https://www.tportal.hr/biznis/clanak/agrokor-nece-srusiti-kreditni-rejting-hrvatske-20170407
Ovo je jedino bitno.
Koliko ste zapeli s nekakvim razvodnjavanjem, pa cijena se već i razvodnila da joj nije potrebno više. Sve te firme imaju priličan kapital, puno veći od trenutnih cijena dionica.
A do toga uopće neće dolaziti, jer će se vjerojatno prodati Mercator, Jamnica i sl. te zatvoriti te kredite.
Tako da ta navlakačka priča ne stoji, Ledo, Jamnica, Zvzd, Belje… zapravo nisu dužne ništa, samo su dale jamstvo.
Kad jamstvo više ne bude trebalo, cijene dionica vam putuju natrag gore.
Malo prouči slučaj Diokija. Tamo je za kredit DINA Petrokemije jamčio Dioki d.d.
Zalog su bile različite nekretnine.
Gospodin Ježurka se isto odrekao svog vlasništva u korist Republike Hrvatske.
Hrvatska Vlada je isto stavila svog čovjeka, posebni povjerenik tzk stečajni upravitelj.
Banke su se namirile, a ostali dioničari šipak.
S time da je KRK s lukom bila isto strateška firma.
A novac na računima po 20 firmi po Švicarskoj su ostale za daljnju upotrebu.
S time da je Dioki bio puno manje zadužen od AGROKORA.
Pa Agrokor ima pola duga hrvatske države.
Mogli smo autoceste otplatiti.
Bojim se da ta vrijednost iz tih tvrtki koje spominjete ne bude isisan.
Lp
ps. Nemam dionice Agrokorovih poduzeća niti ih ne mislim imati.
Štoviše više nikad neću kupovati u Konzumu.
Vrlo jednostavno.Pogledajte obveze i pogledajte I zbrojite kapital. I onda nakon toga imate jednostavnu računsku operaciju.
[/quote]
Kapital dobijete kad od ukupne imovine (aktiva), oduzmete ukupne obveze u pasivi bilance. Ako je razlika pozitivna (imovina veća od obveza), ta razlika je kapital.
Vaš odgovor je nerazumljiv. Hoćete to malo pojasniti?
Ajmo pokušat polako…
Lex Agrokor je na snazi, večer prije toga sastali su se Alvarez i Plenković. Todorić je potpisao Lex Agrokor. To su činjenice.
Postoje dvije faze Agrokora i svih njegovih firmi:
Jedna faza je ona do prije Lexa (prva faza), a druga je sad, nakon Lexa (druga faza). Stvari će se raditi paralelno za prvu i za drugu fazu.
U drugoj fazi, a to je ova faza, stvaraju se pretpostavke za profitabilno poslovanje:
– Može li Belje poslovati pozitivno? Ne može – prodaj. Može li Vupik – ne može? Prodaj… Lovno gospodarstvo Moslavina – prodaj. Sav teret se prodaje, novac, ako ga bude, ide u masu za namirenje vjerovnika.
– Pola Konzuma je neprofitabilno? Odlično – zatvaraj, prodavaj.
Itd.
Jamnica i Ledo rade odlično? Odlično, ne diraj. Što će biti s njima, odlučit će se kad se razriješi prva faza, a prva faza je da vidimo koliko se vjerovnici mogu namirit.
A što je s dobavljačima?
Oni bi mogli od sada pa nadalje, kao i u stečaju Peveca, imati AVANSNU ISPLATU za robu koju će isporučivati u fazi dva.
E sad, ostaje pitanje što će biti s Alvaerzom i tko će biti vladin povjerenik. Inače, kad je s***e ovakvih razmjera, ne stavljaš za povjerenika Đuku iz Metkovića ili Peru iz … Špičkovine.
Otkud znamo da Plenki i Alvarez nisu one večeri i dogovorili povjerenika?
Leb kapital je negativan I lex je drugo ime za stecaj.
Nema tu pomoći, osim pokušaja saniranja štete.
Ono što mi nije jasno da mali dioničari kao "dionici"(koji novi kret.enski termin) su zajedno sa većinskim vlasnikom Ivicom Todorićem potpisali kapitulaciju i još uvijek I'm nije jasno.
Drugim riječima agrokorove sastavnice 0(nula).
Vjerovnici pritom mislim na Banke I dobavljače jedan ozbiljan haircut od 50-60%.
Pretvaranje duga u kapital I tek onda novi početak.
A vi mali dioničari kao "dionici" ovog procesa ostalih ste bez ičega…
Ako treba dotatno pojasniti samo pitajte!
[/quote]
Ma, ja nisam dioničar dionica firmi iz Agrokora, niti to namjeravam postati. Mene Agrokor zanima u kontekstu ostalih dioničkih društava, dakle na koji način će se stečaj odvijati, kojom brzinom i slično.
Konkretno – ako Podravka nije toliko izložena Agrokoru, a vjerujem da nije, može li ovo biti dobra stvar za Podravku?
Jer, naime, bez dobavljača nema Konzuma, a dobavljača nema bez avansnog plaćanja. Tako je bilo i u Pevecu. Nema više na đemdo, nema regresnih mjenica, rat je gotov. Jedino se ne zna tko ga je preživio. 😀
U dnevniku nove tv rekli u ponedjeljak banke odobravaju 150 milijuna € kredita za tekuću likvidnost i plaće radnicima.
Od svih tih dugova, vjerovatno mali i srednji dobavljači htjeti će isplatu cijelog iznosa, dok sa velikim i pojedinim bankama bi moglo biti razgovora o debt to equity swap.
Prva faza je gotova a kako sam već bio pisao i kako je bas skoro pa svima bilo jasno Država i političke elite su došle na čelo ove price o Agrokoru.
Nažalost političari nisu racionalni već kompromisu skloni priučeni ekonomisti čiju su rezultati kod nas daleko ispod prosjeka.
Druga faza dolazi sad pred izbore kad će svi politički prsti biti upereni u I.T. I na emotivnim cipelarenju ili čak spektakularnom političkom demonstriranju nastojati sto vise profitirati Iz ove situacije .
Treća faza će nastupiti poslije izbora kada će se vjerojatno znati stvarni razmjeri ove ekonomske katastrofe , a tada će svi biti pametni i reci ZNAO SAM i govorili smo.
U četvrtoj fazi negdje početkom slijedeće godine se svi možda ipak vraćamo u naše normalno stanje i “.recesiju ” i ponovno na početak price o Agrokoru .
A poslije toga, proći će Agrokor puno uspona i padova , a u RH će se puno pričati a malo raditi te će radnici , dobavljači , partneri danasnjeg Agrokora sa sjetom govoriti o I.T kao vizionaru koji im je bio ustvari u svemu ODLIČAN kakvi su sad ovi NOVI !!!!!!!!
Ovo je moje mišljenje svega onoga sto može i nemora biti istina
Možete vi pričati što god hoćete , ali jedino bitno je ono što je gore serislav linkao. Tu je sve rečeno.
Gazde napokon više nema i ja imam osječaj da ako naši političari iskoriste ovu priliku možemo preskočiti jedan razred u stvaranju bolje države.
Otišao sam u Konzum i ostavio 500 kn, ide Uskrs pa treba nešto i kupiti, inače rijetko sam tamo navračao.
Dioničkog kapitala ovdje nema jer su dugovi ogromni i puno ljudi će u ovoj zavrzlami stradati kao i gospodarstvo, ali ako se nakon ovoga promjene neke stvari u društvu i gospodarstvu onda če i taj trošak nešto vrijediti.
Jednom treba uvesti rokove plačanja i tko to ne može poštovati neka se mane posla, a valjda više neče postojati netko u državi koji če jahti cijelu državu a ime mu se neče smjeti spomenuti, mislim možeš o Plenkoviću ili Kolindi pisati i reči šta hočeš ali Todoriča se nije smjelo spominjati …
Danas je novi veliki korak za malu HR, pogotovo ako se to u ovoj krizi dobro iskoristi…
Ja osobno nisam niti cu kupobati sastavnice agrokora sve dok god se ne rijesi situacija..
Makar placao 100% skuplje.
Pod rijesena situacija mislim neovisna i pravicna financijska izvjesca te kompletnu situaciju u vezi agrokora. Pojedinci mi zaista nisu jasni rasprodavajuci druge dionice kako bi dobili malo kesa o to onda sipaju u sastavnice agrokora na kojima svaki dan izgibe po 10%….posebno mi misu jasni ovi malo iskusniji…..
Bolje nista ne zaraditi nego izgubiti novac… A gotovo vas 99% koji su kupovali todex je u minisu barem 50-70%…
Svaka se skola placa pa tako i ova i ne samo da ste tu izgubili nego ste izgubili na rasprodaji drugih dionica prodavajuci ih po diskontu..
Da nista niste dirali i da niste imalo todex u portfelju barem nebi izgubili novac…
Pomalo to neki pocinju shvacati a i za todwx ce biti vremena… Do tada ima jako mnogo drugih prilika…
Mnogi će postupiti kao plavac1, sasvim logično, bez obzira na medijske podvale.
Što čekaju državne institucije sa ulazom u ORBICO, da vidimo
kako jazavac koji je prvi pokušao blokirati Agrokor pošteno posluje.
Veliki prijatelj bivšeg predsjednika koji je kupio 2 stana u cashu i htio biti
doživotno na državnim jaslama. Pijavice.
Ja sam odlučio ne skakati dalje na ovu dionicu. Već sam malo "dobio" po prstima kad je padalo(ko i mnogi)
Po meni će vremena za ulaz itekako biti.
Kad dionice krenu gore ima puno vremena za uhvatiti vlak.
Nije nužno biti prvi na vratima ako želiš poslušati dobar koncert.
To će biti kada 1) 100% se skinu jamstva
2) Dug se pretvori u kapital .
Tako refreshanu dionicu ću rado imati
To je ono sto zelom reci a tajna uspkeja barem mog je da nikad ne kupujem ma dnu i gotovo ivjek prodam prerano… Jer se drzim discipline i zacrtanih prinosa… Makar oni u konacnici bilo i manji nego ce dionica odraditi….
Trenutno su prilike dionice koje nemaju veze sa HR i HR ekonomijom….
Ima vremena… Svatit cete
Vrlo jednostavno.Pogledajte obveze i pogledajte I zbrojite kapital. I onda nakon toga imate jednostavnu računsku operaciju.
[/quote]
Buduci da su sva FI frizirana nezahvalno ke davati prognoze… Ali jedno je sigirno..
Brojevi koje su nam servirali za ledo jmnc zvzd belje i vupik nisu tocni… tj. Napumpani su do bola… Nazalost… Tako da oni koji su kupovali prema fundamentima su jako izgubili.
Poucak… Nikada kupovati na osnovi FI