Naravno da vjerovnički ugovor vrijedi bez Sberbanke kad Sberbanka ima koliko, valjda pola ukupnog duga? Što je manje vjerovnika, to je veća mogućnost da se oni koji su unutra naplate. Oni koji izvise sreću će tražiti na sudovima, ali to je onda problem države, a ne Agrokora. Eto ti čitave strategije.
Ne znam po kojoj pravnoj logici mali dobavljači bez osiguranja imaju prednost pri naplati, pa se čak i naplaćuju u 100-postotnom iznosu? RAzumijem socijalnu komponentu tog deala, razumijem političku, populističku, ali ekonomsku ne.
Zašto Sberbanka ne bi tužila državu za taj iznos i zašto ga ne bi dobila?
Ovdje bi se možda bilo dobro prisjetiti stečaja Peveca i Jankomira. Banke su se tamo naplatile tako što su preuzele nekretnine, a jedino je RBA dobio čistu lovu. Možda su se čak i naplatili u 100-postotnom iznosu jer je Jankomir bio jedan od temelja uspjeha stečajnog plana.
http://gold-nekretnine.com/index.php?p=4&s=277&l=hr
E sad, što će kod Agrokora biti temelj stečajnog plana, tko će ga znati, ali može se dogoditi da netko od vjerovnika prođe fantastično. A kad netko prođe fantastično, to je uvijek nauštrb ostalih vjerovnika.
A što je država kriva? Pa ne odlučuje ona o isplati tražbina nego vjerovničko vijeće u kojem btw. također sjedi predstavnik SBERa. I koji bi bio pravni temelj njihove tužbe ako se većina usuglasila oko načina provedbe nagodbe i nastavka poslovanja i sve to je uklopljeno u zakonodavni okvir. Drugo je pitanje je li zakon utječe na poredak i mogućnost naplate vjerovnika, al SBER je itekako svjestan da se neće i ne može naplatiti sve i da zakona nije bilo. Uloga SBERa je politička i mislili su ovladati procesom, na svu sreću nisu uspjeli i sad prave nered.
To je državna banka s državnim kapitalom, gubitke u Agrokoru će preživjeti. Ne vjerujem da će Hrvatska bilo što plaćati ruskoj državnoj banci. To je bio rizik njihova posla. Ne bi ni oni nama platili da je situacija bila suprotna.
Kako se meni cini ne brinu se Rusi oko Ramljaka i ekipe, a niti Knighthead fonda. Njihova investicija vec je polucila je, a tek je pocela. Usmjerena je na RH.
A za njih je to kao 10 kuna za nas.
Država je kriva zato što se petljala. Imaš stečajni zakon i peri po njemu. A to što je stečajni zakon loš, zar je to problem Sberbanke? Sberbanka je po jednom zakonu posudila lovu Agrokoru, a kad se trebala naplatiti, hopa!, evo novog zakona. S tim da za sve ostale i dalje vrijedi stari zakon. Sud će odlučiti jel se trebala država petljati ili nije, a na Sberbanku je da do tada pronađe najbolji mogući način da se u što većoj mjeri naplati. Jedan od načina je i sabotiranje stečajnog plana. Zato sam naveo primjer RBA. RBA je bolila trepavica i za Pevec i za radnike i za Lijepu našu – oni su imali hipoteku na Jankomiru i izvukli su svoju lovu. Svi ostali dobili su manje zbog toga.
Ovdje se ovako rezimira otprilike – Sberbanka ima jako puno love, zato im nije o glavu ova lova od Agrokora i zato će tek toliko pokušati nešto malo užicati a onda će otići dalje.
Ja mislim da je to, ajmo reći, vrlo optimističan scenarij.
” Boli trepavica ” Sberbank za ovo sto nasi nece vratiti :). Mislite da oni to nisu predvidjeli ?
Sto duze Bagrokor opstane to bolje za njih. Lukave su to lije. A ovi drugi kao kokosi u kokosinjcu s otvorenim vratima. Sto vise bankstera i sto vise iseljavanja i nezadovoljnika to bolje za njih. Ipak je to ruska carska banka.
Rusi mogu ušanirati što mogu gdje mogu kako mogu.
I sigurno nešto negdje mogu.
Ali šape staviti na RH ne mogu. To ti odgovorno kažem jer sam dobro informiran, iz obavještajnog i policijskog miljea.
RH je američki proxy i puppet.
Amen.
Država je kriva zato što se petljala. Imaš stečajni zakon i peri po njemu. A to što je stečajni zakon loš, zar je to problem Sberbanke? Sberbanka je po jednom zakonu posudila lovu Agrokoru, a kad se trebala naplatiti, hopa!, evo novog zakona. S tim da za sve ostale i dalje vrijedi stari zakon. Sud će odlučiti jel se trebala država petljati ili nije, a na Sberbanku je da do tada pronađe najbolji mogući način da se u što većoj mjeri naplati. Jedan od načina je i sabotiranje stečajnog plana. Zato sam naveo primjer RBA. RBA je bolila trepavica i za Pevec i za radnike i za Lijepu našu – oni su imali hipoteku na Jankomiru i izvukli su svoju lovu. Svi ostali dobili su manje zbog toga.
Ovdje se ovako rezimira otprilike – Sberbanka ima jako puno love, zato im nije o glavu ova lova od Agrokora i zato će tek toliko pokušati nešto malo užicati a onda će otići dalje.
Ja mislim da je to, ajmo reći, vrlo optimističan scenarij.
Sud će odlučiti…. naivko. Sud je već odlučio.
Sve je napravljeno by the book i začuđujuće dobro. Nek SBER pokaže ovršnu ispravu i nek se naplati ako je ima. SBER je ostao sam nasukan i sad rogobori, al generalno, popušili su i to je to. Doduše, oni će moguće pokušati do nagodbe otkupiti neke tražbine, pa bi time možda mogli i utjecati na konačnu nagodbu. Da sam ja na njihovom mjestu, ja bih učinio tako, ako želim skršiti proces do kraja.
Al što time dobivaju, ni ovako, a ni onako neće se naplatiti, osim možda za dio glavnice. Sve ostalo mogu i vjerojatno jesu otpisali.
Za sada je kao posljedica upropastavanja slavonije i baranje i njene proizvodnje, a kao posljedica uspjesne gospodarske politike predvodjene agrokorom u osijeku, izgleda, ostalo 48 000 stanovnika. To su procjene ljudi iz platnog prometa. Upisano je oko 400 do 500 manje ucenika u osn skole. I to se ubrzano nastavlja. Osijek je izgubio vise od 50 % stanovnika. Kako ce biti dalje, mozemo samo zamisliti…
Ja sam kupio ht dok nije bilo poreza na dividendu. I onda hopa. Drzava uvede porez! Da ih tuzim?
nije da nema osnove…
Zanimljivo !
Odmah po obavijesti o zalogu kojeg su TODEX tvrtke dale za novi zajam od 480 milijuna €, moj komentar je bio cit.: "Prema svemu sudeći vjerovnički dogovor je vrlo izvjestan."
krucijalno u svemu ovome je to što stavljanjem hipoteka na praktički svu imovinu radi novog kredita, sva do tada izdana jamstva koja nisu pokrivena hipotekama na imovini postaju skoro pa bezvrijedna jer će praktički biti nenaplativa jer neće biti slobodne imovine iz koje bi se mogla unovčiti u slučaju da se dogovor ne postigne…. zato je dogovor vjerovnika ne samo vjerojatan nego izgledan 99,99% jer ako ga ne postignu, nemaju garancija da će dobiti bilo što, možda bi naplatili 5%.
lijepo im ga je ramljak stavio s ovime 😉
[/quote]
Što je sa dioničarima? Što je sa vjerovnicima koji imaju založna prava na dionice poput Adrisa? Što njima ostaje? Tvrtke sa hrpu radnika, nešto nematerijalne imovine (ili će i to opteretiti) i možda nešto stare opreme (frižideri, vozila,…). Da su ih sve poslali odmah u stečaj bilo bi bolje nego ovo prese***nje.