Nažalost, ne znam ni ja koje su to nekretnine. Koliko ja shvacam Agrokor nije bas zalagao nekretnine za pozajmice odnosno one su bile vjerojatno nedovoljan kolateral za tolika zaduženja. A nisam ni siguran da su Kneighead & Co. upisivali drugu ili višu hipoteku na proizvodne pogone kojima su se osiguravali u roll-upu. Slično vrijedi i za robne marke, žigove i ostalo.
IT je ipak bio “malo sofisticiraniji” igrač. On je svoju poziciju dužnika crpio očito iz poslovanja, rasta i mantre da je “too big to fail” i da će iza njega stati, jel u konačnici država. Dogodilo se suprotno, sad ekipa pod zaštitom države i u suradnji sa strvinarskim kapitalom pokušava popljačkati i njega i vjerovnike i ostale suvlasnike. Najprije kroz roll-up, a kasnije nepravičnom nagodbom kojom će okrupniti udjele za relativno sitan novac i znatno skuplje ih kasnije preprodati. Dakle, 2X.
Na skupštini prošle godine, kojoj sam prisustvovao, financijski direktor Adrisa je rekao da su kod Agrokora osigurani maksimalno, dionicama i prvoklasnim nekretninama.
Kojim i koliko to ne znam, samo prenosim njegove riječi.
lp
Moram priznati da se ovoga bodanog ne sjećam. Također sam bio na skupštini i išao sam pogledati u svoje bilješke koje sam vodio i tamo piše da su se osim dionicama dodatno osigurali zadužnicama i mjenicama od istih tih tvrki.
Moguće da nisam sve zapisao, sjeća li se još tko ovoga?
Pa svi su u lošem položaju, ali banka koja je u istome naplatnom redu odnosno skupini, ali koja je naprimjer osigurala potrazivanja nekretninom, zemljištem ili nečim sto je vrednije od dionica ovisnih društava je u boljem položaju ako ne sudjeluje u nagodbi nego se razlučno namiri.
Gledaš kroz šarene naočale. Po prijedlogu nagodbe svi su ti vjerovnici nigdje uklj. i dobavljače. Zato treba, barem pokusati razbucati postojeću ekipu, i predložiti i dogovoriti novi model nagodbe. Pravicniji, a ne pljačkaški kakav se predlaže od strane Alix partnersa i povjerenika.
Svi su u losem polozaju cim je doslo do ovoga dijela ulaska u nagodbu, medjutim ne moze se svih u ovom trenutku tretirat u jednakom polozaju zato se i formiraju skupine vjerovnika prema pravnim razlozima kvalitete osiguranja o kojima ne odlucujem ja nego sud, ako je sud razmotrio sve razloge svrstavanja u takvu skupinu nije na meni da preispitujem razloge mogu samo vjerovat da je to dobro napravljeno po pravilima jer skupine se formiraju na nacin da su skupine vjerovnika u jednakom pravnom položaju u pogledu namirenja.
Drugo istices stalno po prijedlogu nagodbe koji je do sad izasao i nesto prejudiciras da su po tome svi u losem polozaju itd medjutim i sam znas da je taj prijedlog predlozen od ramljaka i privremenog vjerovnickog vijeca, koji nema nikakvu tezinu zato sta se privremeno vijece raspusta i dolazi novo vjerovnicko vijece koje se sastoji od clanova skupina koje su trenutno formirane, koliko vidim formirano je 5 skupina sta vjerovatno znaci da ce biti 5 clanova vijeca, svaki clan vijeca se bira glasovanjem u svojoj skupini, te nakon formiranja vijeca to novo vijece zajedno sa povjerenikom slaze nagodbu i usuglasava je prije nego je salje na glasovanje, s obzirom da je masu trazbina osporeno sami sastav vjerovnika, a posljedicno i buduceg vjerovnickog vijeca se drasticno mijenja cime se u konacnici i sam prijedlog nagodbe dosta mijenja.
Ono sta je bitno napomenut je da Adris u skupini A koja se smatra skupina s najboljim osiguranjem trazbine tako misle oni koji su te skupine odredili ne ja ni ti jer ugovor nemamo da bi mogli debitirat ne radi se samo o dionicama u tom ugovoru da bi to tako pojednostavnilo kako ti stalno inputiras, medjutim ono sta je trenutno bitno napomenit je da adris predstavlja 37% trazbina u svojoj skupini te da po nekoj logici bi bilo za predpostavit da ce Adris vrlo vjerovatno imat svoga predstavnika u vjerovnickom vijecu jer svaka skupina ce morat glasovanjem izabrat svoga predstavnika, logicno je da onaj koji ima najvise postotka pojedinacno u skupini ima pravo trazit da izabere svoga predstavnika pogotovo s takvim udjelom od 37%.
S obzirom da vjerovnicko vijece zajedno s predstavnikom radi na nagodbi taj dio smatram jako bitnim jer ce za sada po ovome sta sam napisao i ako tako bude naravno jos uvijek fali 13% da bi se to izglasalo onda u tom scenariju sam Adris imat jako veliki utjecaj na sami izgled nagodbe, druga stvar sta je ovdje jako bitno napomenit svi smo primjetili da je Adris za vrijeme onih pregovora spominjan u kontekstu u udruzi s dobavljacima ocito s razlogom jacanja svoje pozicije u najvecoj skupini po trazbinama te po svemu onome sta se pojavljuje i ono sta je bilo zadnje vezano koliko je Adris bio angaziran u osporavanju trazbina rekao bi da Adris ovdje igra jako pametnu igru koji mu je konacni cilje ostaje za vidjet ali ocito je da plana itekako ima.
Itekako ima plana.
Bravo ADRIS!
Ocekujem da ce kvalitetno naplatit dug i da ce jos ubacit cash u Agrokor.
Naravno, zna se sto mislim pod time.
Da se ne ponavljam Adris puši sve …
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/ovo-je-ramljakov-plan-nagodbe-s-vjerovnicima-pogledajte-tko-su-najveci-dobitnici-i-gubitnici-foto-20171220
U ilustrativnom primjeru postotak naplate kreće se od 2,5 posto, koliko je predviđeno za postojeće dioničare i ovlaštenike na zalogu dionica, do 100 posto, koliko će dobiti vjerovnici koji raspolažu zalozima na fizičkoj imovini ……
Za one koji žele znati više
https://m.vecernji.hr/biznis/alix-partners-ante-ramljak-osniva-se-novi-agrokor-svu-imovinu-preuzet-ce-kreditori-1215380#social_share_mobile%5Bb%5D%5B/b%5D
Redoslijed naplate
Nacrt nagodbe predvidio je redo
slijed naplate. Prvenstvo naplate imaju potraživanja zaposlenika tvrtki, potom na red dolaze vjerovnici s osiguranim potraživanjima, odnosno oni koji kao jamstvo naplate imaju nekretnine ili im je jamčila solventna tvrtka jer jamstvo u dionicama koje ne vrijede ništa Takvih je popriličan broj i među njima su domaće banke, ali ne više od trećine financijskih potraživanja. Iza njih idu roll-up kreditori koji su injekcijom 480 milijuna eura u Agrokor zanovili dodatni iznos od 480 milijuna eura pa ukupno imaju osigurano 960 milijuna eura potraživanja. Tu su najveću ulogu igrali Knighthead s 200 milijuna eura, Zagrebačka banka, VTB bank s po 180 milijuna eura i predstavnik obvezničara Monarch sa 110 milijuna eura. Tek nakon njih idu na naplatu neosigurane tražbine, odnosno svi koji nisu sudjelovali u roll-up kreditu. Većinu međusobnih potraživanja morat će otpisati i tvrtke
Čuj bumo videli ako sam u krivu ja ću se ispričati… zbog spamanja teme … meni je svejdno ja sam se Adrisa riješio….
@ Status daj m odgovori na jedno pitanje ? Zbog čega bi Adris bio u povoljnijem položaju od Grgića i Agrama jedni i drugi imaju zalog na dionicama samo ih je ovaj uspio prevest na sebe ?
Zato sta krivo gledas Adris je vjerovnik(s visestrukim nacinima osiguranja), dok je agram vlasnik dionica i nije vjerovnik, znaci agram je u polozaju kao i svi drugi dionicari da im se drustvo nalazi u izvanrednoj upravi i ovisi o dogovoru vijerovnika medju kojima je i adris, dok sadasnji vlasnici nemaju nikakva prava glasovanja u nagodbi ukljucujuci i agram sve nade boljeg ishoda im ovise o naknadnim tuzbama, to sta je to tebi samo je ogromna razlika, a s druge strane ugovor agrama i adrisa nije indentican da bi ih uzimali kao takve
Može pitanje što još kao osiguranje ima Adris osim dionica ? Koliko ja znam ništa. Sve što vrijedi je u zalogu banaka ili roll upera. Pravno gledajući Adris i Agram su u istoj banani.
To ne znamo ni ja ni ti zato postoji sud koji vjerovnike dijeli prema pravnom polozaju u pogledu namirenja, ako je adris zajedno u skupini s ostalima koji imaju zalog na nekretninama znaci da pravno sud smatra da su u pogledu namirenja ti vjerovnici pravno u jednakom polozaju, sta znaci da ce u nagodbi oni koji ostanu u toj skupini proci na isti nacin, s obzirom da je ta skupina koja se inace smatra skupinom koja u nagodbama prolazi s najboljim uvjetima u odnosu na druge skupine onda je logicna pretpostavka da oni u toj skupini ce proci najbolje.
Pravno gledajuci agram i adris nisu niti u jednoj tocci u istoj situaciji, ako iz ovoga moga objasnjenja nisi svatio onda ti ne mogu pomoc u nerazumjevanju pravnog razvrstavanja svih sudionika oko ovog postupka i tretiranja tih sudionika u daljnjem postupku