Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@Jordan

S tim da ovo vrijedi ukoliko ćemo se boriti pred HR sudovima, ukoliko odmah idemo na strane, treba dobro provjeriti kakva je situacija vani…

P.S. Ne znam koliko ima svrhe se boriti pred HR sudovima, osim radi iskorištavanja svih pravnih sredstava…

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

Ivane
Da bi se borio prvo i osnovno treba biti dostupna poslovna dokumentacija.
A biti će u onom trenutku kada većinski dioničar napusti kompaniju i prenese imovinu na novu kompaniji.
U staroj npr Jamnici ostaje sva poslovna dokumentacija u vlasništvu manjinskih dioničara.
U tom trenutku se može rekonstruirati bar 10 godina poslovanja i na temelju toga se može utvrditi pravna osnova tužbe.

@Ivan, Sava..

Puno pitanja, al zato nam služi Udruga, da se zajedno držimo i tako u startu smanjimo troškove zastupanja i da budemo informirani. Što nas je više to imamo veću težinu..

Evo jedno pitanje sto meni nije jasno. Uletio sam u Ledo nakon lexa pao sa 600kn na sadasnje stanje. Zanima me u kakvoj situaciji se nalaze ulagaci koji su bili tamo prije zakona i oni poslije?
Ili nema razlike, svi u istoj gabuli!

IZ Agrokora su u petak izvijestili da je američki sud izdao pisano mišljenje kojim je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) potvrdio priznanje postupka izvanredne uprave i nagodbu u odnosu na Agrokor i njegova povezana društva.

Američki sud je u postupku po poglavlju 15, međunarodnom insolvencijskom postupku, izdao pisano mišljenje kojim je u SAD-u potvrdio priznanje postupka izvanredne uprave i nagodbe u odnosu na Agrokor i njegova povezana društva, navodi se u priopćenju.
Sud je u mišljenju odobrio zahtjev Agrokora za priznanjem u širem opsegu nego što je to prvotno odlučeno na ročištu, tj. prihvatio je zahtjev Agrokora da se nagodba prizna u cijelosti te rješenje izričito uključuje i dio nagodbe koji ima utjecaja na dug Agrokora i njegovih povezanih društava za koji je mjerodavno englesko pravo.

“Cjelovitim priznanjem, u čije smo stjecanje uložili posebne napore, stečena je pravna zaštita kako od pokretanja bilo kakvih drugih postupaka radi naplate u SAD-u, tako i od svih zahtjeva za naplatom duga prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima na njihovoj imovini koja se nalazi u SAD-u, što smatramo velikim uspjehom na korist svih vjerovnika i zaposlenika”, istaknuo je izvanredni povjerenik Fabris Peruško.
Rješenjem Stečajnog suda SAD-a je određeno da će nagodba postati pravomoćno priznata u SAD-u kada postane pravomoćna u Republici Hrvatskoj, a ona je to postala rješenjem Visokog trgovačkog suda od 26. listopada, navode iz Agrokora
Iz Agrokora podsjećaju da je Visoki sud Engleske i Walesa 9. studenoga 2017. godine Zakon o postupku izvanredne uprave prihvatio kao insolvencijski postupak koji se priznaje u Engleskoj i Walesu. To je isto za područje Švicarske učinio i švicarski sud 2. veljače ove godine.

Zakon je zajedno sa Stečajnim zakonom, u srpnju ove godine Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća uključen u popis nacionalnih zakona koji se priznaju kao insolvencijski postupci na cijelom području EU. Prethodno je Ustavni sud Republike Hrvatske 8. svibnja ove godine Zakon ocijenio sukladnim s hrvatskim ustavom, podsjeća se u priopćenju.

Zakon je zajedno sa Stečajnim zakonom, u srpnju ove godine Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća uključen u popis nacionalnih zakona koji se priznaju kao insolvencijski postupci na cijelom području EU. Prethodno je Ustavni sud Republike Hrvatske 8. svibnja ove godine Zakon ocijenio sukladnim s hrvatskim ustavom, podsjeća se u priopćenju.

Hina,INDEX hr
Danas prije 12 minuta
Samo prenosim clanak HINE bez namjere da komentiram.

Ostaju BiH i Srbija
Sve to znači da oni vjerovnici koji nisu zadovoljni nagodbom vjerovnika ili lex Agrokor više nemaju značajnog manevarskog prostora u kojem mogu očekivati uspjeh za svoju tužbu. U stvari, ostaje im samo mogućnost dizanja tužbe u Bosni i Hercegovini i Srbiji, čiji sudovi nisu priznali lex Agrokor. Taj zakon nije priznao ni slovenski sud, ali je Slovenija ipak u EU, pa bi zbog Uredbe Europskog parlamenta bilo teško ishodovati povoljnu presudu za vjerovnike koji se smatraju oštećenima u ovoj procesu.
Kada su po srijedi moguće tužbe u BiH i Srbiji, vjerovnici bi se mogli naplatiti samo iz imovine Agrokora koja je u tim državama, s tim da bi mogli naplatiti samo razliku koja bi im pripadala između onog što bi naplatili da se proveo klasični stečajni postupak u odnosu na ono što su dobili u nagodbi vjerovnika u procesu lex Agrokor. Iz Hrvatske bi se u tom pogledu mogle očekivati tužbe, na primjer, Adris Grupe, ali oni su kazali kako će to ostaviti na prosudbu pravnim stručnjacima koje su angažirali.

Naravno, postoji mogućnost i da netko u Srbiji i BiH i od hrvatskih poreznih obveznika, a ne samo od Agrokora, zatraži naknadu štete ako uspije u procesu dokazivanja štete, ali to će biti jako teško. Uz to, otežavajuća okolnost za tužitelje je to što je nagodbu potvrdilo 80 posto vjerovnika, pa se mogu očekivati kontratužbe tih vjerovnika ako bude potrebno, u zaštiti svoje imovine, a to sve smanjuje mogućnost da hrvatski porezni obveznici plate i jednu kunu u procesu lex Agrokor.

Presudu je potpisao stečajni sudac Martin Glenn, koji je i profesor na prestižnom Columbia Law School, gdje predaje korporativna restrukturiranja i stečajeve.

Od velikih stečajeva kojima se bavio kao sudac vodio je i slučajeve MF Global Holdings Ltd., te Residential Capital LLC.

Ovo se odnosi samo na nezadovoljne vjerovnike,kako je razvidno iz teksta

2.11.2018. u 11:57

Jutarnji.Frenki Lausic

… treba dobro provjeriti kakva je situacija vani…

P.S. Ne znam koliko ima svrhe se boriti pred HR sudovima, osim radi iskorištavanja svih pravnih sredstava…

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/americki-sud-u-cijelosti-priznao-lex-agrokor-nezadovoljnima-ostaje-sve-manje-opcija/8010797/

Ignore: KressoM, delux

Totalno nebitno priznavanje od americkog suda.

Paulie, 02.11.2018. u 12:47
“Cjelovitim priznanjem, u čije smo stjecanje uložili posebne napore, stečena je pravna zaštita kako od pokretanja bilo kakvih drugih postupaka radi naplate u SAD-u, tako i od svih zahtjeva za naplatom duga prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima na njihovoj imovini koja se nalazi u SAD-u, što smatramo velikim uspjehom na korist svih vjerovnika i zaposlenika”,

Koliko Agrokor ima imovine u SAD-u ?

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/americki-sud-u-cijelosti-priznao-lex-agrokor-nezadovoljnima-ostaje-sve-manje-opcija/8010797/

Najveća ljiga na forumu: Zorangutan Najdosadniji proljev na forumu: Barik

Evo jedno pitanje sto meni nije jasno. Uletio sam u Ledo nakon lexa pao sa 600kn na sadasnje stanje. Zanima me u kakvoj situaciji se nalaze ulagaci koji su bili tamo prije zakona i oni poslije?
Ili nema razlike, svi u istoj gabuli!

mislim da ste svi u istoj gabuli. Nisam siguran da tu ima neke pravne razlike a po meni bi je trebalo biti jer nije isto ti koji si uletio i onak koji ulaže godinama na temelju lažnih izvještaja.

Najveća ljiga na forumu: Zorangutan Najdosadniji proljev na forumu: Barik

Nijedan sud na svijetu ne može nikog zaštiti od tužbi.

Hina i Jutarnji, dva biltena stranke na vlasti.

Jedno je Lex Agrokor, a drugo njegova primjena. To što neka zemlja priznaje Lex Agrokor kao insolvencijski postupak, ne isključuje pravo na naknadu onima koji su pretjerano oštećeni takvim “javnim interesom”.

Sorry Izvanredna uprava i PR ekipa, nije to tako jednostavno, a i baš me zanima koja će zemlja na ovakav način primijeniti ovaj Lex.

Adris je za 1 milijardu kn dobio 1.5 novog Agrokora, a Sberbank za 7 mlr kn skoro 40% Agrokora.
Primjena Lexa kako proizlazi iz odluke Vts je sigurno jedinstvena u svijetu i mene u zajednici sa puuno dioničara nećete obeshrabriti u sudskom traženju naknade štete!

New Report

Close