kako bi se smirila ova histerija i stabiliziralo gospodarstvo, interes RH treba biti da se za prvo vrijeme sačuva Agrokor kao cjelina i to pretvaranjem većine dugova u udjele u istome u korist vjerovnika, a onda kad bude stabilizirano poslovanje odlučiti u kojem pravcu dalje ići
Stabiliziralo gospodarstvo ? Priča iz života iz 9 / 2017 je da je obitelj montera centralnog grijanja i frizerke zajedno sa 2 djece prodalo kuću u gradu Slavoniji za 22 000 eura i otišlo ZAUVIJEK u Dublin. Kuću je kupilo 2 školskih nastavnika. Nastavnici se čude kako su njihovi ssjedi sa 40 + godina otišli i napustili rodni grad.
U isto vrijeme izgleda da je u izvješćima Agrokor kompanija lažirano i nestalo je 14 milijardi kuna !
Koliko je to manje poreza? Koliko je to navodnjenih polja Belja i Vupika ?
NESLUŽBENO
Izvješće PwC-a: Todorić lažirao bilance za dvije milijarde eura
kažu oni: “Revizori PwC-a ustvrdili su da su se najveće manipulacije i lažiranja radili prilikom procjene vrijednosti pojedinih robnih marki iz Agrokorova koncerna, njihova goodwilla, kao i vrijednost know-how tehnologija.”
tko realno može reći koliko vrijede pojedine robne marke, koliko vrijedi goodwil i know-how? to su jako rastezljive kategorije. S druge strane, valjda su i kreditori provjeravali te procjene vrijednosti pa ih prihvaćali kao realne?
drugo bi bilo da su recimo halu koja vrijedi 10 mil. EUR procijenili na 150 mil., ali ovo za što se tvrdi da je napuhano je jako apstraktna kategorija koju se može procijeniti samo u rasponu vrijednosti, a to da su prenapuhali za 15 milijardi vrijednost robnih marki, goodwila i know-how-a je pomalo suludo
analiza je napisao :
Užas, još kad se sjetim da je isti tjerao ljude srpske nacionalnosti…i sad isti u toj zemlji…ovo je sramota…koliko je HBOR love dao da se isti sad smješka u inozemstvu…prestrašno…
[/quote]
@analiza:
kakve ljude srpske nacionalnosti ? ovaj je maltretirao, zajedno s vladama s porezima, većinsko stanovništvo…iz Hrvatske bježe Hrvati
“Revizori PwC-a ustvrdili su da su se najveće manipulacije i lažiranja radili prilikom procjene vrijednosti pojedinih robnih marki iz Agrokorova koncerna, njihova goodwilla, kao i vrijednost know-how tehnologija.”
Iskreno, mislio sam da imaju nešto konkretnije…
"Revizori PwC-a ustvrdili su da su se najveće manipulacije i lažiranja radili prilikom procjene vrijednosti pojedinih robnih marki iz Agrokorova koncerna, njihova goodwilla, kao i vrijednost know-how tehnologija."
Iskreno, mislio sam da imaju nešto konkretnije…
ovo zvuči kao sprdačina…svaki dan vijesti kako je todorić pokrao agrokor i napravio milijarde kuna gubitaka, a onda ispadne da su ti “gubici” prema PWC napuhana tj. preuveličana “vrijednost robnih marki iz Agrokorova koncerna, njihova goodwilla, kao i vrijednost know-how tehnologija”
Ako je pitanje samo u vezi manipulacije i lažiranja procjene vrijednosti pojedinih marki sa strane Agrokorovih tvrtki nije to što sam očekivao tako strašno, ja sam mislio da je Toda izvlačio jake novce van a toga nema,
U svakom slučaju nije dobro a sada je i prilika da se dokupi na niskim cijenama i pričeka izvješče za 2017 – jako dobro poslovanje tvrtki poput Jamnice, Leda, Zvijezde, Belja,……bit če tu još svega i prilika za dokup, odpisa 50% i više i onda prodaja tvrtki, treba pričekati otvaranje i biti strpljiv, lp
Pročitajte moj jutrošnji post. Pogodak u srid sride. Proročanstvo. Ha? Zapravo i nije. Sve je skroz logično i jedino moguće.
Nisu goodwill i ostalo gubici. Gubici su nastali iz poslovanja, a natezao je izvješća na taj način (kroz rastezljive kategorije) da se ne ispostavi da ima negativan kapital.
Ako se procijeni da je sustav kao cjelina stvarao 2-3 mlrd kn gubitka svake godine proizlazi da je zapravo ušao u zonu negativnog kapitala još 2010, najkasnije 2012-2013, znači u vrijeme kad se spremao preuzimati Mercator. Mercator je naravno uzet samo radi cash flow-a, jer je i on radio gubitke.
Eh, ma opet mali dioničari izvisiše ko pršuti na buri.
Kakvo trgovanje dionicima, jel će onda cijena ići prema book-u ?
Pa kad objave manjak ode tržište par posto dolje.
NIJE DOBRO !!!
Meni je ovo sto piše T portal ocekivano. To se i do sada vidjelo iz revizorskih izvješća. Da su ulaganja precjenjivanja i nisu korektno otpisivana. Npr. Konzum-Idea.
točno što serislav kaže…s “realnom” imovinom bi davno prije presuhnulo financiranje i krah bi se i ranije dogodio…ovako je stalno imovina bila “veća” od obveza i kreditiranje se na neki način nastavljalo…
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/potvrdi-li-revizija-za-nekoliko-dana-lazne-bilance-ide-optuznica-za-todorica-doznali-smo-i-sto-se-dogada-s-anonimnom-prijavom-protiv-dalic-i-ramljaka/6584520/
Prijavljene osobe optužuje: “S unaprijed stvorenom namjerom da preuzmu Agrokor i njegovom rasprodajom svojim poduzećima i u konačnici da sebi samima pribave protupravnu imovinsku korist, a na štetu RH i njezina gospodarstva, na način da je Martina Dalić u svojstvu ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade RH, zajedno s Antom Ramljakom, povjerenikom Vlade za Agrokor, s ciljem rušenja vrijednosti Agrokora, organizirali su i vodili zločinačko udruženje u okviru kojega su prihvatili i odobrili otkup 49 posto Agrokorovih bondova po 70 posto nižoj cijeni Knighthead fondu koji predstavlja Wilhelm Hemetsberger, da bi tzv. roll up financiranjem Agrokora samo na prvih 100 milijuna plasiranih eura pribavili imovinsku korist Knighthead fondu od 70 milijuna eura (junk bond preko noći pretvoren u super senior plasman), pri tome koristeći cijeli niz povezanosti i sukoba interesa uključenih članova zločinačkog udruženja u ostvarenju navedenog plana…”.
Od početka je jasno da vladina voda ide na mlin Knighthead fonda i da ovi nisu kupovali diskontne obveznice napamet nego kao da su unaprijed nesumjivo znali što će se dogoditi. Također sam vjerovao i još uvijek vjerujem da je i sam Todorić dio tog tima. Moguće je da su im se interesi u međuvremenu mimoišli pa su preko noći postali ljuti neprijatelji.
Ustavni sud ima težak zadatak. Jasno je kao dan da je zakon višestruko neustavan, na što su upozoravali većina pravnih stručnjaka, ali njegovo rušenje s druge strane moglo bi imati nesagledive posljedice.
al se ovo zakuhalo 🙂