ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Danas je predstavnik 'udruge dionicara adrisa' pitao svasta na skupstini i bio izvrjedan od strane AVa. s druge strane kad je glasao taj je predstavnik imao 10 glasova..toliko o udruzi…sve dok netko s respektabilnim brojem glasova ne napravi show na skupstini AV ce idalje drzati svoj show.

Osobno sam jako razocaran balkanizmom prezentiranim danas. Sad idem nazad za ZG detaljniji post napisem iducih dana

Ne znam, možda nisam dobro pazio ali koliko se sjećam kada se glasalo o davanju razrješenja upravi za 2016. godinu cca trećina prisutnih glasova na skupštini bila je suzdržana ili čak glasala protiv (oko 1,5 milijuna glasova). Znam da sam se začudio makar nisam toliko pratio sama glasanja jer me to niti nije najviše zanimalo pa je moguće da griješim. Ako je netko od kolega sva glasanja pratio i/ili zabilježio molim ovdje iznese.
S ostalim izrečenim se uglavnom slažem, ali nisam presretan s ovom atmosferom na skupštini mi-oni. Pri tome mi se čini da je podjela Rovinj-Zagreb što nikako nije dobro. Mislim da smo svi dioničari istog društva i imamo isti interes. U tom smislu treba dati pružiti podršku upravi i direktorima pojedinih društava iz grupe kako bi u miru radili na tome. Naravno dok imaju povjerenje skupštine a za sada kako izgleda imaju.
Opet po sjećanju, nije bio preveliki broj glasova na skupštini (mislim 76% glasova) tako da ima šanse da se stvori kritična masa nezadovoljnih.
Inače, mlade zapislenice su oku vrlo ugodne i došlo mi je da i ja s njima koji puta zaplješćem predsjedniku 😁

Je li bilo govora o izlistavanju dionica na londonsku burzu iduće godine?
A o trenutnoj pregovaračkoj poziciji sa preuzimanjem u Sloveniji?

zalog za kredit su cca jamnica 57%,konzum 37 i ledo, nije loše jer konzum će i dalje prodavati cromaris
a jamnica će biti mukte po hotelima
no danas u dnevniku rečeno da se sav kredit ne će moći vratiti a AV na pitanja odgovara pa imamo
8 milijardi keša …..

ADRIS-ov financijski direktor je iznio da kredit prema Agrokoru iznosi 130 mio € s dospijećem 31.12.2017.
Za navedeni kredit imaju zalog u SKDD-u na dionicama JMNC 75,83% / KNZM 51% / LEDO 3,54% te zadužnice i mjenice Agrokora, Jamnice, Konzuma…

Pitanje svih pitanja je koliko će to ‘sutra’ vrijediti 😆

Uzevši podatke s http://www.mojedionice.com, dobijamo sljedeće;
JMNC 75,83% x 1.906,17 mio. kn (kapital i rezerve – 4/16) = 1.445,45 mio. kn
KNZM 51% x 2.532,12 mio. kn (kapital i rezerve – 2/13) = 1.291,38 mio. kn
LEDO 3,54% x 1.876,13 mio. kn (kapital i rezerve – 4/16) = 66,42 mio. kn
—————————————————————————————————————————
to ukupno daje 2.803,25 mio. kn…..a nažalost ta brojka ništa ne znači budući da se nezna u kojem smjeru će se razvijati situacija.

Osobno, očekujem da će ADRIS dobiti 40 – 60% plasiranih sredstava.

Mislim da podjela ZG-Rovinj postoji upravo zbog te netransparentnosti uprave adrisa. Takoder mislim da su svi sudionici koji su postavili pitanja imali prilicno dobar stav , nimalo napadacki i pitali su sva logicna pitanja bez provokacija, a docekao ih je odgovor kao bujica floskula i uvreda. Nedostjno tvrtke koja si tako jako voli tepati sama sebi

Danas je na skupistini spomenuta bolest AVa izgleda da to nije bio samo trac. Kada je gospodin spomenuo to da CEO kompanije nije par mjeseci zbog bolesti mogao upravljati kompanijom poceli su uzvici iz publike u smilu ‘sram te bilo kako mozes o tome pricati’. nikakav demantij nista, samo cudenje kako se to smije spomenuti.

Po meni je bolest CEOa velika vijest koja bi trebala biti iskomunicirana preko ZSEa no za to su ocito znali samo lokalci iz Rovinja a mi smo u ZGB culi samo traceve.

Pitanje zasto nije bilo najavljenje skupstine je potpuno ignorirano. CFO je rekao kako je netocna informacija o tome da se ADRS zaduzivao po 11.2% i da toge nam u izvjescu. Kako nema strana 87 revidiranog konsolidiranog izvjesca biljeska 30 ‘krediti’ jasno stoji 11.2%. Sva konkretna pitanja o rezervacijama, datumu kada je ADRS dobio zaduznice od Agrokora (prije ili poslje stupanja na snagu izvanredne uprave ) itd itd bila su ignorirana. Zadnje pitanje o datumu potpisa jamstva nije cka niti dopusteno nego je godpodjica koja misli da je vaznija nego je usutkala dionicara koji je pitanje postavio

Meni je nevjerojatan stav ‘kako se vi usudite reci da smo netransparentni’ poptuno ignorirajuci sve iznesene argumente. Od CEOa kompanije ocekujem da na pitanja odgovara kao CEO a ne da bude ‘zacudjen i uvrijeden’. Recimo korak ka transparentnosti bio bi postavljanje PPTa sa skupstine na ZSE ili na stranicu drustva… Razlog zasto je revidirano izvjesce ovako detljano naveo je gospodic iz PWCa, naime takvo je jer se medjunarodno zakonodavstvo promijenilo i po tim novim pravilima revizor mora pisati puno detaljnije izvjesce. dakle da je po ADRS izvjesce bi idlaje bilo sturo i nejasno..i oni se onda uvrijede kad im se kaze da su netransparentni

Dosta godina zivota proveo sam u inozemstvu radeci neko vrijeme direktno s ljudima koji imaju vise gotovine nego je trzisna kapitalizacija adrisa. Kada sam svog tadasnjeg CEOa koji je bogatiji od cijele uprave ADRS zajedno pozvao na razgovor i mailao mu par pitanja oko toga sto me brine u tvrtki i nacinju provodenja ESOPa (to je bio strani startup tako da smo svi imali equity) pozvao me na razgovor sve uljudno samnom popricao o onda jos na sastanku firme se osvrnuo na ta pitanja i dao odgovore pred svim radnicima. Zbog nekih svojih briga dao sam kasnije otkaz u toj tvrtki i presao u drugu, 2 mjeseca nakon sto sam presao slucjano me u nekom pubu usred Irske sreo bivsi CEO . ja ga nisam prepoznao jer je bio sav u biciklistickoj opremi, on je dosao do mene pozdravio me pitao kako je u novoj tvrtki i samnom popio pivo.

Tako to rade pravi CEOi a ne cmizdravci

...

Je li bilo govora o izlistavanju dionica na londonsku burzu iduće godine?
A o trenutnoj pregovaračkoj poziciji sa preuzimanjem u Sloveniji?

Da jedan je dionicar pitao o londonu. Postavljena pitanja bila su

– Zasto se ide u London? koja je potreba za tim
– Hoce li se za London izdavati nove dionice ili ce se trgovati postojecima. Ako postojecim onda kojima, onima trezorskima?
– Ako se planiralo ici u London u 2018 a priprema za London traje minimalno godinu dana zasto o tome nema ni rijeci na Skupstini ako su pripreme u tijeku (ocito nisu jer nema nista na Skupstini)

Odgovor je bio cca ‘mi radimo na tome i to ce biti kada bude ako mi odlucimo da to treba’. Dakle ponovno nista konkretno ki bi da bi. Za Sloveniju i SAVU je isto pitano no iskreno sam zaboravio i pitanje i odgovor posto sam vec prestao pratiti jer je bilo ocito da je Uprava tu dosla reci ono sto su oni planirali reci a ne odgovoriti na pitanja

...

A onda o splitskom hotelu Marjan ni da ne pitam?

Omalovazavanja nekih dionicara koji su postavili pitanja na skupstini nastavljaju se i u sluzbenim priopcenjima na ZSE (da naglasim nemam apsolutno nikakve veze s osobama iz Udruge dionicara koja se spominje, ne znam ni kako se zovu)

“Na pitanja „malih dioničara“ iz novoosnovane udruge, koju su, kako navode mediji, osnovala trojica vlasnika s dvije, tri i pet dionica, i to na neformalnoj adresi propale političke udruge, Vlahović je odgovorio protupitanjima, a potom još jednom ponovio ključne činjenice o Adrisovu poslovanju:

http://zse.hr/userdocsimages/novosti/NVBrGyDsDkimfYoAOdO5ug==.docx

...

Za Savu je bilo rečeno da su Adris i Co zajedno zatražili dozvolu za preuzimanje do 33% Sava Re, ali ih je slovenski regulator odbio jer su procijenili da je Co previše izložen hrvatskom javnom dugu. Na tu odluku je Adris podnesao upravnu tužbu, ali je istovremeno zatražio suglasnost za preuzimanje do 33% Save Re samo za Adris, dakle bez CO. Čini se da se još bore i da nisu odustali…

A onda o splitskom hotelu Marjan ni da ne pitam?

Marjan nije niti spomenut.Spomenuli su samo Hilton i to u stilu ” mi smo tamo investirali da nebi ljudi rekli da samo u Istru ulazemo)

...

.izgleda da ipak nema velike koristi od 76% dionica Jamnice ……”navode kako ukupan iznos potencijalnih obveza te tvrtke po osnovi sudužništva i jamstava u korist Agrokora iznosi 27,08 milijardi kuna, a u korist povezanih osoba 4,13 milijardi kuna” – http://zse.hr/userdocsimages/novosti/kIPRgud9fq14L2wFCmeALw==.pdf

Proslogodisnja skupstina bila je mnogo informativnija, mozda zato jer su se imali s vise toga za pohvaliti a mozda i zato jer su idalje bili u strahu od neprijateljskog preuzimanja. Ove godine je izgledalo kao da ce sve biti transparentnije jer je prosle godine AV sam drzao govore a ovaj puta tu su bili jos i CFO te CEOi COa, Maistre i Cromarisa koji su svi predstavili svoj sektor. Samo je izgledalo da ce biti tako jer prakticki nista nije receno samo cherry-pickani pokazatelji koji idu na ruku upravi, apsolutno nista nije receno sto se tice potencijalnih rizika za drsutvo i kako ADRS planira na te rizike reagirati.

Boravio sam ovaj tjedan par dana u jednom Maistrinom objektu i kad sam pitao zasto jedan sadrzaj ne radi rekli su ‘ne mogu naci ljude za raditi, jako im fali radnika’. Primjetio sam da jako puno osoblja ima bosanski naglasak (svaka cast Bosancima nemam nista protiv njih) no ocito je da domace radne snage fali. Na skupstini problem radnika (koji je ocit u HR turizmu trenutno jer su radnici u Irskoj i Njemackoj) nije niti spomenut.

Prosle godine su se hvalili rastom prosjecne cijene nocenja itd, ove godine ta cijena nocenja nije ni spomenuta

Suma sumarum skupstine: Hvalite me usta moja kada nitko drugi nece. Mi smo carevi i nepogresivi smo i tko god nam se usudi postaviti ikakvo pitanje je obican provokator nedostojan naseg odogovora.

Toliko od mene o skupstini

...

New Report

Close