Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Vaš link …[/url]

Vaš link …[/url]

Sasvim realno očekivanje, to je tak i tu ni jedan LEX nema šta raditi. Tako funkcionira kapitalizam a mi bi u Hrvatskoj uvodili neki socijalistički kapitalizam, a da i dalje budemo dio EU.
“Po mojoj ocjeni, kraj će biti loš – Agrokor će otići u stečaj sljedeće godine, Lex Agrokor ne može djelovati. To je isto kao da su Grci rekli – mi ne priznajemo stare dugove, hajde sad da krenemo iz početka”, rekao je Janković za Magazin Biznis.

Vaš link …[/url]

vrlo slično onome o čemu pišem već neko vrijeme:
“Prema njegovom mišljenju, jedino rješenje za Agrokor je da se 50 posto svih potraživanja banaka i dobavljača pretvori u kapital i da se s tim ta kompanija dokapitalizira.”…
Na primjer, banke od svojih potraživanja, od četiri milijarde eura kredita, u kapital pretvore dvije milijarde i time steknu vlasništvo u Agrokoru, a na ostali dug da snize kamatu na dva do tri posto.

odnosno, i janković vidi razrješenje problema s agrokorom u vidu pretvaranja 50% potraživanja u vlasnički udio u Agrokoru, a ne u tvrtkama kćerima…

Ignore: KressoM, delux

Međutim, upozorava, da bi važno bilo da na čelo firme dođe netko tko zna dobro voditi taj posao, održati sistem, pa da se postepeno podiže vrijednost dionica.

Vaš link …[/url]

vrlo slično onome o čemu pišem već neko vrijeme:
"Prema njegovom mišljenju, jedino rješenje za Agrokor je da se 50 posto svih potraživanja banaka i dobavljača pretvori u kapital i da se s tim ta kompanija dokapitalizira."…
Na primjer, banke od svojih potraživanja, od četiri milijarde eura kredita, u kapital pretvore dvije milijarde i time steknu vlasništvo u Agrokoru, a na ostali dug da snize kamatu na dva do tri posto.

odnosno, i janković vidi razrješenje problema s agrokorom u vidu pretvaranja 50% potraživanja u vlasnički udio u Agrokoru, a ne u tvrtkama kćerima…
[/quote]
Uvjeren sam da pretvaranje potrazivanja kreditora i dobavljaca u dionice Agrokora nije uopce varijanta o kojoj ce se raspravljati!Koncern je prazna ljustura i posrednik ranije prema financiskim institucijama za osiguranje financiranja kompanija u sastavu koncerna!Dakle tvrtke kceri su se financirale iz tih aranzmana.
U dionice tvrtki kceri mozda da,ali i to ce biti vrlo tesko jer je puno vjerovnika,a nemaju svi ista potrazivanja i osiguranja niti iste ciljeve shodno tome.

Uvjeren sam da pretvaranje potrazivanja kreditora i dobavljaca u dionice Agrokora nije uopce varijanta o kojoj ce se raspravljati!Koncern je prazna ljustura i posrednik ranije prema financiskim institucijama za osiguranje financiranja kompanija u sastavu koncerna!Dakle tvrtke kceri su se financirale iz tih aranzmana.
U dionice tvrtki kceri mozda da,ali i to ce biti vrlo tesko jer je puno vjerovnika,a nemaju svi ista potrazivanja i osiguranja niti iste ciljeve shodno tome.

Upravo zato je cijelu zavrzlamu najelegantnije riješiti na razini Agrokora, a ne tvrtki kćeri.
Vjerovnici nikada neće pristati da na ime vlastitih potraživanja netko dobije udio u Ledu, netko u Konzumu, a netko u Vupiku.

Ali kada bi svi dobili udio u (slažem se, samo ljušturi) Agrokor te potom s tim udjelima raspolagali na tržištu, to bi već bilo izvedivo.
Daleko je to od savršenog (i poštenog), ali nije bankrot i da svi idu kući bez ičega.
To se inače zove – kompromisno rješenje.

La vita e bella!

Upravo zato je cijelu zavrzlamu najelegantnije riješiti na razini Agrokora, a ne tvrtki kćeri.
Vjerovnici nikada neće pristati da na ime vlastitih potraživanja netko dobije udio u Ledu, netko u Konzumu, a netko u Vupiku.

Ali kada bi svi dobili udio u (slažem se, samo ljušturi) Agrokor te potom s tim udjelima raspolagali na tržištu, to bi već bilo izvedivo.
Daleko je to od savršenog (i poštenog), ali nije bankrot i da svi idu kući bez ičega.

tako je, to je sada jedina realna preostala opcija (osim stečaja gdje bi praktički svi izgubili sve – osim ovog zadnjeg kreditora koji se osigurao hipotekama na svoj imovini i robnim žigovima)

Ignore: KressoM, delux

[/quote]
Mislim da je to prakticno nemoguca opcija jer koji bi vjerovnik na to pristao a ima zaloge ili solidarna jamstva u tvrtkama kcerima koje nesto vrijede!Koliko,saznat cemo valjda koncem ovog mjeseca po izvjescima revizora.Drustva-kceri su im jedina sansa za kakvu-takvu naplatu.
Cak im je i stecaj bolji od udjela u “bezvrijednoj ljusturi”!
Vidimo i iz pokrenutih ovrsnih i drugih sudskih procesa u Sloveniji,Srbiji,Crnoj Gori,BiH da se “ide na” tvrtke kceri!
Bez pretvaranja duga u kapital u tvrtkama -kcerima nema rjesenja,po meni,a dakako ni skidanja jamstava!
Jamstva se jedino mogu skinuti kombinacijom dokapitalizacije i dobrovoljnog otpisa djela duga ili u stecaju!
I nije istina da u stecaju svi gube sve ili gube najvise,posebno vjerovnici koji imaju zalozna i druga izlucna prava.

@Bisakovi

Nakon roll-up-a i zadnjeg zasnivanja založnog prava sa Madison Pacific Trust Limited vjerovnici samo mogu pjevati borbene.

La vita e bella!

@Bisakovi

Nakon roll-up-a i zadnjeg zasnivanja založnog prava sa Madison Pacific Trust Limited vjerovnici mogu samo pjevati borbene.

Slazem se da su im sanse umanjene u Hrvatskoj ,ali i druge banke imaju vec prethodno utvrdena zalozna prava na kojima nema MPT kao zaloznog vjerovnika,a vec vode i sudske postupke izvan Hrvatske(neke uspjesno,neke ne).Pokusavaju osporiti i roll-up i “Lex Agrokor”!
Kako ce se to na koncu raspetljati,nemam pojma,ali mislim jako tesko!
Kako uskladiti dobavljace koji (prema medijima)ne zele otpisati vise od 15% potrazivanja,a traze od banaka najmanje 50%!Svatko bi da netko drugi plati puno vise.Kako napraviti validnu nagodbu pod tim uvjetima?
Ali, ja ipak smatram da mnoge firme unutar koncerna mogu “prezivjeti”,ali sa potpuno promjenjenom vlasnickom strukturom.

od 15:03 pa nadalje:
A sada Vlada Dalic[/url]

‘…do kraja mjeseca će revizori dovršiti reviziju i objaviti konsolidirano izvješće za 2016…’

ako su ravizori gotovi, i s obzirom na rokove, izv. uprava je dužna i radi ZSE odmah i bez odgode objaviti revidirana izvješća
dakle uskoro ćemo svi biti pametniji…

….…..“Vjerujem da će tih 15 mjeseci biti dovoljno vremena da se postigne konačna nagodba i dovrši proces restrukturiranja”, kazao je izvor za Reuters. Analitičari očekuju da će restrukturiranje voditi prodaji Agrokorovih prehrambenih i maloprodajnih operacija, a vjeruju i da će kreditori morati otpisati dio svojih potraživanja.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/agrokor-nagodba-1195860 [vecernji.hr] – http://www.vecernji.hr

drukeri na ignore: bisakovi, serislav,, neumoran, https://www.youtube.com/watch?v=VKlf7Llcl5U&list=LLzzxP81UKsk5js-Yy0dtuHw&index=79

New Report

Close