S tim da je Erste OMF i zakucao JMNC i LEDO na ove razine, a slavodobitno su govorili po novinama da od kraja godine nisu izlozeni Agrokoru…
Ne znaš što je gore, ekipa iz Erstea koja mulja i laže ili ekipa iz PBZ/CO-a za koje i ne znaš da postoje…
Počeli raditi 2005. i od tada su kumulativno u minusu 10%, a godišnje uzmu 2 % od neto imovine fonda godišnje. Nije loše 🙂
A što je najgore, ovo je čisti alibi portfelj složen uglavnom od crobexa i nešto malo stock pickinga koji bolje da nisu ni radili.
Serislav, ovo konkretno…
Uzeo sam sve mjesečne izvještaje, koliko sam iz toga uspio izvaditi imaju 4.176 ZVZD i 87 (ili vjerojatno i manje) JMNC. Kada bi na na NAV 30.06.2017. stavili JMNC 100.000 i ZVZD 4.000, te uz isti broj udjela vrijednost udjela bi se povećala sa 88,25 na 99,01 odnosno 12,18%.
Rekao bi da su te vrijednosti totalno nerealne, a kada bi ih prepolovili na JMNC 50.000 i ZVZD 2.000 što je isto pitanje koliko je realno u ovm trenutku, prepolavlja se i prinos na 6,09%.
E sada, ovisi o svačijim očekivanjima vezano za kretanje tih dionica ali i za zahtjevani prinos od ulaganja. Meni ne bi bilo zanimljivo tih 6% (iako u slučaju dobrog scenarija tu su još i adrs i podr sa svojim doprinosom)
Vaš link …
Počeli raditi 2005. i od tada su kumulativno u minusu 10%, a godišnje uzmu 2 % od neto imovine fonda godišnje. Nije loše 🙂
A što je najgore, ovo je čisti alibi portfelj složen uglavnom od crobexa i nešto malo stock pickinga koji bolje da nisu ni radili.
Serislav, ovo konkretno…
Uzeo sam sve mjesečne izvještaje, koliko sam iz toga uspio izvaditi imaju 4.176 ZVZD i 87 (ili vjerojatno i manje) JMNC. Kada bi na na NAV 30.06.2017. stavili JMNC 100.000 i ZVZD 4.000, te uz isti broj udjela vrijednost udjela bi se povećala sa 88,25 na 99,01 odnosno 12,18%.
Rekao bi da su te vrijednosti totalno nerealne, a kada bi ih prepolovili na JMNC 50.000 i ZVZD 2.000 što je isto pitanje koliko je realno u ovm trenutku, prepolavlja se i prinos na 6,09%.
E sada, ovisi o svačijim očekivanjima vezano za kretanje tih dionica ali i za zahtjevani prinos od ulaganja. Meni ne bi bilo zanimljivo tih 6% (iako u slučaju dobrog scenarija tu su još i adrs i podr sa svojim doprinosom)
Ja bih čak smanjio procjene za JMNC i ZVZD, i onda dobiješ 3 do 4%.
To samo po sebi nije zanimljivo, ali jest sve ostalo.
Kad sam ja kupovao Zaba se tržila po 44-45 kn, npr. Gdje ju očekujete iduće godine? Tamo gdje je bila prije pada. To je jedino logično.
Alibi portfelj, kažete? Pa za to i služe fondovi. Joj koji ste mudrac.
Ukratko, imali su najveći pad, a sastav dionica jamči najveći potencijal rasta jednom kad krene stampedo. A hoće, pojedem cipelu ako ne bude bull run debelo preko 2000 unutar jednog godišnjeg doba.
Mene zanima dvoznamenkasti povrat u %, a koliko će biti vidjet ćemo uskoro.
Vaš link …
Serislav, ovo konkretno…
Ja bih čak smanjio procjene za JMNC i ZVZD, i onda dobiješ 3 do 4%.
To samo po sebi nije zanimljivo, ali jest sve ostalo.
Kad sam ja kupovao Zaba se tržila po 44-45 kn, npr. Gdje ju očekujete iduće godine? Tamo gdje je bila prije pada. To je jedino logično.
Alibi portfelj, kažete? Pa za to i služe fondovi. Joj koji ste mudrac.
Ukratko, imali su najveći pad, a sastav dionica jamči najveći potencijal rasta jednom kad krene stampedo. A hoće, pojedem cipelu ako ne bude bull run debelo preko 2000 unutar jednog godišnjeg doba.
Mene zanima dvoznamenkasti povrat u %, a koliko će biti vidjet ćemo uskoro.
[/quote]
rastezljivo je ovo s dvoznamenkastim povratom, od 10- 99, ako zanemarimo decimale
Ako od ovih očekujete još manje i samo par %, a od ostalih dvoznamenkasti rast zar nije bolji onda stock picking. Naći dvije tri u koje ste najsigurniji i to je to onda kada krene gore?
Rekao bi da je onda i odluka o ulaganju u alibi fond još veći alibi ali dobro… Nas dva teško da ćemo se oko nečega složiti kada ne možemo niti oko matematike. 🙂
Neznam oko čega se ne slažemo.
I vi i ja gledamo iste brojeve i razumno imamo slična očekivanja.
Ovdje se samo radi o metodologiji: naprosto nemam niti vremena niti živaca:
– sjediti na bidu da bih kupio (ask je bitno skuplji),
– sjediti na asku da bih prodao (možda ne postigneš cijenu),
– pratiti non-stop kretanje, zadavati i otkazivati naloge itd.
Spread između bida i aska kod većine dionica u portfelju je veći nego zbrojena naknada za upravljanje plus pad cijene udjela kad radim malo veći izlaz. Ako nisi pohlepan i prodaš u vrijeme povećanih uplata onda prodaš i u rastu. Naravno, stvar je tajminga i ocjene potecijala rasta u nekom roku.
Ovo sve je potencirano činjenicom da često putujem, mijenjam vremenske zone i naprosto mi ovo više paše. Osim toga, razumno sam svjestan svojih ograničenja i empirijski je dokazano da su fondovi u koje sam ulagao ostavarili bolje prinose nego kad sam ja sam portfeljizirao. Eto…
Toliko o vrlim fond menadjerima i njihovoj strucnosti, kaj odabrat 🙂
ove su odabrali prije 2 godine, IPO
https://lider.media/aktualno/tvrtke-i-trzista/poslovna-scena/izlozenost-agrokoru-prisilila-granolio-na-pokretanje-predstecajnog-postupka/
Prometi Konzuma divljaju. Ledo i Jamnica rasturaju. Ocekujem da ce vec nakon 9 mjeseci rezultati svih perjanica biti bolji od prosle godine. Onda slijede pregovori i prodaja kompanija pojedinacno. A mozda naleti i nekakav veliki igrac pa uzme sve. Bit ce to jako dobro
Samo tu ima jedan problem, nitko još ne zna koliko će biti razvodnjavanje kapitala kroz debt to equity swap i koliko će postojeći dioničari na kraju imati udjela u novom kapitalu. Drugim riječima, to što firme dobro posluju, ne znači da će neposredne koristi od toga imati i njihovi postojeći dioničari.
Samo tu ima jedan problem, nitko još ne zna koliko će biti razvodnjavanje kapitala kroz debt to equity swap i koliko će postojeći dioničari na kraju imati udjela u novom kapitalu. Drugim riječima, to što firme dobro posluju, ne znači da će neposredne koristi od toga imati i njihovi postojeći dioničari.
Točno tako.
Po cemu se uopce moze zakljuciti da te firme dobro posluju?Posebice na polugodisnjem i godisnjem nivou?Na osnovu kojih izvjesca ste to zakljucili?Na osnovu novinskih clanaka?Izjava ljudi u okviru prinudne uprave,koji ce dakako pokusati siriti optimizam jer im je i to “posao”!
Euforija i panika su vrlo blizu na trzistu kapitala.
I ,jos nesto,ako te firme dobro posluju,vjerovnici mogu biti “zadovoljni” i teziti pretvaranju duga u kapital,ali kako mali dionicari misle od toga profitirati,posebno u kratkom roku?