Od Zvečevo ode moj prijatelj što im je prodavao voće za voćne rakije odoh ja koji sam mu posudio novce.
Jedino mi žao što nisam i tebe serislav uvezao u niz.
I ja ne vidim kako će se Agrokor izvući osim oprostom duga od vjerovnika.
Vjerovnici će obrostiti dug i sami doći u bananu.
Zakaj? A koliko njih radi samo s Agrokorom. Vjerovnici će oprostiti dio duga za sto će vjerojatno dobiti u vlasnistvo nešto od Agrokora, a dosadašnji dioničari će se ošišati za taj dio kapitala.
Nije to tak kompleksno da je nemoguce rijesiti. A kod kasnije prodaje pojedinih društava, vlasnici će se usuglašavati oko skidanja jamstava. I to je to.
Bojim se da nema toliko vlasništva koliko ima vjerovnika, a njih ima za 6 milijardi kuna.
Vauvau…. obično i ljudski, odokativno se bojim. Jer ova šutnja, zaduživanja, izvanredne mjere….itd…. ne idu na dobro.
Ne mogu vjerovati da će sve papati maca, a da će se život nastaviti ako da se ništa nije desilo.
Mada se nama već desilo, crobex sa 2200 na 1850
Samo za vašu informaciju, bio sam dioničar Zvečeva dugi niz godina pa ipak nešto znam…
Agrokor je spasio Zvečevo, tj. pokušao je to sa onom dokapitalizacijom… međutim, Alvir jednostavno nije sposoban čovjek…
Žao mi je vaših novaca…
Bojim se da nema toliko vlasništva koliko ima vjerovnika, a njih ima za 6 milijardi kuna.
Vauvau…. obično i ljudski, odokativno se bojim. Jer ova šutnja, zaduživanja, izvanredne mjere….itd…. ne idu na dobro.
Ne mogu vjerovati da će sve papati maca, a da će se život nastaviti ako da se ništa nije desilo.
Mada se nama već desilo, crobex sa 2200 na 1850
Pa jel se i u Podravci svi moraju naplatiti sutra?
Ne moraju, naplaćuju se postepeno kako se posao razvija. Dio Agrokora će preživjeti, sam koncern vjerojatno neće. Bitno je da se posao dalje održava, plaćaju dobavljači i radnici i vremenom će se stvari kad stanu, ako stanu čvrsto na noge, početi rješavati.
To nema veze s postojećim dioničarima. Njihovi udjeli u kapitalu ce biti vjerojatno u značajnoj mjeri ošišani. Netko drugi će postati vlasnik. Bit će gubitaka za sve, al to ne znaci da će sve izgubiti.
Tesko je sada to procjenjivati dok se ne utvrde svi dugovi i tražbine i ne načini nova bilanca koncerna koja će pokazati koliko nedostaje kapitala.
Nitko ne prica o tome da da je Ledo Jmnc i ostali vec odavno na manje od 50% ath
Samo na bazi rekla kazala, govorite treba pasti, pa pao je
Oce li na 10%?
Vrag zna, no isto tako je cinjenica da se ocekuju bolja izvjesca i od leda i od Jmnc.
Sad netko moze rec pa kaj onda, opterećena su jamstvima. Mozda ne legalno? Sto ako je netko namjerno doveden u zabludu?
Bitna su jamstva i sto snjima, dali ce ih netko pobijati ili ne.
A ovo mislim da ce biti duga sudska trakavica
Kolege, u pravu ste većim dijelom: mali dioničari livada nažalost navjerovatnije, ali firme će se čuvati da nastave raditi.
Ovdje mene kopka jedna stvar u vezi s tim:
1. Većina dugova su dugovi matice, za koje su jamčile firme.
2. Manji dio su dugovi samih firmi.
Pravedno / pravično rješenje bi bilo ono kod kojeg bi se dugovi matice iz 1 naplatili iz imovine matice, uključujući i dionice u firmama iz 2. Zašto bi netko imao prava razvodniti do kraja SVE dioničare, zato jer ima jamstva, a kredite je koristila samo matica, odnosno Toda?
Jamstva apsolutno treba pobijati ako ima pravnih osnova.
Ali također, nevezano za to, rješavanje otpisa, swapa itd. treba ići za tim da svatko plaća ono što je dužan, da se svatko naplaćuje iz dužnika, a ne iz jamca. I to mora bit osnovni princip nagodbe. Bez toga, ovi s jamstvima vitlaju s njima i stvaraju veliku neravnotežu, a s tim je nemoguće postići nagodbu. Morat će se produljavati uprava jer nekontrolirano sjedanje jamstava i stečajevi NISU OPCIJA.
Nastavno na gore, pitanje za pravnike:
Da li postoje čvrsti pravni osnovi za pobijanje jamstava? Odnosno, za većinu njih, da li su ispoštovani svi zakonima predviđeni postupci: NO-i, Skupštine itd.?
Od Zvečevo ode moj prijatelj što im je prodavao voće za voćne rakije odoh ja koji sam mu posudio novce.
Jedino mi žao što nisam i tebe serislav uvezao u niz.
I da zavrsim.
Umjesto da mi porijatelj vrati 50 000 eur da mogu investirati u nekretninu ja moram prodati dionice.
Mozda moram prodati bas dionice koje i ti imas i srusim ti cijenu i krug se zatvara.
Svi imamo stetu. Sretno!
Na PD postoji sljedeći članak:
Otkupom vlastitih obveznica JGL želi uštedjeti 15 milijuna kuna
Vezano uz to, predlažem temu za “glasno razmišljanje”: postoji li pravna prepreka da Agrokor iskoristi likvidna sredstva koja su stvorie “perjanice” u zadnjih nekoliko mjeseci i krene u otkup svojih obveznica za (otprilike) četvrtinu cijene? Ima li itko saznanja je li to izvedivo?
(moja je pretpostavka da bi vjerovničko vijeće bilo protiv takvih “financijskih akrobacija”)
Zanimljivo promišljanje:
Jeste li očekivali da će Todorić ovako završiti?
Jesam, znao sam to još prije 13-14 godina. Bio sam na jednom sastanku u Londonu u Europskoj banci za obnovu i razvoj gdje su mi rekli da situacija nije dobra, da je jako rizično što je on gazda svih tvrtki u koncernu. Sugerirali su da bi on firme trebao pretvarati u dionička društva jer je onda podruštvljeniji rizik, ne odlučuje jedan o sudbini svega. Pitao sam ih zašto mu onda daju kredite, na što su rekli da mu ih daju jer dobivaju jamstva.
Vidite li vi rješenje za Agrokor?
Govorim temeljem iskustva: to se ne može riješiti. S lex Agrokor dobio se samo time-out, kad on istekne, Agrokor ide u stečaj i počinje rasprodaja imovine. To je toliko kompleksno pitanje da su se svi koji su unutra pogubili. Osobno ne bih predlagao lex nego stečaj. Prije bismo preboljeli, a ovako ćemo nakon lex Agrokor opet doći na isto.
A što je on to novo rekao?
Pa koliko puta je ramljak rekao da agrokor u ovom obliku neće postojat nego da će se kompanije prodat?
Inače da policija i pravosuđe žele raditi svoj posao takav bi jedino mogao dati intervju iz lepoglave skupa sa svojim šefom i bivšim šefom agrokora.
Možda bi tako svi mi prije preboljeli.