@ante909
sve u turizam i u nekretnine:), i to sve u RH, a možda i u ISTRU, da se dive sugrađani
a da malo svijeta pogledamo, ha?, pa povrat na takav hotel je 15-20 godina, i to ne gledajući kolebanja do kojih će sigurno doći
Molim moderatora da me drugi ne vrijeđaju, nigdje nisam napisao da ide to na 1000kn ili da će bankrotirati kao Agrokor, što neki jesu.
Ukoliko ja kao dugogodišnji dioničar adrs (1500+) ne mogu iznijeti svoje projekcije poslovanja bazirane na dostupnim informacijama( cros, maistra, hupz, Cromaris, cash, av/ebitda itd) samo recite, ovo će biti moj zadnji post.
Ako treba staviti ću na ask 1500kom u bilo koje vrijeme ali na puno veću razinu, 500+
Ante i ostali navlakači savjetujem za proučavanje literature koja je publicirana izvan Hrvatske, kao i za racionalno promišljanje.
Sada kada smo utvrdili da je valuacija postojećih i izgrađenih hotela sa 4 i 5 zvjezdica u Parizu u prosincu 2016 i 2017 bila 690 000 eura po sobi, zanima me kako je moguće da se u Rovinju isplati investicija na postojeće zemljište i hotel od 400 000 eura po sobi ? Kada će se ta investicija isplatiti ?
Ante zar niste Vi bili taj koji je govorio da je to posve racionalno toliko ulagati u Rovinj ?
Ova investicija je posve neopravdana u poslovnom smislu.
Ova inveticija je spomenik i nečija ostavština.
Nemam nista protiv toga, na kraju samo kamenje ostaje. Pogledajte piramide u Kairu. Ali da je tada netko gradio piramide npr u Bosni danas bi se mislilo da su bili moćni kao stari Egipćani.
Jednog dana kada bi se nakon nekakve kataklizme usporedilo Hotel Park s Georg V u Parizu mislilo bi se da je Rovinj bio moćan kao Pariz. Ako troši svoje novce to je posve u redu.
Ali ja ne želim da netko troši moje novce. Ja sam ih zaradila, nisam ih zaslužila kao neki.
Zato mislim da nisam u istom položaju kao članovi uprave ove firme. Tek kada se to promijeni onda OK.
Do tada ne želim ulagati u firmu koja na ovaj način troši novce.
Pa ako ne želiš ulagati u ovu firmu ne moraš to pisati dnevno 10 ak puta na forumu…dovoljno je ne ulagati i to je okej…meni je ova forma okej i ja ću nastaviti ulagati u ovu firmu a znajući da je svake godine sve veća dividenda….prošle na ovu cijenu više od 4 % meni je ovo fajn…
orešković
Nije samo nekratnine, tu je i cros. Nije sve u Istri, tu je i Du kao i Zg. Nešto je i u Sloveniji ( 20% sava, 5% triglav). Tu je i nesretni Cromaris koji je do sada odnio 100m€ ulaganja i to je najgora adrs investicija iako se radi o proizvodnji. Plus najavljuju ulaganja do 1 mlrd u Cromaris.
Nisam ni ja sretan što je sve u hr, ali turizam ne ovisi o hr pa taman da bankrotiramo. Ja gledam zato premiju na rizik pa mi je adrs po npr 390kn vrhunska investicija. Naravno uz disperziju iako se sve manje ima uopće što disperzirati.
I ja čekam neki bolji menagment, a do tada svatko po svom izboru. Bilanca adrs mi ipak daje neku mirnoću , a i volumen ekonomije.
@ante909
Slažem se skoro sa svime što ste napisali….
al 600 mil kuna za hotel u Rovinju????, ej, daj me nemoj j…..
I ja čekam neki bolji menagment – i ja čekam to isto
Treba isto tako reći da je adrs učinio sve i još uvijek čini da poveća udio u Savi ali Slovenci sa svojim državnim kapitalizmom to koče.
Međutim, nije rečeno da će moći zadugo tako jer su dobili packe iz EU po potanju privatizacije banaka i osiguranja na konto spašavanja njihovog bankarskog sistema kad je bio lom.
ante909
i opet toliko spori biznis, s obzirom na povrat investicije, i to kapitalno jako zahtjevan….
i opet zato menadžment aj bok doviđenja….
pa oni su TDR prodali za manje od 350 mil eura(kada oduzmeš sve što moraju platiti i što će platiti zbog Agrokora) – pa to je smijeh
isto tako je i sa Podravkom, nažalost pre loš, al baš pre loš menadžment
oreskovic1
Isprika na š i ć gore.
Mene kao dioničara više brine da li je tu zamračena neka lova (ja ne znam) nego povrat na samu investiciju.
Nemojte me krivo shvatiti ali reći 600m za hotel samo po sebi ne znači ništa. Važno je jedino po koliko se može tržiti soba i koliko dana u godini. Tada možemo govoriti o samoj investiciji. Hotel će prema najavi imati cjelogodišnje poslovanje.
Kategorizacija hotela je 5+*
ante909
i opet toliko spori biznis, s obzirom na povrat investicije, i to kapitalno jako zahtjevan….
pa oni su TDR prodali za manje od 350 mil eura(kada oduzmeš sve što moraju platiti i što će platiti zbog Agrokora) – pa to je smijeh
Da je prelos menadment je smjesno za rec po rastu kapitala se vidi koliko su vratili dionicarima gleda se dugorocno, a malo je takvih tvrtki naravno da se radi o blue chip dionici te da kod nje ne mozete ocekivat povrate kao na malim kompanijema koji mogu vise rast ali zato je rizik manji, menadzment je jedino previse konzervativan, primjere losih menadmenta imate na 70% dionica na burzi i zato nemate vise gdje ulagat jer ih je takav menadment doveo do ruba.
ante909
Hm, ukoliko ne bude nekih skrivenih penala oni su TDR dobro uopće prodali obzirom na drastičan pad dobiti kao i već tada nadolazeće nove trošarine. A Vlahovićevo izlaganje Agrokoru je posebna idiotarija pogotovo kada cinično na skupštini kaže da je to normalna poslovna suradnja.
U odnosu na Podravku adrs je Barca u svakom smislu. Pa koliko je adrs isplatio dividende u zadnjih 5g.?
Može se postaviti pitanje a što ako se Podravka proda stranom partneru, međutim onda to isto vrijedi i za adrs.
Treba vidjeti kolika će divka biti ove godine, brzo će to.
Ante i ostali navlakači savjetujem za proučavanje literature koja je publicirana izvan Hrvatske, kao i za racionalno promišljanje.
Sada kada smo utvrdili da je valuacija postojećih i izgrađenih hotela sa 4 i 5 zvjezdica u Parizu u prosincu 2016 i 2017 bila 690 000 eura po sobi, zanima me kako je moguće da se u Rovinju isplati investicija na postojeće zemljište i hotel od 400 000 eura po sobi ? Kada će se ta investicija isplatiti ?
Ante zar niste Vi bili taj koji je govorio da je to posve racionalno toliko ulagati u Rovinj ?
Ova investicija je posve neopravdana u poslovnom smislu.
Ova inveticija je spomenik i nečija ostavština.
Nemam nista protiv toga, na kraju samo kamenje ostaje. Pogledajte piramide u Kairu. Ali da je tada netko gradio piramide npr u Bosni danas bi se mislilo da su bili moćni kao stari Egipćani.
Jednog dana kada bi se nakon nekakve kataklizme usporedilo Hotel Park s Georg V u Parizu mislilo bi se da je Rovinj bio moćan kao Pariz. Ako troši svoje novce to je posve u redu.
Ali ja ne želim da netko troši moje novce. Ja sam ih zaradila, nisam ih zaslužila kao neki.
Zato mislim da nisam u istom položaju kao članovi uprave ove firme. Tek kada se to promijeni onda OK.
Do tada ne želim ulagati u firmu koja na ovaj način troši novce.
Renci vam i dalje prodaje demagogiju i multiplicira brojeve da bi dobila sta bolju usporedbu u svoju korist naime ona se tako poziva na taj pariz pa vam onda uzma taj prosjek koji citiram znaci
The HVI is a hotel valuation benchmark developed by HVS. It monitors annual percentage changes in the values of typically four-star and five-star hotels in 33 major European cities.
Znaci index predstavlja prosjek tipicnih 4 i 5 zvijezdica hotela koji kaze da je taj prosijek u 2016 godini za pariz bio 640 000 eura i sad vam ona kaze da je park hotel 5 zvjezdica skup sta kosta 400 000 i to najbolji hotel u hrvatskoj medjutim da bi ta usporedba s tim indeksom bila normalna gospodjica renci je trebala uzest sve maistrine kotele od 4 i 5 zvjezdica i dobit prosjek po sobi koji bi ispao negdje ispod 200 000 pa onda bi odnos bio 3:1 vjerovatno i vise.
S druge strane gospodjica renci demagoginja u rangu vucica vam isto nije spomenila da pariz biljezi 10% -tni pad vrijednosti hotela u odnosu na 2015 sad kako je moguce da tako jedan velebni pariz je izgubio na vrijednosti na sobi od 10% u odnosu na godinu prije, znaci taj index je za 2015 davao vrijednost od 700 000 eura po sobi sta znaci da je izgubio u godinu dana vrijednost od 60 000 eura po sobi strasno za jedan pariz pa onda vi ulozite u taj prestizni pariz.
Razlog vam se krije u tome da Paris biljezi veliki pad RevPar vidjeti na linku ispod to vam je kao da kupite LRH, a njima prihod u godinu dana padne 10% sta mislite koliko ce taj hotel vrijedit godinu poslje, isto tako u publikaciji od 2017 godine mozete vidjet da zapadna evropa biljezi pad prosjecne sobe u odnosu na godinu prije odnosno manju vrijednost po sobi, dok istocni dio evrope biljezi rast od prosjecno od 11 posto, pa ocito je vrlo jasno kome vrijednost po sobi vrijedi vise godinu poslje sigurno nije parizu.
http://hvi.hvs.com/market/europe/Paris
https://www.hotelnewsresource.com/article91871.html
https://www.hospitalitynet.org/file/152008121.pdf
ante i ja se slazem s vama, ali i ja mislim da je ludilo ulagati tolike novce u rovinj..kao i ludilo ovo s agrokorom..gdje bi ja ulagala ?
U Hrvatskoj je ok ovo sto su napravili..hotele u zgb i dubrovniku..i ok je sto su kupili hupz..zaoravo ja bi te njihove novce diverzificirala i prije bi kupovala hotele izva hrv nego ulupala 400 000 eura investicije u sobu u rovinju..ovo sto radi ova uprava je za njih svakako ok..ali u meni budi sumnju i to duboku…kada potrose investicijske novce biti ce dovoljno da ekspolodira petarda i da im cijeii biznis propadne