Kolika doza gorčine protiv prvog čovjeka ADRISA.Ako ćemo gledati širu sliku,pa i veći koncerni čitaj(VW) su imali loših poslovnih odluka.ŽIVOT IDE DALJE.Svaki dioničar ima dvije mogučnosti uzmi ili ostavi.Sve drugo je ispravljanje krive drine-to je nemoguća misija.
Potpisujem.
Ako već ne želiš kao free rider uživati u plodovima nečijeg rada i stresa, prodaj. Sve ostalo je suvišno, uključujući i pametovanja tzv. “stručnjaka” šta bi menadžment trebao napraviti (tu ubrajam i sebe).
Kolika doza gorčine protiv prvog čovjeka ADRISA.Ako ćemo gledati širu sliku,pa i veći koncerni čitaj(VW) su imali loših poslovnih odluka.ŽIVOT IDE DALJE.Svaki dioničar ima dvije mogučnosti uzmi ili ostavi.Sve drugo je ispravljanje krive drine-to je nemoguća misija.
Potpisujem.
Ako već ne želiš kao free rider uživati u plodovima nečijeg rada i stresa, prodaj. Sve ostalo je suvišno, uključujući i pametovanja tzv. "stručnjaka" šta bi menadžment trebao napraviti (tu ubrajam i sebe).
[/quote]
Menadžment ne treba vise ništa napraviti. On je sve napravio da sprži 1,5 milijardi kuna i da unazadi poslovanje ove kompanije. Mislim da je odavno došlo vrijeme da predsjednik uprave kuvertira ostavku prvom sljedećom prilikom kao i njegov NO. Ne znam sto mu sve to treba. I njima. Čovjek je bolestan i očito nema ni znanja, ni volje, a ni ambicije da se ozbiljno bavi poslom i novim razvojnim ciklusom kompanije.
I da li ću ja prodati ili neću, imam li ili nemam dionice, moja je osobna stvar. Ja se ne bavim tvojom imovinom, a nemoj ni ti mojom. Promjene su nužne, pitanje je osvještenosti, korektnosti i poštenja prema ostalim suvlasnicima koji imaju sve manje strpljenja za dosadašnje eskapade i uništavanje vrijednosti od strane uprave.
Pitajte upravu gdje se vidi za 3 ili 5 godina? Oni to nažalost ne znaju. Uprava se bavi sama sobom i zaštitom zatečenih pozicija odnosno povećanjem udjela i blokiranjem svake suvisle inicijative za bolji rast i razvoj kompanije.
Da, ulaze se u turizam, u ribu, u osiguranja… al sve je to bez nekog jasnog plana i odlučnosti da se napravi respektabilna kompanija koja bi mogla vrijediti x2 na ovu cijenu. Adris funkcionira kao obiteljska firma par velikih i nešto manjih dionicara iz Rovinja i okolice, a to u ovim uvjetima vise nije moguće. Treba profesionalizirati poslovne cikluse i upravljanje i usredotočiti se na rast i razvoj onih grana koje imaju potencijal da zarade novce, al u srednjem roku. Vise akvizirati i preuzimati. Ovako, u nekom trenutku, i Adris će biti preuzet ispod vrijednosti. Potrebne su promjene… od vrha, pa nadolje. Status quo u Adrisu traje predugo i to se vidi i na rezultatima i na rastu i profitabilnosti i na rodijacko-uhljebnickom ponašanju. Izlaganju kompaniji prevelikim rizicima u poslovima kojima se ona uopće ne bi trebala baviti, tipa posuđivanja novaca na dug i sl.
Moram priznati kako nemam takav dojam. Adris je u posljednje dvije godine doživio ogromnu promjenu – od firme koja se oslanjala samo na dugoročno neodrživ duhanski biznis, danas je jedna od najstabilnijih firmi koja se oslanja na dugoročno održive poslove (turizam, zdrava hrana i osiguranje). Za sva tri stupa trenutnog poslovanja imaju planove i ideje gdje žele biti u narednim godinama (pogledaj prezentaciju sa skupštine – ciljevi su poprilično kvantitativni).
Što se tiče širenja, iz izjava sa skupštine jasno se da iščitati kako traže "pravu priliku". Kada imaš toliko keša (i zahtjevne dioničare), vjerujem da im nije baš svejedno u što će uložiti.
[/quote]
Pravoj prilici su posudili 1,5 milijardi kuna, jer se ne mogu maknuti ni korak dalje od kamatarskog i petljaroskog mentaliteta. Prvo su čuvali monopol i skupo to plaćali, a onda su nakon sto su prodali monopol bivšem “partneru” isplatili njegovu premiju za prethodno čuvanje monopola?! Sad uređuju i prave privatnu sinekuru.
Kompanija treba zaokret. A zaokret može krenuti od novih ideja, promjene mentaliteta, nove strategije i jasnog definiranja i provedbe ciljeva. Preduvjet tome jest “svježa krv” i to je jasno ko 2 + 2!
Vau, koju kod temu otvorim ti maltretiras ljude,sa arene si dosa u adris i ista predavanja držiš ,izgleda da si frustriran bog zna radi čega pa si cijele dane na forumu.Idi malo okupaj se biti ćeš bolje volje.
Potpisujem.
Ako već ne želiš kao free rider uživati u plodovima nečijeg rada i stresa, prodaj. Sve ostalo je suvišno, uključujući i pametovanja tzv. "stručnjaka" šta bi menadžment trebao napraviti (tu ubrajam i sebe).
[/quote]
Free rider?
Kakav free rider, pa imatelj dionica je SUVLASNIK firme!
A menadžment je tu da radi za korist svih suvlasnika, a ne obrnuto!
I pritom nije bitno ima li netko jednu, deset ili milijun dionica, princip je za sve isti.
Ali uz ovakav kmetovski mentalitet, gdje se suvlasnik sam smatra free riderom, nije ni čudo da se razni Vlahovići i Todorići ponašaju prema drugim dioničarima kao prema stoci sitnog zuba.
@ spalato
Pa upravo sam se okupao?! I to nećeš vjerovati, na Kašjunima! 😀
Potpisujem.
[/quote]
Free rider?
I pritom nije bitno ima li netko jednu, deset ili milijun dionica, princip je za sve isti.
Ali uz ovakav kmetovski mentalitet, gdje se suvlasnik sam smatra free riderom, nije ni čudo da se razni Vlahovići i Todorići ponašaju prema drugim dioničarima kao prema stoci sitnog zuba.
[/quote]
A obzirom da si suvlasnik, koju si to ključnu odluku generirao/pomogao u kreiranju iste?
Kao i svi mi drugi, kupio si dionice i očekuješ da raste.
Da li ostvaruješ prinos bolji od CROBEX-a? Da.
U zadnjih 10 g., CAGR ukupnog prinosa (bez dividende za 2017.) za ADRS-P je 0,4% vs. CROBEX -9,1%, u zadnjih 5 g omjer je 21,7% vs. 2,7% za ADRS-P.
I plus firma bez duga, sa 3,0 mlrd HRK na računu.
Da li sam zadovoljan upravljanjem? Jesam. I želim da ovako nastave, jer na dugi rok sigurno sam u plusu.
A za kratkoročna uzbuđenja, kupiti ću Viadukt ili uplatiti loto.
seebiz 23.6.17.
http://www.seebiz.eu/adris-grupa-ponovno-trazi-dozvolu-za-povecanje-udjela-u-savi-re/ar-158319/
čini mi se da je ovo stari članak samo ponovo aktualiziran
seebiz 23.6.17.
http://www.seebiz.eu/adris-grupa-ponovno-trazi-dozvolu-za-povecanje-udjela-u-savi-re/ar-158319/
čini mi se da je ovo stari članak samo ponovo aktualiziran
originalni članak sa Siol-a, ima više informacija:
http://siol.net/posel-danes/novice/eden-najbogatejsih-hrvatov-gre-nad-savo-re-drugic-443889
Potpisujem.
[/quote]
Free rider?
[/quote]
A obzirom da si suvlasnik, koju si to ključnu odluku generirao/pomogao u kreiranju iste?
U zadnjih 10 g., CAGR ukupnog prinosa (bez dividende za 2017.) za ADRS-P je 0,4% vs. CROBEX -9,1%, u zadnjih 5 g omjer je 21,7% vs. 2,7% za ADRS-P.
Da li sam zadovoljan upravljanjem? Jesam. I želim da ovako nastave, jer na dugi rok sigurno sam u plusu.
[/quote]
Ma joj daj, nemoj biti smiješan, u zadnjih 10 godina pola dionica je ispalo iz Crobexa ili im je ponder značajno smanjen. I taj Cagr od 0,4% ti sve govori. Vrte se milijarde, a dioničari od toga nemaju skoro nikakve koristi. Da nisu insistirali na izvanrednoj dividendi poslije prodaje TDR-a, veliki vodja iz Rovinja im ne bi dao ništa do li uobičajene dividende. Al ne bi ni nju sigurno isplatio, da nije morao kupovati dionice iz trezora koje mu je financirala Zaba na dug!
Svi su oni vjerni prijatelji dragog vodje jer imaju koristi od njega, dok se ostali moraju zadovoljiti crkavicom od 3% dividendnog prinosa na redovnu.
A i tih tri milijarde, poslije 2017. sa sjetom ih ćemo se sjećati. Jednom bilo, sad se spominjalo.
Potpisujem. Mislim da je svima jasno da Adris igra dugoročno i na održivost svojeg poslovanja. Dividend playeri mogu biti zadovoljni s obzirom da dividenda raste iz godinu u godinu (prošle godine 15, a ove godine 17 kuna). Ako netko očekuje kratkoročnu i veliku kapitalnu dobit neka radije, kako kolega kaže, uplati loto. 🙂
“Svi su oni vjerni prijatelji dragog vodje jer imaju koristi od njega, dok se ostali moraju zadovoljiti crkavicom od 3% dividendnog prinosa na redovnu.”
“Crkavica od 3% dividendnog prinosa na redovnu” – kao da te netko tjera da ulažeš u njihove dionice. Smiješno, stvarno. Svaki dioničar ima pravo odučiti hoće li uzeti ili ostaviti. Fair enough. Uostalom, dividenda raste iz godine u godinu, a k tome, ukupan prosječan godišnji prinos na dionicu u razdoblju od 1994. do danas iznosi 27 posto.