Malo lamentiranja o Agrokoru:
Ovdje se puno priča o Agrokoru, ali tko je vlasnik Agrokora?
Dio odgovora je u prvih 5 dioničara po SKDD:
1 ADRIA GROUP HOLDING B.V. (30622891083) 344.120 95,52 Osn. račun
2 ZAGREBAČKA BANKA D.D. (92963223473)/EBRD (65196735166) 7.468 2,07 Skrb. račun
3 ZAGREBAČKA BANKA D.D. (92963223473) 2.965 0,82 Skrb. račun
4 AGROKOR D.D. (05937759187) (1/1) 2.960 0,82 Osn. račun
5 TODORIĆ IVICA (05859927944) 2.733 0,76 Osn. račun
E sad tko je vlasnik Adria Group (najvjerojatnije Todorić), odnosno koliko je ta nizozemska grupa dužna i kome?
I kako se sad u naš Lex Agrokor uklapa strano d.d.?
Čini mi se da jako malo ljudi zna sve o toj međuovisnosti vlasništva i dugova kroz sva ta društva.
Pri tom neki dijelovi ovog čudovišta isplaćuju dobit(?!).
I kad se dođe do npr. LEDA je li možda ono, preko Agrokora, dužno više nego što vrijedi?
Puno je tu nepoznanica i ishod raspetljavanja je potpuno neizvjestan.
???
Vlasnik ADRIA group je Agrokor projekti doo, imas sve to napisano na par strana prije.
ima i KBZ, a i ove male će biti zanimljive, ne znamo da li su one i koliko izložene.
To sa KBZ će biti interesano. KBZ je satro cijenu Jamnice i on je jedini koji ih se nemilice rješava ali ima i dobar razlog za to . Njima je gazda negdje u drugom trećem mjesecu uvalio 200 -250 komada (OTC transakcija) prije izbijanja krize i kad je KBZ shvatila da je namagarčena počela je masovno prodavati do sad oko 200 komada.
Svi vi se upitajte jedno se pitanje jedno pitanje. Ako je situacija tako crne zašto banke još uvijek prosuđuju novac i zašto odmah ne krenu “debt to equity swap”. Kad budete znali odgovor na to pitanje zna ćete sudbinu Agrokora.
Stvarno moraš biti ološ najgore vrste tj. gnjida da blokiraš firmu za 12 milijuna, preko
koje si zaradio čiste dobiti 100-tine milijuna i prodao milijarde prometa.
Meni se čini da je to igrokaz za javnost i glumatanje.
Dečki moji, bliže se lokalni izbori.
‘Dobavljači nemaju razloga strahovati, dobavljači će biti u potpunosti plaćeni’
Sjećate se Lalovca i kredita u švicarcima pred izbore? 😉
Anketa: Dobra ili loša vijest
Ako je dobra palac gore kod ocjene komentara ako je loša palac dolje
dobavljači za sada ustraju pri svojem stajalištu da ne pristaju na nikakve otpise,čak niti na minimalne.
mudro,pametno?
vrlo nemudro ako se mene pita jer imaju oni mnogostruko više za potencijalno izgubiti od minimalnog otpisa.
da još jedna” krava” neće završiti kod mesara radi šnicle?
expertni smo narod za takve kombinacije.samo skupilo se toga puno do sada pa hodamo po rubu provalije tražeći krave a krave ni za lijek,nikome ništa čudno u tome?
kuc,kuc?
ima koga doma?
ili ćemo po staroj balkanskoj navadi praviti se da glavom kroz zid nije neki problem,umjetnost….
e moj dancerski narode….
ha ništa i evolucija ima alternativu
svakome po njegovom izboru,neznam za poštenije.
Dobavljači godinama kreditiraju agrokor, rokovi plaćanja bi se znali produžit na godinu dana a nekad je bilo čak hoćeš uzet jabuke pod kompenzaciju ili pare nećeš vidjet.
I sve to zato jer mu je poklonjen monopol.
Ja kužim što vi pišete ali sagledajte obje strane ili hoćete reći da u njemačkoj gdje se plaća na vrijeme radi se o balkanskoj pravdi kako vi to nazivate?
Dobavljači se moraju platiti i točka, tu nema razgovora.
Bilo je 25 godina vremena da se to riješi a nije i tko njima jamči da se takva praksa neće nastaviti?
To sto ce biti Hrvat ne bih posebno komentirao, jer bitno je slijedece:
– ovaj zakon je (pred)stecajni zakon i njegova osnovna funkcija nije zastita poslovanja i vlasnika vec vjerovnika koji se moraju u sto vecoj naplatiti,
– ako ce se upravnik rukovoditi drzavnim citaj politickim interesima vladajucih (sto manje otpustanja, sto manje reformi) bit ce velikih problema i stecaj je izgledan,
– da bi naplata potrazivanja bila sto uspjesnija mora se povecati dobit u svim firmama, a to je moguce samo smanjenjem cijena inputa (od dobavljaca), zatvaranjem neprofitabilnih ducana i pogona (otpustanja) i smanjenjem kamata (u zadnjoj fazi kad se vidi da stvar hoda),
– u zadnjem koraku ide kombinacija prodaje firmi i ulaska u vlasnicku strukturu kao rjesenja za sto brzu naplatu (ovdje bez pomoci mirovinaca na bidu slijedi potop cijena firmi, dobavljaci ce prosipati grozno),
– Agrokor ne postoji kao takav, to je samo krovno ime za zbir dugova uzrokovanih ambicijom jednog covjeka da bude veliki gazda.
Ako se budu u vidu drzali ciljevi definirani mikroekonomskom logikom onda ce sve biti ok. Ako se pak bude islo na nacionalne i ine interese slijedi potop.
Ovo sa dobavljacima vodi u stecaj Agrokora i firmi kceri!
Dobavljaci se ne mogu ni medu sobom dogovoriti,a kako bi sa vjerovnicima?Mislim da je to nemoguca misija!
Ne razumijem kako bi i zasto banke koje bi trebale financirati nastavak poslovanja,placale stare dugove dobavljacima?Ionako ,treba razmotriti cijene po kojima je roba isporucivana,jer ocito ti proizvodi nisu donosili prihvatljiv profit!
Dakle,po meni ,dogovor u kojem bi svi bili zadovoljni je nemoguc i stoga treba razmotriti stecaj kao jedino preostalo rjesenje ili zamjeniti dobavljace!
U predstecajnim “Linicevim” nagodbama,ostajali su bez 50-60% potrazivanja,a sada traze 100% od insolventne firme bez novca????OK,ulazak u vlasnicku strukturu sukladno udjelu potrazivanja,ali ostalo je gotovo nemoguce!
“Micanjem Alvareza,mislim da su sanse za oporavak Agrokora minimalne”!
Puno ti toga ne razumiješ, bisakovicu, a najviše ne razumiješ da su izbori za mjesec i pol dana.
A kad su izbori za mjesec i pol dana, vjeruj mi, najmanji je problem upumpati par milijardi kuna poreznih obveznika da ispadneš spasitelj Agrokora.
Vrlo brzo ćeš vidjeti kako to izgleda u praksi. Već sutra.
Jer, što će reći oporba na taj potez? Jel će reći: Ja ne želim da spašavate Agrokor, male seljake, hrvatsku prehrambenu industriju?
Kad ti kuća gori, ti se barem ogrij, po tom pravilu sad treba igrati.
Uslijedit će neviđena burzovna euforija.