@plavi01
nije 800 mil.kn već par % manje za cca.44% 😁
Nisi u pravu. Ako Adris preuzme Expertus odnosno njegovu natpolovičnu većinu on kontrolira ne 44 nego svih 58,6% dionica osim ako ugovorom nije drugačije specificirano. Ne možeš izmnoziti udjele i reci to je posredno preuzeto. Po tome ispada da bi Leko nakon kupoprodaje Expertusa sa 22% dionica kontrolirao još cca 16% firme, a on vise ništa ne kontrolira. Adris kontrolira. Treba jasno razlučiti kontrolu od čina kupoprodaje. To se ne mora niti vjerojatno neće linearno ponašati.
Renci, uopce ne kuzim taj entuzijazam i energiju u pljuvacini po adrisu, kad pisanje ovdje na forumu, kontra ili za nema ama bas nikakav utjecaj na cijenu dionice… pogotovo ovakvog bluechipa…
Iskreno, malo sam razočarana. A nasuprot misljenju vecine mislim da je cromaris odlicno ulaganje adrisa.
Da su se barem tome posvetili i vise…
[/quote]
I ja se slažem da je to vrhunski posao. Uzgoj Orada i Brancina ima nezasitno tržište. Ono što oni za sada rada, a koliko opet iz osobnog iskustva vidim, je stavranja ovisnosti kupaca u zemlji i ino tržištu o kontinuiranoj i kvantitativnoj stalonoj ponudi. To stvara ovisnost o njima. I osobno već nekoliko godina nisam bio u lovu na iste jer se ne isplati . U početku čovjek kaže ipak je to zadovoljstvo, ali računica na kraju pobjebi i čovjek odustane od ribolova pored Cromaris ponude.
Kada bi riješili još pitanje uzgoja Prstaca i/ili rakovica/škampi to bi veoma brzo zasjenilo sve njihove ostale poslove u turizmu ili osiguranju.
Da li mjenjati upravu ? Da, slažem se, čovjek nakon 2 manadata i više počinje misliti da je nazamjenjiv i uspava se, a konkurencija smišlja nove projekte i ne spava.
Svjež menanđment svakako .
adris nije platio 800 m kuna za hupz nego manje veli AL u Vlistu no konačna cijena znati će se kada se završi posao.Nema tu velike zarade.nešto sam i zaradio veli AL.
reakcija na cijenu dionice se danas vidi na burzi
Iskreno, malo sam razočarana. A nasuprot misljenju vecine mislim da je cromaris odlicno ulaganje adrisa.
[/quote]
I ja se slažem da je to vrhunski posao. Uzgoj Orada i Brancina ima nezasitno tržište. Ono što oni za sada rada, a koliko opet iz osobnog iskustva vidim, je stavranja ovisnosti kupaca u zemlji i ino tržištu o kontinuiranoj i kvantitativnoj stalonoj ponudi. To stvara ovisnost o njima. I osobno već nekoliko godina nisam bio u lovu na iste jer se ne isplati . U početku čovjek kaže ipak je to zadovoljstvo, ali računica na kraju pobjebi i čovjek odustane od ribolova pored Cromaris ponude.
Kada bi riješili još pitanje uzgoja Prstaca i/ili rakovica/škampi to bi veoma brzo zasjenilo sve njihove ostale poslove u turizmu ili osiguranju.
Da li mjenjati upravu ? Da, slažem se, čovjek nakon 2 manadata i više počinje misliti da je nazamjenjiv i uspava se, a konkurencija smišlja nove projekte i ne spava.
Svjež menanđment svakako .
[/quote]
Menadzment uvijek treba se osjecat da je zamjenjiv i ocekivat vise od njih, sigurno da bi novi menadment donio nesto novo i mozda vecu agilnost u stvaranju vrijednosti medjutim i ubrzano stvaranje nove vrijednosti moze vas u konacnici puno stajat da lakse pokleknete tako da sve ima dvosjekli mac da li moze bolje moze, ali recimo isto za primjer da je neki drugi menadzment sada mislite da bi taj menadzment uspio kupit hupz cisto sumnjam, ante je taj koji je taj dil omogucio i on ima svoju tezinu u svemu tome jer istina je da hupz leko ne bi dao bilo kome, jer neke stvari se ne mogu kupit novcem postoje i neke druge stvari u svemu tome koji su anti dale prednos tkod hupz isto je bilo i kod croatia osiguranja.
adris nije platio 800 m kuna za hupz nego manje veli AL u Vlistu no konačna cijena znati će se kada se završi posao.Nema tu velike zarade.nešto sam i zaradio veli AL.
reakcija na cijenu dionice se danas vidi na burzi
[/quote]
računali smo na 800 m kuna da je cijena za hupz 4250 kn.Poslije izjave AL da od Adrisa nije plačeno 800 m kuna dionica je danas otišla na 3600 kn.Iz intervjua AV dade se zaključiti da je Leko zadovoljan.
I adris može isto biti u potpunosti zadovoljan.
.i ja sam pročitao isti članak ali nisam mogao definitivno zaključiti da li je Leko prodao za više ili manje od 800 mil. kn. Zasigurno ima klauzulu da o tome još nesmije u javnost.
Na kraju krajeva, nekome je čaša napola puna a nekom napola prazna 😆
Renci, uopce ne kuzim taj entuzijazam i energiju u pljuvacini po adrisu, kad pisanje ovdje na forumu, kontra ili za nema ama bas nikakav utjecaj na cijenu dionice… pogotovo ovakvog bluechipa…
[/quote]
S obzirom na ulaganja dosadašnja ulaganja mislim da Cromars promašaj, jer ipak se gleda za koliko godina investicija isplaćuje samu sebe, a s Cromarisom će to trajati jako dugo.
Ako su već išli u prehrambenu industriju bolje bi im bilo da su kupili Podravku, restrukturirali je, doveli profesionalni menadžment i isplatili bi tu investiciju za manje od 10 godina.
Kontrolu nad Podravkom u vrijeme kad su upucali lovu u Cromaris mogli dobiti za dvostruku cijenu ulaganja u Crosmaris.
Dakle, istina je da uprava neracioalno investira i da razbacuje novac nas dioničara ali uz sve to na ZSE je jedna od najboljih i najstabilnijih investicija.
Moja teza je da ADRS s svojim kapitalom ima menadžment od ATGR da bi u 15 godina bili jedna od najvećih kompanija jugoistočnoj europi.
[/quote]
S obzirom na ulaganja dosadašnja ulaganja mislim da Cromars promašaj, jer ipak se gleda za koliko godina investicija isplaćuje samu sebe, a s Cromarisom će to trajati jako dugo.
Ako su već išli u prehrambenu industriju bolje bi im bilo da su kupili Podravku, restrukturirali je, doveli profesionalni menadžment i isplatili bi tu investiciju za manje od 10 godina.
Kontrolu nad Podravkom u vrijeme kad su upucali lovu u Cromaris mogli dobiti za dvostruku cijenu ulaganja u Crosmaris.
Dakle, istina je da uprava neracioalno investira i da razbacuje novac nas dioničara ali uz sve to na ZSE je jedna od najboljih i najstabilnijih investicija.
Moja teza je da ADRS s svojim kapitalom ima menadžment od ATGR da bi u 15 godina bili jedna od najvećih kompanija jugoistočnoj europi.
[/quote]
Mogli su puno bolje napravit s kapitalom koji imaju slazem se da su bili agresivniji problem je sta ante sve vuce, ali ne mozemo ni ocekivat da svaki menadment bude idealan i kako bi mi htjeli to je jednostavno tako, drugo ATGR ima dobar menadzment slazem se ali realno rast su financirali zaduzenjima i emilovim smanjenjem udjela u kapitalu da bi omogucili rast, sada kada se pogleda atgr kolika ima je mogucnost rasta 100% kompanije, a kolika je adrisu, adris moze narast 100%, a da ne ugrozi tvrtke velikim zaduzenjima potencijal je veci za vecu sigurnost ulaganja, svi uvijek gledaju samo rast, a nitko ne gleda ovaj drugi aspekt rizik tako da je malo glupo raspravljat samo o rastu, a da se ne uzme i ovaj drugi faktor u pricu, kako je vec netko bio rekao ako imas milju, a nemas adris ostat ces bez milje i to je naprosto cinjenica diverzifikacija je bitna, a adris tu daje sigurnost i umjereni rast.
Za cromaris se isto slazem da smatram to dobrim ulaganjem istina dugo to traje ali kada se etablira na trzistu za sta je potrebno vrijeme tu je pozicija neupitna na svjetskoj sceni i dobra marza i rast. Za podravku se uopce ne slazem dobrim ulaganje pa danas je svatko konkurentan u tome sta podravka radi samo je bitno tko to moze jeftinije napravit i iste kvalitete, a vecina moze nije to neki biznis kojim mos uzimat dobru marzu jer si pametniji i bolji od drugih niti imas komparativne prednosti, osim tih par proizvoda sta podravka ima i ako se fokusira na zdravu hranu onda bi moglo biti nesto ili moras puno ulagat u inovacije da napravis nesto za cime bi mogla nastat potraznja.Za hranu da budes ispred drugih moras dat kvalitetu koji drugi nema, a to je ono sta cromaris radi i koja im dugorocno osigurava napredak.
Adris nije platio 800 m kuna za Hupz
Jesu li blizu oni koji procjenjuju da je riječ o kupoprodaji teškoj 800 milijuna kuna? Nije to točno. Sve će, uostalom, biti vidljivo na kraju ako ova transakcija, kao što vjerujem i nadam se, uspješno završi. Obveza je, naime, da se ide s javnom ponudom za otkup dionica prema svim dioničarima i tada će sve biti jasnije oko cijene. Mnogi misle da je riječ o velikom novcu, a zaboravlja se da ja imam obveze i kredite koje valja vratiti. No, naravno da sam nešto i zaradio…
Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/andjelko-leko-hotelijerstvo-intervju-turizam-adris-1226858 – http://www.vecernji.hr
Znači Cromaris je super ulaganje jer je nema konkurenciju, ima proizvod, i evropsko tržište. Hm. To što je proces započeo 2009. to ćemo zaboraviti, jer ipak je to famozna proizvodnja, pa onda povrat može biti 25-30g.
S druge strane hotel Park ne valja ako je iznad p/e 15. Treba se odlučiti je li mi gledamo povrat ili omega3 masne kiseline.
Kao da meni nije super da adrs ima vrhunski proizvod ( Cromaris). Ali povrat je prespor za ulagače od prije 7-8 g. Cromaris mora zarađivati 10m€ da bi vratio uloženo i ono što će se još uložiti. Ne možemo imati 2 aršina, jedan ekonomski, a drugi sentimentalni.
Ulaganje u 20% sava u odnosu na Cromaris bez obzira na tržište je bingo. Sava ove godine očekuje dobit 280m kn pa računajte. I tu je povrat od prvog dana. Pogledajte tk Save u vrijeme sticanja udjela, loto.
Treba imati na umu da ulaganja nikad ne smiju bit fokusirana na samo na jedan nacin, pod tim mislim ulaganje u brze povrate se najcesce brze ispusu jer je konkurencija brza i potrebno je puno ulaganja da bi pratio i takvi povrati su najcesce najpodlozniji ekonomskim promjenama i rizicima, tako da bazu svojih ulaganja treba diversificirat da bi osigurao dugorocnu stabilnost portfelja i zato smatram cromaris dugorocno jako bitnim jer kada cromaris dosegne zadovoljavajuci povrat i profitabilnost narusavanje toga ce biti jako tesko jer da bi ih netko prestigao potrebno je jako puno vremena i to daje cromarisu veliku dodanu vrijednost na ukupnu stabilnost adrisovog portfelja.Svi znamo da ono u zivotu u sta potrosis najvise vremena se dugorocno najvise isplati jer ti pruza prednost pred drugima, a ta prednost kosta.