Ajmo pokušat polako…
Lex Agrokor je na snazi, večer prije toga sastali su se Alvarez i Plenković. Todorić je potpisao Lex Agrokor. To su činjenice.
Postoje dvije faze Agrokora i svih njegovih firmi:
Jedna faza je ona do prije Lexa (prva faza), a druga je sad, nakon Lexa (druga faza). Stvari će se raditi paralelno za prvu i za drugu fazu.
U drugoj fazi, a to je ova faza, stvaraju se pretpostavke za profitabilno poslovanje:
– Može li Belje poslovati pozitivno? Ne može – prodaj. Može li Vupik – ne može? Prodaj… Lovno gospodarstvo Moslavina – prodaj. Sav teret se prodaje, novac, ako ga bude, ide u masu za namirenje vjerovnika.
– Pola Konzuma je neprofitabilno? Odlično – zatvaraj, prodavaj.
Itd.
Jamnica i Ledo rade odlično? Odlično, ne diraj. Što će biti s njima, odlučit će se kad se razriješi prva faza, a prva faza je da vidimo koliko se vjerovnici mogu namirit.
A što je s dobavljačima?
Oni bi mogli od sada pa nadalje, kao i u stečaju Peveca, imati AVANSNU ISPLATU za robu koju će isporučivati u fazi dva.
E sad, ostaje pitanje što će biti s Alvaerzom i tko će biti vladin povjerenik. Inače, kad je s***e ovakvih razmjera, ne stavljaš za povjerenika Đuku iz Metkovića ili Peru iz … Špičkovine.
Otkud znamo da Plenki i Alvarez nisu one večeri i dogovorili povjerenika?
Leb kapital je negativan I lex je drugo ime za stecaj.
Nema tu pomoći, osim pokušaja saniranja štete.
Ono što mi nije jasno da mali dioničari kao “dionici”(koji novi kret.enski termin) su zajedno sa većinskim vlasnikom Ivicom Todorićem potpisali kapitulaciju i još uvijek I’m nije jasno.
Drugim riječima agrokorove sastavnice 0(nula).
Vjerovnici pritom mislim na Banke I dobavljače jedan ozbiljan haircut od 50-60%.
Pretvaranje duga u kapital I tek onda novi početak.
A vi mali dioničari kao “dionici” ovog procesa ostalih ste bez ičega…
Ako treba dotatno pojasniti samo pitajte!
@tomo7
spominje se neko ime iz Siemensa Hrvatska, zaboravio sam, uglavnom ni ime ni prezime nije hrvatsko, negdje ima članak, ali ne mogu naći
@lebovski
Lovno gospodarstvo Moslavina – prodano
– Može li Belje poslovati pozitivno? Ne može – prodaj- kada ne bude zbog transfernih cijena sva dobit završavala u Konzumu i Agrokoru, itekako može, to će novi vlasnik sigurno pokazati i dokazati, na kraju krajeva zadnje izvješće je već bilo lagana pozitiva
evo ga, znam da negdje sam vidio
http://hr.n1info.com/a189841/Vijesti/Jos-jedan-kandidat-za-Vladinog-povjerenika-u-Agrokoru.html
mllr…. je da taj iz simensa, ramljak, i Marić bilo na radiu oko pola 4 na otvorenom , cak priupitali i plenkija za to – a njegov odgovor bio otom potom
Zbog cega bi kapital agrokora bio negativan? Kako ste to izracunali?
Drugim riječima uvjeren je u propast Agrokora. Kada je već tako onda je bankama uskratio otimačinu i predao je Vladi Agrokor na iživljavanje nekoga pogodnoga za HDZ.
Mislim da zemlja još nije vidjela gluposti koji će taj povjerenik izvoditi .
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/todoric-pokrenuo-lex-agrokor-sve-sto-sam-gradio-40-godina-predajem-hrvatskoj-drzavi-20170407
“Agrokor će s prvom dospjelom obveznicom biti u bankrotu…”
“S prvom obveznicom Agrokor će imati rejting d – odnosno default ili bankrot. On to sada nema, samo zato što obveznica nije dospjela. To je po američkim pravilima, tu nema šale i tu – kad ona dospije, Agrokor je u potpunom bankrotu. Ne vidim zašto bi tu netko uložio, jer u tom trenutku biznis neće vrijediti ništa”, kaže on i nastavlja s nimalo optimističnim prognozama.
“Mislim da će koncern se raspasti i društva će ići u predstečaj ili stečaj. Agrokor nije sistemski važna kompanija, nego holding obitelji Todorić. On samo upravlja ovisnim društvima – Belje, Jamsnica, Ledo – koja su samostalno registrirana sa svojim upravama i vlasnicima uz Agrokor. Agrokor njima upravlja putem ugovora. U slučaju predstečajne nagodbe ti ugovori se raskidaju i sve dospijeva na naplatu – onda će se vidijeti odnosi u Belju, u tvornici ulja”, kaže Bošković, a tek onda će investitori vagati. Svi se nadamo da to neće biti većinsko rusko, ali oni traže trećinu, navodi Bošković.
Ne isključuje se mogućnost da je preuzimanje Agrokora šira geostrateška priča, ovim im u ruke prelaze značajni resursi, prvenstveno distribucija hrane.
Vaš link …
Leb,mišljenja sam da belje i vupik nakon popriličnih godina ulaganja i modernizacije imaju itekako šansu da počevši sa ovom godinom budu profitabilni čak štoviše uz toliko izdašnu državnu potporu profitabilniji od cijelog konzuma tako da ne vidim prodaju ove dvije kompanije u narednih nekoliko godina dok su konzumove prodavaonice barem 20-25% njih neprofitabilne.
Zbog cega bi kapital agrokora bio negativan? Kako ste to izracunali?
Vrlo jednostavno.Pogledajte obveze i pogledajte I zbrojite kapital. I onda nakon toga imate jednostavnu računsku operaciju.
Ja sam odlučio ne skakati dalje na ovu dionicu. Već sam malo “dobio” po prstima kad je padalo(ko i mnogi)
Po meni će vremena za ulaz itekako biti.
Kad dionice krenu gore ima puno vremena za uhvatiti vlak.
Nije nužno biti prvi na vratima ako želiš poslušati dobar koncert.
To će biti kada 1) 100% se skinu jamstva
2) Dug se pretvori u kapital .
Tako refreshanu dionicu ću rado imati