Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

“novi ulagač”
Strateški cilj Adrisa bi trebala biti Jamnica i 51% vlasništva.Da bi to spriječili vlasnici jamstava moraju dokazati da su jamstva valjana.Ali validnost jamstava će se morati dokazati i u ostalim jamcodavcima.
tj.u LEDU,BELJU,Vupiku,Zvijezdi itd.Iako je ovakva nagodba nakaradna i po mom uvjerenju nezakonita jer vjerovnici nisu bili ravnporavni u postupku,pa je i upitna, iako je sud stavljen pred gotov čin.Ili nagodba ili stečaj,tako da se sudac nalazi pred
izuzetno teškom odlukom.Sudac ne bi trebao biti prepošten,trebap bi biti pametan.A pametno bi bilo da nagodba ipak prođe ,a ima dovoljno vremena da se u hodu isprave neke greške.
Mislim da bi sudac trebao prihvatiti nagodbu uz uvjet da se insolventnost može utvrditi tek po konačnoj
sudskoj odluci o validnosti jamstava.Ozrcaliti će nas tek nakon sudskog spora,jer društva izlistana
na burzi za sada uglavnom nisu insolventna i trebaju i dalje kotirati na burzi.Zašto se nebi još kockali.
Ovakva nagodba je i ucjena IU prema sudu.Zaista je teška odluka pred sudom.

A sto ako sud utvrdi da nagodba nije u skladu sa Zakonom i pošalje Agrokor u stečaj? Ili ostavi politici 6 dana za produljenje Zakona? Mislim da postoji prilično velika vjerojatnost za takav scenarij.

Nije slučajno Adris jučer javnosti poslao poruku i to za njih, poprilično neuobičajenog sadržaja.

Koliko god se politik trudi pokazati da je sve gotovo, prava igra nije ni pocela.
Bit ce veliko zadovoljstvo uzeti lovu i u znak zahvale Marici i ostaloj gamadi bojkotirati kupnju njihovih proizvoda.

Kaos ce tek nastati. Uz sve politicke, ekonomske i pravne posljedice koje ce biti stravicne. Ledo, Belje, Jamnica i ostali nisu inolventni i svaki pokusaj da ih se utopi imat ce velike posljedice.

Ja ne prihvaćam prvi prijedlog Ramljakove nagodbe!

Nije na odmet ukazati na posljedice koje će provedba nagodbe po ovom modelu imati na Agrokorove kompanije u Hrvatskoj i u drugim zemljama. Model nagodbe predviđa da se samo hrvatske kompanije utvrde insolventnima zbog danih jamstava, te da se za njih osnuju „zrcalne“ kompanije na koje će se prenijeti buduće poslovanje. Istodobno će pak u kompanijama izvan Hrvatske, koje su davale jednaka jamstva, doći samo do prijenosa vlasništva nad njihovim dionicama sa sadašnjeg Agrokora na „novi Agrokor“.”

MINISTAR gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je pozvao one koji nisu zadovoljni nagodbom u Agrokoru ili nisu pristali na nju, da dođu na ročište 4. srpnja, a najavio je i “pozitivne efekte” razgovora s dionicima koji nisu dio nagodbe.

“Mi ćemo 4. srpnja imati ročište. Ja sve kolege koji ili nisu dionici nagodbe ili nisu zadovoljni s nagodbom pozivam na to ročište. Imat će prilike reći sve što ih muči”.

MINISTAR gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je pozvao one koji nisu zadovoljni nagodbom u Agrokoru ili nisu pristali na nju, da dođu na ročište 4. srpnja, a najavio je i "pozitivne efekte" razgovora s dionicima koji nisu dio nagodbe.

"Mi ćemo 4. srpnja imati ročište. Ja sve kolege koji ili nisu dionici nagodbe ili nisu zadovoljni s nagodbom pozivam na to ročište. Imat će prilike reći sve što ih muči".

To se odnosi na vjerovnike,ne dionicare.

MINISTAR gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je pozvao one koji nisu zadovoljni nagodbom u Agrokoru ili nisu pristali na nju, da dođu na ročište 4. srpnja, a najavio je i "pozitivne efekte" razgovora s dionicima koji nisu dio nagodbe.

"Mi ćemo 4. srpnja imati ročište. Ja sve kolege koji ili nisu dionici nagodbe ili nisu zadovoljni s nagodbom pozivam na to ročište. Imat će prilike reći sve što ih muči".

Je, istina, Darkec ima pravo. 17 000 manjinskih dioničara će doći na ročište i jedan po jedan stati u red i ići do sutkinje , ispričati joj svoju tužnu priču, radi jačeg dojma pustiti koju suzu na njeno rame za plakanje i veselo i puni nade odlepršati kući. Tak nekak si on to ročište zamišlja.

Adris je žestoko napao Peruška i nagodbu

Paulie, 26.06.2018. u 22:12
Nagodba vjerovnicima s razlučnim pravima na dionicama daje malu ili nikakvu vrijednost ako se radi o dionicama kompanija za koje sama Izvanredna uprava utvrdi da su insolventne, odnosno da su neodržive. Ne predviđa se da to utvrđuje sud, kao u redovnom predstečajnom ili stečajnom postupku, već će takvu odluku donijeti sama Izvanredna uprava temeljem kriterija koje je sama izabrala. Zato u Adrisu ističu da bi primjenom tih istih kriterija i „novi Agrokor“ bio insolventan!

Paulie, 26.06.2018. u 22:12
Dioničari u hrvatskim kompanijama – čiji postotak vlasništva varira od dvadesetak do više od 50 % i među kojima se nalaze država, mirovinski fondovi i drugi vlasnici čije je poslovanje od javnog interesa – gube svoje udjele u cijelosti i ostaju dioničari u kompanijama kojima su ostali jedino dugovi.

S druge strane, dioničari Agrokorovih stranih kompanija (u Sloveniji, Srbiji, BiH) ne gube svoje udjele. Provedbom nagodbe doći će i do nastanka obveze davanja javne ponude za te dioničare.

Drugim riječima, dok nagodba bude dovodila do ukidanja bilo kakve vrijednosti dionica koje ostali dioničari drže u Agrokorovim hrvatskim kompanijama, dionice Agrokorovih kompanija izvan Hrvatske imat će osiguranu likvidnost i vrijednost, što direktno oštećuje male dioničare i razlučne vjerovnike u RH u odnosu na dioničare i razlučne vjerovnike izvan RH.

Pogledajte ovaj članak, pogledajte što sam istakao. Ovdje se radi o kriminalu epskih razmjera. Kako im je palo napamet raditi distinkciju među dioničarima različitih tvrtki kćeri po državama. U kojem pravu to stoji ?

Kako im je palo napamet solventne kompanije proglasiti insolventnima. Bravo Adris !!

Plenkovicu, podnesi ostavku! Vrijeme je!

Adris borgove rastavio na proste faktore!

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2006952

Ja ne prihvaćam prvi prijedlog Ramljakove nagodbe!

Koji su rezultati ovakve nagodbe. Domaći razlučni vjerovnici gube, kao i domaći dioničari, a ruske banke i obvezničari će profitirat.

Ruske državne banke bi trebale doći u praktički vlasništvo Agrokora i Jamnice, Leda.. pa ostaje “sistemski rizik”, jer su to državne banke i nisu tu samo zbog businessa.

Slijede tužbe vjerovnika i dioničara u milijardama kuna ili eura i to prema državi koja se upetljala u privatni biznis i donijela zakon koji nema poredbe u nama poznatim državama.

Prvo koga će se tužit je država, a podredno vjerovnike koji izglasaju nagodbu, jer od tada i oni svjesno oštećuju dioničare. Ali prvo se tuži država, jer je ona donijela zakon koji je sve ovo omogućio i država je faktično imenovala povjerenika.

Pa ajde TS ovjeri pljačku!

New Report

Close