@jordan
svaka cast na trudu.
očekivano je da je lex proglašen ustavnim jer bi bilo kakvo drugo rješenje izazvalo uragan koji bi opasno zaljuljao ne samo političare nego i cijelo hr gospodarstvo…..ova odluka US s druge strane razbila je zadnju šansu sadašnjim dioničarima da spase nešto od svojih uloga jer će sav proces biti dovršen u okviru lex agrokora, vjerojatno sukladno rokovima iz zakona
kako god, što prije dođe i prođe i taj 10.07. bit će bolje za cijelu burzu
Ova odluka US je zadnja politička odluka donesena u ovom postupku. Sada sljedi pravosuđe i struka.
a tvoja ocjena da će predložena nagodba biti dobra za burzu je u najmanju ruku smiješna, jer će ako bi nagodba prošla za tržište kapitala to biti katastrofa, ako još nisi shvatio 😉
od čl. 56-77 Dakle po ovoj Uredbi koja je obvezna za RH nema insolvencijskog postupka prema više trgovačkih društava odjednom, nego se postupak vodi za svako društvo posebno, nema dakle proboja pravne osobnosti. Trgovački sud bi se morao pozvati na ovu Uredbu i odbiti potvrditi predloženu nagodbu, ili će to napraviti europski sudovi..
Tako to tumači i Ustavni sud RH!
Citiram Ustavni sud RH:
——Nadalje, u postupku izvanredne uprave na odgovarajući se način generalno primjenjuju postupovna pravila SteZ-a, ako Zakonom nije drukčije propisano, dok se materijalne odredbe SteZ-a u postupku izvanredne uprave primjenjuju samo ako je Zakonom njihova primjena izričito propisana. To znači da se odredbe o materijalnoj konsolidaciji grupe društava iz članka 391. stavka 4. alineje 2. i 3. SteZ-a (“Narodne novine” broj 75/15) ne primjenjuju u postupku izvanredne uprave[/u]
……Stoga u postupku izvanredne uprave “ne može biti ni riječi o bilo kakvoj eksproprijaciji vlasništva” jer Zakon poznaje isključivo procesnu, ali ne i materijalnu (sadržajnu) konsolidaciju.[/u]
——–Ustavni sud naveo je da je Vlada u očitovanju od 8. ožujka 2018. istaknula da predlagatelji pogrešno naglašavaju važnost razvrstavanja vjerovnika u skupine, jer se vjerovnici u postupku izvanredne uprave mogu namirivati isključivo zavisno od toga tko im je točno dužnik i kakav je imovinski potencijal (vrijednost) tog pojedinačno određenog dužnika (nije jednaka situacija ako vjerovnik ima tražbinu prema nesolventnom dužniku ili prema nekom potpuno solventnom društvu u odnosu na koje je postupak izvanredne uprave otvoren samo zbog toga što je riječ o ovisnom ili povezanom društvu), a ne u koju je skupinu neki vjerovnik razvrstan.[/u]
Ima toga još!
Sad imamo kompletno pravni okvir kroz tumačenja Ustavnog suda, Trgovačkog i Visokog trgovačkog suda!
Na potezu je IU!
Sava
Slažem se, ovo je već čitanje sa razumijevanjem, što neki ovdje imaju poteškoće.
Inače samo da kažem da je čl. 391. Stečajnog zakona ukinut Zakonom o izmjenama stečajnog zakona (narodne novine 104/17).
Puna potpora svim manjinskim dioničarima i svima koji žele pobjedu Zakona.
Sada sljedi payback time!
Glave gore.
@sava, jordan et.al
samo vi i dalje nastavite mlatiti praznu slamu, bar na ovom topicu,i sam nek se prasi 😀
Zaduženje s prednosti namirenja (“refinanciranje stare tražbine”, tzv. “roll-up” financiranje) koje će zaduženje imati prednost pri namirenju pred ostalim tražbinama vjerovnika (izuzev tražbina radnika i bivših radnika) je neutralno za dioničare – naime to je sve i inače bilo kreditiranje s izdanim jamstvima operativnih kompanija te su stoga plaćanjem takvog duga vjerovnicima u istom iznosu dokinuta i jamstva.
A novi kredit kojim će se vratiti RollUp preuzeti će Agrokor, pa bi stoga trebao biti bez jamstava.
Ukoliko stari kreditori produže financiranje onda će se jamstva dokinuti silom zakona 10.07.2018. godine?
Ne znam da li će se jamstva dokinuti 10.07., ali jamstva su u parnicama, koja će tek trebati dokazati pravomoćno.
A ono što si ti govorio, da se postupak provodio nad jednim dužnikom, bilo bi dovoljno imovine za osigurane od samog agrokora..
Mislim da će sada se utvrditi da su isplaćivani neosigurani bez kriterija, što znači da su oštećeni osobito oni s razlučnim pravom, a to znači da nikako zakonita nagodba ne može proći..
One koji su navijali za ovakvu nagodbu čeka puno iznenađenja.. ne vidim kako nagodba može biti zakonita..
mislim da agrokor ide u stečaj, a ovisne kompanije ne, barem dok im ne dokažu da su jamstva zakonita, što neće biti lako..
Tek će se vidjeti posljedice brojnih malverzacija u Agrokoru, pa su netočne Vladine tvrdnje da građani neće snositi financijski teret procesa.
Ja se ne predajem jos.
Cash se skuplja i bit ce ga i za tuzbe i za dokup kad se u RH pocnu provodit zakoni kako treba.
Nadam se da necu cekat 20 god….
Nema potrebe za predajom. Ne predajem se ni ja uopće. Samo mislim da od Peruška, Plenkovića i hrvatskih sudova mi svoje novce nećemo vidjeti. Naša objektivna šansa, gdje imamo sve argumente, je međunarodna tužba protiv članova uprava, izvanredne uprave, vlade RH, a time i same Hrvatske za otimanje našeg vlasništva i sklapanje štetne nagodbe.
Dapače, uvjeren sam da ćemo nakon dugogodišnje bitke dobiti 100% nazad u iznosima kako su stale dionice prije drugog mjeseca 2017. godine.
Uzeo je u obzir navode iz očitovanja Vlade da je “osnovano za očekivati” da je u velikom poslovnom sustavu koji je zapao u teškoće prethodilo ispreplitanje izuzetno velikog broja transakcija unutar samog sustava, pa posljedično tome i miješanje imovine pojedinih društava. Stoga u postupku izvanredne uprave “ne može biti ni riječi o bilo kakvoj eksproprijaciji vlasništva” jer Zakon poznaje isključivo procesnu, ali ne i materijalnu (sadržajnu) konsolidaciju.
Lijepo proučiti pitanje važenja uredbi Eu u Hrvatskoj i onda se javiti.
Žao mi je ali za ovu Uredbu o postupcuma insolventnosti nad ovisnim drustvika je upozorila profesorica Pravnog fakulteta Zagreb sa 30god iskustva u insolvencijskom pravu.
Zato kažem, dosta je politike i političkih sudiva, vrijeme je za pravosuđe i struku. Sorry
U redu, ali prvo ipak u tim uredbama mora pisati ono što tvrdiš, zar ne?
Uostalom, po istoj takvoj uredbi je već presudio velikobritanski sud, obzirom da je VB članica Europska unije, još uvijek.
Pretpostavljam da ipak britanci to malo bolje znaju nego ti i ja i bisakovi
[/quote]
Imas li presudu britanskog suda i znas li sta je on uopce presudio?
http://www.seebiz.eu/bosnjakovic-volio-bih-da-se-lex-agrokor-vise-nikada-ne-primjenjuje/ar-174886/
Znaci upravo to, ovo je bio one time event, barem u ovoj generaciji, ili desetljecu.
Nekome rat nekome brat. Zavisi kako se tko pozicionirao.
Ali izvlaciti dugorocne zakljucke tipa "burza je mrtva ako opljackaju dionicare todexa" je naprosto infantilno.
Serislave…
Ako ne vjerujes meni, vjeruj matematici.
Na ZSE trenutno ima 135 tvrtki.
Od toga, cca 20 ih je bilo potpuno likvidno, dakle, mogao si nabaviti dionicu i prodati je u nekom razumnom vremenu (dakle, 1 dan).
Od tih 20, cca 6 ih je direktno pod Agrokorom. Dakle, ostaje ti 14.
Od tih 14, mozda mozda su 4 dobre firme – AD Plastik, ACI, Zaba, HT…
I tu sam UVJETNO rekao.
Dakle, ti meni mozes reci da ce ZSE zivjeti – je, ali to ce biti KLADIONICA.
Kladionica NIJE ulaganje. Citaj si Warrena Buffeta i Benjamina Grahama da vidis razliku.
Medjutim, za INVESTITORE, dakle ljude koji zele svoj novac vratiti u hrvatsko gospodarstvo i za to dobiti primjeren povrat – na ZSE nema mjesta vise. Sorry.