kako Adris prolazi u ovome?
Zajam na dionice Jamnice i Leda ne vrijedi ništa, dobit će oko 25-30% plasiranog novca u Agrokor u kapitalu/novcu. Naravno kroz kamate zadnjih par godina je nešto i zarađeno tako da je to malo veći broj. Dugoročno gledano novi Agrokor ima potencijal sa novim vlasnicima i modelom upravljanja, te uz daljnji rast svjetske ekonomije i moguće plasiranje robe na strana tržišta mogao bi se povratiti ostatak izgubljenog novca na osnovu rasta vrijednosti nove tvrtke. Nekakav najoptimističniji pogled po meni!
Ipak “milijardica” nije izgubljena?!
Hoćemo li sad opet na R-a preko 600 i P-a preko 500??
U međuvremenu je zarađeno još kojih par desetaka kn po dionici, tako da bi trebale ići i iznad tih razina s početka godine?!
Zajam na dionice Jamnice i Leda ne vrijedi ništa, dobit će oko 25-30% plasiranog novca u Agrokor u kapitalu/novcu.
Prije 10-15 % jamstva mu ne vrijede ništa bilo bi mu pametnije da se proba naplatiti dionicama pa u pravnu bitku riskirat 100-150 mijijona ili probat iskamčit 3-4 milijarde koliko vrijedi npr jamica
Čini mi se i da su dioničari Tiska nahebali ko ostali iako Tisak nije davao jamstva. Što ako se BAT u ugovoru o kupnji udjela u Tisku ogradio te bude teretio adris u slučaju ovakvog scenarija
Redoslijed naplate
Nacrt nagodbe predvidio je redo
slijed naplate. Prvenstvo naplate imaju potraživanja zaposlenika tvrtki, potom na red dolaze vjerovnici s osiguranim potraživanjima, odnosno oni koji kao jamstvo naplate imaju nekretnine ili im je jamčila solventna tvrtka jer jamstvo u dionicama koje ne vrijede ništa i ne vrijedi. Takvih je popriličan broj i među njima su domaće banke, ali ne više od trećine financijskih potraživanja. Iza njih idu roll-up kreditori koji su injekcijom 480 milijuna eura u Agrokor zanovili dodatni iznos od 480 milijuna eura pa ukupno imaju osigurano 960 milijuna eura potraživanja. Tu su najveću ulogu igrali Knighthead s 200 milijuna eura, Zagrebačka banka, VTB bank s po 180 milijuna eura i predstavnik obvezničara Monarch sa 110 milijuna eura. Tek nakon njih idu na naplatu neosigurane tražbine, odnosno svi koji nisu sudjelovali u roll-up kreditu. Većinu međusobnih potraživanja morat će otpisati i tvrtke
molim vas, svi koji spominjete pravnu bitku pogledajte slučaj PRFC-a
koliko (kako) to traje i način na koji ‘naši’ sudovi sude, em rokovima em pravorijecima
nikome tko ima i jednu dionicu iz sustava Agrokora ne bih htio biti u koži ovih dana!
U ilustrativnom primjeru postotak naplate kreće se od 2,5 posto, koliko je predviđeno za postojeće dioničare i ovlaštenike na zalogu dionica, do 100 posto, koliko će dobiti vjerovnici koji raspolažu zalozima na fizičkoj imovini ……
Teško je rec dok se ne formiraju skupine vjerovnika, u koju skupinu ce adris uc, po prvim tablicama je stavljen u skupinu razlucnih vjerovnika po tome bi trebao proc super ali jos ostaje da vidimo gdje ce ga smjestit da bi mogli nesto konkretnije rec, po meni ne bi trebao proc lose, najveci otpis ce imati vjerovnici nizeg isplatnog reda, a oni predstavljau vecinu.
Po nacrtu nagodbe na Agrokorovim stranicama, svi koji imaju zalog na dionicama su zajedno s ostalim dioničarima na zadnjem mjestu isplatnog reda.
Čini mi se i da su dioničari Tiska nahebali ko ostali iako Tisak nije davao jamstva. Što ako se BAT u ugovoru o kupnji udjela u Tisku ogradio te bude teretio adris u slučaju ovakvog scenarija
Jel moguće ovako nešto?
Zašto to pitam. Pa kretanje cijene ovih dana i trenutna k/p sugeriraju da ovdje nije u igri samo milijardica. Mislim da se nju više-manje otpisalo – iako doduše ne kroz RDiG ali u glavi investitora ovo je odavno trebalo biti otpisano. A zašto cijena onda još lagano klizi uz sve jači pritisak prema dole?
Teško je rec dok se ne formiraju skupine vjerovnika, u koju skupinu ce adris uc, po prvim tablicama je stavljen u skupinu razlucnih vjerovnika po tome bi trebao proc super ali jos ostaje da vidimo gdje ce ga smjestit da bi mogli nesto konkretnije rec, po meni ne bi trebao proc lose, najveci otpis ce imati vjerovnici nizeg isplatnog reda, a oni predstavljau vecinu.
Po nacrtu nagodbe na Agrokorovim stranicama, svi koji imaju zalog na dionicama su zajedno s ostalim dioničarima na zadnjem mjestu isplatnog reda.
[/quote]
Da, samo što je Adris osiguran i dionicama i nekretninama. A i spada u kategoriju vjerovnika osiguranih kolateralima, vidjet ćemo kako će proći.
Ono što mene zanima je da li i po koliko će Adris ući u jedan Ledo ili Jamnicu. Jer tu bi ušteda u odnosu na realnu cijenu mogla biti veća u odnosu na izgubljeno kroz otpis.
Grubišić :
” U ‘vodopadu’ novac najprije ide roll-up kreditorima. Potom idu vjerovnici osigurani kolateralima … ”
lp
Ukoliko je ovo istina moguć je dodatan otpis od 480M HRK? (ako se uzme Tisak da vrijedi 3B HRK i 16% udjel TDR-a)
Da, samo što je Adris osiguran i dionicama i nekretninama. A i spada u kategoriju vjerovnika osiguranih kolateralima, vidjet ćemo kako će proći.
Ono što mene zanima je da li i po koliko će Adris ući u jedan Ledo ili Jamnicu. Jer tu bi ušteda u odnosu na realnu cijenu mogla biti veća u odnosu na izgubljeno kroz otpis.
Grubišić :
" U ‘vodopadu’ novac najprije ide roll-up kreditorima. Potom idu vjerovnici osigurani kolateralima … "
lp
Oko 100 mil. kn koje je dalo CO osigurano je nekretninama, ostalo nije.
U ovoj fazi nema govora da se ovisna društva prodaju. To će možda ići tek za godinu dana ili kasnije.