Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Moram nešto komentirati, a odnosi se na kolegu bisakovi.

Prije par godina sam bio u BLJE i redovito sam pratio komentare. Često se javljao i navedeni kolega i osim drugima, ni meni se nije sviđalo što je pisao, čak mogu reći da mi je išao na živce. Međutim, ispostavilo se da čovjek zna što priča. I to mi se urezalo u sjećanje. Dugo ga potom nije bilo na forumu…

Sada se priča u neku ruku ponavlja. Vidim dosta forumaša koje njegovi postovi iritiraju, ali ja bih samo rekao da je to njegov stil izražavanja. Mislim da bisakovi neki klinac ima u glavi. Ja sam isto u Ledu i ne sviđa mi se razvoj situacije. Ali ne iritira me nitko, pogotovo ne on. Stanite malo na loptu. Nije kolega toliko lud i isfrustriran kako što se čini.

Oni koji se ne sjećaju prošlosti, osuđeni su da je ponavljaju.

Po onome sto je LEDO objavio o dugu po jamstvima od 18900 MHRK mozemo zakljuciti:

1. Ukupni dug po jamstvima svih firmi koje jamce = 18.9 Milijardi HRK

2. Tezina duga nije rasporedjena po snazi firme (vise na JMN i LEDO, a manje na ostale firme koje generiraju manje cash-a) nego jamstva opterecuju svaku firmu jednako

3. Ako je samo 6 jamaca u igri (JMNC, LEDO, ZVZD, BLJE, VPIK, PIVK) tada je dug po jamstvima za svaku pojedinacnu firmu: 3160 MHRK

Ako netko ima info:

1. Da li pored ovih 6 ima jos jamaca koji su optereceni istim jamstvima?
2. Procjena za koliko se jamstva mogu smanjiti prodajom firmi koje odmah mogu biti stavljene na trziste poput Merkatora?

U ovakvom raspletu iz perspektive dionicara prezivljavaju samo LEDO i JMNC (dionice ce imati neku naplativu vrijednost)

Dio duga ce biti otpisan ali svejedno i da je 1,5 miljardi je puno

Samo da dodam da je jedan od direktora u Ledu G.J. direktor Iride trenutno na jedrenju. Hallo?

http://www.index.hr/vijesti/clanak/direktor-sberbanka-o-hrvatskoj-vladi-takvo-nesto-nikad-nismo-vidjeli-neka-preuzmu-dug-agrokora/972889.aspx
Kažu Rusi takvo nešto kao lex Agrokor još nisu vidjeli. E pa drugovi Rusi to vam je križanac između stečaja, predstečaja i lopovluka. Da ste tek vidjeli Linićeve predstečajne prije par godina, popadali bi na guzicu. Sam sebi napišeš dug i riješiš se stvarnih vjerovnika, razbucaš ih sa svojim izmišljenim milijunima duga tako da oni na kraju nemaju ni pravo glasa jer ispadnu kao mini-mini vjerovnici. Svašta smisli saborska mašta.

Šta nije smiješno da rus to izjavi?
Pa mislim kakve su se tamo privatizacije dešavale to valjda u povijesti nije viđeno i što se još uvijek dešava samo tamo napiši nešto o tome i sutra te nema.

mozda sam zabrijo, ali mi fakat nije jasno. Pred koji tjedan sam isao gledat ta jamstva (http://www.zse.hr/default.aspx?id=10006&dionica=BLJE-R-A) i jedino sta se vidjelo je bilo par obavijesti o ukupnim dugovanjima od cca milijardu i nesto Eura (i to prema sberbanku kolko se sjecam). Sad su najednom samo 2 obavijesti o puno vecim iznosima. Jel moguce da je to neko izmjenio/antidatirao ili ja nisam pazljivo gledao ranije?

Na linku koji si stavio piše “vrijednosnica ne postoji” – nadamo se da neće tako završit.
Ja na izvještaju nigdje ne vidim da su to jamstva firmi unutar koncerna nego jamstva od Leda.
Podravka je nudila 2014g 350 miljijuna eura za Ledo – zašto ako je toliko opterećen jamstvima?
Zašto su fondovi kupovali dionucu po 8-11 tisuća ako je toliki jamac. Znači ne neki visokorizični fondovi nego naši mirovinski i sl.

Je, nada umire posljednja.

Tko kaže da je ikad itko kupovao Ledo? Novine?

Netko tko kupuje imovinu opterećenu jamstvima onda se kupoprodajnim ugovorom ta jamstva skidaju sto nije nimalo jednostavan postupak jer se vjerovnici žele osigurati nekom drugom imovinom, a kad nje nema ili je opterećena jamstvima kao Agrokorova onda se najčešće ta imovina i ne da prodati. Možda u tom grmu lezi zeko zašto koncern nije prodao još prije ni Ledo, ni Jamnicu ni ista drugo opterećeno jamstvima.

Da si ti vjerovnik Agrokora jel bi skinuo jamstvo u ovakvoj situaciji s bilo čega čime koncern jamči za obveze prema tebi? I ako bi, u kojoj bi situaciji to ucinio?

mozda sam zabrijo, ali mi fakat nije jasno. Pred koji tjedan sam isao gledat ta jamstva (http://www.zse.hr/default.aspx?id=10006&dionica=BLJE-R-A) i jedino sta se vidjelo je bilo par obavijesti o ukupnim dugovanjima od cca milijardu i nesto Eura (i to prema sberbanku kolko se sjecam). Sad su najednom samo 2 obavijesti o puno vecim iznosima. Jel moguce da je to neko izmjenio/antidatirao ili ja nisam pazljivo gledao ranije?

Popis jamstava objavljen je na ZSE, na stranicama Leda, Jamnice, Zvijezde, Vupika, Belja… dana 11.11.2016.

Po onome sto je LEDO objavio o dugu po jamstvima od 18900 MHRK mozemo zakljuciti:

1. Ukupni dug po jamstvima svih firmi koje jamce = 18.9 Milijardi HRK

2. Tezina duga nije rasporedjena po snazi firme (vise na JMN i LEDO, a manje na ostale firme koje generiraju manje cash-a) nego jamstva opterecuju svaku firmu jednako

3. Ako je samo 6 jamaca u igri (JMNC, LEDO, ZVZD, BLJE, VPIK, PIVK) tada je dug po jamstvima za svaku pojedinacnu firmu: 3160 MHRK

Ako netko ima info:

1. Da li pored ovih 6 ima jos jamaca koji su optereceni istim jamstvima?
2. Procjena za koliko se jamstva mogu smanjiti prodajom firmi koje odmah mogu biti stavljene na trziste poput Merkatora?

U ovakvom raspletu iz perspektive dionicara prezivljavaju samo LEDO i JMNC (dionice ce imati neku naplativu vrijednost)

Solidarno jamstvo se u cjelokupnom iznosu moze pokusati naplatiti od LEDA i JAMNICE!Nije uopce bitno koliko je firmi jamcilo ako vjerovnici procjene da se lakse naplatiti od solventnijih firmi!Ovo je SOLIDARNO jamstvo i vjerovnik odlucuje od koga ce se naplacivati.Tesko je i pretpostaviti da bi se primjerice pokusalo namiriti prioritetno od LEDA ili VUPIK-a!

Tesko je vjerovati da bi se dug isao prvenstveno namiriti od BELJA,VUPIK-A,PIKV i sl.
Takoder ,smatram,da bi sve moglo biti jasno nakon ovih lokalnih izbora ili najkasnije parlamentarnih(ako do njih dode) kako sam vec pisao!
Za dugove se znalo daleko prije (objavljeni javno) i sada se cuditi je doista smjesno!

New Report

Close