Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@Chiko
Potpisujem! 👍

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

bisakovi

jedno je pair, drugo stvarnost. da, postoje jamstva, i da, ta jamstva su validna, ali što mi koristi kamstvo na = kn imovine. Ravno = kn mi koristi.

Sberbank je zaplijenio dionice, i sad će ih prodati za kikiriki. jer ne vrijede trenutno ni toliko. ili, mozda se ipak opamete, pa rpricekaju rješenje cijelog agrokora pa će njihov dio mercatora vrijediti puno više.

ako lex agrokor ne upali i ako ne bude nagodbe nego agrokor ode u stečaj, dzaba tebi sva jamstva i svi jamci. ovi kojis u dali roll up kredite, ti će pobrati vrhnje, a ostali – počev od sberbank do zadnjeg opga – nece vidjeti najmanje 80 posto svog novca. zasto, zato sto agrokor u stecaju vrijedi 5 ili 6 milijardi kn i nista vise od toga.

agrokor restrukturiran i pozitivno poslujući, e taj agrokor vrijedi puno vise, a samo jamnica sama vec za sebe vrijedi 5 do 6 milijardi kn.

Mislite da roll-up prvenstva nece biti osporavana?Sberbank i VTB ,po vama,nece traziti da se krediti naplacaju op redosljedu?Vec su trazili od suda u hrvatskoj da zabrani taj model(bezuspjesno)!Puno je tu nedoumica!
"Cekanje" velikih vjerovnika je,zar vam se ne cini, zbog roll-up kredita izgubljeno vrijeme?Da nema roll-upa ,mozda bi se isplatilo cekati,ali sada ne."Mala bara,puno krokodila" da parafriziram.
Vidjeli ste da su se prilikom blokada racuna prije prinudne uprave,namirili samo oni koji su bili najbrzi,poput Orbica!Sada je u igri i tzv. "lesinarski fond" sto "igru" cini jos "grubljom"!
Osim toga,za restrukturiranje i pozitivno poslovanje tvrtki-kceri trebat ce dugo vrijeme,a ishod se cini vrlo neizvjestan.Banke se s tim jednostavno ne bave na taj nacin,za razliku od tzv. "lesinarskih fondova".
[/quote]

imate lijepo u izvjescu uzvanredne uprav e sto znaci rol up i koji su mehanizmi.

serbank je isao na sud i dobio corak. rool uo kreditori će sebe naplatiti, a nezadovljni mogu na sud, samo dok sud presudi, agrokor vise nece postojati. mozda je ipak bolje zavijati s vukovima, nego se praviti englesz.

rol up ne moze biti osporen kad je ponuden svima po jednakim uvjetima – i rusi mogu upisati 170 milja jer na toliko imaju pravo po visini svojih potrazivanja – oko 8 i nesto. s druge strane 7 i nesto milijardi otpada n aobveznicare, pa oni mogu upisati i nesto manej- oko 150. dakle, nema proteziranja, nego po visini potrazivanaj
[/quote]
SBERBANK je,koliko je meni poznato,samo trazio privremenu mjeru zabrane roll-up-a do sudskog epiloga(odbijen)?Ili vi znate nesto drugo?Ako ima nesto drugo ,molim vas da to podijelite sa nama.
Na sudu se SVE moze pobijati i apsolutno je niz pravnih pitanja i nedoumica vezano za privilegiranje nekih vjerovnika mimo standarda propisanih u Ustavu i pozitivnim propisima.
Ja,dakako,ne mogu znati,kako ce se sve “raspetljati”,ali treba biti realan.
Hrvatska do sada nije imala isti ili barem slican slucaj intervencije Drzave.
Da se razumijemo,ja smatram da je bilo potrebno da Drzava reagira,ali je sve,po meni malo sporo i roll up mi se nekako ne uklapa u prvotne planove i namjere.

Cudne stvari se desava ju na obveznicama
Na jednoj trenutno nema ask samo bid

Rool-up, senioritet i slične budalaštine su Američki proizvod a otud dolazi samo zlo i krize!

“Roll up se rijetko koristi u Europi, to je primarno američki alat. Tamo ima puno raznih fondova kojima je taj model jako interesantan. Kroz njega se za jedinicu novog duga, pred stečajnim vijećem ili upravom može priznati jedinica starog duga. Kako su fondovi skupine investitora, oni mogu špekulirati. To rade tako da na tržištu kupe stari dug za 10 ili 20 posto njegove vrijednosti i čekaju da firma ode u stečaj, predstečaj ili sličan postupak i kažu: sad ćemo vam dati sto jedinica novog duga, ali imamo i sto jedinica starog duga i očekujemo da će nam restrukturirana tvrtka ili nova tvrtka isplatiti naših 200 jedinica duga.”
A tko će platiti stare kredite, a tko će platiti nove kredite, a tko će platiti mjenice? To je zadnja briga, bitno da se koriste neke američke izvedenice poput rool-upa kad se ne zna što konkretno napraviti onda bombardiraj raju engleskim rječnikom i pravi se važan kao to je nešto novo, dobro, rješava sve probleme. Fuj!

copy tekst kolege V.W.

Baš gledam u Lideru prilog 1.000 najvećih kompanija, između raznih analitika ona za građevinski sektor kaže da je Ugo grupa među 20 najvećih građevinara u zemlji po prihodima. S jedne strane to je dokaz investicijskog ciklusa SLRS-a dok s druge strane povijest kaže kako dioničari SLRS-a ne participiraju u dobiti SLRS-a dok si s druge strane kroz Ugo vlasnik redovito isplaćuje dobit. Možda je i to jedno od pitanja za skupštinu, mene osobno iz tog razloga SLRS niti malo ne zanima (na ovim razinama, nekada sam ga imao)

…. samo ću se nadovezati u LIDERU više nema LEDA, ZVZDE, JMNC….. koje su redovito zauzimale prva mjesta po razno raznim pokazateljima…….

NOVAC JE SAMO SREDSTVO POMOĆU KOJEG SE ZADOVOLJAVAJU POTREBE

…. samo ću se nadovezati u LIDERU više nema LEDA, ZVZDE, JMNC….. koje su redovito zauzimale prva mjesta po razno raznim pokazateljima…….

A nema ih jer nema podataka …

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

ako usporedimo ovaj spor oko Piranskog zaljeva s kriminalom Ivice Todorića, ispada da je zgrabio pola Jadrana i nikoga nije briga

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=979321

Index? Hahaha

“Procjena da li je netko kvalitetan jamac je procjena onoga tko daje kredit. Obzirom na strukturu ovog konkretnog kredita, a vezano na novi Zakon o izvanrednoj upravi jamstva dana za ovaj kredit će imati prednost u odnosu na sva ona jamstva dana prije. Stara jamstva ne prestaju važiti, samo nova u odnosu na njih imaju prioritet“, odgovorili su nam.
No to zapravo znači da će drugi vlasnici jamstava na Agrokorove tvrtke po svemu sudeći ostati kratkih rukava. Kako bi se novi zajmodavci dodatno osigurali, traže da prilikom prodaje Agrokorove imovine koja vrijedi više od pet milijuna eura 90 posto iznosa pripadne njima. A dužnici, Agrokorove tvrtke, mogu zadržati taj prihod od prodaje kao tekući kapital jedino ako im to odobri zajmodavac, odnosno američki fond.”
Čitam ovo boldano gore i ne mogo da vjerujem kakvim se podvalama bave ovi što izmisliše ovaj Lex. Pa njima ni Kutle nije ni do koljena! I oni misle kako će im to tek tako stari kreditori oprostiti. Pa ovo će se još narednih 2 desetljeća utuživati i povlačiti po sudovima. Teško da će se u skoro vrijeme a to znači narednih par godina trgovati dionicama bilo koje tvrtke iz sastava Agrokora. Piši isparilo sa ZSE-a nekoliko milijardi kuna dok si reko keks.

"Procjena da li je netko kvalitetan jamac je procjena onoga tko daje kredit. Obzirom na strukturu ovog konkretnog kredita, a vezano na novi Zakon o izvanrednoj upravi jamstva dana za ovaj kredit će imati prednost u odnosu na sva ona jamstva dana prije. Stara jamstva ne prestaju važiti, samo nova u odnosu na njih imaju prioritet", odgovorili su nam.
No to zapravo znači da će drugi vlasnici jamstava na Agrokorove tvrtke po svemu sudeći ostati kratkih rukava. Kako bi se novi zajmodavci dodatno osigurali, traže da prilikom prodaje Agrokorove imovine koja vrijedi više od pet milijuna eura 90 posto iznosa pripadne njima. A dužnici, Agrokorove tvrtke, mogu zadržati taj prihod od prodaje kao tekući kapital jedino ako im to odobri zajmodavac, odnosno američki fond."
Čitam ovo boldano gore i ne mogo da vjerujem kakvim se podvalama bave ovi što izmisliše ovaj Lex. Pa njima ni Kutle nije ni do koljena! I oni misle kako će im to tek tako stari kreditori oprostiti. Pa ovo će se još narednih 2 desetljeća utuživati i povlačiti po sudovima. Teško da će se u skoro vrijeme a to znači narednih par godina trgovati dionicama bilo koje tvrtke iz sastava Agrokora. Piši isparilo sa ZSE-a nekoliko milijardi kuna dok si reko keks.

Nista od toga ne znaci da se nakon objave izvjesca nece odblokirati trgovanje. Ako se sve navede u njima, rdg, bilanca, jamstva… Nebitno kolika ce cijena biti, ali bitno je da su dostupni svi podaci.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Jučer je u središnjem Dnevniku HRT-a ministrica Dalić na temu Agrokora rekla otprilike, sustav je stabiliziran, Ledo,PIK i ostale prerađivačke firme rade čak i bolje nego lani…

New Report

Close