ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

S obzirom na to da se ovdje priča dosta gluposti o valuaciji Adrisa, evo jednog jednostavnijeg teksta o tome kako bi se trebao valuirati cash u kompaniji: http://aswathdamodaran.blogspot.hr/2015/05/valuing-pricing-cash.html

Zaključak je da u današnje vrijeme to što firme imaju velike količine casha, a kamatne stope su niske, znatno iskrivljuje PE omjer. To se može popraviti i učiniti PE realističnijim tako da se jednostavno oduzme cash od cijene i izračuna PE omjer samo za operativni biznis.
U tom slučaju, za Adris vrijedi non-cash P/E = 4.6. (s uključenim gubitkom na Agrokoru)

Dakle, imamo firmu koja se trži po smiješnoj valuaciji i vrlo solidno raste, a ljudi je prodaju da bi kupili Todorićev negativni kapital.
Ovo će vjerojatno biti još jedan kuriozitet u povijesti svjetskog trgovanja dionicama, poput građevinskog sektora na P/E = 200 prije 10 godina.

kada bi se adris sada prodao po ovoj cijeni mogao bi kupac recimo podignuti keš iz firme pa se onda postavlja pitanje koliko bi stvarno bio plaćen adris ?

Nemoj pisati gluposti. Ta gotovina je obrtni kapital osiguranju. Nije isto kad je to imao TDR na računu. Pola konsol. bilance Adrisa ti je sad financijska institucija.

Idi negdje drugdje prodavati priču i nemoj biti dosadan.

Zato postoje i drugi operativni pokazatelji profitabilnosti poput Ebit-a, Ebitda odnosno EV/Ebitda Itd. Da se operativna profitabilnost društava u istom biznisu može staviti rame uz rame za usporedbu. Možeš ti izderivirati sto god želiš, bilo koji pokazatelj, al pitanje je imali on smisla i sto nam novo govori o Peer usporedbi, a sto već prije nismo znali. Meni je jasno zasto si ti navalio na Adrisov cash, jer ga on ima najviše pa će onda odbije li se dati valjda najbolji pokazatelj i ispasti još jeftiniji nego sto jest, al to ti je trivijalno. Ako je podcijenjen i jeftin drži ga i kupuj, al nemoj ovdje drzati predavanja. Nije ovdje nitko pao s kruške da ne razumije kako koji omjer funkcionira i sto prikazuje. Barem se nadam da razumije.

kada bi se adris sada prodao po ovoj cijeni mogao bi kupac recimo podignuti keš iz firme pa se onda postavlja pitanje koliko bi stvarno bio plaćen adris ?

adris je tdr prodao u pravo vrijeme jer ulaskom u EU sve kompanije u HR postale su nezaštićene od države
što se pokazuje i na Agrokoru. Adrisu je primljeni keš od tdr postao problem jer država nije pripremila kompanije u koje bi adris odmah plasirao novac i pokrenuo ciklus novih ulaganja recimo sa mirovincima. To po meni dobrano sve kasni pa se sada ubrzava sa prodajom turista ali tu nema adrisa a ACI stoji osim
ako se ne će zasebno prodati marina u rovinju uz novi hotel koji se zajedno grade. Adris ima takvu kombinaciju da može što hoće ako država to isto želi. Kombinacije se otvaraju na razne strane i mogu dati veliki zamah državi/adris/Atlantic/podravka/Co +mirovinci a završiti će i monopol Agrokora a stvari će se drukčije posložiti i strukturirati. Rješavanje INE i IPO HEP probuditi će TK.
Adris će u svemu tome uspješno sudjelovati.Kao što sam naveo a to je moje razmišljanje kombinacija ima a jedna mi se otvara i sada dok pišem ove retke: može se recimo prodati CO ili spojiti s HPB/HP ili
nakon prodaje CO kupi se cijeli ACI jer ne vjerujem da će se više dati pristup obali drugim stranim kompanijama.

Mišljenja sam da pucaju na veće, Konzum npr, i uspostave nadzor prehrane od zemlje do stola ?

Zato postoje i drugi operativni pokazatelji profitabilnosti poput Ebit-a, Ebitda odnosno EV/Ebitda Itd. Da se operativna profitabilnost društava u istom biznisu može staviti rame uz rame za usporedbu. Možeš ti izderivirati sto god želiš, bilo koji pokazatelj, al pitanje je imali on smisla i sto nam novo govori o Peer usporedbi, a sto već prije nismo znali. Meni je jasno zasto si ti navalio na Adrisov cash, jer ga on ima najviše pa će onda odbije li se dati valjda najbolji pokazatelj i ispasti još jeftiniji nego sto jest, al to ti je trivijalno. Ako je podcijenjen i jeftin drži ga i kupuj, al nemoj ovdje drzati predavanja. Nije ovdje nitko pao s kruške da ne razumije kako koji omjer funkcionira i sto prikazuje. Barem se nadam da razumije.

1) Veći dio Adrisovog casha nije obrtni kapital osiguranja. Nadalje, uplaćene premije osiguranja se računovodstveno vode kao dug, i zato je konsolidacijom CO Adrisov (fiktivni) dug znatno narastao, što možeš vidjeti usporedbom konsolidiranog izvještaja iz 2013. i 2014.

2) EV/EBITDA Adrisa je 6, što također podržava tezu da je vrlo jeftin. Ali ne bih se složio da je to bolji indikator od P/E, zbog 1) i drugih razloga.

3) S obzirom na gomilu nebuloza koje se pišu na ovom topicu, očito bi trebalo malo raspraviti valuaciju casha.

What
poštovani,
dali je keš uračunat u cijenu dionice adrisa ?
i zašto je tolika razlika između p i r serije i ima li u kojoj uračunat keš ?

S obzirom na to da se ovdje priča dosta gluposti o valuaciji Adrisa, evo jednog jednostavnijeg teksta o tome kako bi se trebao valuirati cash u kompaniji: http://aswathdamodaran.blogspot.hr/2015/05/valuing-pricing-cash.html

Zaključak je da u današnje vrijeme to što firme imaju velike količine casha, a kamatne stope su niske, znatno iskrivljuje PE omjer. To se može popraviti i učiniti PE realističnijim tako da se jednostavno oduzme cash od cijene i izračuna PE omjer samo za operativni biznis.
U tom slučaju, za Adris vrijedi non-cash P/E = 4.6. (s uključenim gubitkom na Agrokoru)…

hvala! kako god gledali na cash, meni je čak zanimljivije iz Damodaranovog bloga kako oni ‘preko bare’ tretiraju R&D expenses baš kao troškove razdoblja a kod nas se trebaju prvo prikazati kao nemtareijalna imovina…
zgodno jer sad kužim Rimca kad je kod Stankovića upravo na to upozoravao i govorio koliko mu je teško poslovati u RH, osigurati plaće radnicima i sl. a upravo ovakvim ograničenjima porezne vlasti, koje donose prijedloge zakona, podjarmljuju poduzetnike i na koncu oni pametniji i manje domoljubni odlaze van (jer njemu sigurno ti troškovi R&D-a fale u RDiG pa mu je dobit velika i država ga u stvari reketari porezom uppravo zbog njegovih ulaganja umjesto da pomogne)

Konzum ?

Ramljak priznao 41,23 milijardi kuna tražbina, osporio 16,54 milijardi

Ramljak priznao 41,23 milijardi kuna tražbina, osporio 16,54 milijardi

Od ukupno prijavljenih tražbina, vjerovnici imaju razlučnih prava na iznos od 8,17 milijardi kuna. Pritom se na Agrokor d.d. odnosi 1,88 milijardi kuna tražbina koje vjerovnici imaju osigurane. Najviše razlučnih prava u sklopu toga ima Adris, u iznosu od 1,2 milijarde kuna.

osigurane ?

What
poštovani,
dali je keš uračunat u cijenu dionice adrisa ?
i zašto je tolika razlika između p i r serije i ima li u kojoj uračunat keš ?

Mislim da to nema jednoznačan odgovor, nego se može gledati na dva načina.
Na prvi, ako pretpostavimo da je cash sasvim uključen u cijenu, onda proizlazi ono što sam gore napisao — operativni biznis se cijeni po samo P/E = 4.6.
Na drugi način, pretpostavimo da je operativni biznis fer valuiran, recimo P/E = 15. U tom slučaju dobivamo sav cash otprilike besplatno, tj. uopće nije uračunat u cijenu.

Uglavnom, bilo da se radilo o prvom ili drugom slučaju, ili o nekoj njihovoj kombinaciji, proizlazi da znatan dio vrijednosti kupac dionice dobiva besplatno.

Što se tiče R-A razlike u cijeni, mislim da je to samo zbog špekulacija oko mogućeg preuzimanja. Ne zanima me taj dio, imam samo P-A.

New Report

Close