Koji su to analitičari?
Mislim gdje se može pogledati analiza ili barem neki komentar na nju?
Koji su to analitičari?
Mislim gdje se može pogledati analiza ili barem neki komentar na nju?
Evo kolega, citajte.
http://hr.n1info.com/a249467/Biznis/Adris-sam-nema-snagu-za-Agrokor-a-drugi-u-RH-nemaju-novac.html
Oprosti, al za mene je njegovo mišljenje glupost. I ne slažem se u većini iznesenih stavova.
Stoji jedino da se radi o rizičnom poduhvatu, pogotovo iz perspektive mirovinskih fondova, no ne vidim razlog zašto mirovinski fondovi ne bi ulagali u rizičnije kompanije manjim, dopuštenim dijelom imovine.
Ulagali su primjerice i u Tevu, koja nije izgledala rizična. Dostatnim ulaganjem, po “pravoj” cijeni i uz kasnije temeljito i sveobuhvatno restrukturiranje, rizik će se smanjiti. Indirektna ili sporedna uloga domaćih mirovinskih fondova i jest podupiranje i ulaganje u rast i razvoj domaćeg gospodarstva. (Pustimo sad što je dosad na tom planu u stvarnosti i učinjeno, to neka bude predmet neke dublje i stručnije analize, a ne na razini kafanske rasprave na forumu) U suprotnom, ako je jedini cilj fondova ostvarivanje prinosa onda imamo nelogičnost da su podupirali državu koja je isto dosta rizičnog profila, a ne mogu ili ne smiju podupirati poslovne subjekte na tku te iste države. To bi bio popriličan non-sense.
Vauvau
Takvu neku poantu je imao i NB kad ih je kritizirao za neulaganje u turiste.
Ako propadnu turisti propala je i država. A prinos na njih je u međuvremenu bio bitno veći nego na državne obveznice.
Oprosti, al za mene je njegovo mišljenje glupost. I ne slažem se u većini iznesenih stavova.
Stoji jedino da se radi o rizičnom poduhvatu, pogotovo iz perspektive mirovinskih fondova, no ne vidim razlog zašto mirovinski fondovi ne bi ulagali u rizičnije kompanije manjim, dopuštenim dijelom imovine.
Ulagali su primjerice i u Tevu, koja nije izgledala rizična. Dostatnim ulaganjem, po "pravoj" cijeni i uz kasnije temeljito i sveobuhvatno restrukturiranje, rizik će se smanjiti. Indirektna ili sporedna uloga domaćih mirovinskih fondova i jest podupiranje i ulaganje u rast i razvoj domaćeg gospodarstva. (Pustimo sad što je dosad na tom planu u stvarnosti i učinjeno, to neka bude predmet neke dublje i stručnije analize, a ne na razini kafanske rasprave na forumu) U suprotnom, ako je jedini cilj fondova ostvarivanje prinosa onda imamo nelogičnost da su podupirali državu koja je isto dosta rizičnog profila, a ne mogu ili ne smiju podupirati poslovne subjekte na tku te iste države. To bi bio popriličan non-sense.
Naravno da je njegovo mišljenje glupost samo nisi naveo dobro obrazloženje.
Ledo i Jamnica su profitabilne i uređene kompanije sa osiguranim tržištem i konkurencijom koja ih ne može, posebno u slučaju Leda istisnuti sa tržišta. Naime bio sam svojevremeno na prezentaciji Leda od strane Uprave na ZSE pa su lijepo prikazali da bi netko morao puno novaca izgubiti ulažući u infrastrukturu kakvu ima Ledo, kako bi im, a i to je onda pitanje, smanjio udjele na tržištu.
Slično je i sa Jamnicom. Sa druge strane Belje i ostale poljoprivredne kompanije nisu profitabilne a k tome su jako rizične u smislu da ovise o nekim varijabilnim okolnostima na koje se ne može utjecati ( suša, poplave .. ). I Ledo i Jamnica imaju brandove koji vrijede i to samo na tržištu regije već i šire.
Definitivno je bolja opcija Ledo i Jamnica nego poljoprivredne kompanije, premda je pitanje što će se dogoditi sa cijenama hrane u budučnosti, ali i to su nekakve varijabilne okolnosti o kojima cijeli business ovisi.
lp
Belje može biti itekako profitabilno, njihovo poslovanje se pokazivalo namjerno puno gore nego što je stvarno bilo. Zaduživanje, kamate, gubici, smanjivanje nominale, debt to equity, razvodnjavanje… Treba to sve skupa gledati, još koja godina i vjerojatno bi mali bili i istisnuti uz još jedan debt to equity. A Agrokor bi dobio firmu u 100% vlasništvu.
Sada ide druga priča, jedino čega se bojim je da će biti puno više interesa stranaca nego domaćih jer Belje da bi radilo punim kapacitetom i bilo sposobno vraćati sve investicije mora imati snažan izvoz. Iako se tu ponavlja pitanje kako će to sve skupa izgledati kada ovo završi…
jedino čega se bojim je da će biti puno više interesa stranaca nego domaćih
I ti se toga BOJIŠ?!?!?
I ti se toga BOJIŠ?!?!?
[/quote]
Ne u smislu da netko uzima nešto naše već neće ni njima biti baš primarni cilj biti pokazivanje dobiti. Samo zato
super članak za malo educirati opću populaciju o osiguranju