Mi imamo dva izbora sve zaboraviti ili tužiti . Treba vodstvo udruge natjerati da se izjasni da li misli tužiti ili ne. Ako misle neka to jasno i nedvosmisleno kažu ako ne udruga nema smisla jer od piskaramja nema koristi.
Udruga ne može nikoga tužiti jer nije strana u postupku i nije pretrpjela nikakvu štetu. Udruga može dati određenu logističku pomoć dioničarima tako da ako i bude tužbi, tužiti može samo dioničar kao pojedinac, uz prihvaćanje svih rizika koje to sa sobom nosi.
Gledao sam Otvoreno jucer i na direktno pitanje o malim dionicarima profesorica na EFZG je rekla: Po insolvencijskom zakonu (lex agrokor to je) su suvlasnici, tj. dionicari u zadnjem redu naplate, a kako i ostali imaju velike otpise, za dionicare ne ostaje nista. Jos je bio i neki komentar da su to financijske osnove… Zamjenica izv. povjerenika je potvrdno klimala glavom, jer se valjda bojala sama to reci… Pogledajte emisiju, jedna od zanimljivijih u serijalu o Agrokoru…
Mi imamo dva izbora sve zaboraviti ili tužiti . Treba vodstvo udruge natjerati da se izjasni da li misli tužiti ili ne. Ako misle neka to jasno i nedvosmisleno kažu ako ne udruga nema smisla jer od piskaramja nema koristi.
Udruga ne može nikoga tužiti jer nije strana u postupku i nije pretrpjela nikakvu štetu. Udruga može dati određenu logističku pomoć dioničarima tako da ako i bude tužbi, tužiti može samo dioničar kao pojedinac, uz prihvaćanje svih rizika koje to sa sobom nosi.
[/quote]
A ja mislio da smo to već apsolvirali.
Evo primjer gdje je udruga LRH tužila i završla na ustavnom sudu. Jesmo sad na čisto s tim da li može ili nemože tužiti.
https://www.google.hr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/94b579567876f9fcc1256965002d1bf4/c12570d30061ce54c1257d120030ddff/%24FILE/U-III-564-2014.docx&ved=2ahUKEwiyqq_r5eHbAhUBaVAKHSLjC64QFjADegQIBhAB&usg=AOvVaw3N6eI6zuaxJ_p3Lc-Sjhmc
Ili
http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/node_1585/Opatiji-zbog-malih-dionicara-LRH-prijeti-bankrot
[/quote]
aha, bas kao sto udruga franak nikog nije mola tutziti jer nije ostecena strana. javite molim sudovima da udruga franak ne moze nikoga tuziti
oni su tuzili preko udruge potrosac, tako su pravnoci savjetovali, nebitno je, bitno je da imas kolektivnu podrsku iza sebe, a ne da si sam
Možda sam naivna i previše optimistična , ali uvjerena sam da će TS odbiti ovakvu suspektnu i nepoštenu nagodbu iz mnogo razloga. Sud ne treba proučiti 7 000 stranica prijedloga nagodbe, nego samo jednu i to prvu stranicu i odmah će vidjeti da PVV nema aktivnu legitimaciju za sklapanje nagodbe. Naime, čitajući lex jasno je da su PVV iVV dva različita organa jer prvo predlaže IP što je legalno i logično jer od nečeg i u početku proces mora započeti . Sama formulacija “privremeno” implicira određen rok trajanja, koji nije određen vremenski ( do određenog datuma ili 3 ili 6 mjeseci) već je određen nastupom uvjeta, utvrđivanje tradžbina, razvrstavanje u skupine itd.VV formiraju vjerovnici prema naprijed navedenom i oni sklapaju tada nagodbu. PVV ne može jednostavno evoluirati i postati VV..Sastav može biti isti, malo drugačiji ili posve drugačiji .Nije u duhu zakona i nije bila intencija zakonodavca da PVV sklapa nagodbu unatoč činjenici da su pisci lexa pisali zakon kako njima odgovara. Čak ni oni nisu računali na to da se VV neće ni nakon 12 ili 15 mjeseci oformiti. Formulacija iz lexa da PVV ima sve ovlasti VV je sasvim u redu jer kakvo bi to PVV bilo bez ovlasti za postupanje kad proces započne , ali kao što su oni privremeni tako i odluke mogu donositi privremeno. Pa bi nagodbu koju su zaključili mogli nazvati PRIVREMENA NAGODBA , sve dok se ne zaključi prava sa legitimnin sudionicima prema lexu
[/quote]
Ma tužiti može zajedno tisuće dioničara, jer je ista pravna i činjenična osnova.
Slažem se, zbog populizma je bitno imati što veći broj zahtjevatelja novčanih sredstava stoga vam je pametno udružiti se… i nama bi bilo pametno udružiti se jer smo žrtve agrokora a da nismo imali niti jednu dijonicu…izbijena nam je velika dobit prošle i ove godine. Imamo blokirane, imamo franak, svi neuspjeli ljudi koji ne znaju s lovom mogu osnovati udrugu i ako ih je dovoljno uspjeti će jer politika za populizam prodaje rođene majke ako treba.
Najranjiviju skupinu treba unistit, a to su mali dionicari.
Kad se svi zajedno zbroje to je tako malo naspram svih ovih milijardi koja su u igri.
Mislim ako na neki nacin ne ukljuce i male, da ce biti velikih problema u budućnosti za novi Agrokor, drzavu i gospodarstvo gledajući dugorocno.
A ljaga i sramota ostat će urezano zauvijek.
Dionicare su mogli na neki nacin obestetit i ukljucit bezbolno da ne bi nitko niti osjetio, a vidjelo bi se da smo ipak neka ozbiljna drzava, a ovako ipak samo drzava na papiru.
[/quote]
aha, bas kao sto udruga franak nikog nije mola tutziti jer nije ostecena strana. javite molim sudovima da udruga franak ne moze nikoga tuziti
[/quote]
Daj ne lupetaj bez veze, to je već bilo objašnjeno par stranica unazad, ali ti ćeš i dalje tupiti isto radije nego pročitati! Uostalom, pošalji mail na udrugu s tim pitanjem (može li udruga tužiti za naknadu štete?) pa objavi ovdje odgovor (ili ako je to netko već napravio molim da stavi ovdje odgovor da završe ova lupetanja).
@axelrod
Točno je da su dioničari zadnji naplatni red i da su to osnove. Samo taj zadnji naplatni red dolazi u obzir kod nesolventnih kompanija
Jel profesorica išta rekla kako su solventne kompanije pretvorene u stečajuše? Možda snagom nagodbe ili aktivacijom jamstava lexom ili bez obzira na sve jer su oni tak odlučili?
Imas neki info?
Osnove su financija da su mali dioničari rezidualni vjerovnici i da su zadnji u redu naplate i da ostaju bez išta u ovoj situaciji prezaduženosti.
U situaciji prezaduženosti je to istinito, problem je u tome da li ta prezaduženost postoji za pojedina ovisna društva. Gdje su dokazi da je Jamnica prezadužena? Financijska izvješća se skrivaju kao zmija noge i problem ništetnosti jamstava se relativizira, tj. kako bi rekao Ramljak: “Jamstva nisu izdana u skladu s propisima, ali Bože moj, banke su ih prihvatile”. Protivnost propisima znači da ta jamstva ne znače ništa i da neka ovisna društva definitivno nisu prezadužena i za dioničare tih društava nije normalno da ostaju bez svoje imovine.