S obzirom da se Zitnjak ne zrcali, vjerojatno zato udruge vise ni nema vise u medijima, Purko dobio sto je htio…
to se znalo od početka, udruga je bila samo smokvin list za jači pritisak na IU
S obzirom da se Zitnjak ne zrcali, vjerojatno zato udruge vise ni nema vise u medijima, Purko dobio sto je htio…
to se znalo od početka, udruga je bila samo smokvin list za jači pritisak na IU
[/quote]
Malo sutra. Dok EU sud ne potvrdi ovaj lexić, svašta može biti.
Tuzi se drzava, a pravna osnova je razlika u odnosu na redovan stecajni postupak i neuskladjenost sa Eu insolvencijskim pravom.
Imamo tu nekog strucnjaka za EU insolvencijsko pravo i za domace insolvencijske postupke?
Da li je onda Ivica Todorić mogao raspolagati zalogom tj.tvrtkom Agrokor u smislu da je pristao na Lex?
pa u principu je, jer je samo raspustio upravu (sebe sinove i ekipu) i postavio novu (prvo Horhe, Hames ili kak se vec onaj raspjevani menadzercic zvao, a onda i ovi nasi strucnjaci) – sve lijepo po zakonu
obveznice i dalje postoje, dug i dalje postoji, zalog i dalje postoji, a agrokor i dalje posluje, tako da je iz tog aspekta business as usual. btw, meni je nekako ostalo da je naplata trebala bit u travnju, a ne lipnju, al davno sam to citao.
u svakom slucaju tko god danas drzi te obveznice (a zna li itko tko ih danas drzi, u pocetku je to bio kanadski mirovinski fond, i neki investitori americkog naziva ali nisam nikad istrazio u detalje otkud su i gdje su ustvari, no ako su ostale obveznice agrokora utapali po 0,2 za dolar, pretpostavljam da su i ove u medjuvremenu promijenile vlasnika – ali sam preneuk investicijski da nadjem informacije tko ih sada drzi) ima mogucnost preuzeti cijelu grupaciju…
i sad, ukoliko bi to ucinili, preuzeli bi tvrtku koja je (navodno) duzna 3 puta vise nego sto vrijedi i jos izgubili 200ak mil eura – ili koliko je vec razlika od onoga sto bi dobili nagodbom… i naravno, odmah bi morali uliti u sustav oko milijardu i nesto eura…
po meni bi za time jedino rusi mogli imati neki interes, ali pitanje je koliko im se to isplati naspram ovoga sto su dobili ovakvom nagodbom.
osobno ne vjerujem da imaju neki golem dugotrajni interes za agrokorom, i da se ovdje vise radi o igrama moci a la hladni rat i vijetnam, manje je vazan sami agrokor i vlasnistvo nad njime, koliko sama “drz nedaj” igra.
a ameri su se ionako naplatili roll-upom i obveznicama vezanim za njega (kupljenih kao skart a zatim po roll up-u pretvoreni u obveznice s prevenstvom naplate), dok su rusi osigurali poziciju u agrokoru ovako ili onako – pitanje je sasmo koliko po kolikoj cijeni.
znaci oba glavna igraca na dobitku, vlada na dobitku (napunili dzepove, a i “spasili ekonomiju”) gubi jedino ivica, proracun i trziste RH (dividende, porezi, mirovinci, marketing, otpis dugova i potrazivanja…) te mali dionicari.
naravno, tu je taj faktor X koji se zove “lijepa nasa”, i mislim da nam je to jedina nada… da se sve zakomplicira u p.m. (kao sto i je) i da nagodba u jednom trenutku padne (kao sto bi i mogla – i opet je tu taj faktor x, u normalnoj civiliziranoj pravnoj drzavi bi pala sigurno, ovdje to – bas kao i tuzbe – nije sigurna stvar, di ima volje ima i nacina, a mi smo za muljanje uvijek imali i volje i nacina) i da onda opcija s PIK obveznicama bude plan B… (a mozda i plan A od samog pocetka – na kraju krajeva, zato sam i odlucio bit jedan od majmuna koji su u sijecnju kupovali fakticki bezvrijedne dionice za realno masne pare jer sam ocekivao neki kurslus rasplet koji ce bit u suprotnosti sa svim ocekivanjima i logikom)
btw, laprdam laicki, pa cu vrlo rado saslusat argumente if my logic is flawed 😀
PIK kreditori su kreditirali Ivicu Todorica odnosno njegov Adria Group Holding, a ne Agrokor. Zato oni nemaju nikakve osnove potraživati bilo sto imali ili neimali dionice Agrokora koje su uzeli u zalog.
Oni mogu eventualnu stetu za gubitke potraživati od Ivice Todorica ili RH, ako bi dokazali da Lex Agrokor nije uskladjen sa medjunarodnim inslovencijskim pravom. No, to je dugotrajan i skup postupak pa će se tek vidjeti je li i i vjerojatan. Znaju “PIK”-ovci da je kredit bio rizičan pa u tom kontekstu treba tražiti i mogućnost i vjerojatnost eventualne zadovoljštine i naplate. No, na sam proces sutrašnjeg glasanja i nagodbe, PIK zajam i njegovi kreditori nemaju utjecaja.
u to si siguran po nekoj osnovi ili pretpostavljas laicki? ne provociram, iskreno je pitanje jer me zanima…
mislim, ako preuzmu dionice, preuzeli su i vlasnistvo, kreditirali oni ivicu, agrokor ili babu maru iz lickog osika, tko god je jamcio vlasnistvom nad grupacijom – a imao je to vlasnistvo crno na bijelo – nakon sto nije platio kredit, predaje vlasnistvo?
trgovacko pravo i praksu stvarno ne poznam, osobito medjunarodnu, pa ne znam koje sve instrumente novi vlasnik ima da otjera izvanrednu upravu i prekine ovu lakrdiju, ali kakve god imao – da se taj scenarij odigra – nekako ne vidim plenkija da se ide svadjat oko toga… “sir yes sir”, iitiga “da tovaris vladimir vladimirovic, ja cem posljusam”
na kraju krajeva, opet su uzeli pare i spasili nam ekonomiju, jel?
i ne zaboravi, ipak su i oni vjerovnici, i to s poprilicnim prvenstvom te kao vjerovnici imaju utjecaj na danasnji proces nagodbe i glasanja.
a kao imaoci jamstva koje je dospjelo na naplatu, imaju i opciju preskocit cijeli taj cirkus
btw… jedna mala zanimljivost, pitam se koliko slucajna… kako prenosi poslovni “Ročište će trajati najviše 6 sati jer dvorana nema klimu.”
dovraga, kako nezgodno. khm. khm. hrvatska!!!
Nije mi drago glasovanje mobilnom aplikacijom, jer tu vrlo lako netko u bazi podataka može promjenit glasove. Da ne bi bilo da nije bitno tko glasa, nego tko broji.
Da li nakon glasanja mobilnom aplikacijom svi imaju javnu listu gdje će pisati tko je kako glasao i koji postotak nosi. Da li će svi imati uvid kako je tko glasao ?
@Paulie
nemojte bit smiješni. mislim da je svima jasno zašto se išlo na ovo. njihova aplikacija, njihovo brojanje glasova. svakako će se trebat probat organizirat nakon ovog cirkusa pa da se cim prije pokrenu tuzbice protiv ovih manijaka. iako jos uvijek nije iskljuceno da ce se dogodit nekakve promjene. vidjet ćemo
Javna lista s popisom udjela i glasom je jedini dokaz da se glasovi nisu krali. Ako svatko sebe vidi na javnoj listi s ispravno uknjizenim glasom onda je sve ok.
Ako javne liste glasanja o nagodbi nema, onda znamo sta se učinilo.
Aleksandar ce tesko nakon ovog cirkusa dobiti jos jedan nandat na celu vlade. A onda ce ga njegovi u HDZ-u unistiti. E moj anemicni Aleksandre, dao si Rusima Agrokor za sicu, okrenuo Buzin protiv sebe (o tome u iducim tjednima), napravio ogromnu stetu hrvatskoj ekonomiji i mislis da ce to proci bez da Brisel do zadnjeg detalja bude upoznat.
Agrokor je najveca pljacka jos od ranih 90-ih!
check this out
iz tužbe protiv HTa :
Nadalje Tužitelj ističe da u Zapisniku sa Glavne skupštine društva Hrvatski Telekom d.d. od 24. travnja 2018. godine pod OU-306/18 po javnom bilježniku Stjepan Šaškor iz Zagreba nema naznake da je utvrđeno da podijeljenim elektronskim glasačkim uređajima te sustavom je osigurana identifikacija dioničara, sigurnost elektroničkog komuniciranja te nepromjenljivost očitovanja volje izjavljene elektroničkim komuniciranjem, nema niti naznake koji su uređaji i sustavi korišteni, niti su dioničari ili opunomoćenici elektronskim glasačkim uređajima te sustavom stvorili elektroničke isprave kako ih opisuje članak 4. stavak 1. točka 1 Zakona o elektroničkoj ispravi (NN 150/05) koje bi omogućavala valjano prebrojavanje glasova, a način glasovanja mora biti nedvojbeno naznačen u zapisniku kojega sastavlja javni bilježnik prema članku 286. stavku 2. ZTD, pa time je zapisnik nepotpun jer nije naznačeno kojim elektronskim glasačkim uređajima te sustavom te tko je bio valjani pružatelj usluge povjerenja iz članka 1. stavak 1. točka 19. Uredbe (EU) br. 910/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. srpnja 2014. o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu i stavljanju izvan snage Direktive 1999/93/EZ (SL L 257/73 28. 8. 2014. – u daljnjem tekstu: Uredba (EU) br. 910/2014) koje ja se primjenjuje u Republici Hrvatskoj na temelju Zakon o provedbi Uredbe (EU) br. 910/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. srpnja 2014. o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu i stavljanju izvan snage Direktive 1999/93/EZ (NN 62/17 – dalje u tekstu Zakon o provedbi Uredbe (EU) br. 910/2014).
Tužitelj tvrdi da elektronski glasački uređaji te oprema koja se koristila prilikom glasovanja ne predstavljaju valjani sustav elektroničke identifikacije iz članka 3. stavka 1. točke 4. Uredbe (EU) br. 910/2014 koje ja se primjenjuje u Republici Hrvatskoj na temelju Zakon o provedbi Uredbe (EU) br. 910/2014.
Purko štiti svoju imovinu i nitko normalan ne očekuje d aon štiti tuđu imovinu. I Agram štiti svoju imovinu.
Ali, štitteći svoju imovinu , i agram i purko krče put za sve ostale – jer ako Žitnjak vrijedi agramu i Purku, svaki pismeni odvjetnik će na sudu dokazati da Žitnjak vriejdi i svim ostalim dioničarima.
Tako da ja ne bih proizivao čovjeka, nego bih bio zahvalan i Agramu i Purku. Baš kao što je bloger štiteći svoju imovinu otključao rivp za stotine i tisuće drugih koji to samo ne bi mogli ili znali učiniti.
Svi Agrokorovi vjerovnici koji su došli u Cibonu dobili pravo glasa, uskoro glasanje o nagodbi
Napokon, napokon – neko razrješenej ove kloake. Izglasajte što ste došli izglasati da da krenemo dalje
je li to završilo, možemo li knjižiti nulu (0) i službeno