http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/10c8LAXeso4DtC6g9YPe7Q==.pdf
Evo, ponešto od toga tko tu koga.
Fragaria prikupila 2.329 dionica ukupno.
16.8. su kupili 1.463 komada.
963 OTC i znači da je onih 500 kom u redovnom prometu sve bila njihova kupnja.
A isto tako znači da su prije toga skupili 866 komada, a trgovina 2 dana prije je bila 207+688 komada što znači da su gotovo sve pokupovali oni sami u ta 3 dana trgovine – -10.8., 14.8. i 16.8.
Danas će se u SKDD vjeroajtno vidjeti tek trgovina od 14.8. (3 radna dana, 15.8. je bio neradni), sutra od 16. 8. a 17.8. kad je protrgovano 3495 komada vidjet će se u srijedu.
Bit će zanimljivo vidjeti da li će sutra ili prekosutra opet doći obavijest od njih ili nekog trećeg?
Ovo su dobro tempirali jer će se tek danas pojaviti u TOP10 [lol]
Fragaria kupila dionice Agromeđimurja za 730 tisuća kuna
Fragaria kupila dionice Agromeđimurja za 730 tisuća kuna
Što će njima ovaj "Jovan bez zemlje" da mi je znati?
pogledaj s čime se bave pa ćeš vidjeti da njih zanimaju najviše voćnjaci i vinogradi.
A tu imaju koncesije i dugoročne zakupe što ih najviše zanima. Koncesija je i bolja jer su ugovorene po niskim cijenama do 2046 godine i ne moraš angažirati kapital za kupovinu zemlje.
Uglavnom Fragaria je lider u voćarstvu i povrtlarstvu u RH, a koj se bave i vinogradarskim sadnim materijalom. Prihodi im stalno rastu kao i EBITDA i neznatno su veći od Agromeđimurja, samo što se tiče profitabilnosti su odlični..
Njima je ovo sigurno dobar izbor po ovoj cijeni jer samo 1 ha voćnjaka vrijedni minimalno 200 tis. kn i to bez uključenog navodnjavanja i sustava natapanja koji imaju u Agromeđimurju. A da ne govorim o vinogradarstvu, hladnjačama i objektima za stočarstvo i zemlje što imaju. Vrijednost voćarske i vinogradarske proizvodnje vrijedi minimalno 40 mln kn.
Zemlju sigurno mogu iskoristiti za svoju povrtlarske i/ili voćarske kulture gdje će uposliti ove (ne)radnike.
Stočarstvo možda prodaju nekom tko se time bavi koji će preuzeti kredite, a koji nisu i ovako veliki za sve te farme i krmače koje imaju.
Samo ne znam da li će prikupiti dovoljno po ovoj cijeni, jer mali dioničari kroz udrugu imaju cca 30% dionica. Mora im prodati trezor ili Međimurska banka da imaju više od 50% (ako djeluju zajedno s Kolarekom). A mandat za prodaju trezorskih dionica uprava zasad nema, a Međimurska im sigurno neće prodati ispod knjigovodstvene ili cijene po kojoj su kupili da ne bi evidentirali veliki gubitak.
Uglavnom premalo za ovakvu imovinu koja je namjerno umanjivana kako bi se prejeftino kupilo
Danas se pojavilo i više kupaca tako da glavni nije kupio sve količine i mislim da ovdje kratkoročno i dugoročno ovo može samo gore.
Ja bih ovdje radije prodao strancima kojima ne bi bilo problem platiti minimalno 1000 kn po dionici ili svega 5 mln EUR-a,, ali izgleda će netko dobiti doživotno besplatno voće i povrće i ostalu “zelenjavu” na svom stolu.
Ide ovo ubrzano u redovno trgovanje.
Još 330k kuna prometa do kraja tjedna i svaki dan po bar 1 transakcija i to je to.
Kao što sam jučer i nagađao, evo danas nove obavijesti od Fragarie [lol]
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/5b37yoHjtioredpGoomOhw==.pdf
Zanimljivo je primijetiti da je dakle u ta 4 dana prošli tjedan, do onog dana kad je Fima prodavala, od ukupnog prometa od 5.853 dionica (većina u PRT, 963 kom u OTC – btw, danas je opet bilo OTC prometa) Fragaria kupila gotovo sve osim samo 29 komada (!) i to je bilo na 400 kuna. Sva ostala trgovina do uključivo petka bilo je Fragariino kupovanje.
Bit će zanimljivo vidjeti, da, da li će i u preostala ova 3 dana biti trgovine i da li će ubrzano ući u redovan režim trgovine, ali jučer i danas su se očito uključili i neki drugi kupci.
No, još ima dovoljno prodavača po 500 kn, a s obzirom na količine dionica, rekao bih da tu definitivno prodaju i brojni mali dioničari. Po koliko su oni kupovali/dobivali dionice i koliko su u minusu, nemam pojma.
Ali Fima se očito ni ovdje nije proslavila s ulaganjem…
napravljeno 330 k kn ,još 170 do kraja tjedna
Ma naravno, to sam štel i reć. Čisti lapsus…..
Mjerkao sam ja to onaj dan kad se moglo uzet tih 200 komada po 400, al nisam mislio da ce se stvari ovako razvijat…..
To vjerojatno nitko nije ni mislio. Osim onih koji su znali tko kupuje… [lol]
U svakom slučaju zanimljiv razvoj događaja ovdje.
Pitanje je koliko ima dioničara dogovor za prodaju po ovih 500kn, i zašto neki prodaju OTC a neki u direktnom trgovanju. Osim velikih što je jasno.
Što će tu biti s cijenom pitanje je, kao i koliko još ima u prodaji, ali ako je sve već unaprijed dogovoreno, i ako skupe još 10ak posto, onda će PZP lako moguće ići po 500kn. Ako im je to cilj…
Ostaje pitanje Kolareka koji je kupovao po ugrubo prosjeku od 850ak kn…
Da i sad lijepo pogledajte u sudskom registru koji je fond ušao prošle godine u vlasničku strukturu Fragarie i tko danas upravlja sa tim istim fondom i sve će vam biti jasno. Za jeftinu lovu će dobiti tvrtku koja će za par godina biti profitabilna. Živi bili pa vidjeli. Sad je samo pitanje da li je Kolarek s njima u kompi ili nije.
Točnije, proljetos:
Da, nije čudno.
S obzirom da im je Samodol "uzeo" QUNE, a OIF-ovi sad izgleda planiraju likvidaciju istog, pronašli su novu poljoprivrednu igračku… [lol]
Točnije, proljetos:
Da, nije čudno.
S obzirom da im je Samodol "uzeo" QUNE, a OIF-ovi sad izgleda planiraju likvidaciju istog, pronašli su novu poljoprivrednu igračku… [lol]
[/quote]
I imaju smisla.Pa ulaz po 500 je izvrstan.
A FIMA kada je izlazila uvijek je išlo na ATL.
SLPF za razliku od BRINA ima i pune pogodke kao RIVP,bivši ZLTO,sada i MIV po pristojnoj cijeni.