Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Perusko se jako gubi. Postaje smijesan. Ako nesto nije jasno, neka dodje na skupstinu Leda, cekamo ga!

Ja ne prihvaćam prvi prijedlog Ramljakove nagodbe!

– Vezano za pripremu i objavu financijskih izvještaja, Izvanredna uprava je zaprimila konačne prijedloge Vaših financijskih izvještaja iz kojih proizlazi da Uprava nije prihvatila stav izvanredne uprave vezano uz pravilno knjiženje nekih materijalnih činjenica u financijskim izvještajima – stoji u pismu izvanredna povjerenika Agrokora.

Voda nikad ne zavrije dok je gledaš.

A neki su ovdje bili poprilično sigurni da sa proknjiženjem jamstava neće biti problema.

Voda nikad ne zavrije dok je gledaš.

Bilo sad u Dnevniku središnjem. Franck odbija ovakvu nagodbu. HRT doznaje da je jedan dio direktora odbio proknjižit jamstava

Naravno, kako su sadašnje uprave Agrokorovih kompanija većinom i uprave iz razdoblja Ivice Todorića, one mogu biti odgovorne za preuzimanje tih jamstava za Agrokor iz tog vremena. Prema nekim informacijama, kada bi izvanredna uprava Agrokora prihvatila ovakva izvješća kompanija koje su knjižile jamstva izvanbilančno i kada bi prihvatila raspodjelu jamstava koja je u tim bilješkama, u slučaju aktivacije tih jamstava bi dioničarima tih tvrtki preostalo dva do pet posto ukupnog kapitala.

Uz pitanje odgovornosti, to je najveća razlika u odnosu na model izvanredne uprave prema kojem dioničarima u tim tvrtkama (osim Konzuma, koji je i bez aktiviranja jamstava u negativnom kapitalu) ne bi preostalo ništa od vrijednosti dionica. Naravno, sada je pitanje hoće li Fabris Peruško smijeniti članove uprava tih kompanija zbog nelojalnosti ili će to ostaviti budućim vlasnicima Agrokora na odlučivanje jer je ovo prava “pobuna direktora”.

2 do 5 posto – nije loše, bar nesto.

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/pobuna-uprava-agrokorovih-tvrtki-odbile-su-aktivirati-jamstva/7415799/

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Lijepo sam pisao da se sto prije trebaju nagoditi s malim dionicarima zato sto ce nam sanse rasti i opravdano cemo imat sve vece apetite. Ovo je tek pocetak.

Serislave, meni se čini kroz par dana ili tjedana IU će objaviti orbi et urbi – može i bez suda. Može i bez 66 posto. Može i bez PVV. Može i bez napismenog sporazuma. MOže i u kafiću da se dogovorimo.

Savkom razumnom je u meduvremenu jasno da ta jamstva nisu bas tako čista i poštena posla kako su neki tvrdili – mi tu govorimo o 20ak direktora i njamnaj 50ak njihovih fin i pravnih savjetnika koji su ih očito savjetovali da učin ekako su učinili. KAd ej riječ o tumačenju rh prava, ja ipak više vjere poklanjam domaćim stručnjacimo no belosvetskim.

Kad direktori neće d apotpišu čak ni pod prijetnjom otkaza, onda se zna koliko je sati.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

. KAd ej riječ o tumačenju rh prava, ja ipak više vjere poklanjam domaćim stručnjacimo no belosvetskim.

Kad direktori neće d apotpišu čak ni pod prijetnjom otkaza, onda se zna koliko je sati.

Nema niti jedne stvari u St-1138/2017 o kojoj Trgovački i Visoki trgovački sud nije zauzeo stav Rješenjima i Zaključcima.
Stoga s ludilom graniči ponašanje IU Peruška i PVV.

@serislav

Imamo mi jos nekoliko poteza za odigrati koji ce izuti IU iz cipela. Sada je samo pitanje tajminga kada udariti na njih. Evo, ovaj tjedan mirujemo, a onda idemo jako.

Dobio sam nesluzbene informacije da je dio vecih vjerovnika informiran o tome sto ih ceka, dio borgovaca isto zna, a sada je na njima da se uozbilje. Svakim danom bit ce u sve vecim problemima.

Perusko zaista nastupa kao dijete. Nazalost, to dijete svojim ponasanjem za taoca drzi cijelu zemlju i itekako otvara bokove buducim tuzbama. Ne znam da li je zaista toliko neinteligentan pa jos nije shvatio da se politika povukla. Nitko vise nece podmetati leda jer nitko ne zna sto ce jos izaci u javnost sljedecih dana. Neka se gospoda nagode na nivou Agrokora i pokrenu sudske postupke. Ako je i bilo sanse da ozrcale tvrtke samo tako to je u datoj situaciji vise nije moguce. Uprave tvrtki odbile proknjiziti jamstva, a Perusko i dalje inzistira na tome. To je toliko suludo da bi se zaista institucije trebale pozabaviti time. Da nece mozda Perusko smijeniti uprave i sam proknjiziti jamstva? Sto mislite kakvo ce stajaliste prema tome zauzeti sud. Takva nagodba nema niti minimalnu sansu da bude potvrdena od suda. Ono sto je najbolje od svega jest sto ce se sada u medijima od strane nepismenih novinara itekako problematizirati pitanje jamstava te ce vrlo brzo izaci na vidjelo tko je i kako te naustrb koga zelio zaraditi.

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku

Uvjeti i odgovornost izvanrednog povjerenika
Članak 11.
(1) Izvanredni povjerenik može biti svaka osoba koja ispunjava uvjete za člana uprave sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima. Izvanrednog povjerenika imenuje sud na prijedlog Vlade Republike Hrvatske u skladu s člankom 24. ovoga Zakona.
(2) U pogledu odgovornosti izvanrednog povjerenika na odgovarajući se način primjenjuju odredbe članaka 92. i 93. Stečajnog zakona.

Odgovornost stečajnoga upravitelja
Članak 92.
(1) Stečajni upravitelj dužan je naknaditi štetu svim sudionicama ako je svojom krivnjom povrijedio koju od svojih dužnosti.
(2) Stečajni upravitelj ne odgovara za štetu nastalu zbog radnje koju je odobrio sud odnosno zbog radnje koju je poduzeo u ovrsi naloga ili upute suda, osim ako je odobrenje ili uputu ishodio na prijevaran način.
(3) Za štetu koju počine radnici stečajnoga upravitelja stečajni upravitelj odgovara samo ako je šteta nastala zbog propusta u njihovu nadzoru.
(4) Stečajni upravitelj dužan je naknaditi štetu vjerovniku stečajne mase koju je pretrpio zbog neispunjenja obveze stečajne mase preuzete njegovom pravnom radnjom, osim ako stečajni upravitelj u vrijeme preuzimanja obveze nije mogao predvidjeti da stečajna masa neće biti dostatna za njezino ispunjenje.

Rokovi za podnošenje zahtjeva za naknadu štete
Članak 93.
(1) Pravo na podnošenje zahtjeva za naknadu štete nastale zbog povrede dužnosti stečajnoga upravitelja zastarijeva istekom roka od tri godine od saznanja oštećenoga za štetu i okolnosti na kojima se zasniva obveza stečajnoga upravitelja za naknadu štete.
(2) Pravo na podnošenje zahtjeva za naknadu štete zastarijeva najkasnije istekom roka od tri godine od pravomoćnosti rješenja o zaključenju stečajnoga postupka.
(3) Pravo na podnošenje zahtjeva za naknadu štete prouzročene povredom dužnosti počinjene u svezi s naknadnom diobom ili nadzorom nad ispunjenjem stečajnoga plana zastarijeva istekom roka od tri godine od provedbe naknadne diobe ili završetka nadzora.
(4) O zahtjevima za naknadu štete protiv stečajnoga upravitelja sud odlučuje u parničnom postupku.

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

Opet ću ponoviti da će se sada rok za nagodbu morati produžiti za dodatnih 6 mjeseci. iluzorno je sada očekivati da će se pod ovakvim okolnostima nagodba moći postići. A nakon dodatnih 6 mjeseci sve ide u stečaj jer će u međuvremenu silni lešinari koji su se okupili oko strvine izjesti sav kapital. Jeste li Vi uopće svjesni da već preko godinu dana Agrokor nikome ništa ne plaća pa si zamislite kakav će stampedo na keš nastupiti onog trena kada im se račun odblokira.

New Report

Close