Zanimljiv članak, tj. dobro da se piše u lokalnom tisku, ali za nas tu nema baš nešto novoga…
Osim zadnjeg odlomka koji, ajmo reć, nije zaključak kakav bi trebao biti na razini novinara koji pomno prati gospodarstvo.
Da problemi postoje to je jasno, naravno (što se vidi u izvješćima te nadalje), ali zaključiti da je zbog toga članica uprave dala ostavku, a član uprave prodao svoje dionice je u najmanju ruku smiješno. [lol]
Da takav je zaključak stvarno smiješan. Po tvojem su sigurno davali ostavke i prodavali dionice jer u Agromeđimurju teče med i mlijeko kako to lopina voli reći???
Meni je iskreno interesantnije zbog čega Agromeđimurje nije izvjestilo na burzi da je jedan član Uprave dao ostavku. To je cijenovno osjetljiva informacija koju su morali poslati na burzu.
Totalno krivo ste me shvatili kolega.
Uopće ne tvrdim gluposti kao lopina (da pratite što inače pišem po PD, vjerojatno biste se i sami uvjerili u to), nego sam htio reći da je dovoditi u vezu probleme u poslovanju – zbog kojih je valjda i žena dala ostavku (to bi valjda bilo logično, ne?) – i kupovinu dionica "lopatama" preko burze od strane zainteresiranog kupca smiješno.
Valjda se oko toga slažemo…
Ako nijedan "ozbiljni ulagač" nije u dionicu XXXX (da ih sad ne imenujem i ne budem pristran) mjesecima (pa i godinama) ulagao ni kune jer je firma ionako predodređena za propast, a neki drugi ulaže u dionicu YYYY (primjer AGMM) da bi stekao značajan udio u njoj, onda vjerojatno ne računa na gubitak uloženih sredstava nego da će mu se vratiti, zar ne?
Druga je stvar kako će ostali dioničari proći u svemu, a poznavajući kako to kod nas ide, možemo i pretpostaviti.
Nadam se da je sad jasnije. [smiley]
Naravno da će mu se vratiti. Ali ne kroz poslovanje nego kroz komadanje firme i prodaje po djelovima. Za male dioničare to znači pušing.
FGS nisu osnovani radi prodaje firmi i zatvaranje radnih mjesta.
Ulazak FGS /50% država/ima za cilj u prvom redu da se saćuvaju radna mjesta i kroz dokapitalizacije
od nelikvidnih poduzeća naprave likvidna poduzeća koja imaju budućnost.
Ulazak FGS znaći da će se od AGMM pokušati napraviti bolje poduzeće i nastojati zaraditi u prodaji
svog udjela.Tako barem posluju fondovi rizičnog kapitala.
Prema zakonu o FGS investiciona društva imaju proviziju od 2% za vođenje portfelja.Dobit ulagača
u fondove bi trebala biti preko 8% da bi investiciona društva ostvarila ekstra dobit od
20% ali samo na iznad tih 8% godišnje/kumulativno godsišnje/
Dakle,ulazak na 500 i obvezna dokapitalizacija radi povečanja udjela na 50% ukupnog broja dionica nakon dokapitalizacije bi bilo logično.
Ali tu dokapitalizaciju treba odobriti 75% glasova na skupštini,naravno i za eventualno smanjenje nominale sa 1.900 na manje.
Buduća dokapitalizacija sigurno neće ići po 500,naravno ako su FI vjerdostojna.
I na tu prosjećnu cijenu ulaza FGS bi trebao nastojati nakon prodaje udjela zaraditi što više
kako bi imali pravo na ostvarenje ekstradobit.
Dakle,FGS tj.Fragaria bi u vremenu od nekoliko godina na prosjećnu cijenu ulaza trebala zaraditi
barem 8%.
I normalno da se postavlja pitanje:Da li će im se isplatiti kupovati ispod buduće cijene dokapitalizacije_recimo 1.000 do 1.900.Ja mislim da će uskoro fragari plačati skuplje i pametni su
kupovali po 500.
Otkud ove priče o obveznom preuzimanju na temelju broja glasova?
Pogledati odluku Hanfe o obvezi preuzimanja u Jadrankamenu,gdje su vlastite dionice presudile?
UI AGMM će teći med i mlijeko!
Totalno krivo ste me shvatili kolega.
Uopće ne tvrdim gluposti kao lopina (da pratite što inače pišem po PD, vjerojatno biste se i sami uvjerili u to), nego sam htio reći da je dovoditi u vezu probleme u poslovanju – zbog kojih je valjda i žena dala ostavku (to bi valjda bilo logično, ne?) – i kupovinu dionica "lopatama" preko burze od strane zainteresiranog kupca smiješno.
Valjda se oko toga slažemo…
Ako nijedan "ozbiljni ulagač" nije u dionicu XXXX (da ih sad ne imenujem i ne budem pristran) mjesecima (pa i godinama) ulagao ni kune jer je firma ionako predodređena za propast, a neki drugi ulaže u dionicu YYYY (primjer AGMM) da bi stekao značajan udio u njoj, onda vjerojatno ne računa na gubitak uloženih sredstava nego da će mu se vratiti, zar ne?
Druga je stvar kako će ostali dioničari proći u svemu, a poznavajući kako to kod nas ide, možemo i pretpostaviti.
Nadam se da je sad jasnije. [smiley]
Ma razumijem ja tebe. Ali kad jedan član uprave podnosi ostavku, a drugi prodaje dionice, nije li to dovoljna poruka ostalima? Istina možda je i cilj te prodaje od strane Tomšića bilo slanje poruke ostalim dioničarima da je OK prodati Fragariji. Tko će ga znati. Vrijeme će pokazati.
Ostale teze ti mogu, ali nemoraju biti točne. Evo ako baš hoćeš i to primjer AGMM. Kolarek je kupio 25% i vjerojatno nije računao na gubitak, ali ga je ostvario. Barem zasada.
MIV=Varaždinci
AGMM=FIMA
FIMA =Varaždin
FIMA =JDKM
Fima=Validus
Validus=HEFA
Validus=vVIS
Validus =MIRNA
Sve što je vezano uz FIMU i Varaždin je bankrot,a naročitoi uprave svih dioničkih firmi.
A kada je netko u problemima zašto ga se nebi dotuklo.Pa ovo je kapitalizam.
I Fragaria tj.FGS ulazi,neki kažu jeftino.Možda je i skupo ako je moglo jeftinije.A mi mali koji smo
ušli po 500 zadnjih dana smatramo da je to jeftino pa kupujemo.Naravno s ciljem da zaradimo.
Ipak se ovdje postavlja pitanje:
Da li se FGS isplati više ulaziti po 500 sa kupnjim dionica ili možda po 1000 ili više platiti u dokapitalizaciji.
Sve u svoje vrijeme.Sada se kupuju glasovi,a tek kasnije sa dokapitalizacijom se može popravljati krvna slika.
Ako pade na 400 kupujem,a ne prodajem ispod 750 u slijedečih šest mjeseci.
Ipak,događa se jedna bitna stvar a to je ulazak velikog igrača koji ima snage da AGMM u slijedećoh nekoliko godina stavi firmu na noge-Bitno,stečaj je manje vjerovatan ,a nakon dokapitalizacije i nevjerovatan.
U AGMM će biti i meda i mlijeka,jer nas napuštaju stečajni oblaci.Očekujem svjetlu budućnost.
Ima nezadovoljnih otkupnom cijenom i počelo se pisati u novinama, a obzirom da danas i nije bilo prometa, idemo izgleda u zanimljiviju fazu odnosno licitaciju. Nadam se da će povećanje zadovoljstva biti praćeno većom cijenom
Još je slobodno previše dionica za donošenje bitnijih i planiranih odluka.
Za sada su potrošili svega 4 mln kn.
Pa iskreno nije baš previše slobodno. Oni sad imaju preko 50% kako god uzmeš. Ribić i Dijanuš su ti igrači koji će se prikloniti Kolareku i sad je samo pitanje na čiju stranu će stati Međimurska banka, a pošto je još 10% u trezoru, moguće da će imati i više od 75% glasova prisutnih na Skupštini, a onda je moguće svašta.
@lopina
Problem da Vi koji ste sad ušli na 500 kn nemate strpljenja čekati godinu dana, a ovdje bi mogla krenuti igra strpljivih i nestrpljivih [wink].
Gosp. Lopina, ovo za etiketu Varaždincima, da je što se tiče dioničkih društava , sve u banani…
se slažem….i raste broj nezaposlenih….
Nego, da li ima netko informaciju, zašto je zapaljen lampaš na kuriji Fernetović, vlasnika,
jednog od većih dioničara Agromeđimurja?
danas sam dobio poziv za iskazivanje interesa za dokapitalizaciju.
za svaku dionicu koju posjedujem mogu upisati još 2 po minimalnoj cijeni 200kn.
molim komentare
Fragaria je u postupku predstečajne nagodbe ponudila 10 mln kn za dokapitalizaciju. Kako ne bi ispalo da su u povlaštenom položaju, poslano je svim malim dioničarima mogućnost da i oni sudjeluju. Po meni cijena dionice u dokapitalizaciji bi trebala biti 500 kn, a kao što je Fragaria kupovala na tržištu.
vjerojatno će biti odaziv mali tako da će Fragaria provesti dokapitalizaciju. S tim novcem nadam se da neće isplatiti Kolareka na drugi način. Fragaria bi u slučaju cijene od 500 kn imala 56% vlasništva, a Kolarek oko 19,6%
plan financijskog i operativnog restrukturiranja je vrlo dobar za dioničare, državu i ostale vjerovnike, jer se rješava balasta obveza i trebalo bi okončanje PSN-a biti pozitivno za cijenu dionice.