@twrr
Evo kako razmišljam.
Dok se ubirao profit, tvrtka je bila privatna.
Sada se sa dugovima bavimo svi.
A tvrtka je još uvijek privatna.
Sve je to suštinski naopako. Sve si mislim da bi je trebalo omogućiti gospodinu Todoriću da sam izađe iz poslovne krize. Na bilo koji legalan način.
Bisakovi,
Tvoje zelje i realnost nisu jedno te isto.
Shvati da ce se ovo rijesiti na pozitivan nacin za sve.
Jedino ce ga GAZDA popu.it
I Rusi koji su htjeli zavladat za sitne novce
Ako "gazda popu…" i vi cete sigurno!
Dionicari se nece sigurno dijeliti.Svi su "isti",jedino sto nemaju isti broj dionica!
[/quote]
Ma po cemu sam ja isti kao GAZDA???
Ja imam dionice Agrokora?
@novi ulagac
Nebitno je imate li dionice Agrokora ili tvrtki-kceri jamaca.
Agrokor je zaduzivanjem ocito financirao i tvrtke kceri koje su i jamci i sada se lova treba vratiti.
Vrijeme je da se plati racun!
@twrr
Evo kako razmišljam.
Dok se ubirao profit, tvrtka je bila privatna.
Sada se sa dugovima bavimo svi.
A tvrtka je još uvijek privatna.
Sve je to suštinski naopako. Sve si mislim da bi je trebalo omogućiti gospodinu Todoriću da sam izađe iz poslovne krize. Na bilo koji legalan način.
Al tvrtka nije privatna kad propadne i kad pošalješ ljude na burzu, uništiš proizvodnju.
Onda su ti ljudi socijalni slučajevi, povećavaš uvoz i to uvoz šrota.
Onda nije bilo razloga da se spašava agrokor i sve povezano sa njim jer eto sve je to privatno.
Sve je to ljepo za čut kao i demokracija u americi.
Bisakovi,
Dionicari se nece sigurno dijeliti.Svi su "isti",jedino sto nemaju isti broj dionica!
[/quote]
[/quote]
Tvoje dionice nisu založene kao gazdine za kredit. To je razlika.
Naravno da nije isto da li imamo dionice Agrokora ili tvrtka kćeri. Agrokor je obveznik vraćanja kredita, i ako ga tvrtke kćeri vrate umjesto njega onda one preuzimaju imovinu Agrokora, npr. vlastite dionice. Ili će netko dokapitalizirati Agrokor, i to na način da se totalno minorizira udio trenutnog vlasnika, li će se jamstva aktivirati, a tvrtke kćeri nakon što isplate jamstva preuzeti svu imovinu Agrokora pa će opet postojeće dionice Agrokora biti bezvrijedne, za razliku od dionica tvrtka kćeri.
još malo o kvaliteti hrane vezano na Agrokor, ima toliko dobre robne marke da su ih počeli krivotvorit
http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-srbiji-povucen-k-plus-med-radi-se-o-falsifikatu/994133.aspx
Naravno da nije isto da li imamo dionice Agrokora ili tvrtka kćeri. Agrokor je obveznik vraćanja kredita, i ako ga tvrtke kćeri vrate umjesto njega onda one preuzimaju imovinu Agrokora, npr. vlastite dionice. Ili će netko dokapitalizirati Agrokor, i to na način da se totalno minorizira udio trenutnog vlasnika, li će se jamstva aktivirati, a tvrtke kćeri nakon što isplate jamstva preuzeti svu imovinu Agrokora pa će opet postojeće dionice Agrokora biti bezvrijedne, za razliku od dionica tvrtka kćeri.
A koju to imovinu ima Agrokor, osim dionica tvrtki kćeri?
Sada zamisli scenarij: Agrokor (još uvijek Todorić kao vlasnik) kaže npr.: Belje, evo tebi vraćam dionice Belja koje imam (30M *40 kn kolika je nominala, ako bi to trebalo predstavljati kapital tvrtke = 1. 2milijarde kn), a ti vrati 19 milijardi kuna jamstva?
Gdje je tu ekonomska računica?
Osim, naravno, za Todorića.
Bisakovi,
[/quote]
[/quote]
Tvoje dionice nisu založene kao gazdine za kredit. To je razlika.
[/quote]
Jesu,odnosno zalozena je sva imovina solidarnim jamstvom(i drugim zaloznim pravima)!
To je isto ili jos gore nego da su dionice zalozene!
http://www.boerse-berlin.com/index.php/Bonds?isin=XS0776111188
Oporavak obveznice
Definitivno su ispraznili tvrtke od bilo koje vrijednosti. Danas su na ZSE izašle obavijesti o založnom pravu na žigove (čitaj brendove) Jamnica, Jana i Ledo.
Vjerovničko vijeće koje je odigralo igru za sebe …. sada mogu još lagano isisati “ulagače” a la ADRIS & ostali iz konzorcija …. opako
Što je sa založnim pravom ADRIS-a na dionice Jamnice, Konzuma i Leda?
prodaja pojedinačnih agrokorovih udjela u firmama kćerima u ovom trenutku je gotovo nemoguća, što zbog jamstava, što zbog toga što je za zadnji kredit od 480 mil.EUR založena sva preostala imovina u tvrtkama kćerima i to se ne može samo tako skinuti niti riješiti, a nitko neće kupovati imovinu prepunu tereta i jamstava koja se mogu svaki čas aktivirati.
zato je najrealnije rješenje otpisati 50% potraživanja, a ostatak pretvoriti u udjele u agrokoru i onda omogućiti trgovanje istima pa i na burzi. to je onda vrijeme kad bi OMF-ovi, Adris i Atlantic mogli kupovati udjele u agrokoru i time vlasništvo nad brojnim kvalitetnim tvrtkama kćerima te polako posložiti stvari kako spada. Konzum bi isto bilo dobro zadržati radi plasmana HR proizvoda kroz nacionalni maloprodajni lanac. normalno da je to preveliki zalogaj za bilo koga pojedinačno, ali za OMF+Adris+Atlantic+ još koji jaki fond izvana itd. je već moguće realizirati. pitaju se neki zašto bi OMF-ovi ulazili u tako nešto? upravo zato da zaštite milijarde kuna kapitala koji su do sada uložili u dionice tvrtki kćeri i poslovno povezane kompanije i koji će, ako OMF-ovi ostanu po strani, jednostavno ispariti…jer dok si u timu koji igra, imaš i ti šanse, a ako gledaš sa strane, naravno da se nemaš čemu nadati
[/quote]
bez uvida u sve ugovore i potpisane obveze nemoguće je dati konkretne odgovore…da je sve to čisto, onda bi svatko tko ima založno pravo čim je počela kriza do sada već te dionice prenio na sebe…. ali i da su prenijeli te dionice na sebe, što bi sada imali od njih kad je trgovanje na ZSE todex dionicama onemogućeno, a sva sva imovina tvrtki kćeri nedavno je založena zbog kredita od 480 mil.EUR??!
ovdje rješenje može biti samo u sklopu agrokora kao cjeline….
[/quote]