netko neće.
Stradat će postojeći dioničari – od todorića preko svih ostalih. Njihove udio bit će sveden na ništa, isto kao iu petrokemiji, a onda će vjerovnci ući u vlasništvo. Tko misli da je to nepošteno, nek donese keš i isplti te vjerovnike – prodat će mui trazbine i za 50 psoto. Ali keša nema i to je početak i kraj cijel priče.