Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Agrokor – tvrtke, poslovanje, usporedba

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@bisakovi
, Franck je prije par dana dao svoju obavijest hoće li nagodba proći ili ne .
nekako više vjerujem Francku nego tebi.

A ja nekako vise vjerujem premijeru,Perusku,realnim vjestima,nego Vama,sorry.
Franck je samo relativno mali neosigurani vjerovnik i ne odlucuje ni o cemu da bi
mogao utjecati na nagodbu.
Zagovaranjem stecaja,mislite da ce se nesto promijeniti za dosadasnje dionicare?

Sto mislite da bi se Premijer jedne drzave izlagao da nije siguran u to sto govori?
Sam rok je manje bitan jer ga se moze vrlo jednostavno produziti.

Jamstva su izdana na nezakonit nacin, da.
Medjutim to je problem onog tko ih je potpisao. I ako ih nitko nije oborio dosad razumno je za vjerovati da niti nece.
Moguce je da je procjena da su tuzbe malih dionicara bura u casi vode u odnosu na tuzbe financijasa pred sudovima za zastitu ulaganja kad bi im ta jamstva pobili ovdje.

Pazite ovaj misaoni eksperiment:
Jamcis za neciji kredit od sto tisuca.
Imas stan koji vrijedi pedeset. I nista drugo.
Majstor ne placa kredit ti letis na ulicu i jos si duzan lovu. Preko vlastitog kapitala, da.
E pa to se dogodilo kompanijama.
Stiti ih zakonska klauzula? Ne.
Ona zabranjuje direktorima da im nanesu stetu. Ali ih ne stiti od stete koju ovi naprave svojim potpisom kao ovlastene osobe.

Vi stvar prikazujete crno bijelom, jamstva nezakonita, ali pozicioniranje Adrisa prema neosiguranim vjerovnicima, sigurno po savjetu njihovih advokata, govori da to nije bas tako.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Nagodba nikako ne bi mogla biti potvrđena od strane suda do 10.7.
Privremeno vjerovničko vijeće ne bi smjelo
donijeti konačni plan nagodbe,jer nije reprezentativan financijskim tražbinama vjerovnika.Zato vjerujem da će stalno vjerovničko vijeće biti potvrđeno od suda prije 10.07.i da će se to pozitivno rješiti.
Riješiti će se Tisak i Zagreb ,jer je u pitanju mala lova.To je čista formalnost.
Riješiti će se i problemi sa vjerovatnom isplatom pojedinih vjerovnika ispod žita.
Što će biti sa roll-upom.
Ali pretvaranje Jamnice.,Leda,Belja,Vupika , Zvijezde,Žitnjaka u insolventne bi trebao postati veliki teško rješivi problem.Direktori trebaju to potvrditi.Hoće li?Dioničari će se žaliti.Najprije na trgovački sud pa ako ne budu zadovoljni na VTS tako da to,a bitno je za ovakvu nagodbu,ne može biti gotovo do 10.7.Ovo je samo formalni proceduralni razlog bez ozbiljnih analiza i pravnog merituma stvari.
Financijaka izvješča koja su opdavna trebala bioti gotova bi isto mogla doći na preispitanje. ukoliko se dodatno otpiše imovina likvidnih
bisera kao što su JAMNICA I lEDO,da bi ih ozrcalili što jeftinije.Dovoljno je da sud naredi reviziju i evo novih barem nekoliko mjeseci.
I što će se tada dogoditi.Ništa.Ledo i Jamnica i ostali rade i zarađuju.Oni koji nisu u zadnjih petnaest mjeseci dokazali da mogu opstati na tržištu će u stečaj.I sa nagodbom i bez nagodbe.
Rokovi će se produžiti?.A tada će Ivica Todorić imati dodatan razlog da tuži državu zbog ekspropriacije
privatnog vlasništva.On im je dao upravljačka prava do 10.7.Da li će se od 11.07.pojaviti u Agrokoru
povjerenik Ivice Todorića.A koliko bi u tom slućaju bilo pokrenuto tužbi od strane Agrokora.
Ovo sve postaje veliki kažin
Ipak vidimo jedan bitan pomak u pristupu.I povjerenik i roll_uperi i veliki financijski vjerovnici su dobili
žuti karton.Nisu zaštićeni kao svete krave.Moraju surađivati sa sudom ili nam se samo želi servirati
nada da su sudovi samostalni pa se dokazuju na malim rješivim problemima,da bi imala alibi da propuste
ona bitna ,a u zaštiti imovine svih,a ne samo pojedinih aktera u procesu nagodbe.
U očekivanju FI izvješća za 2017!!!!!!!!!!

@serisklav

Preliminarne procjene vrijednosti Agrokora pokazuju da se iz imovine Agrokora MOGU naplatiti SVI osigurani vjerovnici pa i vjerovnici koji imaju JAMSTVA, naravno ukoliko ta jamstva vrijede ( što za sada nije bitno jer su osporena i ne će biti u možebitnoj Nagodbi ako se desi ), ali tada puše NEOSIGURANI VJEROVNICI! 100% potraživanja ili nešto manje.

Ono što se sada događa je da se naplaćuju NEOSIGURANI vjerovnici!!!!
Na taj način se umanjuje vjerojatnost da će se naplatiti u cjelosti osigurani vjerovnici i oni koji imaju jamstva.

Dakle ako si shvatio redoslijed naplate kako to sada čini Povjerenik i PVVV, iz dioničkog kapitala malih dioničara se naplaćuju NEOSIGURANI vjerovnici ( uglavnom dobavljači ), a nikako osigurani i oni koji imaju jamstva! Za osigurane i one koji imaju jamstva sasvim je odovoljna IMOVINA Agrokora!

Pa te ja pitam kako se iz mog kapitala može naplatiti npr Kraš – šta ja imam s Krašom, OPG-ovima i ostalim neosiguranim vjerovnicima?

@serislav

Trgovački sud je poslao u parnice jamstva jer su ih osporili agram i company..
Dakle sutkinja Siladi ne odlučuje o zakonitosti tih jamstava, nego neki drugi suci ili sudovi..
To je tkz prethodno pitanje bez čijeg zakonitog rješenja se ne može odlučiti o nekom predmetu u postupku..
Npr u pustupku utvrđivanja nasljednika i ostavine, prethodno pitanje bi bilo dal je neka osoba dijete ostavitelja a što osporavaju žena umrlog i njihova zakonita dijeca..
Onda bi ovaj koji tvrdi da je npr sin ostavitelja to morao dokazati dnk analizom..dok se to ne utvrdi dnk analizom ostavinski sud ne može donijeti rješenje o nasljeđivanju niti utvrditi tko je što od nasljednika naslijedio..

A ovdje kod nagodbe, što bi se dogodilo da sud odobri nagodbu a jamstva pravomoćno budu srušena? Glupo. Zato prvo trebaju sudovi pravomoćno odlučiti o zakonitosti jamstava pa onda možemo pričati o zakonitoj nagodbi.

To nije nikakvo prethodno pitanje u smislu u kojem vi to pokusavate prikazati.Ovo nije gradanski spor vec insolvencijski postupak.
Nagodba bez problema moze biti donesena ako za nju glasa propisana vecina vjerovnika-potrazivanja.
Nisu osporena jamstva sama po sebi ,nego potrazivanja,a puno toga je vec rjeseno u smislu
potvrdivanja potrazivanja.
Jamstva ne mozete “srusiti”.To je apsurdna teorija, nekolicine forumasa,po meni.

Upravo zbog potpisa Todorica, a i totalne politicke drame koja bi nastala kad bi se javno priznalo da nema nagodbe vec se mora produljavati zakon, nema nacina da se nagodba ne sklopi u roku.
Ne znam tocno koji ce biti modalitet, kakva ce biti, tko ce sto proknjiziti ili potpisati, jedino sto sam siguran je da ce biti trzavica, ali da je rok neupitan. Samo potpuni ludjak bi se tvrdoglavo drzao supljeg i manjkavog zakona ko pijan plota i zbog nekih formalnosti, prituzbi i sl. teskih ne vise od par tricavih mlrd kn malih dionicara ugrozio najvazniji projekt vlasti i dozvolio talambasanje sustava. Tako stvari u realnosti stoje. I tako moraju stajati.
Nemoguce je postici nagodbu koju barem netko nece smatrati nezakonitom po sebe i sebe ostecenim na nezakonit nacin. Nemoguce. I zato to ne treba niti pokusavati.
Nagodbu treba sklopiti u roku, a nezadovoljni imaju sud i ako vjeruju da su u pravu bit ce para, nema frke.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

@bisakovi
, Franck je prije par dana dao svoju obavijest hoće li nagodba proći ili ne .
nekako više vjerujem Francku nego tebi.

A ja nekako vise vjerujem premijeru,Perusku,realnim vjestima,nego Vama,sorry.
Franck je samo relativno mali neosigurani vjerovnik i ne odlucuje ni o cemu da bi
mogao utjecati na nagodbu.
Zagovaranjem stecaja,mislite da ce se nesto promijeniti za dosadasnje dionicare?

Sto mislite da bi se Premijer jedne drzave izlagao da nije siguran u to sto govori?
Sam rok je manje bitan jer ga se moze vrlo jednostavno produziti.
[/quote]

Tako je! Idemo produziti rok i tako se jos vise pribliziti kraju mandata gospodina Plenkovica i Martine Dalic.

Plenki nema nikakve sanse biti predsjednik vlade u iducem mandatu zato sto je neprihvatljiv Mostu, Zivom zidu i Amsterdamskoj (ili su si oni medjusobno neprihvatljivi). HDZ nece imat samostalno vecinu, ali je moze imat sa SDP-om vjerojatno bez Plenkija i Dalicke.

Samo nek se rokovi produzuju, sto duze to bolje. I zbog kasnijih sudskih postupaka…

Ja ne prihvaćam prvi prijedlog Ramljakove nagodbe!

Tko ce vratiti 500 milijuna kuna koji su izvučeni iz Agrokora kroz financijske savjetnike?

Sava

To je bit.
Da su oni koji su imali jamstva se mogli namirit od Agrikora a ne od manjinskih dionucara. Ali buducu sz se isplacivali neosigurani, sada nema dovoljno za osugzrane, pa sad zele proknjizit jamstva.

Zato i stalno smanjuju procjenu vrijesnosti agrikora, da nas uvjere da u bilo kojoj komb8naciji se moraju aktivurat jamstva. 57mlr kn minus 10.5mlr kn i minus neosigurane trazbine, bilo je dovoljno imovine agrokora da se podmire osigurani.

Jamstva su pitanjr za sebe.

Nece biti nilakvog kaosa ako ne prodje nagidba. To samo dizu paniku lovci u mutnom

Produžit rok nagodbe? Naravno može se ali treba promjeniti zakon a za to postoji procedura , javna rasprava , sabor, rukice gore..zakone se ne može mijenjati uredbama

moje poruke nisu poziv na kupnju, prodaju dionica niti savjet za ulaganje - za takve stvari imate vlastitu glavu SVE VAS BUM TUŽIL !

@jordan

Pola ovih drukera da se RAZDUŽI mnjinske dioničare su u nekim dionicama koje su u poziciji VJEROVNIKA!
Naravno da njima odgovara NEZAKONITOST u Nagodbi – ja sam isključivo za zakonitost, ona je najbolji JAMAC da neće biti repova.

Ima jedan DETALJČIĆ a zove se PROTUČINIDBA!
Npr za izdano jamstov Agrokoru Konzum je dobio protučinidbu u vidu ZALOGA na potraživanjima Agrokora prema konzumu. Oko 1,6 milijardi kuna.
Postavlja se pitanje kako je to riješeno s ostalim jamcima u RollUpu?
Tijek novca koji je Agrokor posuđivao je jasan i dubok – za sve postoje Ugovori o kreditu!

@jordan

Pola ovih drukera da se RAZDUŽI mnjinske dioničare su u nekim dionicama koje su u poziciji VJEROVNIKA!
Naravno da njima odgovara NEZAKONITOST u Nagodbi – ja sam isključivo za zakonitost, ona je najbolji JAMAC da neće biti repova.

Ima jedan DETALJČIĆ a zove se PROTUČINIDBA!
Npr za izdano jamstov Agrokoru Konzum je dobio protučinidbu u vidu ZALOGA na potraživanjima Agrokora prema konzumu. Oko 1,6 milijardi kuna.
Postavlja se pitanje kako je to riješeno s ostalim jamcima u RollUpu?
Tijek novca koji je Agrokor posuđivao je jasan i dubok – za sve postoje Ugovori o kreditu!

Tijek novca bi mogao biti iznenađujuć 🙂

Status Quo: Roll Over Lay Down

New Report

Close