Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Bilo bi dobro da pročitate odluku VTS prije nego si date pravo tumačiti što je moguće ili nemoguće.

Dioničai operativnih kompanija uopće nisu sudjelovali u postupku Nagodbe pa me onda čisto razumski interesira kako su to konzumirali neka od svojih temeljnih prava kao npr pravo na pristup sudu i pravo na pravičan postupak pred neovisnim sudom?
[/quote]

a u predstečajnom ili stečajnom postupku bi vas manjinske kao netko nešto pitao, kao da bi išta bilo drugačije ?

[/quote]

Na hipotetsko pitanje “Šta bi bilo da je bilo……….” nemoguće je odgovoriti.
Jedino mogu reći a i tebi je valjda jasno da nije bilo ni stečajnog ni predstečajnog postupka.
Naravno osim Konzuma nad kojim je bio pokrenut stečajni postupak ali je obustavljen s donošenjem Lexa.
Tako da de facto ni Konzum nije bio u stečaju ili predstečaju.

Bit ce zanimljivo pratit ima li elemenata da se nesto slicno po slicnom modelu dogodi Emilu Tedeschiju, odnosno Atlantic Grupi. Svetozar, pardon Emil sada ima politicku zastitu, ali do kada?

Ja ne prihvaćam prvi prijedlog Ramljakove nagodbe!

Nema. Jer ne postoji prezaduženost niti uvjeti iz Lex Agrokora nisu kumulativno ispunjeni.

Poglavlje 2., Članak 4. zakona

Anonimno, 14.11.2018. u 19:48
2) Dioničko društvo od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku je ono koje, samostalno ili zajedno sa svojim ovisnim ili povezanim društvima, kumulativno ispunjava sljedeće uvjete:
– da u kalendarskoj godini koja prethodi godini u kojoj je podnesen prijedlog za otvaranje postupka izvanredne uprave samostalno ili zajedno sa svojim ovisnim ili povezanim društvima zapošljava prosječno više od 5000 radnika i
– da postojeće bilančne obveze samostalno ili zajedno sa svojim ovisnim ili povezanim društvima iznose više od 7.500.000.000,00 kuna, odnosno u slučaju bilančnih obveza koje su denominirane u drugoj valuti, ako iznose više od kunske protuvrijednosti 7.500.000.000,00 kuna računajući na dan podnošenja prijedloga za otvaranje postupka izvanredne uprave.
(3) Ovaj Zakon ne primjenjuje se na kreditne institucije kako je uređeno člankom 4. stavkom 1. točkom 1. Uredbe (EU) br. 575/2013 i financijske institucije kako je uređeno člankom 4. stavkom 1. točkom 26. Uredbe (EU) br. 575/2013.

Bit ce zanimljivo pratit ima li elemenata da se nesto slicno po slicnom modelu dogodi Emilu Tedeschiju, odnosno Atlantic Grupi. Svetozar, pardon Emil sada ima politicku zastitu, ali do kada?

ima je sve dok ima para a para će biti sve dok distribuira u agrokor…

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

[/quote]

Dobro. Emil se dosta agresivno ukljucio u politiku i politicke odnose. Hoce li ga kupci kazniti bojkotom njegovih proizvoda? Hoce li ga promjena politickih odnosa i eventualno stavljanje na “crnu listu” uzdrmati? Neke politicke stranke vec su bile i vise nego jasne.

Mene osobno ne bi ni malo iznenadilo da je Atlantic Grupa novi Agrokor.

[/quote]

Nema.

[/quote]

Dobro. Emil se dosta agresivno ukljucio u politiku i politicke odnose. Hoce li ga kupci kazniti bojkotom njegovih proizvoda? Hoce li ga promjena politickih odnosa i eventualno stavljanje na "crnu listu" uzdrmati? Neke politicke stranke vec su bile i vise nego jasne.

Mene osobno ne bi ni malo iznenadilo da je Atlantic Grupa novi Agrokor.
[/quote]

Ti bi to očito zelio. Al ne treba biti maliciozan već realan. Atlantic je daleko, daleko od razina zaduženosti Agrokora. Pored toga iz kvartala u kvartal omjer duga i kapitala u konstantnom je padu i trenutno je ispod jedan odnosno 100%. Dug i način poslovanja i rasta Agrokora i jest možda najveći problem zbog kojeg su dionicari naivno izgubili novac. Podcjenjujući dug koncerna i jamstva za isti.

Ne ulazim pritom u pravnu valjanost jamstava.

U analizi tko je krivac za gubitke dionicara na Agrokoru, pored starih i novih ortaka, politike, sudstva i institucionalnog miljea koji uključuje regulatore i sve ostale, bilo bi korektno i ukalkulirati osobnu odgovornost za podcjenjivanje dugova i nerazumijevanje poslovnog modela Ivice Todorica.

Nema. Jer ne postoji prezaduženost niti uvjeti iz Lex Agrokora nisu kumulativno ispunjeni.

Zvrc, 14.11.2018. u 20:33
2) Dioničko društvo od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku je ono koje, samostalno ili zajedno sa svojim ovisnim ili povezanim društvima, kumulativno ispunjava sljedeće uvjete:
– da u kalendarskoj godini koja prethodi godini u kojoj je podnesen prijedlog za otvaranje postupka izvanredne uprave samostalno ili zajedno sa svojim ovisnim ili povezanim društvima zapošljava prosječno više od 5000 radnika i
– da postojeće bilančne obveze samostalno ili zajedno sa svojim ovisnim ili povezanim društvima iznose više od 7.500.000.000,00 kuna, odnosno u slučaju bilančnih obveza koje su denominirane u drugoj valuti, ako iznose više od kunske protuvrijednosti 7.500.000.000,00 kuna računajući na dan podnošenja prijedloga za otvaranje postupka izvanredne uprave.
(3) Ovaj Zakon ne primjenjuje se na kreditne institucije kako je uređeno člankom 4. stavkom 1. točkom 1. Uredbe (EU) br. 575/2013 i financijske institucije kako je uređeno člankom 4. stavkom 1. točkom 26. Uredbe (EU) br. 575/2013.

[/quote]

Polako. Mozda danas nema kao sto u slucaju Agrokor to nije bilo prije npr dvije ili tri godine.

U pravu si da danas nema, al bit ce zanimljivo pratiti hoce li mozda i u Emilovoj firmi problemi buknuti za dvije godine nakon iducih parlamentarnih izbora.

Sto ce biti s Atlantic Grupom u buducnosti mene bas jako zanima.

.

Anonimno, 14.11.2018. u 20:37

[/quote]

Anonimno, 14.11.2018. u 20:37
Polako. Mozda danas nema kao sto u slucaju Agrokor to nije bilo prije npr dvije ili tri godine.
U pravu si da danas nema, al bit ce zanimljivo pratiti hoce li mozda i u Emilovoj firmi problemi buknuti za dvije godine nakon iducih parlamentarnih izbora.
Sto ce biti s Atlantic Grupom u buducnosti mene bas jako zanima.

To je bilo od postanka Agrokora. Rast na osnovu tudje love konačno je došao na naplatu 2017. A naročito je raspad sustava kulminirao od preuzimanja Mercatora 2012. Trenutak u kojem se EBRD povlaci iz vlasništva Agrokora značio je samo jedno – da tu vise nema ili ima malo kapitala odnosno da jedan od kljucnih kreditora i recimo javnog suportera kompanije vise ne vjeruje u dugorocnu održivost Agrokorovog poslovnog modela.

bezvezna rasprava, što bi bilo kad bi bilo…osim cedevite i argete ja uopće ne znam što atgr distribuira a nije me niti briga, kao niti za predmetnog…samo jedna stvar, predmetni je prema agrokoru bio kao dijete koje radi oblike od pijeska u pješćaniku a ćini mi se da mu se ta pozicija i nije nešto na bolje promijenila, špekulacije da bi on eventualno nešto od agrokora akvizirao su tek špekulacije, nema on gospodarske moči za to a i ako se upusti u kombinaciju, onda će za kratko vrijeme biti upravo ovako kako kol. Zvrc piše…

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Ja mislim da je Emil vrlo uspjesan menadžer i jako dobar strateg i da za razliku od Todorica on sluša struku i koristi je za svoje poslovanje i akvizicije. Ne bih ga podcjenjivao poput ovdašnjih forumaša. Treba staviti osobne animozitete na stranu i priznati nečiji uspjeh. Većina komentatora na ovoj temi i na forumu tesko bi se snašla i s nekoliko ovaca na ispaši, a kamoli sa velikim proizvodno-distributerskim sustavom u ovako zeznutom gospodarstvu kakvo je Hrvatsko.

Ja nisam Emilov fan, al dosad nije radio krupne pogreške, niti je ugrozio svoj sustav.

Rasprava otisla totalno krivo.
Ajmo se vratit na ono bitno.
Ima li ikakvih informacija oko toga sto namjerava Adris,Alca, Franck?
Da li je netko stupio u kontakt sa nekim od vecih pojedinacnih dionicara?
Ne bih se bas kladio da ce odustat samo tako od svoje imovine….

New Report

Close