Evo ,najnovije od uvazenog”pravnog strucnjaka ” Miladina ,na kojeg se mnogi ovdje pozivaju kao na poreban “autoritet” u insolvencijskom pravu!!!Citiram:
“Mogao se steći dojam da ne želi nikome stavljati dodatnu sol na ranu. Ipak, zanimljivo je da su u tom znanstvenom radu Miladin i Markovinović branili lex Agrokor i tumačenje i politiku izvanredne uprave prema kojoj se postupak izvanredne uprave može provoditi kao jedinstveni postupak nad glavnim dužnikom i ovisnim i povezanim društvima te da se u tom postupku mora postići jedinstvena nagodba koja će važiti za sve, pa i za one povezane tvrtke za koje nisu utvrđeni stečajni ili predstečajni razlozi, a u kojima glavni dužnik ima samo 25 posto dionica. No, kao protutežu tome, a što je i politika izvanredne uprave Agrokora, Miladin i Markovinović ističu kako se ne smiju provoditi naplata i otpisi potraživanja na razini glavnog dužnika (takozvana materijalna konsolidacija), nego na razini svakog pojedinog poduzeća, ovisno o kvaliteti potraživanja koju vjerovnici imaju prema toj kompaniji, ali i prema poslovnim pokazateljima svake tvrtke pojedinačno (takozvana procesna, postupovna konsolidacija, sada već poznata kao “vodopad” Entity priority modela, koju provodi izvanredna uprava). Pritom je zanimljivo kako u hrvatskom insolventnom pravu nije riješen problem stečaja koncerna, posebne vrste dužnika s povezanim i ovisnim društvima, čak je i u Njemačkoj, kako smo saznali, taj zakon donesen tek prije mjesec dana.
Takav je zakon, saznali smo na skupu pravnika, moguće vrlo brzo napisati, a njime bi se regulirao mogući stečaj Agrokora ako ne dođe do nagodbe vjerovnika. Naime, jedan od razloga zbog kojega se išlo u lex Agrokor jest to što bi stečajem ili predstečajnim postupkom bilo stvoreno na desetke predstečajnih postupaka s više od 70 dužnika (poduzeća) i 5700 vjerovnika koji se preklapaju na previše razina, a naš sudski sustav za to nije kapacitiran. To je ustvari eufemistički izraz za administrativnu katastrofu koja bi uslijedila ako bi Agrokor zbog neuspjeha nagodbe vjerovnika otišao u stečaj. Stoga bi, rekli su nam pravnici, Vlada morala hitno donijeti takav zakon koji, ističu, nije kompliciran i može se relativno brzo napisati i donijeti (naravno, kažu, u strogo formaliziranoj proceduri).
Nadalje, Miladin i Markovinović u svom se radu dotiču i problema pravnih lijekova u postupku lex Agrokor. “Temeljno je pravilo stečajnog prava, kada su pravni lijekovi u pitanju, da žalba ne odgađa provedbu rješenja, osim ako Stečajni zakon ne propisuje drukčije za neki poseban slučaj”, ističu na početku tog poglavlja, dodajući kako vjerovnik i dužnik imaju pravo na žalbu na odluku kojom se stečajni plan potvrđuje ili se potvrda stečajnog plana uskraćuje. U tom kontekstu zaključuju da “kako Zakon o postupku izvanredne uprave nema posebnih odredbi kojima bi se isključivalo pravo podnošenja žalbe protiv rješenja o potvrdi nagodbe postignute u postupku izvanredne uprave između dužnika i vjerovnika, treba zaključiti da je žalba protiv tog rješenja dopuštena”. Žalba će se podnositi Visokom trgovačkom sudu, navode, i neće odgađati provedbu rješenja Trgovačkog suda o potvrdi nagodbe, a vjerojatno će rok za podnošenje nagodbe biti 15 dana od odluke Trgovačkog suda, ali to se navodi izravno u komentaru.
Zaključno se može reći da koliko god ova dva profesora daju na određeni način podršku restrukturiranju Agrokora putem Zakona o izvanrednoj upravi, toliko i upozoravaju na nužnost strogog pridržavanja zakonskih odredbi Stečajnog zakona i lex Agrokor jer u suprotnom proces neće biti gotov 10. srpnja, (ako se donese nagodba), nego će se pravosudni repovi vući dugo nakon toga.
Autori ne analiziraju tko bi mogao platiti eventualne presude koje će oboriti neke dijelove nagodbe, ali je nakon odluke Ustavnog suda mogućnost da će porezni obveznici platiti dio takvih presuda ipak znatno smanjena”
Serislave, evo sto kaze pravnik, pogledaj emisiju i sve ce ti biti jasno: https://www.youtube.com/watch?v=0he9ilH4Hpg [youtube.com]
To kaze "jedan pravnik" ispred udruge dionicara,zar ne?Jedno od pravnih misljenja koje tek treba dokazati u praksi.Nije to sve bas tako jednostavno.
Mnogi drugi pravnici su se izjasnili da su jamstva legalna,a US je potvrdio da je zakon suglasan sa Ustavom,a i to su pravnici,zar ne? I Dolicki i Savoric su pravnici,a Dolicki je vrlo poznat u smislu trgovackog prava u zemlji i izvan nje.
[/quote]
Dojam je da Perusko, Savoric, Dolicki i ostali Borgovci zele potpuno unistiti Plenkovica i da im je to plan. Ako im predsjednik vlade to dopusti, sam si je kriv.
Ako je Plenkovic pametan, pustit ce institucije na njih i oni ce zavrsit tamo gdje im je mjesto. I to nema veze s mojom pozicijim kao dionicara.
Ja samo pisem sto ce se dogoditi ako gore navedeni ne zavrse tamo gdje im je mjesto. Ja vjerujem da Plenki nece zrtvovati svoju politicku karijeru stiteci Borg i ovakvu nagodbu. A ako zastiti Savorica, Peruska, Dolickog i ostale, sam si je kriv…
To kaze "jedan pravnik" ispred udruge dionicara,zar ne?Jedno od pravnih misljenja koje tek treba dokazati u praksi.Nije to sve bas tako jednostavno.
Mnogi drugi pravnici su se izjasnili da su jamstva legalna,a US je potvrdio da je zakon suglasan sa Ustavom,a i to su pravnici,zar ne? I Dolicki i Savoric su pravnici,a Dolicki je vrlo poznat u smislu trgovackog prava u zemlji i izvan nje.
[/quote]
Dojam je da Perusko, Savoric, Dolicki i ostali Borgovci zele potpuno unistiti Plenkovica i da im je to plan. Ako im predsjednik vlade to dopusti, sam si je kriv.
Ako je Plenkovic pametan, pustit ce institucije na njih i oni ce zavrsit tamo gdje im je mjesto. I to nema veze s mojom pozicijim kao dionicara.
Ja samo pisem sto ce se dogoditi ako gore navedeni ne zavrse tamo gdje im je mjesto. Ja vjerujem da Plenki nece zrtvovati svoju politicku karijeru stiteci Borg i ovakvu nagodbu. A ako zastiti Savorica, Peruska, Dolickog i ostale, sam si je kriv…
[/quote]
Vi se bavite “politickim opservacijama”,koje nemaju direktne veze sa samom nagodbom i procesom po tzv :”Lex Agrokor”.Tek uzgred,gotovo svi mediji naglasavaju,a i sam premijer da je postizanje nagodbe najbitnije za Vladu i drustvo u cjelini.A sto se tice potencijalne kaznene odgovornosti,o tome odlucuje netko drugi i politika se ne bi trebala u to mjesati.
Ustavni sud je presudio da je Zakon ustavan,a njegovu ustavnost bezrezervno podrzava i prof. Miladin ,iako je prethodno dao primjedbe na neke odredbe i to je najbitnije za ovaj proces.
Jutarnji list 18.05.2018: Purko na panel diskusiji konferencije u Opatiji[/url]
VL na braniku domovine
Potpuno promasen tekst. Oni koji “ruse” nagodbu bolje su informirani od ovog novinarcica i ovo ih nece uplasit.
Na pocetku afere mailovi, jedan je medij sve obrazlozio (nije index). Nek novinarcic ako vec nije informiran barem cita sto pisu drugi. Sve su napisali, samo treba citat!
Nagodba se sama od sebe urušila, a nije ju nitko rušio.
Osnovni problem je što se u stečaj pokušalo poslati PROFITABILNU kompaniju – a to je skoro pa nemoguće.
DCF analiza Agrokora pokazuje da je PV of Year 1-20 EBITDA 3.701.194.834 eura.
@johnny
Potpuno promasen tekst. Oni koji "ruse" nagodbu bolje su informirani od ovog novinarcica i ovo ih nece uplasit.
Na pocetku afere mailovi, jedan je medij sve obrazlozio (nije index). Nek novinarcic ako vec nije informiran barem cita sto pisu drugi. Sve su napisali, samo treba citat!
A najvažniji su komentari ispod teksta. Nitko, ali baš nitko nije nasjeo na ovaj jeftini plačeni oglas. Upravo suprotno, svi su popljuvali tekst i autora jer je ljudima sve jasno.
Uglavnom i Grgic i Vlahi i Artuki zasluzuju da zbog svoje lihvarske pohlepe popuse debelog.
zasto bi oni popušili, a banke ne ili knighthead – što oni lakomi i pohlepni, oni su kao dobroćudni i skromni.
tko je dao novac, taj ima svoja prava, zvao se on maxim poletaev ili frenki ili grgi.
kakva j eto nagodb au kojoj jedan vjerovni naplati 60 ili 70 posto, a drugi 0 posto. to uopće nije nagodba, to je razbojstvo neoružano
Uglavnom i Grgic i Vlahi i Artuki zasluzuju da zbog svoje lihvarske pohlepe popuse debelog.
zasto bi oni popušili, a banke ne ili knighthead – što oni lakomi i pohlepni, oni su kao dobroćudni i skromni.
tko je dao novac, taj ima svoja prava, zvao se on maxim poletaev ili frenki ili grgi.
kakva j eto nagodb au kojoj jedan vjerovni naplati 60 ili 70 posto, a drugi 0 posto. to uopće nije nagodba, to je razbojstvo neoružano
Ne znam odakle ti informacija da ce netko dobit 0, a netko 60%, ovdje se radi da ce neki dobit 40-50%, a neki 70-80% okvirno, a problem je jer ovi sta ce dobit manje smatraju da su oni trebali dobit vise, a ovi neki sta su dobili vise da su trebali dobit manje, ocito je da se od pocetka radi na nacin da nagodbu treba postic posto potom medjutim sam pristup rijesavanja nagodbe mi se cini da je isao u smjeru skupljanja potrebne vecine glasova za izglasavanje nagodbe pri tom marginalizarajuci onu manjinu koja im nije potrebna, nacin vodjenja ove nagodbe ne daje jednakost u tretiranju vjerovnika u postupku vec neki imaju veca prava na odlucivanje prema drugima i samim time mislim da pravno ova nagodba ne moze bit skroz valjana, bit ce zanimljivo vidit rasplet poslje donosenja nagodbe u kojem smijeru ce ic tuzbe.
Mirovinski fondovi trenutno drze dionice Leda koje su platili najmanje 400 milijuna kuna. Jel moguce da ce Borg to pokusati oteti i tako napraviti novi udar na ionako male mirovine?
Kaze mi jedan poznanik blizak skupini Borg nakon sto sam ga pitao kako to da opet izvlace pricu da nema vremena kao i kod donosenja zakona kad su se na isto pozivali, a on mi uz osmijeh hladno kaze popisit ce Plenkovic pricu kao i prvi put.
To im je ocito strategija, uci u vremenenski tijesnac i onda zagrabit sto vise.
A to kako ponizavaju Plenkovica da bi ispunili svoje planove je stvarno sokantno…