Kasno paljenje na ZSE…
http://www.seebiz.eu/adris-ide-u-veliki-program-otkupa-vlastitih-dionica/ar-157835/
Poziv za otkup dionica odnosi se na do najviše 400 tisuća redovnih dionica, koje čine 4,16 posto izdanih redovnih dionica Adrisa, te do najviše 400 tisuća povlaštenih dionica, što je 5,9 posto svih izdanih povlaštenih dionica rovinjske kompanije.
Raspon cijene po kojoj će Adris grupa otkupljivati svoje redovne dionice je od 520,30 do 575,10 kuna, a za povlaštene od 432,10 do 477,60 kuna, odnosno 5 posto iznad i 5 posto ispod njihove prosječne tržišne cijene ostvarene u ponedjeljak, 12. lipnja.
Sve dionice koje će biti otkupljene u sklopu ovog programa otkupit će se po jedinstvenoj cijeni, i to na dan zatvaranja knjige ponuda, odnosno 19. lipnja.
Kupuju 800 000 vlastitih dionica.
A dividenda ?
15 kn.
Da se ispruži ruka na prometnijem mjestu više bi bilo.
Izašao sam iz papira čim je šušnulo o kreditu Agrokoru, … ponajviše radi odnosa uprave prema dioničarima. Trebalo im je skoro tri mjeseca da izvjeste dioničare o iznosu kredita.
Ali i radi dividendne politike.
Prema tome, pljucam u tuđe nekad svoje dvorište, oprostite mi, nemam zle namjere….ali me sve ovo u Adrisu čudi.
Dobra tvrtka, očajna uprava.
Kupuju 800 000 vlastitih dionica.
A dividenda ?
15 kn.
Da se ispruži ruka na prometnijem mjestu više bi bilo.
Izašao sam iz papira čim je šušnulo o kreditu Agrokoru, … ponajviše radi odnosa uprave prema dioničarima. Trebalo im je skoro tri mjeseca da izvjeste dioničare o iznosu kredita.
Ali i radi dividendne politike.
Prema tome, pljucam u tuđe nekad svoje dvorište, oprostite mi, nemam zle namjere….ali me sve ovo u Adrisu čudi.
Dobra tvrtka, očajna uprava.
Nemaš zle namjere, ali ne razumiš. Otkup vlastitih dionica je na neki način dividenda, samo k tome neoporeziva (jer diže cijenu dionice i možeš prodati skuplje dionice koje imaš, ako želiš “dividendu). A i tih 15kn “prave” dividende je 3% na 500 kn što je zbilja neloše.
Čudi te isto jer ne razumiš. Mogo si zadržat 1 dionicu i otić na skupštinu, nije ti daleko, pa bi možda neke stvari i shvatio. Al s takvim pogledom nećeš ništa shvatiti. Ti taj svoj neracionalni strah ne možeš kvantificirati i on je “strašan” i iz dionice treba pobjeći jer eto, “šušnulo se o kreditu Agrokoru”, a “odnos uprave prema dioničarima” je katastrofa. Koliko to vrijedi po dionici? 500 kuna? 1000 kuna? Nemaš pojma, niti te briga. Ti ulažeš na “osjećaj”…
To nije ni priblizno dividendi iz dva razloga:
– To bi bila dividenda da na kraju sve te dionice na kraju godine nece zavrsiti u rukama jedne osobe koja ce ih kupiti po povlastenim uvijetima, tj. Svi ste dividendu poklonili njemu
– dionice se ne ponistavaju
To nije ni priblizno dividendi iz dva razloga:
– To bi bila dividenda da na kraju sve te dionice na kraju godine nece zavrsiti u rukama jedne osobe koja ce ih kupiti po povlastenim uvijetima, tj. Svi ste dividendu poklonili njemu
– dionice se ne ponistavaju
1) Nek zavrse di oce, svejedno im je porasla vrijednost zbog veće potražnje. To sto govoris su dvije razlicite stvari. Odvojene. I ako je ta druga stvar problem, to je “drugi par postola”.
2) Ni ne moraju se poništavati da bi otkup vlastitih bio “kao dividenda”.
Dobra firma, losa uprava? Firma sama od sebe postala dobra?
Ma firma bi sama od sebe bila još milijun puta bolja da je ne uništava uprava! 😀 Oni se trude da ju unište, a ona nikako da crkne, samo zarađuje i zarađuje… Zlocesta firma.
Ne radi to Ante radi vrijednosti nego da izbije drugoj strani glasove.
I da se dioničari potuku oko njegove “velikodušne” ponude!
Dobra firma, losa uprava? Firma sama od sebe postala dobra?
Paaaaa, s obzirom da je TDR osnovan 1872. ajmo ne davat bas sve zasluge upravi kojoj je u jedno vrlo komplicirano vrijeme ogromna vrijednost pala u ruke po “pristupacnoj cijeni”.
@KressoM Imam dionice Adrisa ali ovo sto pises je neozbiljno, zna se tocno kad bi nesto bilo “kao dividenda” – kad bi se te dionice ponistile, a ne jer se kratkorocno (mozda) poveca cijena na burzi. Ne mozes bas natezat teorije kako god pozelis ako je stvar poprilicno jasna – vrijednost imovine po dionici se ne mijenja samim otkupom vec onim sto dolazi poslije. Ukoliko se dionice poniste – dividenda, ukoliko dionice odu trecoj osobi po povlastenoj cijeni – jebali smo jeza.
Sve je to smišljeno i tempirano pred samu skupštinu, počevši od prebacivanja dionica na djecu radi dobivanja razrješnice. Bez razrjesnice lakše ga je sudski goniti radi moguće štete načinjene društvu.
Al Ante tu nije imao mnogo izbora. On je naprosto morao dati novce Agrokoru jer je to bio najjači argument u prodaji TDR-a. Bez Tiska, Konzuma i njihovih distribucijskih kanala, TDR bi vrijedio i možda upola manje od dobivenog iznosa.