@zlocesti
Ne bih htio biti “zlocesti” ali barem 6 mjeseci se vrti na ovom forumu i drugdje kako je ADRIS u dubiozi cca. milijardu kuna prema Agrokoru. Nitko na to nije imao nikakav komentar… sada odjednom “panika”, cemu, nema razloga to je stara stvar!
Kako im zalog na dionicama i zadužnice mogu biti "najbolje osigurana potraživanja"? U trenutnim uvjetima zadužnice bezvrijedne, a ni dionice ne kotiraju znatno bolje. Da su ih prilikom odobravanja posudbe uzeli 2 ili 3 puta više od vrijednosti duga, opet im ga sada neće pokriti.
Ne znam evo ovdje sam procitao u svezi zaduznica
”
http://savjeti.novac.net/blogovi/sto-je-zaduznica/
Trebate potpisati zadužnicu, ali ne znate što je zadužnica. Zadužnice su vrijednosni papiri koje izdaje poduzeće, koristeći svoju imovinu kao osiguranje.
Primjerice, prilikom sklapanja određenog posla, a u slučaju problema s naplatom lakše ćete naplatili svoja potraživanja ako od poslovnog partnera tražite da vam izda zadužnicu. Zadužnica je pisana isprava kojom vam dužnik, svojim javno ovjerovljenim potpisom, daje suglasnost da se radi naplate potraživanja zaplijene sredstva s njegovih računa u bankama i prenesu na vaš račun.
Mogu biti u obliku fiksnog iznosa uz naspram određene imovine ili promjenljivog, ili oboje. Promjenljivo zaduženje odnosi se na postojeću i buduću imovinu poduzeća bez naznake neke određene imovine. To omogućuje poduzeću slobodno korištenje imovine bez obveze obraćanja vlasniku zadužnice ili hipoteke za osiguranje dozvole.
U slučaju neizvršavanja obveze plaćanja kamata ili stečaja, vlasnici zadužnica imaju pravo intervencije, pri čemu promjenljivo zaduženje postaje fiksno potraživanje prema imovini poduzeća na taj datum. Zadužnice imaju najviši prioritet prilikom plaćanja kamata i isplata kapitala po likvidaciji.
U Hrvatskoj se koriste dvije vrste zadužnica: obična i bjanko zadužnica.
”
tu kazu da
Zadužnice imaju najviši prioritet prilikom plaćanja kamata i isplata kapitala po likvidaciji.
po tome objasnjenju onda tako nekako i izgleda sa strane zaduznica ???
Adris bi bio dobro osiguran da ne postoje jamstva. Ako Adris ima upisan zalog na vlasničkom udjela Agrokora u Jamnici onda njemu taj zalog vrijedi ako uspije skinuti jamstva sto je drugim riječima zapravo otkup ili plaćanje jamstava.
E sad je pitanje koliko Jamnica i ostali sudužnici nose jamstava? Isto kao i Ledo? Manje, vise?
Izgleda da pas laje rade sebe, ne sela ?
Drugim riječima , Adris ima vrlo klimava jamstva, a kako nisu naglasili nisu ni senior jamstva.
Koliko Adris vrijedi bez tih milijardu Kuna ?
u ovoj objavi ništa novo što se od početka nije znalo i sada se neki čude kao kokoš glisti.
i sam sam se nadao da će dionica roknuti prije koji mjesec pa da je kupim na 450 kad ono pobježe na 475 a kako izgleda da će prije na 500 nego na 460 koliko bih sada dao.
Čini mi se da je bruka pukla 22.03.
Adris izdaje priopćenje 01.06.
Toliko o poštovanju spram investitora.
Sram ih može biti!
Ali to odugovlačenje im neće pomoći posebno cezaru ili caru kako ga neki ovdje nazivaju.
Pa ne znam bas… treba malo sagledati siru sliku. Uprava je kriva, ali i ne posve. Kad Ante kaže… “dug datira iz vremena poslovne suradnje Agrokora i Adrisa” onda se zapravo nameće zaključak da je taj dug zapravo bio uvjet nečemu. Nije da ga branim i ne mislim, iako sam mislio prije, da se radilo o pogrešnoj procjeni i pohlepi jer najvjerojatnije to razmišljanje ne stoji.
To ima veze s nekim drugim stvarima i odnosima. No sto je tu je, jedna priča odlazi u povijest, vidjet ćemo još kolika će biti konačna šteta, no za prolivenim mlijekom se ionako vise ne isplati plakati.
Adris da je želio mogao je aktivirati zadužnice – pitanje je zašto to nije učinio. Vjerojatno odgovorni nisu željeli stvarati paniku kao Roglić i onaj jajasti (zaboravio sam mu ime)
a o kojoj se to radi "bisernoj" dionici koja ima rast 50% u tjedan dana? takve obično vrlo brzo i počnu padati[smiley7]
adris može malo varirati + i -,ali po svim pokazateljima je trenutno najpotcjenjenija kvalitetna dionica
Nije ADRS podcijenjena dionica. S ovom Upravom vrijedi točno toliko, mozda i manje.
Uz normalno korporativno upravljanje (znači normalno, bez ikakvog briljiranja) bi vrijedila bar duplo više.
Ovo kako se sad upravlja je totalna katasteofa za male dioničare.
Adris da je želio mogao je aktivirati zadužnice – pitanje je zašto to nije učinio. Vjerojatno odgovorni nisu željeli stvarati paniku kao Roglić i onaj jajasti (zaboravio sam mu ime)
To uopce nije pitanje jer ga Adris ne bi nikad ovrsio.
“Točna je informacija, koju korektno prenose mediji, o visini Agrokorova duga Adris grupi, kao što je točno i to da Adrisova potraživanja spadaju među najbolje osigurana potraživanja. Osigurana su, uz ostalo, zalogom na dionicama Jamnice i Konzuma, kao i izdanim zadužnicama od strane Agrokora, Konzuma i Jamnice.”
G. Vlahovića ne napušta smisao za humor. Kao ni AZ fond koji kupuje dionice našim novcima