Ha-ha.
Ako su TODEX kompanije upravo založile svoje nekretnine kao osiguranje za danu im likvidnost, pitam se koju će to imovinu dobiti vjerovnici koji su kao garanciju već dobili tu istu imovinu. Pa tako u vrijednosti X 10 od imovine. Prema svemu sudeći vjerovnički dogovor je vrlo izvjestan.
Upravo suprotno,mislim da bi moglo doci do novih sporova i dogovor je sve dalje,a neizvjesnost sve veca.
Po meni,SBERBANK i mozda neki drugi vjerovnici bi mogli pokrenuti nove sporove.
No,pustimo da sve ide svojim tokom.Uskoro cemo znati vise!
Bisakovi.
Ajde da se ti i ja jednom složimo.
Vidjet ćemo.
Ja stavljam okladu na stol.
Vjerovnički dogovor će se postići.
Moj početni ulog je piva.
Ako sam ja u pravu ti plačaš.
Ako si ti, ja plaćam. 😉
Roll up i najstarija trazbina je jedno te isto pobogu tj. jedno bez drugog ne ide. nitko normalan ne daje roll up bez najstarije trazbine. Dam milijun kuna novog krdita, a 1 milijun STAROG kredita zarolam (=roll-up) i prebacim u prvi isplatni red = sad imam 2 milijuna kuna u prvom isplatnom redu tj. moja dva m,ilijun akun aimaju status najstarije razbine tj. prvo ja jedem i pijem, a onda tek ako sto ostane svi ostali.
Dana 01.09.2017. godine sklopljen je Ugovor o zasnivanju založnog prava na nekretninama između Agrokor
d.d., njegovih povezanih društava među kojima je i Izdavatelj, svi kao Protivnici osiguranja sjedne strane, te
Madison Pacific Trust Limited kao Predlagatelja osiguranja s druge strane. Predmetni Ugovor je sklopljen u
svrhu zasnivanja i perfekcije osiguranja u korist Predlagatelja osiguranja radi osiguranja sadašnjih i budućih
tražbina koji svaki Dužnik duguje Osiguranim strankama kako su svi definirani i u skladu s Ugovorom o
najstarijem (eng. super-priority) kreditu od 08.06.2017.godine, o sklapanju kojeg je Izdavatelj dana
09.06.2017. godine obavijestio javnost. Sredstva osigurana tim kreditom omogućila su Izdavatelju stabilizaciju
poslovanja, rješavanja problema likvidnosti te financiranje zaliha i priprema za sezonu.
Oni su 08 06 iskrcali novac, uz uvjet da imaju pravo sjesti na imovinu. Novac su isplatili i sad imaju poravo sjejsti na imovinu. To sve piše u ugovoru od 08 06 i to je sve poznato – PA NISTE VALJDA MISLILI DA CE ROLL UP KREDITOR ISKRCATI PARE SAMO UZ ZSMENA OBECANJA DA CE IM BITI VRACENO.
Bisakovi.
Ajde da se ti i ja jednom složimo.
Vidjet ćemo.
Ja stavljam okladu na stol.
Vjerovnički dogovor će se postići.
Moj početni ulog je piva.
Ako sam ja u pravu ti plačaš.
Ako si ti, ja plaćam. 😉
OK!
Ali uvjet je da SBERBANK kao najveci vjerovnik pristupi dogovoru!
Kako su nam objasnili u Agrokoru, u ugovoru o kreditu iz lipnja je bilo predviđeno davanje u zalog dotad nezaložene materijalne i nematerijalne imovine.
Dakle, jedino onaj koji dosad nije znao za kredit od 480 milje, moze sad širiti i oči i u čudu zapomagati – ali otkud. jedino takava ako ima takvih koji spavaju ljetnji, aa ne zismki san pa su se tek ssad probudili
Ne pristajem na to.
Vjerovnici će se uspjeti dogovoriti čak i bez “najvećeg”.
Ako on izvisi, sam si je kriv.
@Investimir
Dakako da nisam ocekivao da ce Fond kao vjerovnik dati taj kredit bez osiguranja.Nije u tome poanta.Modus operandi “takvih fondova” je jasan!
Zakon ,tzv “Lex Agrokor” jednostavno uvodi “neka nova pravila” roll-up modalitetom kreditiranja i mjenja “redovni pravni sljed namire potrazivanja” na stetu onih vjerovnika koji nisu u “tom modelu”!
Da ste vi vjeovnik koji ste nekom posudili XXX novca za kvalitetnim osiguranjem prije recimo 5 godina(starija trazbina) i onda vas netko obavijesti da je promijenio pravila igre i da ce se prije vas namiriti netko tko je dao novac “jucer”(dakle,vrlo vjerovatno vama nece nista ostati za namiru),kako bi vi reagirali?Roll-up “gura sebe ispred svih”!
Moram malo “bocnuti” našeg dežurnog pravnika.
Kako to misliš iz prethodnog posta da najstarija tražbina nema NIKAKVE VEZE sa Roll up-om?
Kao pravnik bi morao znati – da IMA I TEKAKVE VEZE jedno s drugim.
Ne pristajem na to.
Vjerovnici će se uspjeti dogovoriti čak i bez "najvećeg".
Ako on izvisi, sam si je kriv.
Takav dogovor bi bio na “staklenim nogama”!
Sudovi nece jednostavno dopustiti da se najveci vjerovnik “izgura”!
Treba privoliti SBERBANK da pristupi dogovoru!
Moram malo "bocnuti" našeg dežurnog pravnika.
Kako to misliš iz prethodnog posta da najstarija tražbina nema NIKAKVE VEZE sa Roll up-om?
Kao pravnik bi morao znati – da IMA I TEKAKVE VEZE jedno s drugim.
Najstarija trazbina je dakle ona koja je po vremenskom redosljedu starija,a to sto se po Lex AGROKOR prakticno izjednacava roll-up trazbina sa najstarijom je nesto drugo i to ce vjerovatno biti predmet sporova!
Radi se o “preskakanju” redovnog pravnog toka stvari!
Jeste li zadovoljni s odgovorom?
Inače, ovo objašnjenje iz Agrokora mi je famozno.
Kažu da su u zalog dali materijalnu i nematerijalnu imovinu koja nije bila od prije u zalogu.
E sad, akosu jamstva 10 puta veće od imovine jamaca, kako su oni došli do imovine “koja još nije založena”?
vi mi govorite kao neki ruski pravnik.
sal na stranu, razumijem sto zelite reci, lex agrokor je saka u loice pravnom poretku. ali i cijeli agrokor je saka u lice. hrv stecajni zakon je zreo za stecaj, predstecajni takoder, oni ne mogu pomoći agrokoru.
Glede promjene pravila igre nakon početka igre – svi osim sberbanke, sbvi dakle čak i ruski vtb je pristao na roll up. što vam to govori – meni govori da su svi oni svjesni da u slucaju stecaja nastaje opći pokolj u kojem najjaci i samo najjaci mozda izvuku 20-30 posto, oni slabiji dobit ce jednu veliku nulu. umjesto toga, poduprli su lex agrokor uz ivjerenje da se moze izvuci barem 50 do 60 psoto ulozenog i to za sve igrace. i to je jedina racionalna odluka