Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@renci
Slazem se, bez drzave bi nastao onaj ruzni scenariji. Nesto me vuce, onako instiktivno, da je ovo sve napravljeno opet zbog Ine…al to je stvarno teorija zavjere stvorena u mom umu:):):)

Evo nesto, da se vidi koliko su daleko stvari od dogovora, al je pomak vidljiv…
http://www.seebiz.eu/croatia-banka-nakratko-blokirala-racun-francka/ar-158143/

vezano za tih 18.5% Mercatora i zašto samo toliko: “Ruska banka Sberbank je začela postopek za zaplembo 18,53-odstotnega deleža Mercatorja, ki je trenutno v lasti Agrokorjeve nizozemske družbe Agrokor B.V. ..
Agrokor je skupaj lastnik 88,1 odstotka Mercatorja. Pri tem ima 69,57 odstotni delež neposredno Agrokor. Ta delež, kot rečeno, pred zaplembo ščiti lex Agrokor. Agrokor B.V pa ima v lasti 18,53 odstotka slovenskega trgovca”

Vaš link …

Ja mislim da trebamo pustiti vladu koja se u ovo upustila i da razrijesi do kraja. Situacija je preslozena da bi sada neko novi ulazio u to.
Sto god mislili o Plenkovicu hrabar je. Konacno ce neka vlada raditi na gospodarstvu. I neka nam se nikada vise ne ponovi sto je do sada bilo. A i Plenkovic bi trebao razumjeti da se poljulalo povjerenje tesko vraca . Investitora, gradjana..Ali mislim da zasluzuje sansu. Cinjenica je da se ovo bez drzave ne moze rijesiti.

Upravo suprotno – da se država nije umješala već bi bilo riješeno.
Ovako možemo samo (naivno) vjerovati da … ma ne zna što točno.
Dajte me razuvjerite, ali meni se čini da se ništa dobro još nije desilo:
– prometi u konzumu padaju, a ne provodi se restrukturiranje poslovanja
– zaduženost raste, nemilice se dižu stotine milijuna eura. Za što točno, zar nema likvidnosti ni ako se ne moraju vračati kamate i otplaćivati glavnica.
– glavne firme muku muće s likvidnošću za operativno poslovanje
– ima još, ali ne da mi se… ipak evo još jedno za kraj – usprkos povicima na jamstva, i za najnoviji supernovi supersinior opet će biti jamci sve firme? Za koga i što će dobiti kao protučinidbu? Zar sada ne bi bilo fer da onaj kome treba likvidnost sam bude dužnik za svoj kredit? Ili da mu Plenković bude jamac? (Tako bi ispao ono što @renči kaže – hrabar. Ovako se samo skriva iza fraza i floskula.)

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

Prometi su pali ali se polako vracaju tako da je pad na jadranu svega par posto dok je na kontinentu ipak veci ali situacija je stabilna.
Gdje ste culi da kompanije nemaju novca?

Čemu onda novi kredit?

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

@zlatek

Na zadnje pitanje… krediti se odobravaju koncernu a ne ovisnim društvima. Kako koncern odnosno krovno društvo ništa ne proizvodi nego upravlja onda se zajmodavci osiguravaju imovinom odnosno jamstvima u ovisnim društvima.

Sto se tiče likvidnosti i dugova to ne treba brkati. Koncern je nelikvidan, a dugovi se ne vraćaju jer se tek utvrdjuju (odnosno utvrdjeni su), ali nije dinamika njihove otplate ni njihova refinanciranja. Novi dugovi će se morati uredno vraćati, kako oni iz poslovanja, tako i ovi financijski no oni još nisu dospjeli.

Stari dugovi će se vraćati tek kad se refinanciraju odnosno utvrdi dinamika i uvjeti njihove otplate uz očekivano šišanje vjerovnika i njihovo smanjenje prodajom imovine i/ili pretvaranjem u kapital.

Svi dugovi osim novih su dospjeli i oni su praktički dio stečajne mase koja nije formalno-pravno stečaj, ali suštinski jest.

Ja se isto slažem da bi cijeli proces trebao biti brzi i učinkovitiji, no kako god okreneš, bolje je da sustav funkcionira nego da se raspadne. Naravno, to ne znaci da ne treba sto prije početi s restrukturiranjem cijelog koncerna no Agrokor je velik i jako gospodarski isprepleten sustav i rješavanje problema je naprosto nemoguce “preko noći”.

@Vauvau
Pusti vraćanje kredita. Sve ja to znam. Svi to znamo. I vrapci.. ..
Nego, zašto se uzimaju novi krediti? Kome trebaju?
Zašto ta tvrtka kojoj trebaju ne uzme sama novi kredit?
I sama ga otplaćuje!

Čemu onda novi kredit?

Pa Agrokor je plaćao u roku 360 dana, a sada ga jadnog tjeraju da plati u roku 60 do 70 dana. to vam dode kao da svaki mjesec placate banci ratu kredita i onda vam odjednom dode 12 rata – plati, ali otkud kad ja nisam primio 12 plata odjednom, nego samo jednu svoju jadnu mjesecnu placic. evo zasto treba kredit.

agrokor je kiksnuo za oko 2 milijarde obrtnog kapitala – da se gazda uspio zaduziti onomad prije 6 mjeseci za 300 ili 400 mlijuna eura, on bi garant nastavio tjerati po svome jos koju godinu

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Kredite uzimaju da bi podmirili dugove i napunili police konzuma.
Nitko neće doći kupiti sladoled i jamnicu u konzum ako nema druge robe.
Pa koliko malih opg-ova bi propalo da im se ne plate dugovanja, ne samo opg-ov nego i velikih firmi.

Zbog Agrokora su se pocele “ljuljti” i velike kompanije. Novaca opet nema, a stari dugovi su mnogima bolna tocka. Kad se sve zbroji ako se “prezivi” do jeseni i bude moralo otpisati cca 50-60% potrazivanja biti ce koma za mnoge.

@investimir & @twrr
Fraze i floskule!
Koliko Konzum ima dnevnog prometa?
Podijelite ukupni prihod sa 365! (ukupni prihod je vjerojatno točna brojka i u starim izvjestajima)
I gdje ide taj novac?
A stari krediti se ne plaćaju!

mislim da je realnije otpis 60-70 posto potrazivanja pa ko prezivi pricati ce

New Report

Close