Sva je sreća da svaka glava svoje misli.
I da na forumu vlada demokracija. Uglavnom.
I obzirom da uistinu nije uljudno pljucati po tuđem dvorištu, rekao bih da ćemo na kraju svi vidjeti što će biti sa tim dionicama.
Adrisu u načelu ne nedostaje ništa nego korektniji odnos prema malim dioničarima. Pominjala se i nekakva udruga..
@KressoM Imam dionice Adrisa ali ovo sto pises je neozbiljno, zna se tocno kad bi nesto bilo “kao dividenda” – kad bi se te dionice ponistile, a ne jer se kratkorocno (mozda) poveca cijena na burzi. Ne mozes bas natezat teorije kako god pozelis ako je stvar poprilicno jasna – vrijednost imovine po dionici se ne mijenja samim otkupom vec onim sto dolazi poslije. Ukoliko se dionice poniste – dividenda, ukoliko dionice odu trecoj osobi po povlastenoj cijeni – jebali smo jeza.
Ne. Ne trebaju se poništitit da bi bile “kao dividenda”. Kada su u posjedu samog društva, njih kao da i nema. Ne natezem teorije kako pozelim, nego se vrijednost dionice dijeli sa brojem dionica. Ako drustvo kupi svoje dionice za manju cijenu nego što je vrijednost, onda ostatku poraste vrijednost (a ne samo (kratkoročno) cijena). Ne mozes ti natezati teorije kako god pozelis, jer eventualnim ponišavanjem ne mijenja se ništa što se tiče vrijednosti.
Naravno, ovo što govoriš, ako se kasnije dionice (pro)daju po manjoj cijeni od vrijednosti dionice, ostalima pada vrijednost. Ali to su neovisne stvari jedne o drugima i ja ne govorim o tom drugom dijelu, vi slobodno o njemu govorite. Ja sam se referirao na prvi dio, a to je da je otkup vlastitih dionica po cijeni manjoj (ili jednakoj) vrijednosti dionice dobra stvar i slična dividendi.
Ti taj svoj neracionalni strah ne možeš kvantificirati i on je "strašan" i iz dionice treba pobjeći jer eto, "šušnulo se o kreditu Agrokoru", a "odnos uprave prema dioničarima" je katastrofa. Koliko to vrijedi po dionici? 500 kuna? 1000 kuna? Nemaš pojma, niti te briga. Ti ulažeš na "osjećaj"…
Da, o tome se radi.
Ja nemam iluzija oko uprave, sigurno bi mogla biti bolja i više orijentirana kreiranju vrijednosti za dioničare.
Ali cijena dionice (P) nije visoka ni za čisti biznis, bez casha, koji u zadnje vrijeme znatno raste. A kad se uzme u obzir i cash koji ide u investicije… ADRS je srednjeročno vrlo dobra kupnja.
Uostalom, ja sam na P dionici u plusu oko 40%, a kupovao sam krajem 2014. i početkom 2015.
I to nakon ovog pada zbog Agrokora koji je bio oko 10%.
Što vi kritičari točno hoćete od jedne dionice, 200% godišnje?
za KressoM (i sve koji misle da otkup dionica nužno vodi rastu cijene dionice jer ih je potom manje na tržištu, povlače se u trezor), dajem link na temu upravo s ovog foruma, pa nek’ si prouče:
Osim toga, u odlukama skupštine od 17.6.2014. stojiu u točci 9) I. 5) da Uprava društva mora izvijestiti prvu slijedeću skupštinu o razlozima otkupa vlastitih dionica, nhihovu broju i udjelu u temeljnom kapitalu
Nadalje piše da se Uprava ovlašćuje na stjecanje vl. dionica radi toga da se iste ponude na prodaju i/ili za nagrađivanje radnika i menadžmenta Društva
ergo, sve lijepo piše…
za KressoM (i sve koji misle da otkup dionica nužno vodi rastu cijene dionice jer
Ja to ne mislim. Gdje sam ja to napisao?
sorry KressoM, mislio sam da rasprava vodi u tom smijeru 🙂
malo se govori o cijeni, malo o vrijednosti pa samo da razlučimo što je što…
činjenica je da se prema HSFI i MRS, otkup vlastitih dionica smatra smanjenjem kapitala (ali ne i temeljnog kapitala i zakonskih pričuva prema ZTD-u), i da se za iste trebaju formirati pričuve za otkup vl. dionica
otkup vlastitih dionica, u pravilu, ima kao posljedicu porast zarade po dionici. No reakcija tržišta na takve poteze društva nije nužno porast cijene dionice, naročito ako se vrši kao neka alternativa isplati dividende.
Ja to ne mislim. Gdje sam ja to napisao?
[/quote]
1) Nek zavrse di oce, svejedno im je porasla vrijednost zbog veće potražnje;
Nisi li tu u stvari mislio na cijenu? Jer potražnja i vrijednost nema mi smisla?
sorry KressoM, mislio sam da rasprava vodi u tom smijeru 🙂
malo se govori o cijeni, malo o vrijednosti pa samo da razlučimo što je što…
činjenica je da se prema HSFI i MRS, otkup vlastitih dionica smatra smanjenjem kapitala (ali ne i temeljnog kapitala i zakonskih pričuva prema ZTD-u), i da se za iste trebaju formirati pričuve za otkup vl. dionica
otkup vlastitih dionica, u pravilu, ima kao posljedicu porast zarade po dionici. No reakcija tržišta na takve poteze društva nije nužno porast cijene dionice, naročito ako se vrši kao neka alternativa isplati dividende.
Ili kao nagrada upravi za osrednje ili loše rezultate.
1) Nek zavrse di oce, svejedno im je porasla vrijednost zbog veće potražnje;
Nisi li tu u stvari mislio na cijenu? Jer potražnja i vrijednost nema mi smisla?
Ma kad odgovaram na nesto sto mi nije bila ni namjera govoriti na početku, onda ili moram sve izfilozofirati od najjednostavnijeg ili ne reći ništa jer ovako samo sebe zafrknem.
Mislio sam na cijenu, da. Al relativno. Jer ne mora značiti da im poraste sama cijena (kako si i sam gore reko) u odnosu na neku prije, nego poraste cijena u odnosu na onu koja bi bila bez te potražnje.
Ali sam isto tako mislio i na samu vrijednost jer ukoliko trezor kupuje dionice po cijeni manjoj od vrijednosti dionice, onda raste i vrijednost ostalih.
Uglavnom, odgovarao sam na nešto što spaja dvije različite stvari, koje ja nisam spajao kad sam zločestom odgovorio.
@KressoM Imam dionice Adrisa ali ovo sto pises je neozbiljno, zna se tocno kad bi nesto bilo “kao dividenda” – kad bi se te dionice ponistile, a ne jer se kratkorocno (mozda) poveca cijena na burzi. Ne mozes bas natezat teorije kako god pozelis ako je stvar poprilicno jasna – vrijednost imovine po dionici se ne mijenja samim otkupom vec onim sto dolazi poslije. Ukoliko se dionice poniste – dividenda, ukoliko dionice odu trecoj osobi po povlastenoj cijeni – jebali smo jeza.
Ne. Ne trebaju se poništitit da bi bile "kao dividenda". Kada su u posjedu samog društva, njih kao da i nema. Ne natezem teorije kako pozelim, nego se vrijednost dionice dijeli sa brojem dionica. Ako drustvo kupi svoje dionice za manju cijenu nego što je vrijednost, onda ostatku poraste vrijednost (a ne samo (kratkoročno) cijena). Ne mozes ti natezati teorije kako god pozelis, jer eventualnim ponišavanjem ne mijenja se ništa što se tiče vrijednosti.
Naravno, ovo što govoriš, ako se kasnije dionice (pro)daju po manjoj cijeni od vrijednosti dionice, ostalima pada vrijednost. Ali to su neovisne stvari jedne o drugima i ja ne govorim o tom drugom dijelu, vi slobodno o njemu govorite. Ja sam se referirao na prvi dio, a to je da je otkup vlastitih dionica po cijeni manjoj (ili jednakoj) vrijednosti dionice dobra stvar i slična dividendi.
[/quote]
I u ovome si u pravu, ali pogledaj malo povjest ovih ponuda za kupnju, em su dionice uvijek bile kupovane da bi se prodavale “radnicima” (čitaj: Vlahoviću), em su uglavnom uvijek kupovali samo redovne jer one nose glasove… jer naravno, što će Anti dionica bez glasa…
Da ne spominjem da je dionica rije par godina pala na cca 330kn jer nije prihvatio ponudu PBZCO fonda da od njega kupi i povlaštenu seriju, jer su mu samo redovne bitne…
Kupuju 800 000 vlastitih dionica.
A dividenda ?
15 kn.
……….
Meni izgledao kao da ste u pitanju ponudili odgovor . Izbjegavaju dividendu da kupe dionice i povećaju glasačka prvava za narednu dividendu ?