Koliko ja znam tada 2014 je to već bila gotova stvar, napravljena su dubinska snimanja ali zašto se nije išlo u to mogu pretpostaviti da zbog ruskih kredita po nižoj kamata možda ili nečeg drugog ne znam.
Zašto su fondovi koji ipak imaju više informacija kupovali tako nešto je meni interesantnije pitanje.
Opet ako je to ukupno jamstvo svih sastavnica koncerna i ako dođe do djelomičnog otpisa dugova pa se to podjeli i odbije Ledo ima šanse.
Međutim dan ili dva nakon posjeta rusiji gdje je kao sve bilo idilično dolaze ovakve vijesti
http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/ramljak-je-nekompetentan-necemo-kreditirati-agrokor-otkrivamo-detalje-nove-bitke-u-ratu-ruskih-i-zapadnih-banaka-oko-agrokora/6136416/
@ bisakovi
Ne odlučuje pojedinačni vjerovnik jer se on ne može isključiti i odvojiti od ostalih vjerovnika. Odlučit će vjerovnici tako da će sjesti za stol i dogovoriti se, sto, koliko i kome, ako će se uopće to tako tranciti.
Ovo je pored gospodarske i politička igra. Sad kad nemaju utjecaj, a znaju da ga mogu ostvariti idu ucjene. Ako hoćete novac, igrat ćete po našim pravilima ili ništa od love. A za novu lovu traže se očito i nove garancije. Al malo jače, one državne.
Na kraju će država očito morat opet uskočiti, al ovaj put sa garancijama.
Fondovi su kupovali jer je to bilo prije no sto se EBRD povukao iz Agrokora, a Agrokor krenuo na Mercator. Tada je sve to skupa izgledalo održivije, a dug je bio manji. Nakon Mercatora vise ništa nije bilo kao do tada. Mercator je bio greben kojeg se nije smjelo prijeći.
Da li će i sto ostati postojećim dioničarima Leda ovisit će o vjerovnicima i provedbi modela dokapa odnosno zamjene dugova u kapital. Ako najprije izbrišu postojeći kapital i onda zamijene dugove ulozima onda postojećima neće ostati ništa. Ako to učine ne neki drugi način, kroz predstecajnu ili sličan model, onda će im ostati nešto.
@Babo
Odlucuje svaki vjerovnik POJEDINACNO za svoj dug!
Nikakvih okupljanja po Zakonu nema niti treba biti!
Ovo sto vi pisete je “relikt socijalizma i dogovorne ekonomije” i to jednostavno u tom obliku ne postoji.
Nema tu ni “milosti” i svatko ce se pokusati namiriti , s tim sto je “mala bara puna krokodila” .
Ne vjerujem da ce se Drzava usuditi dati garancije za privatnu tvrtku!
Super, onda se neće nikad naplatiti. Možemo se okladiti da će zajedno odlučivati ovisno u udjelu o potraživanjima odnosno vrsti potrazivanja. Njih nekolicina. Zato je i složen novi zakon o sistemski važnim kompanijama i da će on inaugurirati postupanje o kojem ja pišem.
Država će posredno ili neposredno izdati garancije ili jamčiti nekom svojom imovinom. Koliko god to bilo nepopularno to je jedini način da se proces stavi pod kontrolu i nesmetano teče.
Alternativa je stavljanje zakona van djelovanja i prepuštanje vodjenja procesa vjerovnicima. A to je malo vjerojatno da će se desiti.
Mogao je jamciti sa 100 milijardi Kuna kad u HRV ne postoji kontrola nicega. Najbolji je onaj klaun Linic kad je tvrdio da je “Porezna redovito u bila u Agrokoru”, je bila je na primanjima i proslavama. Ako ovaj anemicni i jednu kunu da proracunskog novca onda je isto ko i Sanader. Agrokor je privatna tvrtka i nek propadne “what a f.ck”, nek se naplate iz Gazdine imovine. I HRV bi se trebala naplatiti za sve poticaje koje je dobio.
@Babo
Zakon (Lex Agrokor),PRIJE SVEGA IMA OGRANICEN ROK TRAJANJA,a i u njemu VJEROVNICI SU TI KOJI ODLUCUJU!
Nece se svi vjerovnici u cijelosti namiriti niti “onako niti ovako” i apsolutna je nebuloza da ce pristati cekati na dug “neodreden broj godina”.Ako izvanredna uprava ne bude mogla “ostvariti nekakav konsenzus” ili se pokaze na ovo nije najbolji nacin rjesavanja problema mimo trzista,Zakon moze biti i povucen isto kako je donijet.Mislim da ce nalazi revizije (i zavrsetak izbornog ciklusa) biti odlucni !
Ne vjerujem da ce Drzava jamciti za dug jer to otvara puno pitanja i dilema,pravnih i politickih i ne znam kako bi ta vlast prosla na izborima!
evo vec je krenulo medijsko bombardiranje kako nitko ne zeli dati dodatni kreditni aranzman, sada ce uskoro natpisi da slijedi apokalipsa ako nitko ne da novce….i onda sve jaci i jaci medijski udar, i na kraju vlada nema izbora nego putem HBOR-a dati novce….
sve vec videno 100 puta, isti cirkus za iste pare….
i onda nakon toga zse kabum…..
@orešković
Kredit hbor za 14 dana najkasnije
Mada ako ostane ovakva ponuda na stolu, rusi bi bili ludi da ne ubace lovu. U svezi senioriteta
Treba biti pošten prema rusima jer dali su ipak duplo manju kamatu od “saveznika” kada je trebalo pa prema tome neka nastave kreditirati agrokor jer to nije samo agrokor nego u budućnosti i cijelo rusko tržište za naše izvoznike kad to bude moguće
@orešković
Kredit hbor za 14 dana najkasnije
Mada ako ostane ovakva ponuda na stolu, rusi bi bili ludi da ne ubace lovu. U svezi senioriteta
Nisu banke lude što nude senior kredite. Dobro su izračunali da plasmanom novih kredita pod uslovom da im u toj protuvrijednosti i stari krediti dobiju status seniora za malo novca postaju potpuni gospodari svih Agrokorovih tvrtki. Dam ti novih 500 milijuna Eura kredita a priznaš mi milijardu Eura sa statusom senioriteta i tako postajem vlasnik svega što je pod kapom Agrokora i onda ja postajem onaj koji kroji odijela drugim vjerovnicima. Sve je to unaprijed vrlo perfidno proračunato.
Jos jedan dokaz kako ga je Agrokor instalirao da opljackaju ono malo sto je ostalo. Otuda Maricu sat od 50.000 kn, tatica ga nagradio za najvecu pljacku u Hrvatskoj od strane Velikih Hrvata.
Sramota i stid ih bilo!!!
http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=973031