Dajte neka mi netko objasni, kako se mogu i dalje sazivati GS u roku od 10dana kada Lex Agrokor vise nije na snazi u Agrokoru?
kako nije kad nagodba još nije potvrđena od strane višeg suda?
[/quote]
Dobro, nagodba jos nije potvrdena od strane viseg suda. Slazem se.
Medutim, sto ukoliko VTS ne potvrdi nagodbu, Izvanredna Uprava vise nema mandat za sastavljanje nove nagodbe, to je isteklo u 7. Mjesecu…
Ako Vts ne potvrdi nagodbu, moram se malo korigirat, ipak mislim da prema čl 47 Lexa bi postupak IU završio?
Ili bi ako Vts vrati postupak na pnovno ppstupanje, IU i dalje radila?
Ma na ovo pitanje nemaju ni autori Lexa odgovor.
Nagodbu mora potvrditi VTS, oni su ziher u to i druge alternative nemaju, jer vjeruju bezgranično u naše neovisno pravosuđe i znaju da će tako biti 😉
Može VTS raditi što god hoće no odluke dioničara su ključne.
Stoga je bitno da se na Glavnim skupštinama glasuje u skladu s Statutima kompanija i Zakonom o trgovačkim društvima.
Ako Glavne skupštine dioničara odluče drugačije od IU to s MORA provesti.
O čemu pričaš? Na GS se mora potvrditi zrcaljenje?
A članak 43. stavak 19.?
(19) Ako je određeno zasnivanje, izmjena, prijenos ili ukidanje prava na dijelovima imovine ili prijenos poslovnih udjela u nekom društvu, smatrat će se da su u nagodbi sadržane izjave volje sudionika dane u propisanom obliku. Navedeno na odgovarajući način vrijedi i za nagodbom obuhvaćene izjave o preuzimanju obveza na kojima se temelji zasnivanje, izmjena, prijenos ili ukidanje prava na dijelovima imovine ili prijenos poslovnih udjela i dionica. U slučaju da je za provedbu nagodbe potrebno donošenje odluka bilo koje treće osobe ili tijela, uključujući, ali ne i ograničeno na članove i/ili dioničare dužnika i povezanih i ovisnih društava, prihvaćena nagodba će na odgovarajući način zamijeniti takve odluke i predstavljati valjani pravni temelj za provedbu potrebnih promjena pri nadležnim tijelima, registrima, javnim knjigama, upisnicima i očevidnicima.
Dakle sve se radi na temelju Lexa i nagodbe a odluke tijela ovisnih društava su bespredmetne..
Čemu onda ova predstava sa GS?
Na Glavnoj skupštini dioničai ostvaruju svoja prava – iz odluke Ustavnog suda o ustavnosti Lexa.
Obzirom da je glasovanje o financijskim izvješćima za 2019. godinu je glasovanje o NAGODBI.
Ako glasuješ za FI glasovao si o NAGODBI, a podredno i o PRESTANKU društva.
No za prestanak društva treba KVALIFICIRANA većin akoja je MINIMALNO 75% + 1 dionica.
@purCo
U pozivu na GS LEDO dd nedvosmisleno se navodi da društvo PRESTAJE.
Postavlja se pitanje – A zašto bi to dioničari prihvatili FI za 2017. godinu kada je svima jasno da je falš i lažirano u interesu BORG skupine?
Statutom LEDO dd je u određenim situacijama predviđena kvalificirana većina a onaje minimalno 75% + 1 glas od svih upisanih dionica.
Može li se to postići – NE MOŽE!
@purCo
Postavlja se pitanje – A zašto bi to dioničari prihvatili FI za 2017. godinu kada je svima jasno da je falš i lažirano u interesu BORG skupine?
Statutom LEDO dd je u određenim situacijama predviđena kvalificirana većina a onaje minimalno 75% + 1 glas od svih upisanih dionica.
75% plus 1
u Jamnici može.
Ali ipak mislim da je Lex više pisan kao materijalna konsolidacija bez obzira što kaže US. US ga je imao šanse srušit ali nije..
Ne znam šta pise u statutima ovisnih društava ali mislim da će provest nagodbu ako potvrdi Vts bez obzira što kažu GS.
IU moze sve sto pozeli.
Zato nema smisla zamarati se sa samim postupkom.
Treba pricekati da odrade proces do kraja pa onda krecemo.
Ima dovoljno velikih igraca koji ce nam pokazati koji je pravi put.
@purCo
Pa o čemu mi pričamo?! Po zakonu, Uprava i NO moraju raditi ono što je najbolje za Društvo, a ne za pojedninačnog dioničara! Zrcaljenje i prestanak postojanja društva, nije najbolje za društvo već za dioničara pod imenom Agrokor te IU.
Pa ni ja NISAM protiv Lex Agrokora, nisam ni protiv čega što će srediti stanje u Agrokoru i operativnim kompanijama.
Ali jesam protiv KRIMINALA.
Jesam protiv toga da se krivotvore i prilagođavaju Financijska izvješća kako paše Borg grupi.
Pogledao sam malo FI 2017. za LEDO.
Uprava je knjižila preko 3,6 milijardi novih obveza a NITKO ne zna od kuda te obveze, nema ništa u bilješkama o nastanku tih obveza iako MSFI to jasno zahtjevaju. Nema ništa o sudskih postupcima.
Naravno – nakon toga je zaključak da kompanija ne može nastaviti poslovanje.
Ali i to je LAŽ.
Ako je Uprava htjela ŠTITITI interes kompanije i SVIH dioničara onda je jednostavno dugotrajnu ( Frikom, Ledo Čitlu, ……) sve trebala prebaciti na Kratkotrajnu namjenjenu za prodaju e evo 2 milijarde kuna!
Mogli su Dioničari ostalo Dokapitalizirati.
I nema ZRCALJENJA.
Ali njima je interes PLJAČKA!
Nema spora da se radi o pljacki.
Zasto to rade?
Da su na normalan nacin rijesili ovo i da su za par god htjeli otkupit dionice od malih nebi om proslo.
Za LEDO bi morali izdvojiti preko 10k kn po dionici.
Ovako ce kroz odstete dati max 5k +kamate.
U meduvremenu ce svu zaradu strpati sebu u dzep.
To je poanta.