od svih problema Agrokomerca, zanima me koliko je Ivici Todoriću danas duga kosa, ljeto, vrućine, a on nemre u frizeraj
Atlantic Grupa prodaje dvije tvornice Belgijancima za 200 milijuna kuna
Netko prikuplja pare
“Pritom ocjenjuju da bi najizgledniji kandidat za prodaju mogao biti Mercator, jer on jedini među većim članicama koncerna nije opterećen jamstvima, koja umanjuju atraktivnost tradicionalno najprivlačnijih tvrtki – Leda i Jamnice[/u]. Njihovu će budućnost, smatraju, odrediti nagodba s vjerovnicima sredinom 2018. godine.” Vaš link …
Gledajući sa strane, čini mi se još uvijek, da loše vijesti stižu na kapaljku, a o dobrima se trubi……..i da će se ovdje u neka doba urušiti kula od karata. Jer zaduživanja još uvijek rastu, stara su zamrznuta…ovo je kupovanje vremena !
Nas je ovo unazadilo olala………
I ja ne vidim kako će se Agrokor izvući osim oprostom duga od vjerovnika.
Vjerovnici će obrostiti dug i sami doći u bananu.
A što se više loše može dogoditi?
Dobavljači su namireni i više nego su mislili da će biti.
Regresne mjenice su ili reprogramirane kreditom ili poslane na naplatu (vidi Unex).
Banke su odradile rezervacije. Najvećim dijelom najveći dio njih.
GDP, proizvodnja i potrošnja su usporili pa ponovno ubrzali u svibnju. Čekamo lipanj za potvrdu trenda.
Fondovi knjiže čitav Todex kao nulu. Potvrđena i javno dostupna informacija.
Bilo kakav daljnji ishod je stoga čisti plus.
Dakle, pitanje:
Što se to može dogoditi, a da bi pogoršalo, a ne poboljšalo ukupnu situaciju?
Napomena:
Propast nagodbe, sjedanje jamstava i momentalni stečaj te zatvaranje firmi naprosto NIJE OPCIJA. To je jako bitno za shvatiti.
Nije opcija iz ovih razloga:
– Većina vjerovnika kroz stečaj dobiva manje nego kroz nagodbu. To je lako provjerljivo uvidom u imovinu poduzeća. Nagodbom se dug priznaje, restrukturira i knjiži kao good money. Nagodbom se plaća IZ BUDUĆNOSTI. Stečajem se naplaćuješ IZ SADAŠNJOSTI, a to je prazan ćorak. Par zgrada i strojeva.
– Državi bi propao zasad dobro obavljen posao i opet bi se suočila sa svim problemima za koje je mislila da su riješeni. Tu bi se vjerovatno išlo s nekim produljenjem zakona ili čak možda smanjenjem % potrebnog za nagodbu. Npr. 51%.
Sve drugo nije relevatno, ni EU, ni EK, niti bilo čije babe zdravlje.
Ok recimo da će se dogoditi nagodba. Recimo vjerovnici dobiju vlasništvo u Agrokoru što je malo ljepša opcijaod da oproste dug.
Koliko vjerovnika može to preživjeti ili ako i preživi mora to osjećati slijedeći niz godina i vjerovnik i vjerovnikovi vjerovnici.
A banke će morati tražiti dodatni kapital ili isprazniti postojeće rezerve. Neke koje ne nađu kapital idu na poklon ili zatvaranje.
Najesen ili najkasnije na zimu će upravnik vidjeti ima li većinu za nagodbu.
Ako ima OK, a ako nema slijedi zakonodavna akcija. Vidjet ćete. Nema nikakve sumnje.
Toga su svi vjerovnici svjesni, a to su sve ozbiljni ljudi, i zato nemam nikakve sumnje u uspjeh nagodbe. Naravno da će biti teških natezanja, ali nagodba je svima jedini način da nešto dobiju.
P.S.
Dug od Agrokora je nešto bez čega svi već žive.
Tu se ne radi o % otpisa, nego o % povrata.
Znači win-win, kako god da bude.
Ja ženi još nisam rekao da mi onaj prijatelj neće vratiti posudbu.
Kada joj kažem osta ja bez krva nad glavom :).
Žive žive kao i Zvečevo :(.
Tako je. Bit će kolateralnih žrtava. Ali Zvečevo je bilo u banani i prije. Ovo ga je samo gurnulo preko ruba.
Većina vjerovnika može otpisati 100% bez da propadne. Pogledajte listu i to vam je jasno.